Connect with us

Svijet / Zanimljivosti

Ludi govor Zorana Milanovića na Alki: Spominjao BiH, Kur'an, Turke, “srpski svet”, Ruse

Published

on

Predsjednik Republike Zoran Milanović rekao je u Sinju kako tradiciju koja potječe iz Alke trebamo tumačiti na umjeren način jer Turci više nisu neprijatelji pa želi vjerovati da oni razumiju probleme Hrvata u BiH te da bismo cijenili pomoć, piše net.hr.

Predsjednik je u govoru za Sinjsku Alku rekao kako su se Alki slične trke trčale u gradovima diljem Dalmacije, ali jedino u Sinju su opstale i na 307. godišnjicu Alke i na 27. godišnjicu veličanstvene i časne pobjede Hrvatske vojske, bratstvom dalmatinskih, hercegovačkih i bosanskih Hrvata u Oluji.

Ustvrdivši kako ta tradicija i dalje živi, rekao je da njoj moramo biti vjerni, ali isto tako trebamo znati da je treba tumačiti na umjeren, primjeren i odmjeren način.

“Vojvodo, časni sude, narode ponosne cetinske, dalmatinske, hrvatske krajine; Sinju, grade zlatni buzdovane od davnine junački megdane, ti slaviš Alku koja se utkala u genetski kod naroda. Naroda koji ima svoj junački i nježni, marijanski dio, naroda koji slavi Gospu Sinjsku, svoju madonu. Ona je postala čudotvorna ne zato što se na zidinama starog grada ukazala kršćanima ili ako hoćete našima, već upravo suprotno: osmanlijama koji su jurišali na Sinj, a onda je se uplašili i pobjegli. A muslimani štuju Mejremu, jedinu ženu koju spominje Kur‘an, baš kao i kršćani”, rekao je Milanović.

“Vremena su danas druga. Turci i Osmanlije danas više nisu neprijatelji, želimo vjerovati da su prijatelji. Želimo vjerovati da razumiju probleme i poteškoće hrvatskog naroda u Bosni i Hercegovini danas, koje nisu kao one prije 300 godina, ali postoje, i pomoć bismo cijenili”, dodao je.

O dolasku Pahora

Također, Milanović je posebno istaknuo i prisustvo slovenskog predsjednika Boruta Pahora, prvog predsjednik druge države koji je došao na Alku. Naveo je kako je Pahor učinio puno za dobru vjeru i dobar duh između Hrvatske i Slovenije.

“Ovih dana vidimo da slovenska vlada konačno, nakon sedam godina nerazumijevanja skida te ružne žičane ograde koje su dijelile Hrvatsku i Sloveniju i čije žrtve su bili ljudi, ali i nesretne divlje životinje i blago. Viteški je bilo to maknuti, na neki način u duhu Alke”, rekao je Milanović.

Pozdravio je tu “otvorenost i brisanje nepotrebnih granica između bliskih i prijateljskih naroda” i rekao kako mu je zato naročito drago i toplo pri srcu da je danas ovdje predsjednik Slovenije, a okupljeni su na njegovu zamolbu pozdravili Pahora pljeskom.

Maslačak na vjetru

Predsjednik Hrvatske se dotakao i situacije u svijetu za kojeg je rekao da je danas kao maslačak na vjetru.

“Samo se bojim da neko ne kihne i da sve ne odleti. Svijet danas u kojem svako vidi svoj svijet ili svet – ruski, srpski, ja ovdje vidim hrvatski, dalmatinski svijet. To je naš svijet, topao, nasmijan, razdragan, dobre volje i s ovakvim svijetom možemo biti mirni da će nas i za 300 godina biti”, poručio je na kraju predsjednik.

Milanović se u svom govoru osvrnuo i na historijski i tradicijski aspekt Alke, istaknuvši posebnost toga kraja u dualitetu Alke kao muške, ratničke, grube discipline koja se utkala u genetski kod naroda te s druge strane nježni, marijanski, materinski dio vezan uz Gospu Sinjsku.

Alku na kojoj je ove godine pobijedio alkar Frano Ivković pratili su brojni uzvanici, među kojima su bili premijer Andrej Plenković i predsjednik Hrvatskog sabora Gordan Jandroković.

