Connect with us

Svijet / Zanimljivosti

Plenković: Dok su Schmidta napadali on je donio rješenja u korist Hrvata, očekujem formiranje Vlade FBiH

Published

on

Premijer Hrvatske Andrej Plenković je u razgovoru za Jutarnji list kazao da visoki predstavnik u Bosni i Hercegovini sigurno nije sretan zbog posljednjih protesta ispred OHR-a te je još jednom napomenuo da su u Zagrebu izlobirali prvobitnu odluku Christiana Schmidta.

Prije nekoliko dana su u Sarajevu održani protesti protiv novih loših rješenja visokog predstavnika koje planira donijeti zbog nemogućnosti formiranja Vlade FBiH. Plenković je kazao da takvo ponašanje škodi te da očekuje skoro formiranje federalne vlade.

“Protivim se takvim pritiscima na visokog predstavnika i tendencijama koje narušavaju položaj Hrvata suprotno od Dejtonskog mirovnog sporazuma. On nije idealan, međutim, to je ono što postoji i što drži BiH skupa, a daje okvir Hrvatima da budu ravnopravni kao jedan od tri konstitutivna naroda. I zato su rješenja koja je donio visoki predstavnik Schmidt dobar iskorak prema zaštiti legitimnog interesa Hrvata, koji nisu u BiH manjina nego konstitutivni narod. Mnogim međunarodnim sugovornicima treba tumačiti da Hrvati zbog manje brojnosti u odnosu na Bošnjake i Srbe nisu manjina nego da su jednakopravni u političkoj i ustavnoj arhitekturi BiH. U tom pogledu učinili smo ogromne iskorake snažnim političkim i diplomatskim lobiranjem na najvišoj razini”, rekao je Plenković.

Podsjetio je da su u Sarajevu organizovani protesti i prvi put kada je Christian Schmidt nametao izmjene Izbornog zakona BiH i Ustava FBiH, ali da to nije urodilo plodom.

“Siguran sam da visoki predstavnik neće ni na koji način biti impresioniran prosvjedima koji su organizirani prije par dana, kao ni onima koji su bili organizirani prošlo ljeto protiv njega. Pa imamo i predsjednika države koji ga je napadao i vrijeđao, dok je za to vrijeme Schmidt pripremao i implementirao rješenja u korist Hrvata”, kazao je.

Upitan o diplomatiji Hrvatske, rekao je da su njegova prva dva najvažnija koraka nakon preuzimanja mandata bili posjeta BiH i Ukrajini.

“Politički stav Vlade prema Ukrajini je principijelan i jasan od samog početka. Kad sam postao premijer, moj prvi međunarodni posjet je bio u BiH. Drugi je bio Kijev. Tada sam već identificirao što je vanjskopolitički bitno za Hrvatsku. Nama je kad gledamo susjedstvo, najbitnija situacija u BiH. Štitimo interese hrvatskog naroda u BiH, ali ne na način da stvaramo neprijatelje, nego da poboljšavamo njihov položaj, ali i da ujedno podržavamo cijelu BiH i približavamo je prema Europskoj uniji. Kroz dijalog nastojimo naći rješenja koja su najbolja za ravnopravnost Hrvata kao konstitutivnog naroda u BiH”, naveo je.

Osvrnuo se na aktuelnu političku situaciju u BiH izrazivši nadu u brzo formiranje federalne vlade.

“Borjana Krišto postala je predsjednica Vijeća ministara. U lipnju ćemo imati zajedničku sjednicu vlada – Vijeća ministara i hrvatske Vlade u Zagrebu, staviti na stol sve teme i vidjeti kako unaprijediti odnose. Očekujemo što skorije formiranje i Vlade u Federaciji BiH”, naveo je.

Svijet / Zanimljivosti

Državljanin BiH izboden i ostavljen ispred bolnice u Rimu

Published

on

By

Državljanin Bosne i Hercegovine (37) pronađen je u nedjelju, 19. maja, ispred ulaza u rimsku bolnicu Sandro Pertini s višestrukim ubodnim ranama.

Kako prenose italijanski mediji, on je vjerovatno izboden i samo ostavljen na ulazu u bolnicu.

 

Nadzorne kamere su snimile kako automobil neposredno nakon ponoći staje ispred ulaza u hitnu pomoć i ostavlja ranjenog.

 

Navodno je riječ o pripadniku romske zajednice, koja ima svoje naselje u okolini Rima.

