Connect with us

BiH

Bajrović naglašava: “Ako Čović dobije mjesto u Predsjedništvu, BiH neće biti” (VIDEO)

Published

on

Reuf Bajrović, potpredsjednik Američko-evropske inicijative, govoreći o trenutnoj političkoj situaciji u Bosni i Hercegovini, kazao je da je sada pitanje da li će međunarodna zajednica nastaviti sa onim što radi u zadnjih nekoliko mjeseci, a to je direktni atak na BiH.

“Ono što vidimo i kod drugih građanskih aktivista je to da su kritikovali Schmidta od samog početka. Jasno su rekli da je Schmidtovo nametanje naustavno. Mislim da je vrlo bitno da imamo proteste, da ih ima što više, da su masovniji i što češći. Protest je pokazao da nema šutnje. Ukoliko bude šutnje mi ćemo se jedno jutro probuditi u Palestini. HDZ ima četiri posto glasova registrovanih birača u BiH. Spriječiti kontrolu ko će imati kontrolu nad time ko će biti u vlasti. To je vladavina manjine. Vrlo je važno da se što više ljudi aktivira”, rekao je Bajrović.

Smatra da Evropski parlament Schmidtu nikada nije dao podršku, te da visoki predstavnik u BiH izbjegava da ide u Evropski parlament. Osvrnuo se i na politiku HDZ-a.

Onaj kome je prihvatljivo da HDZ bira vlast u Bosni i Hercegovini je izdajnik BiH. To ne može biti prihvatljivo. Ulazak sa HDZ-ovim programom je prevara birača. Nadam se da će dio probosanske javnosti shvatiti posljedice ovoga što rade. Vjerujem da SDP neće otići u pravcu ispunjavanja ciljeva HDZ-a samo da bi dobili vlast. Tvrdim da će posljedice biti nepovratne i katastrofalne po Bosnu i Hercegovinu. Ako Čović dobije mjesto u Predsjedništvu, BiH neće biti “, istakao je Bajrović.

Što se tiče ciljeva HDZ, Bajrović govori da je to diskriminirajuće prema svim Hrvatima koji nisu HDZ-ovi. Smatra da je to rat, ali drugim sredstvima.

“Ovdje na sceni je ispunjavanje ratnih ciljeva. Gordana Tadić je bila rak rana pravde u BiH. Po nalogu Zagreba radila je sve da uruši BiH. Sada se pokušava vratiti ta politika. Ovdje se radi o idejama i politikama o onome kakva BiH treba da bude. U Banjoj Luci će se sljedeće sedmice odlučiti da li će HDZ biti dio vlasti na državnom nivou. Lopta je u SDP-ovim rukama. Dodik pokušava na svaki način da zaštiti svoju poziciju. Dodika je moguće izbjeći u svakoj varijanti, ali ako dobije četvrtog zastupnika u Domu naroda onda je vrlo jasno da je to plan da se ubaci zato što Čović insistira da on uđe“, zaključio je Bajrović za Hayat.

BiH

Vuk Drašković: BiH je na rubu provalije! Rat bi bio kratak i užasan, a novi Dejton bez RS

Published

on

By

Drašković kazao ono što drugi ne smiju: „Srbija je morala biti kosponzor Rezolucije! Genocid u Srebrenici je prouzrokovao bol i Srbima!“
Nastavi čitati

BiH

“Pop Žućo”: Umro Vojislav Čarkić, četnički pop koji je blagosiljao zločince na okupiranoj Grbavici

Published

on

By

Sveštenik Vojislav Čarkić, poznat kao “pop Žućo”, preminuo je danas u Istočnom Sarajevu, potvrđeno je Srni u Srpskoj pravoslavnoj crkvi.

Čarkić koji je u ratu imao i nadimak “pop Žućo” tokom rata obavljao je niz uloga, a između ostalog bio je i komandant četničke divizije koja je bila stacionirana u okupiranom sarajevskom naselju Grbavica.Osim što je učestvovao u agresiji na Bosnu i Hercegovinu, blagosiljao je oružje i druge vojnike koji su učestvovali u napadima na glavni grad Bosne i Hercegovine.

Između ostalog, njemu je u ratu dodijeljena i funkcija vojnog sveštenika agresorske Vojske RS-a te je nosio i čin majora.

Čarkić se može vidjeti i na snimku izlaska određenog dijela srpskog stanovništva sa Grbavice nakon potpisivanja Dejtonskog mirovnog sporazuma. Nakon što je Momčilo Krajišnik naredio srpskom stanovništvu da napusti Sarajevo, Čarkić je bio jedan od onih u prvim redovima koji je predvodio kolonu.

“Ja sam bio inicijator te vojne litije. Zvono je zvonilo mrtvački. Iza zvona, nosili su krst, koja su dva patrijarha osvještala, patrijarh srpski Pavle i cijele Rusije Aleksej. To je bilo zvanično napuštanje Grbavice”, govorio je ranije Čarkić.

Nakon rata preselio se u Miljeviće nadomak Sarajeva, a u glavni grad BiH došao je i 2021. godine tokom posjete patrijarha Porfirija što je izazvalo burne reakcije.

Baš kao i za brojne druge vojne službenike u VRS, do kraja će ostati nejasna i uloga Čarkića u brojnim zločinima na Grbavici kao i Vracama te Kovačićima koji su se nalazili pod okupacijom tokom agresije na BiH.

klix

Nastavi čitati

BiH

Vojnik EUFOR-a poginuo u nesreći tokom šetnje kod Travnika

Published

on

By

Komanda EUFOR-a saopćila je kako je vojnik koji je služio u misiji preminuo nakon nesreće koja se dogodila tokom šetnje na području Travnika.

Kako je naglašeno, dvojica vojnika su iskoristili slobodno vrijeme za šetnju na području Travnika kada se dogodila nesreća i to na planinskom predjelu.

“Nakon što je EUFOR upozoren na ovo, helikopter EUFOR MEDEVAC raspoređen je na njihovu lokaciju. EUFOR MEDEVAC se tokom ove operacije suočio sa teškim terenom i vremenskim uslovima. Ljekar i bolničar su pružili pomoć povrijeđenom vojniku koji je, nažalost, na licu mjesta proglašen mrtvim”, navedeno je.

EUFOR je ovom prilikom uputio i saučešće porodici te prijateljima vojnika.

“EUFOR želi iskoristiti ovu priliku da izrazi saučešće porodici, prijateljima i kolegama ovog vojnika u ovom teškom trenutku. Drugi vojnik, koji nije povrijeđen, također je evakuisan helikopterom EUFOR-a MEDEVAC. EUFOR će nastaviti pružati podršku u svim situacijama. EUFOR se također želi zahvaliti medicinskoj ustanovi koja je pružila pomoć”, zaključili su.

klix

Nastavi čitati

Najčitanije