Svijet / Zanimljivosti

Njemačka uz Adisa Ahmetovića, reagirao cijeli niz zvaničnika

Published

on

By

Vijest da mladi zastupnik Socijaldemokratske partije Njemačke (SPD) Adis Ahmetović ima rak uzdrmala je političku scenu te zemlje.

Federalni ministar odbrane Boris Pistorius (SPD) oglasio se javnim saopćenjem:

Sve najbolje, puno snage, ljubavi prema ljudima oko sebe i puno optimizma i samopouzdanja“.

Premijerka Meklenburg-Zapadne Pomeranije, Manuela Schwesig (SPD), koji je također bolovala od raka, piše:

Dragi Adise, od srca ozdravi što prije i puno snage i samopouzdanja ti želim“, piše najtiražniji njemački list Bild, prenosi Politički.ba.

Član Bundestaga ispred opozicione Kršćansko-demokratske unije (CDU) Tilman Kuban (36) napisao je:

“Ostani jak”.

Bivši generalni sekretar FDP-a Patrick Döring također šalje dobre želje: “Puno snage!”.

Bild piše i da je Ahmetović vijest o svom zdravstvenom stanju jučer podijelio s javnošću. Ističu i da je mladi naturalizirani Nijemac bosanskohercegovačkih korijena “nada u usponu SPD-a”.

Ovaj medij podsjeća i da je bio, između ostalog, konsultant za premijera Donje Saksonije Stephana Weila (SPD ). Izabran je u septembru 2021.

“Samo dva mjeseca kasnije, bivši evropski državni ministar Michael Roth (53, SPD) odveo ga je na “pregovore o deeskalaciji” u Bosni i Hercegovini .

Njegovi mirovni napori kao izvjestioca za zapadni Balkan također su donijeli neprijateljstvo prema Ahmetoviću. Desničarski ekstremistički predsjednik Rs Milorad Dodik otrovno je izjavio: “Kad ga vidim, podsjeti me na Hitlerjugend”.

Bild dalje podsjeća da su tokom rata u Jugoslaviji, Ahmetovićevi roditelji 1992. protjerani iz Bosne i pobjegli u Njemačku.

“Adis je rođen 1993. godine. Tek nakon 18 tolerancija porodica je 2001. godine dobila boravišnu dozvolu. Za to je zaslužan zamjenik SPD Bundestaga Matthias Miersch, koji je godinama spriječavao deportaciju porodice.

Ahmetović je i danas prijatelj sa Mierschom. Jedan od mnogih prijatelja koji sada podržavaju mladi talenat SPD-a u ovom teškom trenutku”, stoji u tekstu Bilda.

Nastavi čitati

Svijet / Zanimljivosti

Vozač iz BiH pijan, drogiran i bez vozačke dozvole došao na GP Maljevac

Published

on

By

Vozač iz Bosne i Hercegovine je na Granični prijelaz Maljevac došao u alkoholiziranom stanju, pod utjecajem droga i bez vozačke dozvole.

Uz optužni prijedlog je sudu priveden 37-godišnjak koji je u petak ujutro došao na Granični prijelaz Maljevac vozeći automobil bosansko-hercegovačkih s 1,03 promila i “pod utjecajem opojnih droga”, a k tome nema niti vozačku dozvolu, izvijestila je u subotu Policijska uprava karlovačka i napomenula da je riječ o višestrukom počinitelju prekršaja.

Policija je nastavila da se odbio podvrgnuti testiranju vađenjem krvi i urina.

“Nadležni sud izrekao mu je novčanu kaznu od 3.030 eura koja mu je zamijenjena kaznom zatvora u trajanju od šezdeset dana”, navela je PU karlovačka.

Nastavi čitati

Svijet / Zanimljivosti

Sin jutros ubio majku, oglasila se policija

Published

on

By

Policija se oglasila kratkim saopćenjem

U Zagrebu se jutros dogodilo ubistvo, javljaju hrvatski mediji.

“Danas, 4. maja oko 10:15 na Črnomercu, u kući, muškarac je oštrim predmetom usmrtio 68-godišnju članicu porodice. Osumnjičeni koji se dovodi u svezu s ovim kaznenim djelom je pod nadzorom policije.

U toku je uviđaj i kriminalističko istraživanje”, objavila je policija.

Kako javlja Index, sin je ubio majku.

Nastavi čitati

Najčitanije