Connect with us

Religija

Medžlis IZ Bužim poklonio građanima biblioteku sa trenutnih oko 15.000 naslova

Published

on

U sklopu Islamskog centra Bužim, koji ima nešto manje od 1000 kvadrata i nalazi se na atraktivnoj lokaciji na samom ulazu u grad, egzistira i djeluje javna biblioteka. S obzirom da je Bužim mlada općina, te da još nema uspostavljenu Gradsku biblioteku, u Medžlisu Islamske zajednice Bužim došli su na ideju da počnu realizaciju projekta formiranja i osnivanja biblioteke koja bi služila građanima ove općine.

Cilj im je bio da na bilo koji način pokrenu biblioteku. Pokušavali su to incirati kroz općinske strukture, ali tu je problem bio prostor i činjenica da je takav projekt znatno teže realizirati Općini, nego Medžlisu Islamske zajednice Bužim.

“Donijeli smo odluku na Izvršnom odboru da krenemo u nabavku svih vrsta knjiga, ne samo islamistike, te da kreiramo jednu dobru bazu. Postavili smo tu Zijad-ef. Isakovića kojem smo trebali dopunjavati normu. Radi se o jako kvalitetnom i kompetentnom kadru, koji radi odličan posao s mladima i kroz našu biblioteku”, kaže za Fenu predsjednik Medžlisa IZ Bužim Eniz Veladžić.

 

 

Najteže im je bilo doći do literature koja je štampana tokom perioda 1992-1995. godine. Napravili su pisma namjere i uputili ih svim bibliotekama te ministarstvima za boračka pitanja i obrazovanje. Uspjeli su sakupiti oko 6000 naslova, a kupili oko 2000 naslova.

“Danas smo ponosni na urađeno i ono što naša biblioteka posjeduje. Nedavno smo od Univerziteta Burč dobili 7000 naslova, tako da sada imamo oko 15.000 naslova i svu literaturu koja je vezana za agresiju na našu domovinu kako bi očuvali sjećanje na tekovine naše odbrane, ali i svih dešavanja u kojima su se Bošnjaci nalazili u tom vremenskom periodu. Bibliotekar pravi različite književne večeri i promocije, nabavlja i kupuje knjige, putuje i odlazi na sajmove knjiga, traga za novom kvalitetnom literaturom koja je aktuelna”, ističe Veladžić.

Kako dodaje, biblioteka se dosta koristi, a članarina je simbolična u visini nekoliko konvertibilnih maraka za vođenje evidencija o korištenju biblioteke i literature.

O kulturi čitanja kaže da je na zadovoljavajućem nivou, s obzirom na to da je Bužim mala općina i da se mnogo stanovništva odeslilo u druge gradove Unsko-sanskog kantona ili u inostranstvo.

Religija

Nećeš biti plemenit dok ne budeš pravedan prema svome protivniku kao i prema samom sebi

Published

on

Piše: Edhem Šerkavi / Preveo i prilagodio: Abdusamed Nasuf Bušatlić

Jedan čovjek je došao da se parniči sa hazreti Alijom, radijallahu anhu, pred hazreti Omerom, radijallahu anhu, koji je tada bio halifa, pa je halifa Omer, radijallahu anhu, pozvao čovjeka njegovim imenom i rekao mu: ”Sjedi tu i tu”, a zatim se obratio hazreti Aliji, rekavši: ”O Ebul-Hasane, sjedi pored svoga protivnika.”

Hazreti Alija je sjeo pored svog parničara, a kada je rasprava završena, čovjek je otišao svojim putem, a Alija se vratio na svoje mjesto crven u licu.

Hazreti Omer je primijetio promjenu na njegovom licu, pa mu je rekao: ”Vidim promjenu na tvom licu, da možda nisi ljut zbog onoga što se desilo?”

”Jesam”, odgovorio je hazreti Alija.

Hazreti Omer je upitao: ”A šta te je to naljutilo?”

Hazreti Alija, rekao je: “Naljutilo me je to što si me pred mojim protivnikom pozvao nadimkom, Ebul-Hasan, a njega si pozvao njegovim imenom.”

Tada je hazreti Omer zagrlio hazreti Aliju i poljubio ga u glavu, rekavši: ”Vi ste mi (tj. porodica Allahovog Poslanika sallallahu alejhi ve sellem) umjesto mojih roditelja! Allah nas je uputio preko vas (preko Allahovog Poslanika koji je iz vaše porodice) i izveo iz tmina na svjetlo.”

Zaista, insan ne zna čemu više da se divi u ovoj priči.

Podanicima koji se parniče sa zetom Allahovog Poslanika, sallallahu alejhi ve sellem, i njegovim bliskim ashabom, potpuno sigurni da im se neće ni trun nepravde učiniti i da će se presuditi u njihovu korist ako budu u pravu.

