Connect with us

BiH

Dodik: “Džaferović nije mentalno sposoban da obavlja svoju funkciju” (VIDEO)

Published

on

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik kazao je na press konferenciji u Banjoj Luci da će u naredna tri dana odlučiti da li će na agreman njemačkog ambasadora uložiti veto, odnosno pokrenuti vitalni nacionalni interes.

 

I nakon današanje sjednice Predsjedništva BiH Dodik je prešao liniju političke korektnosti i kulture, pa je za predsjedavajućeg Šefika Džaferovića kazao “kako nije mentalno sposoban da obavlja svoju funkciju”.

Dodik je ponovo zatražio i smjenu Dažferovića, naglasivši da je “mržnja druga dva člana Predsjedništva BiH prema Republici Srpskoj očigledna”.

– Mislim da je BiH u dubokoj krizi koju neće riješiti izbori – izjavio je Dodik koji je ponovo zatražio smjenu Džaferovića i proglašenje viskog predstavnika Christiana Schmidta personom non grata u BiH.

 

Faktor

BiH

Od ovog ljeta s jednim tagom za autoceste kroz BiH i Hrvatsku

Published

on

By

Danas u Zagrebu JP Autoceste FBiH d.o.o. Mostar potpisalo je sa Hrvatskim autocestama d.o.o. (HAC) aneks Memoranduma o poslovnoj saradnji, s ciljem primjene interoperabilnosti elektronske naplate cestarine.

Naime, namjera je da do kraja šestog mjeseca bude omogućena interoperabilnost elektronskih sistema naplate cestarine u obje zemlje.

“Uspješno smo završili povezivanje sa Hrvatskim autocestama. Puštanje sustava u rad očekujemo do kraja lipnja. Tada će vozači moći u potpunosti da iskoriste benefite koje pruža interoperabilnost elektroničkih sustava naplate cestarine u obje zemlje. Jednostavno ne morate više da kupujete poseban tag, već ćete imati jedan koji koristite za elektronsku naplatu cestarine u BiH i sa njim ćete moći da plaćate cestarinu i u Hrvatskoj”, kazao je Denis Lasić, v.d. direktora JP Autoceste FBiH.

Ovaj memorandum će doprinijeti jačanju prometnih i ekonomskih veza između BiH i Hrvatske, ali i unaprijediti ukupno iskustvo putovanja za vozače koji koriste ove autoceste.

JP Autoceste FBiH u narednom periodu će pružiti detalje informacije korisnicima o registraciji i novi mogućnostima elektronske naplate cestarine.

Nastavi čitati

BiH

“Nešto se čudno dešava”: Šta se desilo sa zakonom o “stranim agentima” u RS

Published

on

By

Interesantno je da su, osim predlagača, za sada najmanje rječiti predstavnici međunarodnih organizacija koji su javno zagovarali odustajanje od zakona o stranim agentima.

Neće biti evidentiranja nevladinih organizacija kao agenata stranog uticaja u Republici Srpskoj. Vlada RS odlučila je na zadnjoj sjednici da povuče iz skupštinske procedure Prijedlog Zakona o posebnom registru i javnosti rada neprofitnih organizacija koji je to propisivao.

Ovo zakonsko rješenje kritikovali su EU i druge međunarodne organizacije smatrajući ga pokušajem ograničavanja rada civilnog sektora i preprekom na evropskom putu BiH. Delegacija EU pozdravila je povlačenje zakona iz procedure.

Zid šutnje

Da se nešto neobično dešava sa tzv. Zakonom o stranim agentima bilo je jasno kada je prebačen na kraj dnevnog reda sjednice Narodne skupštine. Zid šutnje o sudbini zakona srušen je tek neposredno pred početak rasprave prijedlog, javlja BHRT.

-Ovim putem vas obavještavam da Vlada RS u skladu sa čl 203 st 3 Poslovnika NS povlači iz skupštinske procedure Zakon o posebnom registru i javnosti rada neprofitnih organizacija, rekao je Miloš Bukejlović, ministar pravde RS.

Izvojevana je kapitulacija vlasti i velika pobjeda nad gušenjem javne riječi i djelovanja, kaže poslanik Đorđe Vučinić. Nije iznenađen što na sjednici parlamenta nije dobio obrazloženje postupka Vlade.

-Mislim da ministar Bukejlović nije imao pojma ni zašto je predložen taj famozni zakon, a kamoli da zna zašto je Vlada odustala od istog, tako da mislim da ima stranaca u svemu koji su vjerujem povukli za uši vladajuću koaliciju prije svega Milorada Dodika koji jedini i znao zašto se taj prijedlog dostavlja pred poslanike i zašto je povučen, kaže Vučinić.

Dodikovo “obrazloženje”

Upravo od entitetskog predsjednika stiglo je jedino obrazloženje povlačenja zakona “minut do 12”. Zakon je povučen na dodatno usaglašavanje i u dogledno vrijeme biće vraćen u proceduru, napisao je Milorad Dodik na mreži X.

