Connect with us

Svijet / Zanimljivosti

Dokumenti otkrivaju šta je Tuđman htio učiniti BiH, Vlada RH odlučila šutjeti

Published

on

Ovih dana objavljen je memorandum njemačke diplomacije koji potvrđuje da je Tuđman htio raskomadati BiH.

Službena hrvatska diplomacija pod vodstvom Gordana Grlića Radmana nije ni na koji način komentirala objavu ovih novih njemačkih dokumenata. Vjerojatno su zaključili da je kompromitantne vijesti iz prošlosti najbolje jednostavno odšutjeti, piše Telegram.

Nekoliko dana prije ovog Božića, uz 32. godišnjicu proglašenja prvog Ustava samostalne Republike Hrvatske – takozvanog božićnog Ustava – objavljeni su službeni dokumenti koji još jednom potvrđuju da je predsjednik Franjo Tuđman ranih devedesetih činio sve da se Bosna i Hercegovina rasformira i rasparča kako bi se Hrvatska uspostavila u “svojim prirodnim granicama” i da je za to želio dobiti međunarodnu podršku koju nije dobio.

Tuđmanova stranka HDZ sve ove godine i dandanas negira da je Tuđman ikada imao ikakve planove o podjeli BiH i svu argumentaciju za to proglašava podvalom usprkos tome što ju je, kao povijesnu istinu, prihvatio i Međunarodni sud za ratne zločine u Haagu i citirao je u svojim presudama.

Ovoga puta dosad nepoznati dokazi dolaze iz Njemačke, a riječ je o preslikama službenih memoranduma njemačke diplomacije iz 1991. godine, vezanima uz Tuđmanov posjet tadašnjem kancelaru Helmutu Kohlu. Objavio ih je na Twitteru dugogodišnji novinar konzervativnog lista Frankfurter Allgemeine Zeitung i stručnjak za Balkan Michael Martens.

Kohl i Genscher nevoljko pristali na sastanak s Tuđmanom

Na susretu s Tuđmanom, na koji su, kako kaže Martens, kancelar Kohl i njegov ministar vanjskih poslova Hans Dietrich Genscher pristali nevoljko, odredivši da će se on održati bez uobičajenih znakova gostoprimstva, crvenog tepiha, počasne garde i zastave gosta, te da Tuđman neće spavati u rezidenciji njemačke vlade nego u hotelu, hrvatski predsjednik otvoreno je otkrio karte u vezi s BiH.

U memorandumu se navodi da je Tuđman Kohlu i Genscheru pokušao rastumačiti kako su “granice BiH povijesno i geopolitički apsurdne”. Kao uzor za njega idealnog uređenja ovog područja naveo je Banovinu Hrvatsku te je iznio uvjerenje da se “pitanje BiH” može riješiti u pregovorima s Miloševićevom Srbijom a pod pokroviteljstvom Europe i SAD-a.

Iz objavljenih dokumenata vidljivo je da je Tuđmanu rečeno kako od toga, što se Njemačke tiče, neće biti ništa. Kohl i Genscher jasno su Tuđmanu kazali da Njemačka neće podržati podjelu BiH te da su ga upozorili da ne pokušava mijenjati tuđe granice jer je to nedopustivo i opasno.

Kompromitantne vijesti iz prošlosti najbolje je odšutjeti

U svom govoru povodom verifikacije božićnog Ustava u Saboru krajem prosinca 1990., Tuđman je kazao kako “Republika Hrvatska postaje jedinstvena i nedjeljiva demokratska i socijalna država” te se “ustavnopravno u potpunosti svrstava u krug suverenih europskih demokratskih država”. Samo pola godine nakon toga, pred kancelarom Kohlom direktno je propagirao komadanje BiH smatrajući tuđu državu itekako nesuverenom i itekako djeljivom.

