Connect with us

BiH

Saša Grbić iz SDP-a glasao za sudiju Ustavnog suda RS-a koji je bio suspendovan zbog podrške Karadžiću

Published

on

Narodni poslanik u NSRS-u Saša Grbić (SDP) iz Pokreta za državu glasao je za izbor Radomira Lukića za sudiju Ustavnog suda tog entiteta.

Podsjetimo da je Narodna skupština Republike Srpske prekjučer izabrala Lukića, profesora Pravnog fakulteta u Istočnom Sarajevu, na tu poziciju.Lukić je nekada bio dekan Pravnog fakulteta na Palama, ali ga je 2005. godine tadašnji visoki predstavnik u BiH Paddy Ashdown smijenio s pozicije zbog optužbi da je bio dio mreže podrške osuđeniku za genocid Radovanu Karadžiću. Kao profesor je ponovno aktivan od 2013. godine.

Klix.ba je u posjedu zapisnika sa glasanja u Narodnoj skupštini na kojem se vidi da je Grbić jedini iz Pokreta za državu glasao za ovo imenovanje. Ramiz Salkić je bio protiv, dok ostali poslanici iz Pokreta za državu, kako se vidi, nisu uopšte glasali.

Za Lukića su glasali poslanici vladajuće koalicije predvođene SNSD-om, dok poslanici opozicije nisu podržali njegov izbor.

Inače, novi sudija Ustavnog suda RS-a je u aprilu prošle godine u Banjoj Luci na skupu boračkih organizacija iz RS-a jasno negirao odluke Ustavnog suda BiH kada je u pitanju državna imovina.

Foto: Klix.ba”Svjestan sam da oni koji su pretprjeli najveće muke da bismo stvorili Republiku Srpsku znaju kada trebaju opet da se dignu, a ovo je čas kada se zaista narod treba dići. Na svu sreću ne treba da se diže oružjem, ali treba da se diže svojom voljom”, poručio je tada Lukić.

Foto: Klix.baIzborom Lukića kao sudije Ustavnog suda RS nastavit će se praksa ignoriranja odluka najvišeg državnog suda.

klix

BiH

Poruka Banjalučanina iz Švedske: „Stevandiću, ko nam to poruši sve džamije…“!?

Published

on

By

Ugledni Banjalučanin iz Švedske, Edin Osmančević, javio se redakciji portala Ljudski.ba u namjeri da podsjeti na ratne događaje u njegovom rodnom gradu kada je porušeno svih 16 džamija, ali i ukazao na sramnu ulogu današnjeg predsjednika NSRS Nenada Stevandića, koji ima nadimak „Crveni kombi“.

-”Crveni kombi” danas 7. maja za Dan džamija u BiH nije prisustvovao na otvaranju Arnaudije u Banjaluci.

Ali jeste komentarisao , onako kako on to licemjerno zna, prisustvo predsjednika entiteta Republike Srpske Milorada Dodika koji danas je prisustvovao svečanosti otvaranja obnovljene džamije Arnaudija u Banjaluci.

“Dok u najrazvijenijim evropskim zemljama javno spaljuju svetu muslimansku knjigu Kuran, predsjednik Srpske Milorad Dodik prisustvuje otvaranju džamije.” Ovo je na svom X nalogu objavio predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Nenad Stevandić.

Trebalo bi Stevandića možda upitati zašto on nije prisustvovao otvaranju Arnaudije u Banjaluci? Mi, Banjalučani koji su protjerani iz našeg grada 92-95 znamo ponajbolje odgovor na ovo pitanje! Na stranu njegova poltronska politika uvlakača Dodikovog obožavaoca zbog čega su mu se leđa i zadnjica posljednjih godina ekspandirale!

Čitava “karijera” Nenada Stevandića obilježena je političkim konvertitstvom. Stevandić je, podsjetimo, bio član gotovo svake stranke osnovane u Republici srpskoj. Prvo je početkom devedesetih bio član SDS-a. Onda je otišao u Krajišku demokratsku stranku, pa je uslijedila Srpska radikalna stranka, pa Demokratska stranka za Banju Luku i Krajinu, pa Patriotska demokratska inicijativa, pa Srpska stranka Krajine i Posavine, pa Srpska stranka RS. Onda se vratio u SDS, odakle je konačno najuren 2015. godine, da pi potom osnovao stranku Ujedinjena Srpska.

Za rušenje Arnaudije i ostalih 15 džamija u Banjaluci nikad niko nije odgovarao! O djelovanju SOS-a postoje mnogi dokumenti, ali i brojna svjedočenja koja su bila temelj za mnoge optužnice podignute protiv srpskih oficira u Haagu. Ono što je nedvosmisleno, to je da u više predmeta u Haaškom tribunalu potvrđeno da je upravo Stevandić bio na čelu SOS-a (Crvene beretke).

O Stevandićevom “ratnom putu” direktno govori i pravosnažna presuda protiv Miće Stanišića i Stojana Župljanina, bivših čelnika policije RS-a, iz juna 2016. godine. Oni su za ratne zločine u više općina u Bosni i Hercegovini pravosnažno osuđeni na po 22 godine zatvora. Uz Stanišića i Župljanina, među učesnicima UZP-a je bio i Nenad Stevandić, te, prema Haagu, “odabrano društvo” u kojem su, također, bili: Radoslav Brđanin, general Momir Talić, Slobodan Milošević, general Ratko Mladić, Radovan Karadžića, Nikola Koljević, Momčilo Krajišnik, Biljana Plavšić, Slobodan Dubočanin i Simo Drljača, Darko Mrđa, Ljuban Ećim. Zločinac do zločinca!