Ili halifi Omeru, radijallahu anhu, koji ne pravi razliku među ljudima prilikom parničenja i suđenja, jer svi su oni manji od istine. I pored Omerove neizmjerne ljubavi i poštovanja prema hazreti Aliji, on se jednako odnosi prema obojici parničara, jer su ljudi jednaki pred zakonom.

Ili hazreti Aliji, radijallahu anhu, koji se ljuti zbog toga što ga halifa poziva njemu najdražim nadimkom pred njegovim protivnikom u sporu, jer je smatrao da ga time stavlja u privilegiran položaj u odnosu na njegovog protivnika.

Čovjek neće dostići stepen plemenitosti sve dok ne bude objektivan prema svome protivniku kao i prema sebi, i dok ne bude zadovoljan istinom i pravdom prema sebi, kao što je zadovoljan istinom i pravdom prema drugima.

Neko ti priča o jednakim mogućnostima i šansama, a na prvi posao za koji se prijavi, ode da traži vezu. Pravda nisu kitnjaste riječi, već mali životni postupci koji prvo počinju kod kuće, a zatim vas prate gdje god da krenete.

saff.ba

Nastavi čitati

Religija

Velika je razlika između griješenja zbog slabosti ljudske duše i griješenja iz oholosti

Published

on

Priredio: Abdusamed Nasuf Bušatlić

Opisujući Velida ibn Mugiru, jednog od glavešina iz plemena Kurejš i kolovođu nevjerstva u Mekki, te njegovo oholo odbijanje Istine nakon što mu je postala jasna, Uzvišeni Allah, objavio je: ”Zatim je pogledao pa se onda smrknuo i namrštio i potom se okrenuo i uzoholio.” (El-Muddessir, 21.-23.)

Velika je razlika između onoga ko počini grijeh zbog svoje slabosti i osjeća se skrhano nakon učinjenog grijeha, i onog ko to radi iz arogancije i oholosti.

Ogromna je razlika između onoga ko učini grijeh, pa kad ga posavjetuješ, on kaže: ”Uputi dovu Allahu za mene, jer me je moja strast savladala, šejtan mi je došaptavao dok me nije na grijeh naveo, a moja duša mi je uljepšavala grijeh koji sam počinio”, i onoga ko učini grijeh, pa kad ga posavjetuješ, on kaže: ”U čemu je problem, jednom se živi, pa zato uživaj čovječe! Tebe se ne tiče to što ja radim i ti nećeš odgovarati za mene, niti ćeš sa mnom zajedno u kabur.”

Što se tiče prvog, on se lahko može vratiti na Pravi put, jer je njegov problem vezan za slabost ljudske duše pred zovom strasti, a što se tiče drugog, njegov povratak na Pravi put je težak, jer je njegov problem u srcu.

S tim u vezi, Sufjan ibn Ujejne, rekao je: ”Čija je nepokornost i griješenje posljedica strasti, nadaj se dobru za njega, a čija je nepokornost i griješenje posljedica oholosti, boj se za njega.

Jer, Adem, alejhi selam, učinio je grijeh zbog žudnje za zabranjenim plodovima, pa mu je Allah oprostio nakon što se pokajao, a Iblis je učinio grijeh i pokazao nepokornost prema Allahu iz oholosti, pa ga je stiglo Allahovo prokletstvo i udaljen je od Allahove milosti.”

saff.ba

Nastavi čitati

BiH

Održano XXVI mektebsko takmičenje na nivou Muftijstva bihaćkog

Published

on

Mekteb je najbitnija, najobuhvatnija i naznačajnija obrazovna institucija u Bosni i Hercegovini.

U medresi „Reis Džemaludin-ef. Čaušević“ u Cazinu je u nedjelju, 12.5.2024. godine održano 26. mektebsko takmičenje na nivou Muftijstva bihaćkog. Ovo je drugi nivo takmičenja mektebske nastave, nakon što je prije 14 dana održano takmičenje na nivou medžlisa, a pobjednici sa ovog takmičenja će predstavljati Muftijstvo bihaćko na nivo Rijaseta Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini 26. maja 2024 u Sarajevu. Polaznici mekteba su se takmičili iz dvije oblasti: kiraet i opće znanje i dvije kategorije: II i III kategorija.

Prisutnim takmičarima i njihovim muallimima se obratio muftija bihaćki hafiz Mehmed-ef. Kudić. On se zahvalio svima koji rade na unapređenju mektebske nastave, muallimima posebno, ali i roditeljima kojima je stalo da njihova djeca pohađaju mekteb i stiču znanja i odgoj kroz mektebsku nastavu.

