Connect with us

BiH

Dodik: “Džaferović se boji ovog našeg referenduma, koji mu visi za glavom”

Published

on

Član Predsjedništva BiH i predsjednik SNSD-a Milorad Dodik rekao je kako BiH niko i ne pita hoće li ili neće priznati ruske referendume u Ukrajini.
Dodik je, komentarišući izjavu Šefika Džaferovića da BiH neće priznati referendume u Ukrajini, naveo za “Nezavisne” da se za to pita Predsjedništvo BiH.

– Može on da govori šta hoće. Mi mislimo da BiH neće imati odluku o tome. BiH niko i ne pita hoće li priznati ili neće priznati. Ja mislim da svi imaju pravo na tu vrstu referenduma. Mislim da je Zapad posijao tu vrstu neizvjesnosti, ako je prihvatio da na bazi odluke skupštine ili jedne grupe ljudi u Kosovu prizna nezavisnost, zašto onda ne bi moglo na bazi referenduma – kazao je Dodik.

Dodao je da priznao to Džaferović ili ne, ko ga pita.

– Formalno – pravno, Predsjedništvo neće biti u prilici da odbije te referendume, bar u dijelu onoga ako to bude u mjesec i nešto dana, dok ne dođe novo Predsjedništvo, a ne vjerujem ni novo. Ja ću uložiti svaku vrstu veta, jer smatram da BiH nema s tim ništa. On se boji ovog našeg referenduma, koji mu visi za glavom – rekao je Dodik za “Nezavisne novine”.

BiH

Teška saobraćajna nesreća: Mercedesom udario dvogodišnje dijete, preminulo je

Published

on

By

Uhapšen je vozač automobila

Na kolovozu prilaznog puta prema dvorištu kuće u ulici Bojnička u sarajevskoj općini Ilidža dogodila se teška saobraćajna nesreća u kojoj je poginulo dijete.

Prema zvaničnim informacijama iz Ministarstva unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo (MUP KS), došlo je do udara i obaranja na kolovoz pješaka – djeteta od vozila Mercedes, kojim je upravljao A. H. (34) iz Sarajeva.

– U ovoj saobraćajnoj nesreći, od zadobijenih povreda, na mjestu nesreće je smrtno stradalo dijete – pješak (2022.), čiju smrt je konstatovao ljekar Zavoda za hitnu medicinsku pomoć Kantona Sarajevo, saopćeno je iz MUP-a KS.

Uviđajem je rukovodio dežurni tužilac Kantonalnog tužilaštva Sarajevo, kojeg su obavili pripadnici Uprave policije MUP-a Kantona Sarajevo, uz prisustvo stalnih sudskih vještaka saobraćajne i mašinske struke.

Istog dana, u 21.15 sati, zbog sumnje da je počinio teška krivična djela protiv sigurnosti javnog saobraćaja, a u vezi sa krivičnim djelom ugrožavanje javnog saobraćaja, uhapšen je 34-godišnji vozač A. H. i predat u Prostorije za zadržavanje osoba lišenih slobode MUP-a KS.

Nastavi čitati

BiH

Na snazi upozorenje zbog nevremena koje se danas očekuje u dijelovima BiH

Published

on

By

Zbog pljuskova praćenih grmljavinom koji se očekuju u poslijepodnevnim satima na području sjeverozapadne, sjeverne i sjeveroistočne Bosne na snazi je upozorenje.

Tako se na području tuzlanske, banjalučke i prijedorske regije očekuju pljuskovi praćeni grmljavinom.

“Očekujte manje smetnje u aktivnostima na otvorenom. Budite svjesni da se mogu pojaviti oluje sa grmljavinom. Budite posebno pažljivi u izloženim područjima, kao što su planine, šume i otvoreni tereni. Smetnje u vanjskim aktivnostima su moguće”, navode iz Federalnog hidrometeorološkog zavoda BiH.

Danas će u Bosni i Hercegovini preovladavati umjereno do pretežno oblačno vrijeme.

Prije podne, ponegdje u zapadnim područjima moguća je i slaba kiša. U drugoj polovini dana u Bosni se očekuju lokalni pljuskovi praćeni grmljavinom.

Jače grmljavinsko nevrijeme je moguće u sjevernim područjima Bosne, a lokalno je moguća i pojava grada.

Vjetar slab do umjerene južnog smjera. Jutarnja temperatura zraka većinom između 8 i 13, a najviša dnevna temperatura zraka uglavnom između 19 i 26 stepeni Celzijusa.