“Vidljivi su određeni prigovori, a tiču se evropskih normi, a pošto je Republika Srpska opredijeljena evropskom putu, dogovorili smo da ovaj povučemo i dodatno usaglasimo sa zakonima koje imaju i primjenjuju pojedine evropske zemlje kako bismo ga uskladili s evropskom pravnom praksom”, poručio je Dodik.

Interesantno je pozivanje na evropske propise nakon što je u izjavi Ministarstva za evropske integracije i međunarodnu saradnju o usklađenosti prethodno navedeno da nisu ustanovljeni obavezujući izvori prava EU relevantni za predmet zakona. Za predstavnike civilnog sektora prijedlog zakona je bio nakaradan, a povučen je zbog više faktora uključujući i strani uticaj.

-Treća stvar je bio i neki unutrašnji pritisak i civilni sektor koji je regovao na ove stvari, što je sasvim normalno jer ne trebate nikoga etiketirati valjda treba da živimo u nekom slobodnom društvu iako ova vlast se trudi iz petnih žila da nas stavi u neke okove, i da što je moguće više ograniči slobodu misli i slobodu djelovanja, kaže Stefan Blagić iz udruženja Restart Srpske.

Šutnja i međunarodnih organizacija

Interesantno je da su, osim predlagača, za sada najmanje rječiti predstavnici međunarodnih organizacija koji su javno zagovarali odustajanje od zakona o “stranim agentima”.

-Mi mislimo da je to pozitivan korak. Samo to mogu reći, kaže Brian Aggeler, šef Misije OSCE-a u BiH

Nagovještaj nekog novog zakona o ograničavanju djelovanja civilnog sektora ne bi bio iznenađujući, kaže Stefan Blagić, ali bi donošenje istinskog evropskog zakona pozdravio.

Nastavi čitati

BiH

Kurban-bajram 2024. godine: Običaji i čestitanje

Published

on

By

Prvi dan Kurban-bajrama, prema Takvimu Rijaseta Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini, je 16. juna 2024. godine.

Kurban ili Hadži bajram

Ovo je veliki mubarek dan, dan velikog Božijeg dobra.

Njegovu važnost određuje klanje kurbana – tradicija Božijeg poslanika Ibrahima, neka je mir i spas Božiji na njega, i dijeljenje kurbanskog mesa siromasima, prijateljima, komšijama; i dani hadža – dana boravka nekoliko miliona muslimana u Časnim mjestima Mekki i Medini. Oni su se sa svih strana svijeta zaputili ka Časnome Hramu kako bi obavili peti stub islama -hadž- koji im Uzvišeni Bog propisuje, i koji je dužan obaviti svaki musliman čim stekne materijalne uslove za to. Hadžija je Allahov gost kome se pruža prilika da mu budu oprošteni svi grijesi i zato se milioni muslimana svake godine okupe na tlu kojim je koračao Muhammed a.s.

Kurban bajram traje 4 dana. To je vrijeme koje muslimani provode u krugu porodice, dočekuju i obilaze familiju, prijatelje, komšije.

Kurban je žrtva koja se prinosi u spomen dvojice Ademovih a.s. sinova i na Ibrahimovu odanost Bogu. Svi Božji poslanici, od Adema a.s. do Muhammeda a.s. držali su do institucije kurbana, imperativa koji se nije gasio kroz čitavu historiju čovječanstva, piše N1.

Za kurban se obično žrtvuje ovan, krupna stoka, a kurbansko meso se dijeli siromašnima, prijateljima, komšijama, onima kojima je to najviše potrebno, time se pokazuje briga za ljude i njihove potrebe. Oni koji dijele kurbansko meso govore „halal olsun“, a oni koji primaju govore „kabul olsun“.

Islamska zajednica BiH odredila je cijenu kurbana za 2024. godinu.

Kako se čestita Kurban-bajram?

Na našem podneblju za čestitanje se koristi izraz Bajram šerif mubarek olsun koji se ne kosi sa šerijatskim smjernicama i kao običaj ima utemeljenje u vjeri. U BiH se koristi i termin Bajrambarečola.

Arapski izraz za čestitku bajrama glasi “Teqabbelallahu Minna We Minkum” (neka Allah primi i ukabuli od nas i od vas (dobra djela).

“Eid Mubarak” najčešće se koristi u engleskom govornom području i u prevodu doslovno znači “sretna ili blagoslovljena proslava”.

U Turskoj se čestita riječima “Bayramınız kutlu olsun” što znači “blagoslovljen praznik”.

U Njemačkoj koriste i termin “Fröhliches Zuckerfest”, što znači “sretan Bajram”, ali i engleski izraz “Eid Mubarak”.

Na francuskom se kaže Aïd Moubarak ili Aïd Mabrouk.

Na švedskom se kaže Glad Eid, na finskom Hyvää Eidiä.

 

Nastavi čitati

Najčitanije