Connect with us

BiH

Uhapšen ministar Miloš Lučić

Published

on

Državnog ministra za ljudska prava i izbjeglice su, po nalogu Tužilaštva BiH, uhapsili pripadnici SIPA-e

Uhapšen je ministar za ljudska prava i izbjeglice BiH Miloš Lučić, javio je portal Istraga.ba.

“Državnog ministra su, po nalogu Tužilaštva BiH, uhapsili pripadnici SIPA-e. Osumnjičen je za zloupotrebu položaja”, objavljeno je na Twitter nalogu ovog portala.

BiH

Pećanin nakon imenovanja Vukoje: Bošnjaci kao balkanski Palestinci sa “Gazom” i “Zapadnom Obalom”

Published

on

By

Imenovanje Marina Vukoje kao sudije u Ustavnom sudu Bosne i Hercegovine, izazvao je burne reakcije u javnosti.
Njega je imenovao Predstavnički dom Parlamenta FBiH sa 51 glasom za.

Dok iz stranaka “Trojke” kažu da nije riječ o nikakvoj izdaji države, već o omogućavanja funkcionalnosti ove institucije, argumenti opozicije protiv Vukoje su da uopšte nema iskustva kao sudija, te da je blizak HDZ-u i Draganu Čoviću, piše Source.

Advokat i novinar, Senad Pećanin, također je komentarisao imenovanje Vukoje.

Njegovu objavu na društvenoj mreži X prenosimo u cijelosti:

– Nezakonitim izborom Čovićevog službenika  Marina Vukoje, uposlenika Parlamenta BiH i izbornog kandidata HDZ— a, u Ustavni sud BiH, SDP BiH, Naša stranka i Narod i pravda su do srži ogoljeli prevaru svojih glasača, koje su godinama uvjeravali da neće biti partneri kriminalnih etno-nacionalističkih stranaka koje predvode Bakir Izetbegović, Milorad Dodik i Dragan Čović. Doduše, svoje obećanje su trećinski ispunili: još od posljednjih izbora u  Mostaru, dosljedni su jedino u odbijanju saradnje sa SDA, čak i po pitanjima u kojima SDA nije prihvatala kapitulaciju pred zahtjevima SNSD-a i HDZ-a, iza kojih je stao i Visoki predstavnik Hrvatske i HDZ- a u BiH Christian Schmidt.

Ipak, sa stanovišta vlastitih, kriminalnih, koruptivnih interesa dobro uhljebljenih oligarhija stranaka “Trojke”, koalicionih partnera Milorada Dodika i Dragana Čovića, njihova politika nije nerazumna, iako je, očigledno, katastrofalna po mogućnosti ne samo izgradnje građanske i demokratske Bosne i Hercegovine, već i njenog pukog opstanka, a evo i zašto:

⁃izbori 2026.: nakon promjena Izbornog zakona koje je nametnuo Visoki predstavnik Vlada FBiH se neće moći formirati bez saglasnosti HDZ-a, bez obzira na rezultate;

⁃ova činjenica omogućava Draganu Čoviću izvanrednu poziciju: da ucjenjuje i bira partnere za Vladu Federacije BiH između SDA i njenih partnera, s jedne, i “Trojke”, s druge strane;

⁃najvjerovatniji ishod nakon izbora 2026. godine je nova četvorogodišnja Vlada Federacije BiH u “tehničkom mandatu”, po uzoru na drugi mandat vlade premijera Fadila Novalica; toga su svjesni i Nermin Nikšić, Edin Forto i Dino Konaković i zato je njima važnije od rezultata izbora 2026. godine (na kojima će biti kažnjeni od prevarenih glasača) da udovolje Draganu Čoviću koji će im sačuvati  fotelje još četiri godine, a to je “Trojci” najvažnije;

