Connect with us

BiH

Dodik o Nešiću, Mijatoviću kao mogućim ministrima: Šta vas briga, šta je za vas ekspert, šta za nas, to je različito

Published

on

U Banjaluci je održan sastanak koalicionih partnera uoči formiranja nove Vlade Republike Srpske, pitanja o kojem će se Narodna skupština izjašnjavati u srijedu.

Sastanku koji je trajao sat i po su prisustvovali predsjednici SNSD, SP, Demosa, US, NPS sa delegacijama.

Izostali su predstavnici DNS i SPS koji podržavaju većinu, ali za koje nema mjesta ni na sastanku, ni ministarskog u Vladi.

Predsjednik SNSD Milorad Dodik rekao je će u Vladi biti značajan broj novih imena, da će ona obezbijediti kontinuitet sigurnosti političke i ekonomske.

–Mi imamo već da ne kazem listu sastava, naravno daćemo pravo mandataru da o tome saopštava, on će odlučiti kada će o tome govoriti. Nastavljamo konsultacije i sutra i prekosutra kako bismo sto bolje pripremili skupštinu u srijedu. Vrijeme koje dolazi je dosta izazovno, traži nove, energične ljude, patriote. Od vlade koja ima 16 ministarstava oko 10 će biti novih imena, ima i onih koji nisu u političkim partijama. Zadovoljavamo ustavom predviđeno, osam mjesta za Srbe, 5 za Bošnjake, 3 za Hrvate. Moramo da vodimo računa i o teritorijalnoj zastupljenosti, zaključuje Dodik.

Imena ministara, neka su dodaje već u javnosti, ali će ih mandatar ipak saopštiti na sjednici NSRS, prenosi N1.

Mandatar za sastav Vlade Radovan Višković rekao je da traga za dva imena kako ni dobio što kvalitetniji sastav Vlade.

Nakratko je novinarima pokazao spisak novih ministara.

“Nije ovo kako neki misle neka pretjerana beneficija, već vrijeme više da ponesete teret odgovornosti u vremenu koje je izazovno da date doprinos očuvanju RS“.

Najavio je do kraja godine stalno zasjedanje NSRS zbog više zakonskih rješenja u pripremi, uključujući povećanje Plata i naknadu za nezaposlene roditelje, ali i zakon o imovini koji se ponovo predlaže NSRS “u drugom obliku”, a nakon sto ga je Ustavni sud BiH proglasio neustavnim.

Višković je dobio podršku i svih socijalnih partnera i nevladinih organizacija.

Jesu li zadovoljni u Demosu, te da li postoje podjele u toj stranci, hoće li aktuelni lider to i dalje biti ili će biti ministar odgovara Nedjeljko Čubrilović:

“O tom potom. Sve je spinovanje, ništa nije tačno“.

Na potpitanje, ko spinuje, odgovara “Vi”, misleći na novinare.

Na pitanje da li će novo Vijeće ministara BiH biti sastavljen od eksperata poput Nenada Nešića, Vojina Mijatovića i Staše Košarca, Dodik odgovara:

“Šta Vas briga. Šta je za Vas ekspert, šta za nas, to je različito. Reći ću da o tome nismo razgovarali“.

Ranije je naglasio da će u novoj bh. vlasti četiri ministra doći iz RS, a 6 iz FBiH.

Inače, Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik i mandatar za sastav nove Vlade Srpske Radovan Višković razgovarali su danas uoči sastanka vladajuće koalicije.

BiH

Dariov put od sportiste do ruskog dobrovoljca, njegov otac: Više mu nije bitna ni RS

Published

on

By

Dario Ristić ponovo je otišao na put u inostranstvo samo nekoliko sedmica nakon što se vratio kući u Modriču iz višegodišnjeg izbivanja u Švicarskoj. Njegov otac kaže da je tamo bio u zatvoru. Danas se pribojava hoće li se Dario ovoga puta vratiti.

Dok reporteri Detektora stoje na ulaznim vratima kuće bez fasade u prigradskom naselju Mladićevo sa širokim ulicama i razmaknutim kućama, Ljubomir Ristić kaže da svakog trenutka očekuje ružne vijesti o sinu.

“Osjećam da svakog trena… nešto očekujem ružno [da će mu se desiti]”, kaže on.

U naselju iz kojeg je otišao čini se da komšije znaju da je Dario otišao u Rusiju. Ljubomir je od drugog sina saznao da je Dario već dobio rusko državljanstvo, ali i da uskoro planira doći u Modriču.

Borba za “srpske svetinje”

Ali objave iz Rusije i Ukrajine govore o drugačijem povratku od onoga kakvom se nada Ljubomir.

