Connect with us

BiH

Nikšić: Pozdravljam sistemsko, trajno rješenje koje je nametnuo Schmidt

Published

on

Predsjednik SDP-a Nermin Nikšić komentarisao je odluke o deblokadi formiranja vlasti u FBiH koje je nametnuo visoki predstavnik, poručivši da pozdravlja sistemsko, trajno rješenje koje je nametnuo Schmidt.

“Pozdravljam sistemsko, trajno rješenje koje je nametnuo Schmidt. Nažalost, sve dok je više domaćih političara koji su posvećeni politikanstvu umjesto da radimo na iznalaženju kvalitetnih rješenja, postoji potreba za intervencijama visokog predstavnika”, poručio je Nikšić.

Istakao je da su svi dobronamjerni priželjkivali ovo rješenje.

“Radi se o rješenju koje su priželjkivale i javno zagovarale sve dobronamjerne političke opcije. Uvođenje sankcija za korupciju izabranih dužnosnika i izigravanje volje birača, što je glavni razlog kontinuirane blokade formiranja vlasti, također je značajan iskorak u pozitivnom smjeru”, naveo je.

Nikšić se nada da će u budućnosti biti političke volje da se sami pronađu sistemska rješenja.

“Nadam se da će ubuduće biti dovoljno mudrosti među domaćim političkim činiteljima da sami pronalazimo rješenja za sistemske probleme. Vrijeme je da krenemo sa radom i reformama, dosta je bilo populizma i blokada. Našim građanima to dugujemo”, zaključio je.

BiH

VIDEO Saobraćajna nesreća u BiH: Audi završio na krovu, a pješak se u posljednjem trenutku uspio spasiti

Published

on

By

Težak udes dogodio se u subotu, 6. jula, u Prnjavoru, kada je automobil marke “Audi” završio na krovu nakon sudara.

Prema video snimku koji je zabilježio trenutak nesreće, vozač “Audija” je preticao dva vozila, ali je izgubio kontrolu te se sudario s njima.

U trenutku nesreće, magistralni put je pretrčavao pješak koji je u posljednjem trenutku uspio da se spasi.

Nakon višestrukog prevrtanja, automobil je završio na krovu, pričinivši veliku materijalnu štetu.

Na automobilima je pričinjena velika materijalna šteta, ali na sreću, pješak i ostali učesnici nesreće prošli su bez ozbiljnih povreda.

Nastavi čitati

BiH

Helez: U Prijedoru nije bila Vojska Srbije, nego kadeti vojne akademije, RS je dovela učenike pa ih prikazala kao vojnike

Published

on

By

Ministar odbrane BiH Zukan Helez za Klix.ba je pojasnio, prema trenutnim i do sada poznatim informacijama, situaciju sa ulaskom vojnika Vojske Srbije u Bosnu i Hercegovinu, tačnije Prijedor i Bratunac.
Helez je odmah na početku rekao da Ministarstvo odbrane BiH nije pozvalo, ni odobrilo ulazak vojnika Vojske Srbije u BiH.”Nismo ih mi pozvali, Ministarstvo odbrane BiH nikakve veze s ovim i ovo nije u planu vojne bilateralne saradnje između BiH i Srbije”, kazao je Helez.

Potom je dodao da, prema njegovim saznanjima, u pitanju nisu “pravi” vojnici, nego kadeti Vojne akademije iz Srbije.

“Međutim, nisu mogli ući da ih neko nije pozvao, neko ih je morao pozvati iz BiH, a radi se o kadetima, nije to vojska, to se podvodi pod obrazovanje i to je nečija druga nadležnost”, dodao je Helez.

“Može doći s njima i oficir, ali to je profesor. Sve dok ne završi i ne dobije čin kadet nije vojnik. Prema našim informacijama, mislim da je Ministarstvo rada i boračko-invalidske zaštite RS-a našlo neku zakonsku osnovu da ih pozovu kao učenike, a onda da to prikažu kao vojsku”, zaključio je Helez.

Podsjetimo, jutros je Vojska Srbije defilirala kroz Prijedor u sklopu obilježavanja Bitke na Kozari. Ovaj događaj organizovan je pod pokroviteljstvom Vlade RS, s ciljem da se istaknu srpske žrtve i borba Srba protiv ustaša i fašista.

Vojska je, nakon marša kroz Prijedor, nastavila svoj defile prema Kozari, a kako izvještava RTRS, građani Prijedora su ih dočekali s aplauzima. Predsjednik RS, Milorad Dodik, također je podijelio prilog RTRS-a uz komentar: “Konačno.”

Nastavi čitati

BiH

Komšić: Predsjedništvo nije odobrilo ulazak Vojske Srbije u BiH, odmah utvrditi ko je to dozvolio

Published

on

By

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željko Komšić reagovao je na današnje medijske izvještaje da su vojnici Vojske Srbije marširali kroz Prijedor povodom obilježavanja godišnjice bitke na Kozrari.
Komšić je rekao da se mora odmah utvrditi ko je uopće dozvolio da Vojska Srbije uđe na teritorij države Bosne i Hercegovine, piše Klix.”Prvo i osnovno pitanje ovdje je, ko je odobrio ulazak vojske Srbije u BiH? Predsjedništvo BiH to nije učinilo. Da li je to uradilo Ministarstvo odbrane? To se odmah mora utvrditi. Ako nije ni Ministarstvo odbrane, onda je riječ o klasičnom aktu agresije”, naveo je Komšić.

Također, kontaktirali smo i ministra odbrane BiH Zukana Heleza koako bismo dobili komentar no on se nije javljao na poziv, a do objave ovog teksta nije odgovorio ni na upit koji smo mu poslali.

Važno je napomenuti da, osim Komšića, niko od domaćih političara još uvijek nije reagirao na ovaj događaj iako se radi o presedanu u međudržavnim odnosima. Također, ukoliko je neko od nadležnih dao dozvolu za ulazak Vojske Srbije u BiH, javnost o tome nije zvanično obaviještena.

Podsjetimo, jutros je Vojska Srbije defilirala kroz Prijedor u sklopu obilježavanja Bitke na Kozari. Ovaj događaj organizovan je pod pokroviteljstvom Vlade RS, s ciljem da se istaknu srpske žrtve i borba Srba protiv ustaša i fašista.

Vojska je, nakon marša kroz Prijedor, nastavila svoj defile prema Kozari, a kako izvještava RTRS, građani Prijedora su ih dočekali s aplauzima. Predsjednik RS, Milorad Dodik, također je podijelio prilog RTRS-a uz komentar: “Konačno.”

Nastavi čitati

Najčitanije