Connect with us

BiH

Mioković o današnjem mitingu u RS: “Srbi su krenuli na Srbe”

Published

on

Dragan Mioković, dugogodišnji policajac u penziji, u naredne četiri godine će biti zastupnik Naše stranke u Parlamentu Federaciji Bosne i Hercegovine nakon glasova koje je osvojio na Općim izborima. Za N1 je govorio upravo o formiranju vlasti, ali i brojnim drugim temama na političkoj sceni poput održavanja današnjeg mitinga u Republici Srpskoj kojeg organizuje Milorad Dodik, lider SNSD-a navodeći da je on pokazatelj da su “Srbi krenuli na Srbe”.

Mioković je na početku naveo da je ove godine na izborima Naša stranka ostvarila najbolje rezultate pogotovo u izbornoj jedinici 407 u kojoj je on bio nosilac liste.

“Kroz predizbornu kampanju i u njenoj najavi sam najavio da ću ukoliko prođem u federalni parlament, primarno raditi na dvije stavri. Prva je jačanje modaliteta civilne kontrole nad rezultatima policije i policijskih agencija u Federaciji BiH i drugo da ću nastaviti raditi ono što uspjeli uraditi zastupnici Naše stranke u sudijskom vremenu prošlog mandata federalnog parlamenta gdje su doneseni određeni zakoni zaštite najugroženijih kategorija prije svega žena i djece”, naveo je Mioković.

Pojasnio je da je organizacija policije u FBiH poprilično komplikovana budući da nadležnost nad njom imaju kantoni pa shodno tome postoji 11 policijskih agencija. Iz toga je izdvojio FUP koji je u nadležnosti Federacije BiH, naglasivši da policija, bez obzira na kojem nivou, mora djelovati bez utjecaja politike.

“Dakle, planiranje i organizacija policijskih aktivnosti je ekskluzivno policijsko pitanje s kojim niko ništa nema, to moraju raditi policijski profesionalci. S druge strane, svugdje u civilizovanom svijetu, a u našem slučaju kada je riječ o kantonalnom nivou – policijski komesar, a kada je riječ o federalnom nivou – direktor Federalne uprave policije, odgovaraju i dogovoran je civilnom licu izabranom na demokratskim izborima. U našem društvu postoje tzv. nezavisni odbori koji prate i regulišu rad policijskih komesara ili direktora federalne policije. Ja ću se zalagati za to da civilna strukutra, prije svega mislim na ministre unutrašnjih poslova, kao svugdje u Evropi, ima legitimno pravo da na početku neke izvještajne kalendarske godine skupa sa neposrednim policijskim rukovodiocem kaže šta zajednica očekuje od policije”, pojasnio je Mioković.

Koaliranje Naše stranke na federalnom nivou?

Interesovalo nas je s kim će Naša stranka koalirati na federalnom nivou?

“Mi već vodimo razgovore oko uspostave vlasti na federalnom nivou, međutim, mi pregovaramo ne rastaljavamo se. Pregovaramo na način uspostavljanja programske koalicije koja će biti dogovorena, stavljena na papir i predstavljena sa jasno navedenim stvarima koje želimo uraditi. U ovom trenutku mogu potvrditi da je Trojka stabilna, mi sa našim partnerima – SDP-om i Narodom i pravdom sasvim otvoreno i konkretno razgovaramo i pregovaramo. Na kantonalnom nivou (Kanton Sarajevo) ćemo sigurno nastaviti sa svime onim što smo prije počeli, a kada je riječ o federalnom nivou, mogu potvrditi da vodimo ozbiljne razgovore sa Strankom za BiH, ali naglašavam, pravljenje programskih koalicija, a nikako koalicije za pozicije”, dodao je.

Komentarisao je i odluku Christiana Schmidta, visokog predstavnika u BiH da na dan Općih izbora nametne izmjene izbornog zakona i Ustava FBiH, a zbog čega su jučer ponovo održani protesti ispred OHR-a u Sarajevu.