U videima koji su objavljeni na aplikaciji Telegram često se spominje Modriča. U jednom od videa koji je podijelio, Dariov saborac iz Srbije iznosi planove o povratku u svoju domovinu.

“Kada budemo ovdje završili s ovim NATO fašistima, da ćemo doći lično tamo da vratimo one naše svetinje i ono što je naše. Pozdravljamo narod i djecu iz Zvečana, iz Gračanice i svih naših srpskih svetinja. Mi smo uz vas. Budite sigurni u nas. Slava Bogu, slava majci Rusiji – do pobjede”, kaže ovaj vojnik dok sjedi u rovu pored Darija.

Ovaj video jedan je od nekoliko koji su objavljeni u martu ove godine na Telegram kanalu “Permski medvjedi” prije nego što je on u aprilu ugašen. Detektor je nekoliko sedmica pratio objave i put Darija Ristića i sada, uz njegove druge profile i razgovore s porodicom, novinari mogu rekonstruisati njegov put do prve linije fronta u Ukrajini gdje krši zakone Bosne i Hercegovine koji zabranjuju odlazak na strano ratište. Od kada je počela invazija Rusije na Ukrajinu, prije duže od dvije godine, ovo ostaje jedan od izuzetno rijetkih slučajeva u kojem je moguće otkriti identitet dobrovoljaca koji ratuju na ruskoj strani.

Prva objava koja je privukla pažnju novinara Detektora koji prate ruske i proruske kanale na Telegramu bila je ona početkom marta 2024. na kanalu “Permski medvjedi“, u kojoj maskirani muškarac u rovu, dok drži automatsko oružje, pozdravlja “Modriču od srpskih dobrovoljaca“.

Dok pozdravlja svoje naselje “PD”, muškarcu s kapom se vide samo oči. Ali ranije objave na ovom kanalu i Ristićevi privatni profili, uz razgovore s porodicom i sigurnosnim izvorima, otkrivaju njegov identitet i put od aerodroma u Sarajevu u novembru 2023. do rovova u Ukrajini u martu 2024. godine.

Fotografije i druge objave na Telegramu i mreži Vkontakte, uz pomoć kojih su ga novinari Detektora uspjeli identifikovati, pokazuju da je Ristić bio u okupiranom dijelu Ukrajine krajem 2023. godine, a sredinom februara 2024. u Rusiji.

Iz Sarajeva za Rusiju

Detektoru je to potvrdio i Dariov brat Danijel. U telefonskom razgovoru na koji je pristao i nakon kojeg se prestao javljati novinarima, on je rekao da se Dario u Rusiju uputio avionom preko Sarajeva, da s bratom komunicira telefonom i preko interneta, te da se s njim posljednji put čuo nekada u martu.

Izvor Detektora iz sigurnosnih službi potvrdio je da je Ristić napustio BiH iz Sarajeva 17. novembra 2023. godine letom za Istanbul. Takvu rutu – umjesto leta iz Beograda direktno za Moskvu ili putovanja preko Moldavije – koriste dobrovoljci koji žele zavarati trag domaćim policijskim agencijama, pojašnjava vojni komentator i novinar Dean Džebić.

“Najveći problem za dobrovoljce je postao kako se prebaciti do Moskve“, kaže on.

Ristić nije objavljivao detalje o svom putovanju, ali već u decembru može se vidjeti u Ukrajini u društvu nekoliko muškarca. Na VK profilu drugog vojnika objavljena je fotografija Ristića u Luganjsku 31. decembra. Ranije je Ristić na istoj mreži objavio fotografiju na kojoj stoji s oružjem u maskirnoj uniformi, a iza njega su i ruska i zastava Republike Srbije.

Sredinom februara 2024. godine Ristić je postao administrator Telegram kanala “Permski medvjedi”. Njegov otac kaže da je Dario “uvijek bio problematičan” i da mu više nije bila bitna ni Republika Srpska, ni Bosna i Hercegovina ni Evropa kada je odlazio u Rusiju.

Opširnije na portalu Detektor.

Nastavi čitati

BiH

Vukanović pitao Stevandića je li gutao žabu: “Spreman sam da progutam krokodila da spasim nešto u RS, a ne žabu“

Published

on

By

Kolegijum NSRS odlučio je da redovna sjednica bude održana u srijedu 22.maja u 10h ujutro. Za dnevni red predloženo je 26 tačaka između ostalog i Prijedlog zakona o posebnom registru rada neprofitnih organizacija, takozvani NVO zakon protiv stranih agenata. Tu je trebala da bude i Rezolucija PDP o ustavnom suverenitetu RS i BiH, koju vladajući nisu podržali da se uvrsti na dnevni red. Tako da je u konačnici 25.tačaka dnevnog reda predloženo za sjednicu.