Službena hrvatska diplomacija pod vodstvom Gordana Grlića Radmana nije ni na koji način komentirala objavu ovih novih njemačkih dokumenata. Vjerojatno su zaključili da je kompromitantne vijesti iz prošlosti najbolje jednostavno odšutjeti kako bi se tako izbjegli njihovi daljnji odjeci i kako bi se iz HDZ-a moglo nastaviti s glorifikacijom Franje Tuđmana čak i u potpuno spornim pitanjima kao što je njegova dugogodišnja kampanja cijepanja BiH. No zatvaranje očiju pred nespornim činjenicama i zavaravanje javnosti Hrvatskoj ne može donijeti ništa dobra.

Hrvatska bi se trebalo suočiti s greškama

Bar sada, kada je BiH dobila status kandidata za članstvo u Europskoj uniji, Hrvatska bi se napokon morala pošteno suočiti s greškama svoje službene politike u odnosu prema toj državi. One se mogu nedvosmisleno iščitati iz niza elemenata, a ne samo iz mitske Tuđmanove salvete o podjeli BiH iz 1995., na kojoj je konture novih granica dogovorenih sa Slobodanom Miloševićem nacrtao visokom predstavniku međunarodne zajednice Paddyju Ashdownu.

Ti elementi su bošnjačko-hrvatski sukob za vrijeme rata u BiH, koji je trajao od listopada 1992. do potpisivanja Washingtonskog sporazuma u ožujku 1994., zatim konstantno secesionističko djelovanje čelništva Hrvatske zajednice Herceg Bosne, te napokon haaške presude kojima je 17 visokih dužnosnika HVO-a i Herceg-Bosne osuđeno za ratne zločine u BiH, a šest za udruženi zločinački pothvat “koji je težio odcjepljenju i ujedinjenju Herceg-Bosne s Hrvatskom”.

Mlađim generacijama dužni smo ostaviti istinu

U procesima na Haaškom sudu dokazano je da je Republika Hrvatska imala totalnu kontrolu nad HVO-om te da je na područje države BiH slala Hrvatsku vojsku. Konstatirano je kako je predsjednik Franjo Tuđman “dugo gajio nadu da će proširiti granice Hrvatske” podjelom Bosne i Hercegovine sa Srbijom te da je politika Hrvatske prema BiH bila instrument njegovog uvjerenja da je njihova državnost “umjetno stvorena”.

Kad se već prije nije smoglo snage da se to prizna, sada bi bio pravi trenutak jer mlađim smo generacijama dužni ostaviti istinu, a ne laž. No odmah treba reći kako nema nikakve nade da će se to i dogoditi. Previše se mitomanije tu naslagalo i to se više ne da presjeći. Možda će do čišćenja “sjećanja” doći jednom u budućnosti, kad na vlast u Hrvatskoj dođu neki zreli i osobno nekompromitirani ljudi, ali s obzirom na ovo što imamo, ta budućnost nije ni na vidiku.

Autor:Telegram.hr

Svijet / Zanimljivosti

Vučić: Tražićemo rezoluciju o stradanju Srba od Nijemaca i od ustaša u Jasenovcu

Published

on

By

Vučić je naveo da je pitanje donošenja rezolucije o Srebrenici “teško” jer pokazuje i kakav je odnos prema Srbiji pojedinih u regionu, ali i nekih svjetskih sila

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da će, zbog donošenja rezolucije o genocidu u Srebrenici, Srbija tražiti i donošenje rezolucija o Jasenovcu.

Vučić je danas priredio radni ručak za predsjednika bh. entiteta Republika Srpska Milorada Dodika, patrijarha srpskog Porfirija i članove Svetog arhijerejskog sabora Srpske pravoslavne crkve.

On smatra je da će usvajanjem rezolucije o Srebrenici biti otvorena Pandorina kutija jer će “Rusi uskoro pokrenuti zahtjev da se proglasi genocidom njemačko ubijanje ruskog i sovjetskog naroda tokom Drugog svjetskog rata”.