„Ovo je festival našeg zajedničkog uspjeha. Mnogo truda i rada je iza ovog uspjeha. Nije beznačajna stvar kada svakog vikenda sedam hiljada polaznika mekteba pohađa mekteb na nivou našeg muftijstva. Kada bi bili svjesni potpunog značaja mekteba, svi akteri bi učinili maksimum da olakšamo i poboljšamo rad mekteba, jer je mekteb najbitnija, najobuhvatnija i naznačajnija obrazovna institucija u Bosni i Hercegovini. Koliko je važno biti na putu znanja, kroz sufaru, ilmihal i učenje Kur’ana, govori nam i ajet u kojem Uzvišeni Allah, dž.š., kaže da uvijek treba postojati grupa koja će razumjeti i naučiti vjeru i to znanje o vjeri prenositi drugima. Trebate znati da se melekanska krila prostiru pred onim koji ide putem znanja. Čestitam pobjednicima, a posebno želim istaći da danas nema gubitnika. Vi ste najodabranija skupina i znam da ste na visokom stepenu znanja, odgoja i čestitosti. Čestitam i vašim muallimima i odajem mi veliko priznanje za njihov rad i žrtvu.“ – poručio je muftija Kudić.

Prije samog početka takmičenja, tehničke detalje u vezi takmičenja je pojasnio mr. Haris-ef. Veladžić, rukovodilac Službe za vjerske poslove i obrazovanje muftijstva bihaćkog i obratio se svim takmičarima sa nekoliko riječi.

„Sama činjenica da ste vi ovdje danas je pokazatelj da ste najbolji u svojim matičnim mektebima, pa onda ste svoju izvrsnost potvrdili na takmičenjima u vašim medžlisima i kako god završili danas, svi ste vi izvrsni i zaslužujete najveća priznanja i čestitke. Zahvaljujemo se našoj medresi na gostoprimstvu, direktoru Handanoviću i našim cijenjenim muderrisima, članovima komisije i nadamo se da će među vama biti onih koji će, ako Bog da, biti pobjednici i na višem niovu takmičenja.“ – rekao je u svom obraćanju mr. Veladžić.

Obratio se i direktor medrese „Reis Džemaludin-ef. Čaušević“ u Cazinu prof. Zuhdija Handanović. On je izrazio dobrodošlicu svim takmičarima i njihovim muallimima, te iskazao zadovoljstvo što se ovakva jedna smotra znanja organizira upravo u hramu znanja i odgoja kakva je medresa.

„Iznova smo počašćeni da kao medresa budemo domaćini ovom takmičenju. Divno vas je sviju vidjeti ovog dana i prepoznati na vašim licima želju, ali i kroz razgovor veliki entuzijazam i trud kojeg ulažete kroz mektebsku nastavu. Ove godine, uprava medrese je odlučila da će učenicima devetog razreda koji se takmiče i osvoje prva mjesta, ponuditi stipendiju i besplatno školovanje u medresi u Cazinu. Visoko cijenimo svaki rezultat, a nekako nam je posebno drago kada nam dolaze učenici koji postižu značajne rezultate kroz mektebsku nastavu.“ – izjavio je direktor Handanović.

Komisiju za ocjenjivanje testa opšteg znanja su činili direktor medrese prof. Zuhdija Handanović i prof. Mehmed Mašić, dok su komisiju za kiraet činili hafizi Suad-ef. Šahinović i prof. dr. Rifet Šahinović.

Nakon održanog takmičenja, postignuti su sljedeći rezultati:

OBLAST OPĆEG ZNANJA – II NIVO:

  1. Emina Pivalić – Sanski Most – muallim: Zijad-ef. Ašić
  2. Ali Omerović – Bosanska Krupa – muallim: Nedžad-ef. Omerović
  3. Imran Ožegović – Cazin – muallim: Suad-ef. Osmanagić

OBLAST OPĆEG ZNANJA III NIVO:

  1. Elhamna Mujakić – Velika Kladuša – muallim: Mevludin-ef. Mujakić
  2. Nejra Liska – Bihać – muallim: Hariz-ef. Gobeljić
  3. Mubina Ramić – Bosanska Krupa – muallim: Muhamed-ef. Begić

OBLAST KIRAET – II NIVO:

  1. Harun Abdijanović – Bihać – muallim: Nazif-ef. Horozović
  2. Davud Šabić – Cazin – muallim: Smajo-ef. Šabić
  3. Ajnur Hodžić – Prijedor – muallim: Benjamin-ef. Hodžić

OBLAST KIRAET III NIVO:

  1. Muhamed Hromadžić – Velika Kladuša – muallim: Suvad-ef. Ćatić
  2. Melika Behremović – Sanski Most – muallim: Zijad-ef. Ašić
  3. Amina Livaković – Bužim – muallim: Sabahudin-ef. Dizdarević

EKIPNI POREDAK:

  1. Medžlis IZ Sanski Most
  2. Medžlis IZ Cazin
  3. Medžlis IZ Bihać
  4. Medžlis IZ Bosanska Krupa
  5. Medžlis IZ Velika Kladuša
  6. Medžlis IZ Bužim
  7. Medžlis IZ Kozarac
  8. Medžlis IZ Prijedor
  9. Medžlis IZ Bosanski Novi
  10. Medžlis IZ Bosasnski Petrovac
  11. Medžlis IZ Bosanska Kostajnica
  12. Izvor:muftijstvobihacko.ba
Nastavi čitati

Najčitanije