U Sarajevu umjereno do pretežno oblačno vrijeme. U večernjim satima može pasti i malo kiše.

Jutarnja temperatura oko 10, a najviša dnevna temperatura zraka oko 24 stepena Celzijusa.

Nastavi čitati

BiH

Dan džamija: Kasida Sejmana Rekića o banjalučkoj džamiji Arnaudiji koja se danas svečano otvara

Published

on

Kasida o Arnaudiji, banjalučkoj džamiji koja je bila prepoznatljiva po svojoj ljepoti, a srušena je u toku agresije na Bosnu i Hercegovinu, napisana je u čast ponovnog otvaranja ove džamije.

Kroz tekst se prožimaju osjećaji tuge i radosti, prisutna je refleksija na bogatu historiju ovog kraja Bosne i Hercegovine.

U kasidi su prisutne metafore i simbolika koja upućuje na važne momente i vakifa ove džamije, Hasana defterdara. ARNAUDIJA Tekst: Sejman Rekić Muzika: Abdulkerim Popaja, Sejman Rekić Aranžman: Abdulkerim Popaja Video: Goldenscreen studio Tekst: U godini mraka i tuge, koju Šeher ne zaboravlja. Porušiše sve džamije, mesdžide i turbeta. U zlu svemu udariše i na slavnu Ferhadiju. Vel'kim bolom pogodiše njenu sestru Arnaudiju.

Hej džamijo, hej džamijo, hej Hasana defterdara. Prelijepa Arnaudijo otvori nam svoja vrata.

Da se pod kubbetom tvojim, softe dragom Bogu mole. Da kroz našu Banja Luku salavati zažubore. Što učini dobra vel'kog, hej Hasane defterdaru. Što pisaše svojim perom, slavnom paši Vakufnamu. Pa ostade zapisano, ovaj Šeher vakufi tvore. Uz džamiju ukrašenu, nek ostane ime tvoje.

Hej džamijo, hej džamijo, hej Hasana defterdara. Prelijepa Arnaudijo otvori nam svoja vrata. Da se pod kubbetom tvojim, softe dragom Bogu mole.

Da kroz našu Banja Luku glas ezana odjekuje. Kada se, u prvoj strofi, u kasidi kaže „U godini mraka i tuge,…“ misli se na 1993. godinu, dalje u tekstu su Arnaudija i Ferhadija prikazane kao „sestre“iz dva razloga: 1) blizu su jedna drugoj, 2) na isti datum su srušene.

U drugoj strofi se kaže „Šta učini dobra velkog, hej Hasane defterdaru.“ Čime se naglašava dobročinstvo vakifa Arnaudije, Hasana defterdara, a stihovima „Što pisaše svojim perom, slavnom paši Vakufnamu“ se ukazuje na njegov položaj i na to da je jedan od potpisnika Ferhad-pašine vakufname. „Pa ostade zapisano, ovaj Šeher vakufi tvore“ ističe u prvi plan Vakufnamu-pokazatelj velikog Ferhad-pašinog vakufa u Banja Luci.

Stihovima „Uz džamiju ukrašenu, nek ostane ime tvoje.“ se ističe ljepota Arnaudije, kao i završetak tariha na njoj „…piši: Džamija defterdara“, tako da je uz Arnaudiju ostalo i ime Hasana defterdara. Refren kaside naglašava „Hej džamijo, hej džamijo, hej Hasana defterdara“ naglašavajuči da je njen vakif Hasan defterdar, ministar finansija Bosanskog pašaluka. Stihovi „Prelijepa Arnaudijo otvori nam svoja vrata“ najavljuju otvor Arnaudije, dok se u nastavcima refrena kazuju dove „Da se pod kubbetom tvojim, softe dragom Bogu mole. Da kroz našu Banja Luku salavati zažubore.“.

Kasida se završava drugim refrenom i dovom „Da kroz našu Banja Luku glas ezana odjekuje“. Ovom kasidom se želi „opjevati“ historijska važnost Arnaudije, također želja je da publika kroz tekst kaside nauči neke zanimljivosti o njoj, a posebno se želi obilježiti otvor ove džamije, simbolika toga da je posljednja obnovljena i da je poput bisera u prstenu banjalučkih džamija.

Sejman Rekić, mujezin Islamskog kulturnog centra u Ljubljani, Republika Slovenija

Nastavi čitati

Najčitanije