Connect with us

Cazin

Šta znači Ogreševićevo “vidjet ćemo”: Evo kolika je snaga NES-a i Stranke za BiH na nivou FBiH

Published

on

Stranka za BiH i Narodni evropski savez (NES) jučer su, nakon sastanka SNSD-a i “Osmorke” u Doboju, saopćili da više neće biti dio koalicije i većine na državnom nivou tako da je “Osmorka” na nivou BiH postala “Šestorka”.

No u Zastupničkom domu Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine to ništa i ne znači jer NES tu ima samo jednog, a Stranka za BiH nijednog zastupnika.

Ono što je sada veliko pitanje jeste federalni nivo vlasti.

 

Na pitanje kako će se ova odluka o izlasku iz većine odraziti na “Osmorku” na nivou Federacije BiH, Nermin Ogrešević, predsjednik NES-a, jučer je kazao samo “vidjet ćemo”.

Nismo ga uspjeli dobiti kako bi pojasnio šta znači “vidjet ćemo” i od čega ovisi njihovo učešće u vlasti na federalnom nivou, imajući u vidu da ih se u javnom prostoru optužuje da zapravo žele bolje pozicije.

Ali brojke su takve da bez NES-a i Stranke za BiH “Osmorka”nema većinu u Zastupničkom domu Parlamenta FBiH.

NES u Zastupničkom domu Parlamenta FBiH ima pet zastupika, a Stranka za BiH ima četiri. Bez ove dvije stranke ostatak “Osmorke” (SDP, NiP, Naša stranka, PDA, BHI-Kasumović Fuad i Za nove generacije) ima 30 ruku.

Sa partnerom HDZ-om i njegovih 15 zastupnika imaju 45 ruku, a to nije većina. Zastupnički dom ima 98 zastupnika. Većina bi bila njih 50.

Uz NES bi “Osmorka” i HDZ imali tih 50, a uz samu Stranku za BiH ne bi, osim ako ne osiguraju podršku nekog od zastupnika “malih” stranaka. U Parlamentu FBiH HDZ 1990 ima tri zastupnika, Hrvatski nacionalni pomak jednog koliko i Hrvatska republikanska stranka.

Nadalje, Dom naroda Parlamenta FBiH ima 80 delegata. Klubovi naroda u Domu naroda imaju po 23 delegata.

U Klubu Bošnjaka NES ima dva delegata, a Stranka za BiH jednog. Bez njih bi preostale stranke “Osmorke” spale na sedam delegata, ali je nedavno NiP-ov Azhar Sejarić podnio ostavku na unutarstranačke funkcije pa je pitanje hoće li “Osmorka” imati njegov glas.

Ono što je ovdje bitno jeste da 11 delegata jednog kluba može predložiti kandidata za predsjednika ili potpredsjednike FBiH. “Osmorka” ih nije imala ni s NES-om i Strankom za BiH. Tu mogućnost ima SDA sa DF-om.

Elmedin Konaković, lider Naroda i pravde, kazao je jučer da imaju sedam delegata u Klubu Bošnjaka potrebnih za drugi krug, aludirajući na izmjene Ustava FBiH i Izbornog zakona BiH koje je nametnuo visoki predstavnik u BiH Christian Schmidt, a po kojim ako 11 delegata u roku 30 dana ne predloži kandidate za čelnike izvršne vlasti FBiH, onda to može učiniti grupa od sedam delegata.

Međutim, ukoliko se bude igralo po pravilima, sasvim je sigurno da će SDA predložiti svog kandidata za predsjednika i potpredsjednike FBiH.

Cazin

Upoznajte mladi bračni par iz Cazina čija strast je uzgoj jagoda

Published

on

By

Upoznajte mladi bračni par Dolić sa Skokova, Bekira i Mirelu.

Njihova strast je poljoprivreda, a trenutno su posvećeni berbi domaćih jagoda.

Ove slatke korpice jagoda možete pronaći u poljoapoteci Agro Projektiranje u Cazinu – Skokovima. Okusite svježinu i kvalitetu direktno iz njihove farme u vašem susjedstvu.

Bekir i Mirela Dolić su dokaz da se uz predan rad i ljubav prema onome što radite, može postići izvanredan uspjeh. I njihova priča o jagodama samo je početak njihove poljoprivredne avanture, koja će sigurno donijeti još mnogo slatkih plodova u budućnosti.

Nastavi čitati

BiH

Otvorena Izložba ”Sultanskih džamija” u Gradskoj džamiji Cazin

Published

on

Izložba će trajati do četvrtka 9.5.2024.

Bujrum

Nastavi čitati

Cazin

Cazin u protekla 24 sata: U Slatini posjedovanje i uživanje opojnih droga

Published

on

By

U proteklih 24 sata na području Grada Cazin zabilježeno je nekoliko važnih događaja i obavijesti.

Izvještaj policijske stanice Cazin:

  • Intervencija: Ukupno su zabilježene dvije intervencije.
    • Prva intervencija bila je vezana uz krivično djelo. U mjestu Slatina evidentirano je posjedovanje i uživanje opojnih droga.
    • Druga intervencija odnosila se na saobraćajnu nezgodu koja se dogodila u 17:52 u mjestu Havin Most, u kojoj su sudjelovala dva motorna vozila. Jedna osoba je zadobila lakše tjelesne povrede.

Izvještaj Profesionalne vatrogasne jedinice Cazin:

  • Nisu zabilježene intervencije vatrogasne jedinice u proteklom periodu.

Pregleda i povreda:

  • Tijekom 24 sata zabilježeno je ukupno 101 pregled, od kojih su 2 osobe prevezene sanitetom.

Obavijesti za potrošače:

  • Zbog planiranih radova na vodovodnoj mreži, sutra će doći do prekida u isporuci vode za područje Mjesne zajednice Vrelo od 08:00 do 12:00 sati.
  • Također, obavještava se javnost da će biti prekida u snabdijevanju električnom energijom u određenim područjima u razdoblju od 07. do 09. svibnja.

Stanje na cestama:

  • Na putevima Bosne i Hercegovine vozi se po suhom i mjestimično vlažnom kolovozu, uz upozorenje na moguće odrone na nekim dionicama.
  • Tunel 1. mart na autocesti A-1 bit će zatvoren za promet u smjeru Zenica jug-Lašva zbog redovnog servisiranja.
  • Na magistralnom putu Ključ-Sanski Most, ulaz u Sanski Most je zbog radova zatvoren, pa se saobraćaj preusmjerava na obilaznicu.
  • Na graničnim prelazima za putnička vozila nema značajnih čekanja, dok je za vozila teža od 5 tona zabranjen ulazak na granični prelaz Karakaj.

Cazin.ba

Nastavi čitati

Najčitanije