“Bila je potrebna ova Rezolucija u vrijeme kada se RS i BiH nalaze u krizi. Ovdje se nalaze i rješenja o Izbornom zakonu i Ustavnom sudu BiH, a i neprihvatanje da stranac nameće zakone”, rekla je poslanica PDP Tanja Vukomanović koja je izrazila nezadovoljstvo jer vladajući nisu podržali ovu tačku.

Šef kluba poslanika Liste za pravdu i red Nebojša Vukanović optužio je vladajuće da vrše tiraniju manjine nad većinom.

“Pitao sam u vezi NVO zakona, nisu mi rekli detalje. Vidim da je takav zakon usvojen u Gruziji. Tuga je da nema nikakvog otpora u društvu. Postavio sam pitanje Stevandiću o gutanju žaba. To njihovo lakrdijaško vođenje skupštine, mislim da je spalo na najniži nivo. Stevandić vrlo je, ne volim da prepričavam, ne baš biranim riječima govorio o Nešiću, nije ga nazvao ni partnerom, pokupio mu je valjda neke odbore. Optužio ga da ga je napao na N1. Žao mi je što postoje nevolje u raju vladajućih”, u dahu je izustio Vukanović.

Zatražio je da se održi posebna NSRS o radu “srpske reprezentacije” na nivou BIH, posebno zbog skandala u vezi imenovanja počasnog konzula BiH u Panami, povezanog sa narko kartelom Tito i Dino, prema navodima Tuzilaštva BiH iz istrage.

Opozicija stava da će izaći na izbore, a da je vladajući SNSD iskoristio izborni zakon RS da se poigra s javnošću i emocijama građana. Vjeruju da je sve još jedna SNSD manipulacija.

“Ne postoji parlament koji je ovako izvršio kolektivno samoubistvo kao NSRS”, stava je Vukanović.

Iz SDS-a i dalje bez odgovora kako će na izbore. Lider stranke Milan Miličević ranije je izjavio da će SDS podnijeti prijavu CIK-u bez tekućeg računa, a da će se prijaviti i sa drugim registrovanim subjektom koji nije opterećen američkim sankcijama- SDS Volja naroda.

Predsjednik NSRS Nenad Stevandić rekao je da je njegov prijedlog Nacrt zakona o izmjenama i dopunama Zakona o mjerama bezbjednosti u poslovanju gotovim novcem i drugim vrijednostima – i da nema veze sa sankcionisanim osobama od strane SAD.

“To će pomoći mjestima gdje nema banaka”, rekao je.

Odgovorio je i kako će US izaći na izbore:

“Da ja citiram ponovo svoju izjavu, ako bude potrebno da sam ja spreman da progutam žabu. U toku dana, ili sutra, prekosutra imaćemo stav koalicije, sastanak. Izabraćemo pragmatično rješenje. Potcijenili su našu inteligenciju i mislili da će nas navući na tanak led, da su mislili da će u nekim kontejnerima održati izbore kao na Kosovu”, dodao je.

Naveo da postoje problemi u vezi izlaska na izbore i izazovi, a odgovorio i na prozivke Nenada Nešića u vezi “gutanja žabe”.

“Spreman sam da progutam krokodila da spasim nešto u RS, a ne žabu. Neki su imali potrebu da reaguju na moju izjavu, Nešić, nezadovoljan što mu je čitav odbor iz Laktaša prešao u US. DNS nije dio koalicije. Neko je na neku milost Dodika dobio funkcije, nazivao je ranije Dodika medvjedom”, uzvratio je Stevandić.

N1

Nastavi čitati

BiH

Gorica Dodik komentarisala defile maturanata medrese u Banjoj Luci: Ovo nikada nećete vidjeti u Sarajevu

Published

on

By

Drage komšije ovo je dokaz da je sve ono što pričate o Republici Srpskoj jedna velika laž, rekla je Dodik

Gorica Dodik, kćerka predsjednika RS Milorada Dodika, prokomentarisala je jučerašnji defile maturanata banjalučke medrese kroz centar ovog grada.

Ona ističe kako je jučerašnji defile dokaz da je “sve ono što pričate o RS velika laž” uz konstataciju da se “ovakve slike iz Sarajeva nikada neće vidjeti”.

– Drage komšije ovo je dokaz da je sve ono što pričate o Republici Srpskoj jedna velika laž, ovde niko ne krije svoju vjersku i nacionalnu pripadnost i svi su dobrodošli. Za razliku od Sarajeva, odakle ovakve slike nikada vidjeti nećemo. Maturantima neka je sa srećom!, napisala je Dodik.

Nastavi čitati

Najčitanije