⁃upravo  se ovdje krije objašnjenje nerazumnog povlađivanja  “Trojke” nalozima Dragana Čovića ( unatoč javim upozorenjima čak i Vlade SAD) koje će dugoročno imati katastrofalne posljedice po mogućnost očuvanja države BiH koja neće biti državni provizorij pod upravom Beograda i Zagreba sa Bošnjacima kao balkanskim Palestincima sa “Gazom” ( sarajevski, tuzlanski i zenički kanton) i “Zapadnom Obalom” ( Bihać, Velika Kladuša, Cazin i Bužim);

⁃s obzirom na značaj Ustavog suda BiH kao ključnog državnog organa za očuvanje države BiH i očuvanja  mogućnosti njene integracije u NATO i Evropsku uniju, te činjenice da su izborom HDZ-ovog Vukoje omogućili da Ustavni sud BiH u bliskoj budućnosti ( bez stranih sudija ili sa dovoljnim jednim od troje stranih sudija) postane organ koalicije Dodik-Čović, lideri “Trojke” (Nermin Nikšić, Zukan Helez, Edin Forto, Dino Konaković, Peđa Kojović, Sabina Čudić…) zaslužuju svaki politički i moralni prezir , uz njihove poslanike koji su ispunili nalog Dragana Čovića, čija imena treba zapamtiti: Abanspahić Fuad, Boban Ivan, Dugić Siniša, Salkić Razim, Helez Nijaz, Hodžić Kadrija, Karajbić Elvir, Kozarević Hajrudin, Kajinović Nihad, Okić Azra, Prlić Lana, Subašić Senad, Zukan Belmin, Žuljević Aner, Abaspahić Fuad Karajbić Elvir (SDP BiH), Beganović Alma, Halilovic Suada, Junuzović-Kaljić Amra, Smajlović Rasim, Mekić Amel, Milišić-Pepić Ajla,Dževahid Sokić (Narod i pravda), Čamdžić Mirsad, Marinković-Lepić Mirjana, Mioković Dragan, Nikšić Damir, Purić Amir, Marko Cvitanović ( Naša stranka), Pirić Elzina (PDA), Maja Uremović ( “Pomak”), Arnel Isak, Uzunović Kenan ( “nezavisni”), napisao je Pećanin.

Nastavi čitati

BiH

RS putem države BiH želi izbjeći plaćanje 90 miliona KM Slovencima?!

Published

on

By

Sukladno dostavljenoj presudi, koju su pravni zastupnici tužitelja dostavili Pravobraniteljstvu BiH na ime tužene Bosne i Hercegovine, ukupni troškovi ovog arbitražnog postupka iznose 52.794.412 eura uz kamate koje teku od dana pravomoćnosti odluke

Republika Srpska dužna je slovenskom poduzeću ‘Viaduct’ isplatiti 90 milioma KM odštete zbog jednostranog raskida ugovora o koncesiji za izgradnju hidrocentrala na Vrbasu.

No, to nisu još učinili. Dodatno, ministri iz RS danas su opstruirali i usvajanje informacije Pravobranilaštva BiH o ovom sporu.

Kako je saopćeno, Vijeće ministara BiH u dva kruga glasanja nije postiglo saglasnost za usvajanje informacije Pravobranilaštva BiH o Odluci ISCID Komiteta o poništenju arbitražne odluke u postupku Viaduct d.o.o. Portorož, Vladimir Zevnik i Boris Goljevšček protiv Bosne i Hercegovine.

Veliki troškovi arbitražnog postupka

Zbog toga Vijeće ministara BiH nije usvojilo predloženi zaključak kojim se poziva Vlada Republike Srpske da u skladu sa Sporazumom o međusobnim pravima i obvezama u vezi s arbitražnim postupkom u predmetu “Viaduct d.o.o. Portorož, Vladimir Zevnik i Boris Goljevšček, Republika Slovenija protiv tužene Bosne i Hercegovine'” hitno postupi po arbitražnoj odluci ICSID Casc No. ARB/ 16/36 od 1. 5. 2024. godine i presudi Tribunala od 18. 4. 2022. godine.