I sada zamislite da se Stevanndić unedostojio i prisustvovao otvaranju Arnaudije, koje bi to poniženje bilo za sve banjalučke žrtve, za sve Banjalučane razasute i protjerane širom svijetu?  Vjerujem da bi se i moji rahmetli roditelji pokopani u Banjaluci prevrtali u mezaru!

Zna li Stevandić da su tokom agresije na BiH srušeno 614 džamija, 218 mesdžida, 69 mekteba, četiri tekije, 37 turbeta i 405 drugih vakufskih objekata.

I što to Stevandić reče o spaljivanju Kuranu u najrazvijenim evropskim državama? Ko fol  “uvukao” se u kožu mirovnjaka  pa nam drži besjedu predsjednika entiteta čiji temelji su nastali rušenjem džamija i na mržnji drugog i drugačijeg! Isto onako kao što je prepoznatljiva taktika njegovog ” uvlačenja” i slavljenja Dodika!

Monstrum pokušava sakriti svoju jezivu ulogu i u drugim ubistvima, progonima, pljačkama, dizanjima u vazduh eksplozivnim napravama džamija, kuća i poslovnih prostora nesrpskog stanovništva!

I do kad će Tužilaštvo BiH ćutati, upitao je Osmančević!?

Nastavi čitati

BiH

Izetbegović o Sky aplikaciji: Kriminalci kažu da ne mogu nikako doći do mene i do vrha SDA, to je kompliment za nas

Published

on

By

Predsjednik Stranke demokratske akcije Bakir Izetbegović i predsjednik Kantonalnog odbora SDA Sarajevo Faruk Kapidžić sastali su se danas sa novoizabranim rukovodstvima općinskih organizacija SDA u Hadžićima i Ilidži.

Izetbegović je, govoreći akterima sastanaka o najvažnijim društveno-političkim dešavanjima, istaknuo objavljene prepiske pripadnika narkokartela preko aplikacije Sky.

Slave poraz

“Zabrinjavajuće su informacije o prodoru organizovanog kriminala u politiku i utjecaju kojeg su ostvarili, čak i na institucije. U tim prepiskama kriminalci kažu da ne mogu nikako doći do mene i do vrha SDA. Poslije toga slave poraz SDA u nekim gradovima.

To je kompliment za nas. Kartel koji raspolaže stotinama miliona i koji kupuje političare je naišao na zid kada je u pitanju SDA. S druge strane, imaju stranke čije kampanje finansiraju, imaju kanal do institucija, imaju čovjeka kojeg zovu “predsjednikom”.

Sprega organizovanog kriminala i politike je izuzetno opasna po državu i društvo. Moramo biti svjesni toga”, kazao je Izetbegović.

Kada je u pitanju aktuelna politička situacija, Izetbegović je podsjetio na dešavanja u proteklih godinu dana koje su dovele do ozbiljne krize, ali i koje su potpuno rasvijetlile političke odnose u Bosni i Hercegovini.

“Prije nekoliko godina nam je vjetar puhao u lice zbog agresivne kampanje koja se vodila protiv nas. To vrijeme je prošlo. “Trojka” je dobila priliku i pokazali su svoju nesposobnost i servilnost prema SNSD-u i HDZ-u. Pitali su šta su to izdali.

Mi smo predstavili samo kratki dio onoga što su izdali, predali i prodali. I taj skraćeni spisak je stao na punih 14 stranica”, podsjetio je Izetbegović.

Građevinska mafija

Predsjednik Kantonalnog odbora SDA Sarajevo Faruk Kapidžić je upoznao prisutne sa sponama kriminala, politike i urbanizma u Kantonu Sarajevo, te utjecajem tzv. “građevinske mafije” na političke procese.

Također je razgovarano o realizaciji najvažnijih infrastrukturnih projekata u Kantonu Sarajevo, poput projekta rekonstrukcije tramvajske pruge kojeg je u svojstvu ministra saobraćaja Kantona Sarajevo započeo sadašnji predsjednik Općinskog odbora SDA Hadžići Adi Kalem.

U tom kontekstu je iskazana zabrinutost zbog činjenice da se još uvijek od javnosti skrivaju ugovori o nastavku tog projekta, ali i ostali višemilionski ugovori kao što je ugovor Vlade Kantona Sarajevo sa organizatorima EXPO 2020 u Dubaiju.

Posebna pažnja na sastancima posvećena je pripremama za naredne Lokalne izbore. U tom kontekstu su razmijenjene informacije i stavovi o razgovorima sa partnerima o mogućnosti zajedničke podrške kandidatima za općinske načelnike u Kantonu Sarajevo, piše Raport.

Nastavi čitati

BiH

Izvučeno tijelo rudara Asima Šehanovića koji je bio zatrpan 170 metara ispod zemlje

Published

on

By

Spasilački timovi primjenjivali su sve što znaju i umiju kako bi što prije došli do rudara koji je bio zatrpan 170 metara ispod zemlje.

Spasilačke ekipe su danas, petog dana potrage, iz jame Rudnika Mramor kod Tuzle izvukle beživotno tijelo rudara Asima Šehanovića.

Spasilačka akcija odvijala se u teškim uslovima. Nakon što su timovi za spašavanje prije tri dana došli do njegove bušilice, postojala je nada da će akcija spašavanja uspjeti, ali ishod potrage je ipak završio tragično.

Spasilački timovi primjenjivali su sve što znaju i umiju kako bi što prije došli do rudara koji je bio zatrpan 170 metara ispod zemlje.

Podsjetimo, do ove nesreće je došlo usljed naglog oslobađanja pritiska, odnosno obrušavanja mase koja je rudara živog zatrpala.

Kako je ranije saopćeno iz Rudnika Mramor, za zatrpanim rudarom su mogla tragati samo dva čovjeka zbog veoma skučenog prostora uzrokovanog obrušavanjem mase.

Nastavi čitati

Najčitanije