Connect with us

Religija

Muhammed Ali, jedina zvijezda po kojoj se ne gazi!

Published

on

Muhammed Ali, jedina zvijezda po kojoj se ne gazi!

Kada je Muhammed Aliju ponuđena zvijezda sa njegovim imenom na Holivudskom šetalištu slavnih (Hollywood Walk of Fame) on je to odbio rekavši: “Ja nosim ime našeg Poslanika s.a.v.s i nemoguće je da dopustim ljudima da gaze po njegovom imenu.”

Pragmatični Amerikanci, kako bi sačuvali uspomenu i odali priznanje najpoznatijem profesionalnom bokseru teškašu u historiji, našli su alternativno rješenje-zvijezdu s imenom Muhamed postavili su na zid zgrade uz šetalište, a tom činu je prisustvovao i veliki Ali. Tako je Ali jedini od velikog broja slavnih čija se zvijezda s imenom ne nalazi na trotoaru Holivudskog šetališta slavnih, već iznad njega, kako ne bi bila pod nogama šetača. Ne zbog njega, već zbog Poslanika Muhammeda sallallahu alejhi we sellem.

Fb, Govor ptica

Ostavi komentar

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Cazin

Stanislav u džamiji u Cazinu prešao na islam, uzeo ime Emir

Published

on

By

Danas u u džamiji u Prošićima u Cazinu, došlo je do značajnog događaja – Stanislav, koji je ranije bio pravoslavac, prešao je na islam.

Uzimajući ime Emir, on je pronašao svoj put u novu vjeru.

Ova prekretnica u njegovom životu obilježena je svečanom ceremonijom u kojoj je zajednica podržala njegovu odluku.

Objavu Džemat Prošići prenosimo u cijelosti:

Hvala Allahu na Uputi koju daje onome kome On hoće. Danas je u našoj džamiji pravoslavac Stanislav prešao na islam i tom prilikom je uzeo ime Emir.
Nakon prihvatanja islama, uzeli smo abdest i klanjali podne-namaz, te poslije podne-namaza poklonili Kur'an sa prijevodom našem Emiru.
Molim Allaha da Emiru podari čvrsto vjerovanje i da bude lijep primjer bogobojaznim muslimanima.
Nastavi čitati

Cazin

Ibrahim, Abdullah i Talha: Tri brata, tri hafiza iz Cazina

Published

on

By

U ponedjeljak, 6. februara, učenik Medrese „Reis Džemaludin ef. Čaušević“ iz Cazina Ibrahim Tričić pred Komisijom za hifz Rijaseta Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini proučio je posljednje ajete iz Kur'ana Časnog i tako stekao zvanje hafiza.

Nastavi čitati

BiH

Gradska džamija : Predavanje i izložba Sultanske džamije u Bosni i Hercegovini

Published

on

PREDAVANJE I IZLOŽBA
SULTANSKE DŽAMIJE U BOSNI I HERCEGOVINI
Među džamijama građenim u vrijeme Osmanlija, posebno mjesto i značaj imale su one koje su gradili sami sultani, kako u Istanbulu, tako i širom Osmanskog carstva, pa i u Bosni i Hercegovini. One su finansirane iz državne blagajne, pa se na neki način mogu smatrati i državnim džamijama.
U našoj zemlji podignuto je preko 80 sultanskih džamija. Mnoge su porušene, neke su obnavljane, a od nekih su ostale samo zidine u tvrđavi, kao što je to slučaj u Bužimu.
Do danas ih je sačuvano i obnovljeno ukupno 37. Od sultanskih džamija koje se i danas koriste i služe svojoj svrsi čak 9 nalazi se na prostoru Bosanske Krajine. To su: Stara džamija u Izačiću, Džamija Murata III u Todorovu, Džamija Murata III u Šturliću, Fethija džamija u Bihaću, Džamija Brekovica grad u Bihaću, Džamija Zagrad u Velikoj Kladuši, Džamija u Maloj Kladuši, Džamija u Mutniku, i Gradska džamija u Cazinu.
Povodom obilježavanja 7. maja, Dana džamija, Medžlis Islamske zajednice Cazin u saradnji sa Gazi Husrev-begovom bibliotekom iz Sarajeva organizira predavanje i izložbu „Sultanske džamije u Bosni i Hercegovini“.
Predavanje i izložba će se održati u Gradskoj džamiji u Cazinu, u petak, 3. maja 2024. godine, sa početkom u 20 sati.
Pozivamo vas da svojim prisustvom uveličate ovaj značajan skup.
Medžlis islamske zajednice Cazin
Nastavi čitati

Najčitanije