Connect with us

BiH

Crveno upozorenje zbog vremenskih prilika u BiH

Published

on

FHMZ BiH je objavio crveno upozorenje zbog vremenskih prilika na području cijele BiH.

Period za koji je objavljeno crveno upozorenje jeste od 22. jula do 23. jula u periodu od 12:00 do 17:00 sati.

Dnevna temperature zraka koja se očekuje je od 34 do 41 stepeni, lokalno koji stepen i više.

“Poduzmite mjere opreza i pratite posljednju prognozu vremena. Očekujte ometanje u dnevnim rutinama i BUDITR SPREMNI na prekid aktivnosti na otvorenom. Djelujte u skladu sa savjetima koje su dali ovlašteni organi”, navode u upozorenju i preporukama WHO-a.

Temperature zraka u 14 sati: Bjelašnica 20 stupnjeva, Ivan-sedlo 30, Sokolac 31, Bihać, Livno i Neum 34, Bugojno, Sanski Most, Sarajevo i Trebinje 35, Doboj, Gradačac, Prijedor, Tuzla i Zenica 36, Banja Luka i Široki Brijeg 37, Grude 38, Mostar 40 stupnjeva.

Sutra u Bosni i Hercegovini sunčano i vruće. Poslije podne, postupno povećanje oblačnosti. Vjetar slab do umjeren promjenlljivog smjera. Jutarnje temperature od 15 do 21, na jugu od 25, a najviša dnevna temperatura od 35 do 41, na jugu do 42 stupnja.

U Sarajevu sunčano vrijeme uz malu oblačnost. Jutarnja temperatur oko 17, a najviša dnevna temperatura oko 37 stupnjeva.

N1

BiH

Ahmetović: ‘Da sam Bakir Izetbegović, bilo bi me sramota pogledati bilo koju majku Srebrenice u oči! Sve će se saznati!’

Published

on

By

Doći će trenutak kada će se zvanično otvoriti arhive. Istina se uvijek sazna, niko ne može pobjeći od toga – poručio je Ahmetović

 

 

Bivši ministar sigurnosti Bosne i Hercegovine Sadik Ahmetović gostovao je Face TV te, između ostaloga, govorio i o navodnom izbijanju sukoba u BiH.

– Pripremaju ‘nešto’ na stadionu u Srebrenici, Srebreničani su me obavijestili! Dodiku treba zatvoriti kapiju Potočara! – ustvrdio je Ahmetović.

Dotakao se i Bakira Izetbegovića te poručio:

– Da sam Bakir Izetbegović, bilo bi me sramota pogledati bilo koju majku Srebrenice u oči! Kada se sve otvori, doći će trenutak kada će se zvanično otvoriti arhive. Istina se uvijek sazna, niko ne može pobjeći od toga, neobjašnjivo je… Pomislite da ljudi imaju empatiju prema Srebrenici!

Ovaj dio razgovora možete pogledati u nastavku…

 

Nastavi čitati

BiH

Video porodice Isak iz Srebrenice izazvao brojne komentare: “Cijeli Balkan smrdi na bahatost”

Published

on

By

Na društvenim mrežama od jučer kruži ‘lavina’ komentara na snimak koji je sin Rame Isaka, Rusmir, inače direktor KPZ Zenica objavio na društvenoj mreži TikTok.

Naime, na snimku – koji je u međuvremenu obrisan sa ovog kanala – vidi se nedavna posjeta porodice Isak Srebrenici i Potočarima, a posjetili su i nanu Fatu Orlović.

 

Snimak ih prikazuje kako putuju s više vozila, pod punom policijskom pratnjom, a pojedini su primijetili kako je u njihovom društvu i jedan berber iz Sarajeva.

“Sanjala nisam nikada da bih mogla živjeti u ovakvom svijetu”, kaže jedan od komentara, dok drugi dodaje kako “cijeli Balkan smrdi na bahatost”. Znači, na sljedećim izborima Ramo Isak dobiva hladno 10 puta više glasova nego na prošlima, dodaje treći…

Pogledajte video o kojem se priča:

Nastavi čitati

BiH

Ambasador Izraela u Srbiji negirao genocid u Srebrenici: “Taj pojam rezervirati samo za najteže zločine”

Published

on

By

Ambasador Izraela u Srbiji, Yahel Vilan, izjavio je danas da “Izrael nikada nije prihvatio nazivanje zločina u Srebrenici genocidom”.

Vilan je istakao da je “pogrešno koristiti termin genocid za Srebrenicu”, navodeći da takvo označavanje “stvara iskrivljenu sliku o događajima”.

“Ne tvrdim da je holokaust jedini genocid, bilo je i drugih slučajeva širom svijeta. Ali, nazivajući Srebrenicu genocidom, po mom mišljenju, umanjujemo važnost tog pojma, koji bi se trebao rezervirati samo za najteže zločine”, istao je Vilan u intervjuu za srbijansko izdanje Sputnjika.

Govoreći o predstojećem glasanju o rezoluciji o Srebrenici, ambasador je rekao da Izrael “razumije težinu pitanja”.

“Zemlje koje su više politički motivisane nego privržene historijskoj istini trebale bi razmotriti uticaj svojih odluka na region i stabilnost Bosne i Hercegovine”, naglasilo je.

Ambasador je zaključio da “politizacija ovakvih pitanja nije korisna te da bi ih trebalo rješavati na moralnom i pravnom nivou, bez miješanja politike”.

 

Nastavi čitati

Najčitanije