 

Žrtva je hitno transportovana u bolnicu San Camillo gdje je hitno operisan.

Kako prenose italijanski mediji, on je i dalje u kritičnom stanju i životno ugrožen.

Na lice mjesta su došli i karabinjeri koji su preuzeli istragu o ovom krivičnom djelu.

Nastavi čitati

Svijet / Zanimljivosti

Iranski predsjednik Ebrahim Raisi poginuo u padu helikoptera

Published

on

By

Nakon više od 10 sati potrage spasioci su pronašli olupinu helikoptera u kojem su letjeli iranski predsjednik Ebrahim Raisi i ministar vanjskih poslova Hossein Amir-Abdollahian.

“Nisu pronađeni preživjeli”, na mjestu pada helikoptera u kojem se nalazio iranski predsjednik Ebrahim Raisi, objavile su iranska državna novinska agencija IRINN i poluslužbena novinska agencija Mehr News.

Sljedeći u liniji nasljeđivanja je bi prvi potpredsjednik Mohammad Mokhber, ako to odobri iranski vrhovni vođa ajatolah Ali Khamenei.

Iranski vrhovni vođa služi kao konačni arbitar u domaćim i vanjskim poslovima u Islamskoj Republici, zasjenjujući ovlasti predsjednika zemlje.

Devet osoba bilo je u helikopteru koji se u nedjelju srušio u sjeverozapadnom Iranu, uključujući tri dužnosnika, imama i članove letačkog i sigurnosnog tima, izvijestile su iranske vijesti Tasnim.

Medijska kuća koju vodi IRGC, Sepah, izvijestila je da su među njih devet: iranski predsjednik Ebrahim Raisi, ministar vanjskih poslova Hossein Amir Abdollahian; Guverner pokrajine Istočni Azerbejdžan Malek Rahmati, imam za molitvu petkom u Tabrizu Mohammad Ali Alehashem kao i pilot, kopilot, šef posade, šef osiguranja i još jedan tjelohranitelj.

Bivši tvrdokorni šef pravosuđa, Raisi je bio osmi predsjednik Irana. Bivši tužitelj i sudac izabran je 2021. godine na mjesto predsjednika.

Za razliku od svog prethodnika, umjerenog bivšeg predsjednika Hassana Rouhanija, Raisi je njegovao blisko savezništvo s ajatolahom Khameneijem. Mnogi Iranci vjerovali su da se Raisi priprema da jednog dana naslijedi bolesnog 85-godišnjeg Khameneija.

klix

Nastavi čitati

Svijet / Zanimljivosti

VIDEO Muškarac preživio četiri dana zakopan u zemlji: Spašen pukom slučajnošću

Published

on

By

U Moldaviji je živ zakopan 62-godišnjak kojeg je policija pronašla nakon samo četiri dana, igrom slučaja, tokom istrage u drugom slučaju.

Horor je izašao na vidjelo tek nakon što su policajci istraživali smrt 74-godišnjakinje koju je u ponedjeljak (13. maja) pronašao rođak u vlastitoj kući.

Forenzičari su pozvani na mjesto događaja i utvrdili su da je umrla od višestrukih rana. Kasnije tog dana 18-godišnji mladić je uhapšen u svom domu u istom selu Ustia na sjeverozapadu Moldavije u pijanom stanju .

Tokom ispitivanja, mladić je navodno davao zbunjujuće i nedosljedne izjave, a kada su policajci pretraživali njegov dom, čuli su povike upomoć koji su dolazili iz blizine, piše Klix.

Kad su se policajci približili buci, ubrzo su shvatili da dolazi iz blizine, a kada su počeli kopati, otkrili su ulaz u improvizirani podrum.

Policijska snimka spašavanja pokazuje kako je muškarac izvučen iz zemlje. Bio je pri svijesti i imao je ranu na vratu. Policiji je kasnije rekao da su on i tinejdžer zajedno pili kada su se počeli svađati, zbog čega ga je dječak ranio, zatvorio u podrum i zatrpao ulaz zemljom.Policajci vjeruju da je mladić navodno ubio staricu u nedjelju (12. svibnja) navečer ili u ranim jutarnjim satima ponedjeljka.

Određen mu je u pritvor dok policija i tužilaštvo nastavljaju istragu protiv njega za ubistvo i pokušaj ubistva, a ako ga se proglasi krivim, prijeti mu doživotna zatvorska kazna. Spašeni muškarac nalazi se na bolničkom liječenju.

Nastavi čitati

Najčitanije