“Sami tajming, tačnije, datum donošenja te odluke je skandalozan. Demokratska Evropa ne poznaje mijenjanje izbornih pravila ni u izbornoj godini, a posebno ne na dan izbora i ova država kakva je god takvo nešto nije zaslužila. Drugo, izmjene, odnosno, meritum onoga što je donio Schmidt samo dodatno komplikuje ionako komplikovan politički sistem u BiH. Te izmjene samo produbljuje potenciranje nacionalnih razlika među nama što je u svakom smislu entievropski. Ove izmjene produbljuje u srž najranjivije političke kategorije – Ostalih koji su ponovo zapostavljeni kada je riječ o pozicijama na vlasti. Iskreno se nadam da ove izmjene neće opstati i ostati i nije mi jasno u kojem je političkom kapacitetu Schmidt ovdje. Nisam pobornik populističkih poteza”, istakao je Mioković.

Miting u RS

Milorad Dodik, lider SNSD-a danas u Banjaluci organizuje miting zbog ponovnog brojanja glasova osvojenih na izborima, a kOji se odnose na predsjednika i potpredsjednike Republike Srpske. Mioković smatra da taj skup nema veze sa Bošnjacima.

“Ili muslimanima kako ih Dodik zove. Ja sam etnički Srbin i stoga uzimam za pravo da kažem da su u ovom slučaju Srbi krenuli na Srbe. Dodik organizuje neki miting jer je opozicija tražila da se ponovo prebroje glasovi, a Centralna izborna komisija to prihvatila. On to radi da se neko ne bi sjetio pitati ga otkud mu 750.000 eura da kupi vilu u Beogradu, da djeci pokupuje sve što i jeste u Banjaluci. Zbog toga se boji novog brojanja glasova jer zna da gubljenje vlasti za njega znači gubljenje slobode. Slogan je ‘Odbranimo otadžbinu’ pa evo ja sada pitam sunarodnike iz RS od koga je to trebamo štititi i šta je poruka mitinga koji će se večeras organizovati? Na kraju svega, nemam problem s tim da RS neko doživljava kao domovinu i otadžbinu, ali kao entitet unutar BiH. To je populistički potez koji nema veze s pravom politikom već je riječ o unutrašnjoj borbi”, naglasio je Mioković.

Komentarisao je i sigurnosnu situaciju kako u državi tako i u Sarajevu koja se iz dana u dan pogoršava.

“Policija je ogledalo države i ne može biti bolja od nje jer je njen represivni aparat. Snaga nekadašnje milcije nije bila u opremi niti snazi milicajaca tadašnjih već u činjenici da je svaki taj milicajac znao da država stoji iza njega, a svaki građanin je znao da nije dobro krenuti na njega. Danas svaki policajac zna da država ne stoji iza njega. Generalno sam uvijek bio stava da o zločinima koje izvrše maloljetnici generalno i uvijek treba samo načelno pričati. Stari Grci su još u Aristotelovo vrijeme rekli da moraš jesti da bi filozofirao pa tako današnja porodica – majke i očevi moraju mnogo toga prinijeti da mogu jesti da bi mogli vaspitavati djecu. Možda u našem patrijarhalnom društvu ovo neće dobro zvučati, ali pitajmo se je li nam porodica ikada bila na nižim granama, mislim da nije. Kada se desi užas kao neki dan u Sarajevu postavljaju se logična pitanja da li škola u koju su ta djeca išla imaju pedagoga ili psihologa, ako da, onda da li ta djeca imaju dosje i ako ne zašto nema jer se takvi događaji ne dešavaju preko noći. Ovaj užasni čin u kojem su maloljetnice ubile staricu pokazuje da je krajnje vrijeme da se pogledamo u oči i vidimo da li mi imamo kompetenciju u institucijama i sitem koji pravi mrežu zaštite građana. Jer ključni zadatak države je da zaštiti građane. Prema mom mišljenju svi alarmi su upaljeni i ovaj slučaj ne bi smio proći bez detaljne analize i sankcija odgovornih kojih mora biti, a ako ih nema onda smo tek potonuli duboko”, zaključio je Mioković.

