Connect with us

Svijet / Zanimljivosti

U SAD uhapšen ratni zločinac iz Krajine. Čovjeku odsjekao ruku kojom se rukovao s Tuđmanom

Published

on

Ratni zločinac Jugoslav Vidić uhapšen je u četvrtak u Ohaju. Optužili su ga zbog imigracijske prijevare, odnosno da je lagao američkim imigracijskim i policijskim službenicima o svojoj vojnoj službi i umiješanosti u politički i etnički motivirani napad na civile u Hrvatskoj tokom Domovinskog rata.

Lažne izjave

Vidić (55) je navodno dao više lažnih izjava u svojoj uspješnoj molbi za status zakonitog stalnog boravka. One uključuju lažnu izjavu da je njegova jedina vojna služba bila u JNA od 1988. do 1989. godine. Izostavio je da je služio u vojsci Krajine i njezinim prethodnicama od 1991. do 1995. Optužnica navodi da je Vidić lažno izjavio da nikada nije bio optužen za kršenje zakona. Ipak, on je 1998. godine u odsutnosti osuđen za ratni zločin u Hrvatskoj. Lažno je rekao da nikada nije učestvovao u ubistvu osobe zbog nacionalnog porijekla ili političkog uvjerenja.

Vidić je dobio 20 godina zatvora pravomoćno za okrutno ubistvo Stjepana Komesa. U krugu Gavrilovića 16. septembra 1991. godine ubijena su još trojica muškaraca. Vidića se tereti da je tog dana u oklopnom vozilu ušao u krug tvornice. On je Komesa izvukao iz grupe zarobljenika te mu odsjekao ruku u laktu, jer se ranije rukovao s predsjednikom Franjom Tuđmanom prilikom njegove posjete Petrinji. Komes je od rane iskrvario te je nakon Oluje ekshumiran i identificiran, piše Raport.

Prijeti mu zatvor

Vidić je emigrirao u Sjedinjene Države kao izbjeglica 1999. Njegov zahtjev da postane zakoniti stalni stanovnik odobren je 2005. Vidić je također optužen da je lagao agentima za provođenje zakona 2017. kada su ga ispitivali o njegovom zahtjevu za imigraciju.

Vidić se tereti za jednu tačku posjedovanja zelene karte koja je pribavljena materijalno lažnim izjavama i jednu tačku za davanje lažnih izjava federalnom agentu. Ako bude proglašen krivim, prijeti mu maksimalna kazna od 10 godina zatvora za prvu optužbu i maksimalnu kaznu od pet godina zatvora za drugu.

Svijet / Zanimljivosti

Erdogan: “Alija Izetbegović je obukao uniformu kada je trebalo, pamtimo njegove riječi o Srebrenici”

Published

on

By

Tokom govora na ceremoniji dodjele međunarodnih nagrada za dobročinstvo u glavnom gradu Ankari, turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan je govorio o trenutnoj situaciji u Gazi, spominjući i primjer prvog predsjednika BiH Alije Izetbegovića.

“Veoma sam zadovoljan današnjim najavama Norveške, Irske i Španije da će priznati državu Palestinu”, rekao je Erdogan.

Odluka da se prizna država Palestina dolazi u trenutku kada Izrael nastavlja brutalnu ofanzivu na Pojas Gaze od 7. oktobra 2023. godine, uprkos rezoluciji Vijeća sigurnosti UN-a kojom se zahtijeva hitan prekid vatre u enklavi.

“Oni koji pružaju logističku, vojnu podršku okupatorima snose istu odgovornost za krv koja teče u Gazi kao i sami okupatori”, istakao je Erdogan.

Erdogan je izrazio želju da se nastavi rad filantropa na širenju dobrote, bratstva i ljepote u Turskoj i u različitim dijelovima svijeta.

Navodeći da je Alija Izetbegović, pobornik i državnik koji je svoj život posvetio slobodi Bosne i Hercegovine, bio veliki mislilac, ali i iskusan političar koji je vrlo dobro poznavao funkcioniranje globalnog sistema, Erdogan je podsjetio na njegove riječi.

