Connect with us

BiH

Nikšić: Širi se histerija kao da se 9. januar prvi put obilježava, za sve smo im mi krivi

Published

on

Predsjednik SDP-a Nermin Nikšić je objavio večeras, uoči 9. januara, duži tekst povodom napada na Osmorku i njihovu koaliciju sa Miloradom Dodikom. On ističe nekoliko činjenica o trenutnoj političkoj situaciji te navodi kako Osmorka nije kriva za to stanje.

“Očekujem novi nalet populističkog patriotskog zanosa zbog obilježavanja 9. januara, a samo čekam kada će nas prozvati što nismo spriječili dodjelu odlikovanja Putinu. I sve to jer smo potpisali dokument naslovljen Smjernice, načela i ciljevi u izvršnoj i zakonodavnoj vlasti na nivou BiH za period 2022-26”, rekao je.

Prije nego što je prešao na činjenice, obrušio se na medije i sve koji kritikuju ono što Osmorka trenutno radi.

“Iako sporazum još nije realiziran, to neće spriječiti medije naklonjene onim koji su sada dio vlasti sa SNSD da šire histeriju kao da se 9. januar prvi put obilježava ove godine i kao da je to rezultat spomenutog sporazuma. Naravno da to nema veze s istinom, ali kada je istina bila važna režimskim medijima i vojsci botova koja ima samo jedan zadatak za sve propuste politike njihovih poslodavaca optužiti nekog drugog?”, napisao je Nikšić.

Kaže da kritičare želi “uoči populističkog prozivanja i udara podsjetiti na neke nesporne činjenice”:

  • Sutra se neustavni praznik 9. januar, kao i svih ovih godina prije, obilježava u trenutku dok je ministar sigurnosti Bosne i Hercegovine Selmo Cikotić (SDA), a ministar odbrane Bosne i Hercegovine Sifet Podžić (DF). SDP, odnosno Trojka, pa ni Osmorka, nemaju niti jednog kadra u državnoj vlasti!
  • Onim koji se brinu što se neustavni praznik 9. januar obilježava u Istočnom Sarajevu postavljam sljedeće pitanje: pa zar i Banja Luka nije Bosna i Hercegovina, te zar nije problem što se uopšte obilježava neustavni praznik nego gdje se obilježavanje održava?
  • Odavno logika ne stanuje na našoj političkoj sceni. Jer da nije tako neko bi ove koji se navodno brinu za NATO put Bosne i Hercegovine uputio na izjavu Ambasadora SAD-a, vodeće vojne sile NATO-a. Ambasador je ustvrdio da NATO put BiH nije blokiran i da su stvorene sve pretpostavke za poduzimanje seta koraka koji će produbiti partnerstvo i saradnju BiH sa NATO-om, koja ni na koji način nije dovedena u pitanje sporazumom o formiranju vlasti u BiH.
  • Samo se u Bosni i Hercegovini može u isto vrijeme optuživati Osmorku sa ugrožavanje NATO puta, a onda tvrditi da ta ista Osmorka ima podršku ključnih država članica NATO-a, od SAD-a do EU. U to isto vrijeme, ugošćuju predstavnike država koje su otvoreni saveznici Rusije, koji su također pod sankcijama NATO-a i svih demokratskih država.
  • Bilo bi dobro čuti objašnjenje kako je to pod vašom vlašću i uz vašu saglasnost, državna Komisija za pristupanje NATO-u preimenovana u Komisiju za saradnju sa NATO-om?
  • Zašto niste uslovili formiranje Vijeća ministara članstvom u NATO i/ili svim onim pitanjima koje tražite od nas da riješimo prije nego smo formirali Vijeće ministara? Treba li podsjetiti kako SNSD nije bio u vlasti do 2018. godine, nego su na osnovu dogovora sa SDA ušli u državnu vlast nakon izbora 2018. godine. Zašto tada nikakav sporazum niste potpisali i u njega ugradili bilo šta od ovoga što ste se sada sjetili da bi trebalo? U našem sporazumu jasno stoji da će se o državnim pitanjima pitati država.
  • Ko je to tada 2018. dao SNSD-u četiri državna ministra, a danas se nas proziva što je to tako? Ko li je tada osigurao SNSD-u i HDZ-u po 4 delegata u Domu naroda BiH 2018. godine?