N1

BiH

Nema para za terapije, pacijenti umiru, a direktoru Zavoda zdravstvenog osiguranja povećana plaća za 30 posto

Published

on

By

Dvadeset petog aprila ove godine na prijedlog ministra zdravstva Vlada KS donijela je odluku o povećanju plaće do 30 posto od osnovne plaće direktoru Zavoda zdravstvenog osiguranja Kantona Sarajevo Muameru Kosovcu, koju potpisuje kantonalni premijer Nihad Uk.

Odluka je donesena “na osnovu pozitivnog poslovanja” pomenutog kantonalnog zavoda”.

“Uvećanje osnovne plaće direktoru Zavoda iz tačke I ove odluke, a saglasno članu 15. Zakona o plaćama i naknadama članova organa upravljanja i drugih organa i institucija Kantona Sarajevo, kantonalnih javnih preduzeća i javnih ustanova čiji je osnivač Kantona Sarajevo, odobrava se na osnovu pozitivnog poslovanja Zavoda zdravstvenog osiguranja Kantona Sarajevo za 2022. godinu”, stoji u odluci, piše Raport.

U vrijeme kada nedostaje prijeko potrebnih lijekova, naročito potrebnih onkološkim pacijentima, kojima život sad visi o koncu, dok su kao olakšice uvedene elektronske uputnice, pa iskustva pokazuju da su umjesto olakšavajućih, otežavajuće okolnosti u pitanju, kad se magnetna rezonanca čeka po osam mjeseci, kad se nude zamjenske terapije koje često ne ferceraju na željeni način, dok su zidovi bolnica oronuli, dok po svim zdravstvenim institucijama nedostaje kadar…, dok nema para za sve nabrojano, a ima toga još, plaća direktoru Zavoda se povećava. I za to ima novca. Za pozitivno poslovanje.

Nastavi čitati

BiH

Subašić: Sad sam srela zločinca koji je pred mojim očima silovao žene. Neki su još u policiji, rade po opštinama, po parlamentima…

Published

on

By

Predsjednica udruženja Majke Srebrenice Munira Subašić obratila se na otvaranju objekta za odlaganje ekshumiranog biološkog materijala, ličnih predmeta i odjeće neidentifikovanih žrtava genocida u Memorijalnom centru Srebrenica – Potočari.

Govorila je o značaju ovog objekta i iskazala zahvalnost zbog njegovog otvaranja.

Ona je, između ostalog, kazala da je jutros prepoznala ratnog zločinca.

“Ja sam sad prije pet minuta srela zločinca, koji je pred mojim očima silovao neke osobe koje možda nikada to neće kazati. Vjerujte da neki još nose uniformu, evo ovdje u policiji, rade po opštinama, po parlamentima i nikad se nisu pokajali”, posvjedočila je Subašić.

Dodala je da zločince koji su silovali Bošnjakinje u periodu agresije na BiH viđa i u uniformama te zaposlene u općinama.

Sve majke svijeta je pozvala da slijede primjer majki Srebrenice u odgoju djece. Naglasila je da su djecu učile da ne mrze.

“Sve majke svijeta treba da uče od majki Bošnjakinja. Pet i po hiljada djece je ostalo bez roditelja, siročadi ta su djeca preživjela genocid ko i mi, mnoga nemaju ni fotografiju oca da vide kako izgleda, mi smo se izborile da odgojimo djecu da ne mrze i bez osvete. Pozivam sve majke: ‘Učite od nas i odgajajte djecu u ljubavi, ne u mržnji'”, poručila je Subašić.

Nastavi čitati

BiH

Vještaci utvrdili kako je došlo do nesreće u kojoj su poginule doktorice Azra i Alma

Published

on

By

Vozač je upravljao automobilom bez položenog vozačkog ispita, pod utjecajem alkohola, amfetamina i drugih lijekova

Saslušanjem vještaka saobraćajne struke Nedima Kamenjaševića i Muamera Smajlovića jučer je nastavljeno suđenje Arminu Berberoviću, optuženom za stravičnu nesreću u kojoj je 26. maja prošle godine na Marindvoru automobilom usmrtio doktorice Azru Spahić i Almu Suljić.

Kamenjašević je, zajedno sa Smajlovićem koji je bio na licu mjesta, napravio nalaz na osnovu zapisnika s uviđaja i fotodokumentacije te pregleda videonadzora s mjesta nesreće, piše Avaz.

