Connect with us

BiH

Plenković nakon sastanka sa Čovićem: Prijedlog OHR-a je dobar, Hrvatska želi uzeti BiH pod ruku i uvesti u EU

Published

on

Ponovio je stav Hrvatske o BiH, odnosno da susjedi žele stabilnu i demokratsku BiH u kojoj će Hrvati, kao najmalobrojniji, biti ravnopravni

Andrej Plenković, premijer Hrvatske, izjavio je danas u Mostaru kako ova zemlja podržava nastojanje Christiana Schmidta koje se tiče nametanja izmjena Izbornog zakona.

On kaže da unutrašnji dogovor u BiH nije postignut iako su, prema Plenkovićevim riječima, u Hrvatskoj smatrali da je takav princip najbolji način za pronalazak najboljih rješenja.

– Želimo da opće ozračje pred izbore bude što mirnije, da bude demokratska debata i rasprava. Žao nam je što u procesu prije nije postignut dogovor o reformi izbornog zakona. Smatrali smo da je dijalog unutar BiH najbolji način da se dođe do prihvatljivih rješenja, koji će zadržati i duh Dejtonskog sporazuma i Vašingtonskog sporazuma. Nažalost, do toga nije došlo. Nisu uspjeli pregovori koje su podržavali EU i SAD, rekao je Plenković.

Ističe kako “reakcije stranaka, posebno iz bošnjačkog dijela” govore mnogo.

– To po meni dosta govori. Mi smatramo da je, prema onome što znamo, smjer koji je naumio zauzeti dobar i koristan za BiH. Dobar i koristan i prilično uravnotežen prijedlog koji vodi računa o svim konstitutivnim narodima i građanima BiH. Jedan takav potez bi vodio ka kvalitetnim funkcioniranju i formiranju izvršne vlasti nakon izbora, kazao je on.

Ponovio je stav Hrvatske o BiH, odnosno da susjedi žele stabilnu i demokratsku BiH u kojoj će Hrvati, kao najmalobrojniji, biti ravnopravni.

– To je konstantna naše politike, na tome radimo i za to se zalažemo. To smo rekli svima, i Hrvatima i Srbima i Bošnjacima. To radimo kao prijatelj, susjed koji želi da se BiH razvija, ističe Plenković.

Otkrio je kako niko, osim Schmidta, ne zna kako izgleda puni prijedlog izmjena Izbornog zakona, ali da je on zadovoljan sa onim što je vidio.

– Što se tiče sadržaja, to zna detaljno samo on. No, ono što smo vidjeli, vidjeli smo da je riječ o konstruktivnom prijedlogu, poručio je on.

Također, Plenković je u zaključku svog obraćanja kazao da “Hrvatska želi, što bi se reklo, uzeti BiH pod ruku i voditi je na putu ka EU”.

oslobodjenje

BiH

Izvučeno tijelo rudara Asima Šehanovića koji je bio zatrpan 170 metara ispod zemlje

Published

on

By

Spasilački timovi primjenjivali su sve što znaju i umiju kako bi što prije došli do rudara koji je bio zatrpan 170 metara ispod zemlje.

Spasilačke ekipe su danas, petog dana potrage, iz jame Rudnika Mramor kod Tuzle izvukle beživotno tijelo rudara Asima Šehanovića.

Spasilačka akcija odvijala se u teškim uslovima. Nakon što su timovi za spašavanje prije tri dana došli do njegove bušilice, postojala je nada da će akcija spašavanja uspjeti, ali ishod potrage je ipak završio tragično.

Spasilački timovi primjenjivali su sve što znaju i umiju kako bi što prije došli do rudara koji je bio zatrpan 170 metara ispod zemlje.

Podsjetimo, do ove nesreće je došlo usljed naglog oslobađanja pritiska, odnosno obrušavanja mase koja je rudara živog zatrpala.

Kako je ranije saopćeno iz Rudnika Mramor, za zatrpanim rudarom su mogla tragati samo dva čovjeka zbog veoma skučenog prostora uzrokovanog obrušavanjem mase.

Nastavi čitati

BiH

Mašić: Rušenje Arnaudije nije bilo “greška”, već zločin genocidnog dvojca koje na sva usta slaviš Milorade

Published

on

By

Zastupnik SDP-a u Predstavničkom domu Parlamenta Federacije BiH Damir Mašić prokomentarisao je obraćanje Milorada Dodika u Banjoj Luci na otvaranju obnovljene džamije Arnaudije.
“Rušenje ove džamije bila je greška, bio je čin bezumlja”, tim riječima je Dodik započeo svoj današnji govor, dodavši da se rušenjem “ne može zaustaviti ni narod ni vrijeme”.

Istaknuo je da obnavljanje Arnaudije 30 godina nakon rušenja upravo simbolizuje besmisao njenog rušenja.

Mašić je prokomentarisao rekavši da rušenje nije bila greška, već zločinački poduhvat ratnog rukovodstva paradržave Republike Srpske.

“Nažalost, rušenje Arnaudija džamije, jedne od 534 srušene džamije u RS-u,nije bila ‘greška’ već planiran zločinački poduhvat od strane vojnog i političkog rukovodstva tadašnjeg RS-a i genocidnog dvojca Karadžić-Mladić koje danas na sva usta slaviš Milorade”, poručio je Mašić.

Nastavi čitati

BiH

Stanivuković na otvaranju Arnaudije: “Da oprostimo jedni drugima što se može oprostiti…”

Published

on

By

Gradonačelnik Banja Luke Draško Stanivuković danas je tokom ceremonije otvaranja obnovljene Arnaudija džamije u Banjoj Luci poželio da vjernicima mnogo godina, decenija i vjekova Arnaudija džamija bude na molitvenu upotrebu.

“Životno breme naroda koji žive na ovim prostorima mjeri se u tome da pogledamo jedni druge i oprostimo ono što se može oprostiti, a ono što ne može, svaki vjernik da ode u svoju bogomolju i zamoli Boga da mu da dodatnu snagu za oprost”, kazao je Stanivuković.

Istakao je da mu je posebno drago da je “Banja Luka obnovila sve bogomolje koje su tokom rata srušene u ovom gradu”.

Kazao je da Arnaudija, koja se danas otvara, nije samo bogomolja, “nego je i most zato što je ona posljednja džamija koja je morala biti obnovljena kako bismo postali bliži jedni drugima”.

Između ostalog, naglasio je da mu je drago što može kazati da je Banja Luka završila jedan važan zadatak.

“Obnovila je sve džamije, katedrale i crkve. Žao mi je što su neki otkazali dolazak bojeći se da neće biti bezbijedno”, dodao je.

Na kraju je rekao da se nada da će 21. vijek biti “religiozni vijek”.

 “Nakon svih stradanja koja su se desila u svijetu, ako 21. vijek ne bude religiozan neće ga ni biti. Ja želim da nam 21. vijek bude religiozan. Dobrodošli u našu Banju Luku i drago mi je da ovdje prisustvujem”, zaključio je Stanivuković.

(Preporod.info)

Nastavi čitati

Najčitanije