Pravobranilaštvo BiH je informiralo Vijeće ministara BiH da je već upućen dokumentirani zahtjev Vladi Republike Srpske za postupanje po Odluci ISCID Komiteta o poništenju arbitražne odluke u ovom postupku i presudi Tribunala od 18. 4. 2022. godine, piše Fokus.

Sukladno dostavljenoj presudi, koju su pravni zastupnici tužitelja dostavili Pravobraniteljstvu BiH na ime tužene Bosne i Hercegovine, ukupni troškovi ovog arbitražnog postupka iznose 52.794.412 eura uz kamate koje teku od dana pravomoćnosti odluke.

Podsjećamo da su Vijeće ministara BiH i Vlada Republike Srpske ranije zaključili sporazum o međusobnim pravima i obvezama u vezi s ovim arbitražnim postupkom kojim se Vlada Republike Srpske obvezala bezuvjetno ispuniti svoje obveze plaćanja prema presudi donesenoj u arbitražnom postupku uime Bosne i Hercegovine, po prijemu dokumentiranog zahtjeva Pravobraniteljstva BiH.

Viaduct d. o. o. Portorož, Vladimir Zevnik i Boris Goljevšček iz Pirana, Republika Slovenija, pokrenuli su arbitražni postupak protiv BiH pred Međunarodnim centrom za rješavanje investicijskih sporova u Washingtonu radi naknade štete prouzrokovane kršenjem odredbi Sporazuma o recipročnom unapređenju i zaštiti investicija između Bosne i Hercegovine i Republike Slovenije i Ugovora o energetskoj povelji. Razlog je nerealiziranje, odnosno raskidanje ugovora o koncesiji za izgradnju hidroenergetskog sustava na Vrbasu, koji je zaključen s Vladom Republike Srpske.

Nastavi čitati

BiH

Na led-panelima širom RS objavljeni su lažni rezultati glasanja o Rezoluciji o genocidu u Srebrenici

Published

on

By

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik objavio je fotografiju na društvenim mrežama na kojima su ispisani lažni rezultati glasanja o rezoluciji o Srebrenici koji su postavljeni na led-panelima u centru Banjaluke, ali i širom Republike Srpske.

Preko 100 led-panela na kojima stoji rezultat 109:84 postavljeni su širom Republike Srpske.

– Ovako danas izgleda Republika Srpska, jedna poruka – Ponosne Srpska i Srbija – objavio je Dodik.

Ovu kampanju u kojoj su se suzdržane zemlje prikazale kao protivnici Rezolucije, što nije istina, započeli su političari iz Republike Srpske i Srbije odmah nakon što je Generalna Skupština usvojila.

Podsjetimo, samo 19 zemalja članica bilo je protiv rezolucije. Za rezoluciju glasalo je 84 zemlje, a 68 ih je bilo suzdržano.

Milorad Dodik i Aleksandar Vučić, kao i njihovi politički istomišljenici prije nego je Rezolucija o genocidu u Srebrenici usvojena koristili su različite propagandne strategije. Dodik je prijetio secesijom, govorilo se o targetiranju srpskog naroda i Srbije kao genocidnih, Vučić se ogrtao zastavom, išao u New York lobirati. Govorilo se da ako se rezolucija usvoji svijet više neće biti isti. Niko se nije nadao da će usvajanje Rezolucije o genocidu u Srebrenici Vučić i Dodik slaviti kao pobjedu.

Zlatko Lagumdžija, ambasador Bosne i Hercegovine pri Ujedinjenim nacijama nakon usvajanja rezolucije kazao je da je usvojena košarkaškim rezultatom. Kampanja u Republici Srpskoj najvjerovatnije je odgovor na tu izjavu.

N1

Nastavi čitati

Najčitanije