“Kada je trebalo, skinut će svoje odijelo i obući vojnu kamuflažu za svoju zemlju i naciju.” Toliko je bio patriota, hrabar, hrabar i uzoran vođa u svakom pogledu. Ne samo njegova borba, nego i njegove ideje, savjeti i riječi bili su primjer. O genocidu u Srebrenici rekao je sljedeće: ‘Šta god učinili, ne zaboravite genocid, jer će se genocid koji se zaboravi ponoviti'”, kazao je Erdogan.

Turski predsjednik je napomenuo da su, nažalost, svi svjedoci bolne istine na koju je skrenuo pažnju Izetbegović, a koja se očituje u primjeru Gaze.

“Od 7. oktobra u Gazi je pred očima cijelog svijeta počinjen jedan od najbrutalnijih genocida prošlog stoljeća. Nažalost, više od 15 hiljada djece je ubijeno, 35 hiljada nevinih je ubijeno, više od 80 hiljada Palestinca je stradalo. Gotovo cijela Gaza je pretvorena u ruševine. Zbog toga su Gazu, koja je već bila zatvor na otvorenom, uvelike izgubili ubijajući bebe u inkubatorima, bombardirajući bolnice i bogomolje, napadajući kamione koji dostavljaju pomoć i bacajući bombe na nedužne civile koji čekaju u redu za hranu”, istakao je Erdogan.

Dodao je kako su to sve raditi oružjem, bombama, avionima i bezuslovnom diplomatskom podrškom “onih koji godinama uče ljudskim pravima i slobodama”.

“Niko se ne bi trebao rugati našoj pameti. Niko nas ne smije gledati u oči i lagati. Oni koji pružaju logističku i vojnu podršku osvajačima jednako su odgovorni za krvoproliće u Gazi. Nemojte misliti da tuga jadnih ljudi koji su umrli u Gazi neće biti zapamćena, nemojte misliti da će se tlačitelji izvući sa svojim djelima, nikada. Krv potlačenog naroda Gaze zalijepljena je za čela okupatora i njihovih zaštitnika”, istakao je Erdogan.

Erdogan je rekao da je Hamas prošle sedmice objavio da je prihvatio ponudu o prekidu vatre, ali je Izrael nastavio sa svojim beskompromisnim stavom.

Turski predsjednik je također rekao da sve dok zapadne sile i dalje stoje iza izraelskog premijera Benjamina Netanyahua uprkos svoj “njegovoj aroganciji i nepromišljenosti”, masakri u Palestini se ne mogu spriječiti.

“U posljednjih 229 dana, Gazu su, koja je već bila bolnica na otvorenom zbog blokade, pretvorili u ogromno dječje mezarje”, rekao je Erdogan.

Turski lider je upozorio da ako se “cionistički ekspanzionizam nastavi ovako”, svijet će biti sklon novim sukobima.

“Izrael je izgubio ovaj rat i osuđen je u očima čovječanstva. Imamo obavezu prema našoj palestinskoj braći, koja već 76 godina sanjaju da se vrate svojim domovima i domovini”, dodao je Erdogan.

klix

Nastavi čitati

Svijet / Zanimljivosti

Zbog pijane državljanke BiH (34) saobraćaj unjemačkom gradu bio obustavljen satima

Published

on

By

Pripadnici njemačke policije i vatrogasaca noćas su imali višesatnu intervenciju kada je državljanka Bosne i Hercegovine (34) pod dejstvom alkohola udarila u zaštitnu ogradu i okrenula se na putu u Bajrišcelu (njem. Bayrischzell), opštini u njemačkoj saveznoj državi Bavarskoj.

Kako stoji u saopštenju policije, sve se desilo noćas, oko pola dva na putu 2075, u blizini državne granice.

“Usljed teške alkoholisanosti, vozačica je izgubila kontrolu nad vozilom, otišla u potpunosti na lijevu stranu i udarila u zaštitnu ogradu nakon čega se okrenula na putu za 180 stepeni”, stoji u saopštenju.