– I mi ćemo to isto tražiti za ono što su Nijemci činili u Srbiji i za to što su hrvatske ustaše radile u Jasenovcu. Ali da ne govorim da će to da otvori i mnoga druga pitanja i za Tursku i za neke druge zapadne sile, od starosjedalaca američkih do mnogih drugih, kazao je Vučić.

Vučić je naveo da je pitanje donošenja rezolucije o Srebrenici “teško” jer pokazuje i kakav je odnos prema Srbiji pojedinih u regionu, ali i nekih svjetskih sila.

Sve što mogu da vam kažem to je da smo se borili, da smo ogromnu energiju uložili, sve vrijeme ovoga svijeta sam i kao predsjednik Republike dao za to da im se suprotstavimo najjače i najsnažnije moguće. Čak sam iznenađen snagom kojim su se ljudi ujedinjeno borili za naše interese i hvala vam na tome, kazao je Vučić.

Naglasio je da će se političkim sredstvima suprotstaviti njihovim “protivpravnim i svim drugim aktima nasilja i činiti sve što se može za srpski narod na Kosovu”.

– I naravno ne moram da vam ponavljam da mi nikada nećemo prihvatiti nezavisno Kosovo kao završenu činjenicu. Svakoga dana na različite načine pokušavaju, ne samo iz duše i srca, već i fizički, da nam u potpunosti oduzmu Kosovo, rekao je on.

Ocijenio je kao pozitivnu stvar to što se Srbija i RS “ekonomski razvijaju dobro”.

– Međutim, ono što mene brine u ovom trenutku, što ne krijem, i ako se sjećate i posljednji put sam dao nekoliko nagovještaja po tom pitanju, a siguran sam da će predsjednik Dodik o tome govoriti više, što smatram ključnim za opstanak srpskog naroda, jeste nametanje rezolucije o Srebrenici u Generalnoj skupštini UN-u, izjavio je Vučić.

On smatra da je ta rezolucija donošena tajno te da je notorna neistina to da je riječ o rezoluciji koja bi trebala samo da obilježi jedno stradanje i ništa više.

– Jer da je to tako, to ne bi morali ni da donose pošto već postoji odluka Generalne skupštine UN-a o svim genocidima koji su se dogodili širom svijeta. Ali, to za njih nije bilo važno, željeli su posebno da obilježe Srebrenicu, rekao je Vučić.

Ponovio je da će 8. juna biti održan veliki Svesrpski sabor, ističući da taj sabor ne bi bio svesrpski bez učešća Sabora SPC-a.

Nastavi čitati

Svijet / Zanimljivosti

Razbijen klan švercera drogom u Austriji: Državljanin BiH (35) rukovodio narko bandom iz zatvora

Published

on

By

Austrijska policija je u akciji kodnog naziva “Samo jako” razbila međunarodnu mrežu švercera drogom koji su djelovali uglavnom u Koruškoj i Štajerskoj.

Tim povodom je u Klagenfurtu održana i pres konferencija visokih policijskih zvaničnika koji su detaljno opisali način na koji je ovaj narko-klan djelovao. Predstavnici iz Državne policije Štajerske i Koruške saopštili su da je riječ o međunarodnoj grupi koja je na ovom području djelovala više od godinu dana. Austrijski mediji javljaju da je droga u ovu zemlju stizala iz Slovenije

Tokom istražnih radnji u sklopu akcije “Operation Samo jako” otkrivena je mreža koja je imala striktnu hijerarhijsku raspodjelu posla. Kako navode, uhapšena su 23 pripadnika ovog klana – 16 Austrijanaca, tri Srbina, jedan Hrvat i tri Slovenca, pišu Nezavisne. Procjenjuje se da je vrijednost droge koju su tokom protekle godine stavili u promet 5,2 miliona eura.

Inače, cijelom mrežom su kooordinisali dva zatvorenika: državljanin BiH (35) i Austrijanac (31), koji trenuno služe kaznu u zatvoru Grac-Karlau, ali to nije bila prepreka da upravljaju ovim narko-klanom.

