Connect with us

Svijet / Zanimljivosti

Problematična porodica iz BiH: Sin prijavio oca da ga maltretira i prisiljava na rad

Published

on

Mladić, star 22 godine, prijavio je austrijskoj policiji svog oca jer ga je, prema njegovim tvrdnjama godinama maltretirao i prisiljavao na rad u svojoj firmi.

Riječ je o porodici iz BiH, koja godinama živi u austrijskom gradu Klagenfurtu.Nakon što je počeo da prijeti i njegovoj djevojci, mladić nije imao drugog izbora nego da ga prijavi.

 

Otac se sumnjiči da je nekoliko godina tjerao sina da radi u firmi, ponekad uz kontinuiranu upotrebu nasilja, opasnih prijetnji i lažnih obećanja, navodi policija.

“Navodno je koristio nasilje, prijetnje i zastrašivanje. Prijavljeni, koji ima 50 godina, već duže vrijeme živi u Klagenfurtu. Pored toga što je maltretirao sina, on mu je davao i lažna obećanja, a sve kako bi ga prisilio da nastavi porodični posao”” prenose austrijski mediji.

Kako stoji u saopštenju policije, ovaj državljanin BiH je nakon prijetnji sinu, počeo da prijeti i njegovoj 24-godišnjoj djevojci, jer je želio da ih razdvoji. Navodno je čak prijetio i da će je ubiti. Upravo zbog ovih prijetnji odlučili su da se obrate policiji, piše kaernten.orf.at

Protiv oca je izrečena mjera zabrane pristupa.

Radiosarajevo.ba

Svijet / Zanimljivosti

VIDEO U razornoj oluji više od 20 mrtvih, s neba padale ledene loptice: “Bila je ovo najteža noć”

Published

on

By

Grmljavinske oluje koje su zahvatile nizine juga SAD-a i gorje Ozark ubile su najmanje 24 osobe u četiri savezne države i uništile stotine zgrada, a prognostičari upozoravaju na pogoršanje vremena.

Broj poginulih tokom vikenda uključuje najmanje osam smrtnih slučajeva u Arkansasu, sedam u Teksasu, četiri u Kentuckyju i dva u Oklahomi, prema podacima državnih hitnih službi.

Guverner Kentuckyja Andy Beshear proglasio je vanredno stanje rano u ponedjeljak, dok je Nacionalna meteorološka služba objavila da je za dijelove Georgije i Južne Karoline izdano upozorenje za jaku grmljavinsku oluju najmanje do ponedjeljka poslijepodne.

Zbog nevremena je bez električne energije ostalo oko 300.000 ljudi u sedam saveznih država.

“Bila je to teška noć za naše ljude”, objavio je guverner Kentuckyja na društvenoj platformi X u ponedjeljak. Kasnije je na brifingu za novinare rekao da su razorne oluje pogodile gotovo cijelu državu. Dužnosnici su saopćili da je sto državnih autocesta i cesta oštećeno u olujama.

Jaka tuča pogodila je Teksas, a snimke objavljene na društvenim mrežama svjedoče o ledenim lopticama koje su munjevitom brzinom padale s neba.

Nacionalna meteorološka služba upozorila je na dodatne oluje u dolinama Ohija i Tennesseeja, koje donose jake vjetrove, tuču, tornada te jake pljuskove koji mogu izazvati bujične poplave.

Najnoviji ekstremni vremenski uvjeti dogodili su se samo nekoliko dana nakon što je snažan tornado protutnjao gradom u Iowi, usmrtivši četiri osobe, a više pijavica pogodilo je Teksas prošle sedmice.

Istodobno meteorolozi najavljuju da će ekstremno visoke temperature zahvatiti Teksas, gdje se očekuje i do 49 stepeni Celzijusa.

 

 

U međuvremenu, SAD se priprema za ono što su vladini prognostičari nazvali potencijalno “izvanrednom” sezonom uragana u Atlantiku koja počinje 1. juna.

