Connect with us

USK

Slučaj u Krajini: Braća se fizički sukobila, jedan završio na hitnoj, drugi u policiji

Published

on

U naselju Kalabe, općina Ključ, zabilježen je slučaj porodičnog nasilja.

Naime, Policijskoj stanici Ključ obratio se J.A. (24) koji je prijavio svog braga J.S. (31) zbog nasilja.

Kako saznajemo, J.S. (31) je u alkoholiziranom stanju došao kući i fizički nasrnuo na J.A. (24) koji je od zadobivenih udaraca završio u Domu zdravlja Ključ gdje su mu konstantovane lakše tjelesne povrede, piše Dijapsora.

Policijska patrola je lišila slobode J.S. (31) , a o svemu je obaviješteno Kantonalno tužilaštvo u Bihaću.

USK

Admir Mujkić: I danas postoji teza da je Sarajevo zaboravilo Bihać i Bihaćku krajinu

Published

on

By

O tematskim preokupacijama studenata te o njegovom vojnom roku u Zadru i atmosferi u tom gradu neposredno uoči rata slušajte i gledajte ove subote u 21 sat na www.podcastoslobodjenje.ba

Admir Mujkić, bosanskohercegovački akademski grafičar, gost je nove epizode podcasta U kontru sa Draganom Markovinom. Diplomirao na Akademiji likovnih umjetnosti u Sarajevu, Odsjek za grafiku, u klasi profesora Dževada Hoze. Na istoj akademiji završio i postdiplomske studije.

Sa Mujkićem, koji je i profesor na Akademiji likovnih umjetnosti u Sarajevu, Dragan Markovina je razgovarao povodom izložbe iz arhiva akademije koja pokriva prvih deset godina studija grafike, 1972-1982. godine.

Pričali su i o njegovom odnosu prema Uni, ratovanju u Petom korpusu, umjetničkoj inspiraciji zavičajem, o Japodima i Krajišnicima, studiju u Sarajevu i utjecaju profesora Dževada Hoze na njegov rad. Tematizirali su i grafički doprinos akademije Olimpijadi u Sarajevu te ratnom djelovanju i ratnim grafikama s ALU-a.

Bilo je riječi i o obnavljaju Umjetničke kolonije u Počitelju, o tome zbog čega Bosna i Hercegovina nema osmišljen nastup na Venecijanskom bienaleu, o strukturi studenata u Sarajevu i o tome djeluje li još uvijek sarajevska akademija kao centralna i okupljajuća za čitavu državu.

O tematskim preokupacijama studenata te o njegovom vojnom roku u Zadru i atmosferi u tom gradu neposredno uoči rata slušajte i gledajte ove subote u 21 sat na www.podcastoslobodjenje.ba te na platformama  ​YouTubeGoogle PodcastsApple PodcastsDeezerSpotifyPodcast IndexAmazon MusicTuneIn + AlexaPodcast AddictPodchaserPocket CastsListen Notes Player FM.

 

Prethodnu epizodu podcasta U kontru sa Draganom Markovinom u kojoj je gošća bila Željka Udovičić Pleština, pogledajte OVDJE.

Nastavi čitati

USK

Bihać: Pijani sin pretukao roditelje, on završio u zatvoru, roditelji u bolnici

Published

on

By

U naselju Ripač zabilježen je slučaj porodičnog nasilja koji je potresao mještane ovog mirnog bihćkog naselja.

Kako saznajemo, pijani 25-godišnji sin je, nakon što je verbalni sukob eskalirao, fizički nasrnuo na svoje roditelje, nanijevši im ozbiljne tjelesne povrede.

Brzom reakcijom policije, koja je odmah stigla na lice mjesta, nasilnik je lišen slobode. Međutim, to nije spriječilo tragediju koja se već dogodila.

Oba roditelja su prevezena na odjel hitne pomoći Doma zdravlja Bihać, gdje su im medicinski timovi konstantovali lakše tjelesne povrede. Ipak, posljedice ovog napada ostavile su duboke emocionalne i fizičke rane u porodici i šire.

Nastavi čitati

USK

VIDEO Studentima u Bihaću uspješni privrednici prezentirali svoj put od ‘nule’

Published

on

By

Ekonomski fakultet Univerziteta u Bihaću jedan je od fakulteta koji bilježi uspjehe i aktivan je, i u projektima i seminarima u drugim državama. Osim toga, svojim studentima nastoje osigurati dobru praksu, a ovaj put su organizovali Forum pod nazivom „Biti dio rješenja“, koji je podržalo i resorno Ministarstvo obrazovanja. Cilj je, kažu, zadržati mlade i potaći ih da grade vlastitu državu.

federalna.ba

Nastavi čitati

Najčitanije