Smatra da su odgovori jasni, ali da mnogima nisu bitne činjenice već pokušaj rušenja bilo kakvog iskoraka, ako nisu dio te priče.

“Naravno niko ne tvrdi da imamo čarobni štapić kojim ćemo promijeniti stanje i ljude na političkoj sceni u Bosni i Hercegovini. I da tačno je, priznajemo u sporazumu smo se obavezali na uvođenje govora tolerancije i saradnje u javni diskurs i namjera nam je da ga primjenjujemo prema svim političkim faktorima, čak i onim koji nisu dio naše grupacije. Pri tome smo svjesni da će trebati vremena da uspostavimo međusobno povjerenje. Možda se i prevarimo u svojim procjenama da je moguće promijeniti stanje, ali smo odlučni dati sve od sebe i pružiti šansu Bosni i Hercegovini”, rekao je.

Kaže da laži prelaze sve granice te da će Osmorka napraviti državnu vlast “u kojoj će se problemi rješavati i to će biti vlast bez licemjera. Drage volje podvući ćemo crtu i vidjeti hoće li države biti više na isteku našeg mandata nego što je bilo do sada. Uvjeren sam da imamo pravo garantirati da hoće!”.

klix

BiH

Vaspitač, osuđenik, multimilioner: Ko je Ramo Isak, koji je po skandalima nadmašio i najveće majstore te vještine u BiH

Published

on

By

Federalni ministar unutrašnjih poslova Ramo Isak, zahvaljujući svojim skandaloznim potezima i izjavama, trenutno je u žiži interesovanja javnosti.

Mora mu se odati priznanje zbog tog „uspjeha“ jer nastupa u veoma jakoj konkurenciji političara koji na sličan način dospijevaju u medije.

U javnosti se prodaje kao „opasan lik“, a da li ste znali da je počeo kao  – vaspitač djece?

Prema biografiji koju je objavio CIN, Ramo Isak je rođen 1973. godine u mjestu Varvara kod Prozora. Živi u Zenici sa suprugom Amelom. Imaju troje djece, od kojih su dvojica već na funkcijama. Rusmir je direktor KPZ Zenica, a Arnel poslanik u Predstavničkom domu Parlamenta FBiH.

Zvanje profesora predškolskog odgoja stekao je 2010. godine na Univerzitetu „Džemal Bijedić“ u Mostaru. Potom je magistrirao i doktorirao na privatnom Univerzitetu u Travniku.

Četiri godine je bio pripadnik Armije RBiH, a po okončanju rata radio je kao policajac u Zenici − do 2003.

Njegova supruga 2005. suosniva Agenciju za fizičku i tehničku zaštitu ljudi i imovine „Condor“, a dvije godine kasnije kreće Isakova politička karijera kada postaje poslanik u Skupštini Zeničko-dobojskog kantona i delegat u Federalnom parlamentu.

Ramo Isak je tada bio član Bosanskohercegovačke patriotske stranke (BPS). Na istoj poziciji bio je i u mandatu od 2018. do 2022. godine, ali kao član Stranke demokratske aktivnosti (A-SDA).

Između dva mandata u najvišem zakonodavnom entitetskom tijelu bio je dvije godine gradski odbornik u Zenici.

Godine 2023. osnovao je svoju stranku Snaga naroda i izabran je za federalnog ministra unutrašnjih poslova.

-Protiv njega su triput podizane optužnice zbog krivičnih djela. Dva puta je proglašen krivim: za nasilničko ponašanje i ugrožavanje bezbjednosti, dok je treću optužbu za nasilničko ponašanje protiv njega Opštinski sud u Zenici odbio zbog zastare – navodi CIN.