Nastavi čitati

Svijet / Zanimljivosti

‘Opasna egzibicija’: Policiji naloženo da pokrene istragu protiv Željka Mitrovića (VIDEO)

Published

on

By

Više javno tužilaštvo u Beogradu podnijelo je zahtjev policiji za prikupljanje potrebnih podataka i obavještenja u vezi sa video zapisom koji je objavljen na profilu Željka Mitrovića na društvenoj mreži X, na kojem je prikazan kako, rukujući lukom, ispaljuje strijelu na čijem se vrhu nalazi naprava nalik na minsko-eksplozivno sredstvo, rečeno je za Danas iz ove institucije.

„Pored ostalog, naloženo je da se utvdi gdje je nastao snimak, da li se u konkretnom slučaju radi o pravim minsko-ekspolozivnim napravama, na koji način je izazvana ekspolozija, tj. da li se radi o eksploziji pravih mina ili pirotehničkim efektima“, navedeno je u odgovoru redakciji Danasa.

Iz tužilaštva su naveli da je, ukoliko se utvrdi da se radi o pravim minsko-eksplozivnim sredstvima, dalje naloženo da se utvrdi na koji su način nabavljena, gdje su držana i da li je Željko Mitrović imao dozvolu za njihovo držanje i upotrebu.

„Po prijemu izvještaja policije, tužilaštvo će donijeti odluku o daljem postupanju u ovom predmetu“, zaključeno je u odgovoru.

 

Podsjetimo, vlasnik TV Pink na svom X profilu objavio je snimak na kojem se vidi kako iz samostrela/lukom i strijelom ispaljuje minobacačku minu koja potom eksplodira.

Vojni analitičar Aleksandar Radić rekao je za N1 da je u pitanju „veoma opasna egzibicija kakvu svijet nije vidio“, da nadležni moraju odmah da uhapse Mitrovića, kao i da je to što radi apsolutno zabranjeno.

Nastavi čitati

Svijet / Zanimljivosti

Vučić: Ako budem ubijen, znajte da je za to odgovoran Konaković. Žele da se dočepaju srpskih para

Published

on

By

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić poručio je danas da ako bude ubijen, da je za to odgovoran ministar vanjskih poslova BiH Еlmedin Konaković.

Inače, Konaković je pozvao danas predsjednika Srbije Aleksandra Vučića da dođe u Potočare na obilježavanje 11. jula.

Upravo zbog ovoga Vučić je poručio da je Konaković pozvao na njegovo ubistvo, jer svi dobro znaju šta se dogodilo u Potočarima.

-Druga stvar koja je važna, to je da su toliko nervozni zbog rezultata da je sebi dozvolio da de facto danas pozove na moje ubistvo. Rekao je “Vučić se može ogrnut ili ne zastavom Srbije”, da dođe u Srebrenicu 11. jula ili u UN. U Srebrenici sam bio već 11. jula. Pognuo sam glavu pred spomenikom, ali nisam pred kamenicama. Bijedni pokušaji kojima govore da se to organizovalo u Srbiji su toliko jadni, koliko i priča o mom snajperisanju iznad Sarajeva. Hvala vam na tom pozivu da budem ubijen. Ako budem, znajte da je za to odgovoran Еlmedin Konaković – rekao je Vučić.

Govoreći o planu političkog Sarajeva, Vučić ističe da to nikada nije bilo poštovanje žrtava jer su to imali od početka.

-Prva je bila moralna odgovornost srpskog naroda, a druga su pravne posljedice. Žele da se dočepaju srpskih para, pokušat će da idu na reviziju tužbe protiv Srbije. To nije dobro za regionalne odnose. Dobili su rezoluciju kakvu su htjeli i samo kipte od bijesa. Nervozu prosipaju na svakom koraku – kaže Vučić i dodaje da svi “planovi koje imaju” će biti veoma teško sprovodivi.

-Pratim Pitera Bojla dugo, on je bio njihov glavni pravni savjetnik. Teška im je priča, proći će i u tom smislu teže i lošije. Bit će im to veliko razočaranje u budućnosti. Nema tu pobjednika. Pobjednik moramo biti i jedni i drugi zajedno. Da pokušamo da čujemo jedni druge. Nasmijem se kada vidim koliko oni pokušavaju da prijete – rekao je Vučić.

Nastavi čitati

Najčitanije