Kako je objašnjeno jučer, 16. maja, na pres konferenciji, do cijelog klana ih je, zapravo, doveo mali, ulični narko diler. Naime, prije izvjesnog vremena policija je počela da prati jednog dilera u Klagenfurtu, za kojeg se ispostavilo da je “sitna riba”, ali ih je on odveo do čitavog klana, koji je detaljnom istragom razotkriven i razbijen. Istraga je bila toliko detaljna da su uspjeli da otkriju i bunkere u kojima su krili novac, kurire, regrutere za nove dilere kao i njihovo obezbjeđenje.

“To je prosto nevjerovatno kako su profesionalno bili organizovani”, rečeno je na pres konferenciji.

Nastavi čitati

Svijet / Zanimljivosti

VIDEO Jeste li čuli za ovaj zastrašujući morski prolaz? Zovu ga “grobljem” brodova, a evo i zašto

Published

on

By

Drakeov prolaz prozvan je “grobljem brodova”, što je potaknulo mnoge ljude da se zapitaju zašto. Prolaz je otkriven 1525. godine i povezuje Tihi s Atlantskim okeanom, a ispod se nalazi Južni okean.

Impresivno je širok 1.000 km i veoma dubok. Prosječna dubina mu je viša od tri km, pa je sigurno reći da ako nešto ispustite s broda, vrlo je malo vjerojatno da ćete to dobiti nazad. Budući da je to spojna tačka između tri najveća okeana na svijetu u tako uskom prostoru, Drakeov prolaz može biti izložen atmosferskim ciklonima.

Ovi snažni vjetrovi dolaze iz Južnog okeana koji nije prekinut kopnom, pa njegovi moćni vjetrovi mogu prouzročiti haos bez susretanja s ikakvim preprekama. I s vjetrom dolaze valovi, s neki od najvećih valova Drakeovog prolaza navodno dostižu visinu čak 30 metara. Mnoge morske rute sada su povezane Panamskim kanalom, ali do njegovog otvaranja 1914. godine, brodovi su se oslanjali samo na Drakeov prolaz, što znači da su stotine brodova morali proći kroz najopasniju morsku rutu na svijetu.

Do danas se navodi da je 800 brodova potonulo u Drakeovom prolazu, odnoseći sa sobom stotine života. Ti gubici datiraju sve do 2022. godine nakon što je “rogue val” udario u kruzni brod Viking Polaris u Drakeovom prolazu, ubivši jednog putnika i ranivši osam drugih.

 

Vode Drakeovog prolaza bile su tako burne da su oni na brodovima koji su prolazili kroz njega morali jesti s tanjira koji su zalijepljeni. Karen Heywood, fizička okeanografkinja sa Univerziteta u East Angliji, rekla je National Geographicu u januaru ove godine dok je putovala kroz Drakeov prolaz: “Uvijek je zanimljivo kad idete na večeru i stavljaju ljepljive podloge na sve stolove kako biste osigurali da se tanjuri i ostale stvari ne kližu.”

Profesor Alberto Naveira Garabato, koji je također putovao brodom kroz Drakeov prolaz, rekao je o vremenu: “Odjednom ste u tom ledenom svijetu. To se događa baš tako – možete vidjeti prijelaz samo nekoliko sati”.

Ali Drakeov prolaz nije samo opasan i loš – poznata morska ruta navodno je dobra za planetu. Zašto, pitate se? Sve je u njegovoj moći hlađenja, što posebno koristi Antarktiku.

Bez kopnenog mosta koji povezuje kontinent s Južnom Amerikom, sjeverni zrak ne teče lako prema jugu, čime se održava hladnoća. Ako Drakeov prolaz ne bi razdvajao Antarktiku od Južne Amerike, postojala bi šansa da bi se 18 milijuna kvadratnih km leda oko Antarktike otopilo što bi, prema istraživanjima, uzrokovalo globalno podizanje nivoa mora za gotovo 60 m, javlj Klik.

Nastavi čitati

Najčitanije