Ona ima lakše povrede, a njen suvozač, 46-godišnji Poljak je nepovrijeđen. Šteta na automobilu je više od 30.000 eura. Ipak, zbog udesa su intervenisali i vatrogasci koji su satima raščišćavali put koji je otvoren tek negdje pred jutro.

Nastavi čitati

Svijet / Zanimljivosti

VIDEO Vozač Tesle objavio jezivu snimku: Auto je vozio sam, za dlaku izbjegao smrt

Published

on

By

VLASNIK Tesla Modela 3, možda previše pouzdan i samouvjeren u sposobnosti “Full Self-Driving Mode” (potpuno samovozeći način), podijelio je snimku s kamere na kontrolnoj ploči koja prikazuje izuzetno blizak susretu s vlakom, piše Carscoops.

Video s kamere na kontrolnoj ploči prikazuje Teslu kako vozi kroz gustu maglu koja je znatno smanjila vidljivost. Približavajući se prijelazu preko željezničke pruge, unatoč trepćućim svjetlima i nadolazećem vlaku, automobil nije kočio. Vozač je u zadnji čas preuzeo kontrolu nad vozilom, naglo skrenuo i tako izbjegao katastrofu.

Prije nego što se potpuno zaustavio u polju, Tesla je udarila u stup, uzrokujući značajnu štetu na prednjem desnom kotaču i ovjesu, kao i puknuće branika i blatobrana. Vozač je navodno zadobio manje ozljede, ali nije trebao medicinsku pomoć.

Mnogi krive vozača

Snimka iz automobila, koja je prvotno podijeljena na forumu Tesla Motors Club, brzo se proširila na društvenim mrežama poput Twittera i Reddita, privlačeći veliku pažnju korisnika. Mnogi komentatori krive isključivo vozača, kritizirajući njegovu nepažnju unatoč upozorenjima ugrađenim u sustav. Također su krivili vozača zbog oslanjanja na potpuno samovozeći način u lošim vremenskim uvjetima i pri brzini koja se smatrala neprimjerenom za te uvjete.

Vozač, koji posjeduje Tesla Model 3 godinu dana, tvrdi da FSD način rada nije reagirao na prolazeće vlakove dvaput u posljednjih šest mjeseci, na različitim prijelazima preko željezničke pruge. Također je istaknuo da odvjetnici nerado preuzimaju njegov slučaj “zbog nedostatka značajnih ozljeda”.

U obrani svoje odgođene reakcije, vozač je objasnio: “Nakon korištenja FSD sustava neko vrijeme, skloni ste mu vjerovati da će ispravno raditi, baš kao što biste vjerovali adaptivnom tempomatu. Pretpostavljate da će vozilo usporiti kad se približava sporijem automobilu ispred, sve dok ne uspori, i iznenada ste prisiljeni preuzeti kontrolu. Ta samozadovoljnost može se nakupljati s vremenom zbog sustava koji obično radi kako se očekuje, što čini incidente poput ovog posebno zabrinjavajućim.”

Što se tiče brzine kojom je vozio prije nesreće, rekao je: “Od ažuriranja prije otprilike mjesec dana, automobil je postavljao brzinu na državnoj cesti (s ograničenjem brzine od 88 km/h) na oko 98 do 101 km/h, što je u skladu s normalnim prometnim tokom i onim što bi obično postavio tempomat u drugim automobilima.”

Prema Teslinom priručniku, Full Self-Driving Capability zahtijeva da vozač “u svakom trenutku obraća pažnju na cestu i uvijek bude spreman na trenutnu akciju”.

Nažalost, mnogi vlasnici Tesle percipiraju sustav kao viši nivo autonomije nego što to zapravo jest (Razina 2), što je rezultiralo s nekoliko značajnih nesreća tijekom godina. Vlasti u SAD-u i inozemstvu otvoreno su kritizirale Teslu zbog korištenja termina “potpuno samovozeći” za opisivanje onoga što je zapravo ADAS paket koji zahtijeva stalni nadzor čovjeka.

Iz Carscoopsa su se obratili Tesli za komentar u vezi s navodnim incidentom s FSD-om. Zasad nema odgovora.

Index.hr

Nastavi čitati

Najčitanije