Vozilo ispravno

Vještak Kamenjašević je kazao da se, na osnovu tragova s lica mjesta, Mercedes kojim je upravljao Berberović kretao ulicom Maršala Tita iz pravca Baščaršije prema Marindvoru. Bilo mu je zeleno svjetlo, kao i pješakinjama koje su prelazile Dolinu ulicu na pješačkom prijelazu. Vještaci mašinske struke utvrdili su da je vozilo bilo potpuno ispravno.

Uzrok nesreće je vožnja pri brzini od 76,3 kilometra na sat na mjestu gdje je dozvoljeno 50 kilometara na sat, te zakašnjela reakcija vozača u opasnom trenutku, a što mu nije omogućavalo da se sigurno zaustavi ispred pješačkog prijelaza kada je ugledao pješake.

Poduzimanje radnje udesno pri spomenutoj brzini nije mu omogućilo da se sigurno zaustavi. Također, vozač je upravljao automobilom bez položenog vozačkog ispita, pod utjecajem alkohola, amfetamina i drugih lijekova.

Vještak je pojasnio da je Berberović vozio desnom trakom, gdje su tramvajske šine, nakon čega se prestrojio u prvu lijevu traku. Na semaforu je bilo zaustavljeno sivo vozilo koje se u trenutku paljenja zelenog svjetla na semaforu nije uspjelo odmah pokrenuti, dok je Berberović, bez zaustavljanja i usporavanja, pokušavao da prođe.

Pretpostavlja se, kazao je Kamenjašević, da se vozač Mercedesa prestrojio ponovo u krajnu desnu traku, izbjegavajući sudar sa zaustavljenim sivim vozilom, nakon čega skreće u Dolinu ulicu.

-Da je vozio dozvoljenom brzinom od 50 kilometara na sat, mogao se zaustaviti neposredno prije mjesta naleta na pješake – kazao je Kamenjašević.

On je, odgovarajući na pitanja advokata Rusmira Karkina koji zastupa Berberovića, kazao da su dvije nastradale pješakinje udarene prednjim branikom vozila, dok je treća udarena lijevim bočnim retrovizorom.

Stravičan prizor

Odgovarajući na dodatna pitanja tužiteljice Ive Kurilić, kazao je da je jedina pravilna radnja vozača Mercedesa bila skretanje u Dolinu ulicu iz krajnje desne trake.

Vještak je naveo da se na snimku videonadzora ne vidi trenutak udara, ali se vidi trenutak leta pješakinje koja je nabačena na vjetrobransko staklo Mercedesa, te odbačena prema zidu pekare. Silina udara je bila toliko velika da bi odbačaj pješakinje bio veći da nije bilo zida.

Muamer Smajlović je prisustvovao uviđaju ove stravične nesreće.

-Zatječem stravičan prizor od kojeg se ledi krv, tijelo u ulici Dolina i Mercedes. Ostali učesnici bili su na ukazivanju ljekarske pomoći. Mi ne možemo tumačiti namjere vozača. Ovo je neprilagođena vožnja uvjetima i stanju na kolovozu – kazao je Smajlović.

Osim u dijelu koji se odnosi na pješakinje, advokat Rusmir Karkin je prigovorio nalazu vještaka, kao i konstataciji o namjeri skretanja vozila u Dolinu ulicu. Naveo je da osporava nalaz uz tvrdnju da je netačan i neprecizan.

Nastavak suđenja zakazan je za 24. maj.

Rasvjeta bila adekvatna

Nedim Kamenjašević je kazao da je u vrijeme nesreće kolovoz bio mokar, da nije padala kiša te da nije bilo ulaznih rupa. Vidljivost je bila dobra te nije bilo fizičkih i drugih prepreka. Rasvjeta je bila adekvatna, sijalice su imale dovoljnu jačinu za normalne uvjete vožnje. Utvrđeno je da su semafori bili ispravni i u funkciji.

Vještak Kamenjašević je, odgovarajući na pitanja tužiteljice, kazao da nisu evidentirani tragovi kočenja.

Nastavi čitati

Najčitanije