Imovina

Prijavljena imovina porodice Isak u imovinskom kartonu iz 2022. godine je procijenjena na oko 17 miliona KM. Naslijeđeno imanje sa kućama vrijedi 600.000 KM, a zemljište 30.000 KM.

Isak je prijavio da njegova supruga ima: kuću, stan, dva poslovna prostora i garaže, magacin i zemljište, ukupne vrijednosti 4,45 miliona KM, te dvije firme koje je procijenio na 10,5 miliona KM. Takođe, naveo je da njegovi sinovi imaju tri kuće i stan, vrijedne 1,38 miliona KM.

Lično vozilo mu je „rejndž rover“ vrijedan 50.000 KM. Ali to nije ništa spram „audija“ SQ8 od 150.000 koji vozi sin Rusmir, ili „audija“ RSQ3 od 120.000 KM koji je u vlasništvu drugog sina Arnela. Treći, Aldin vlasnik je „mercedesa“ CLA 45 AMG procijenjenog na 120.000 KM.

Ramo Isak je bio relativno nepoznat široj javnosti dok nije odlučio da uđe u verbalni rat sa predsjednikom Republike Srpske Miloradom Dodikom. Prijetio je hapšenjem Dodika, čak i na teritoriji RS.

“Dodik se uspio mirno razdružiti samo sa debitnim karticama“, “za Dodika sam politički gigant, treba ustati kada spominje moje ime”, „Dodik kod mene ima tretman samo i isključivo kao osoba koja može sjediti ili spavati u pritvorskoj jedinici“ – samo su neke od njegovih izjava.

U posljednje vrijeme, Isak šokira video spotovima, pjesmama o sebi, ali i ponašanjem na terenu, gdje ga prati gomila crnih automobila i tjelohranitelja, što podsjeća na mafijaške bosove, piše Srpskainfo.

Nastavi čitati

BiH

Vjerovali ili ne: Policija u BiH 8. aprila oduzela automobil, a tek danas u njemu pronašli 11 kilograma – droge

Published

on

By

Pripadnici Uprave za organizovani i teški kriminalitet Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske (MUP RS), nakon što su danas pretresli vozilo Peugeot, kojeg su oduzeli 8. aprila, pronašli su 11 kilograma marihuane.

Kako navode iz policije, u nastavku akcije Roma, a na osnovu naredbe Osnovnog suda Doboj, pod nadzorom Okružnog javnog tužilaštva Doboj, danas su pretresli Peugeot.

– On je oduzet 8. aprila ove godine na području grada Doboja. Tom prilikom su u skrivenom prostoru, u podu vozila pronašli i oduzeli 21 paket zelene biljne materije koja svojim izgledom asocira na opojnu drogu marihuanu, ukupne mase od 11 kilograma, saopćeno je iz MUP-a RS.

U saopćenju dodaju da je u okviru operativne akcije Roma 8. aprila na području grada Doboja uhapšen M. V. nakon što je kontrolom Peugeota, kojim je upravljao pronađeno i oduzeto 2,964 kg marihuane i 1,16 grama kokaina.

Nastavi čitati

BiH

VIDEO Žestoko nevrijeme pogodilo dijelove BiH, ponovo padao i grad

Published

on

By

Zbog velike količine padavina u kratkom vremenskom intervalu, neke ceste na tom području ostale su pod vodom

 

 

Dijelove Bosne i Hercegovine i danas je u poslijepodnevnim satima pogodilo nevrijeme.

Na području Olova zabilježen je jak vjetar i kiša praćena gradom.

Jaka kiša praćena vjetrom zabilježena je u Ilijašu. Zbog velike količine padavina u kratkom vremenskom intervalu, neke ceste na tom području ostale su pod vodom.

Slična situacija zabilježena je i u Brezi.

Nevrijeme nije zaobišlo ni Visoko.

 

Nastavi čitati

Najčitanije