Connect with us

BiH

Ugostitelji u problemima: “Ponudim im odlične uslove, redovnu platu, osiguranje, oni neće da rade”

Published

on

Sve je više vlasnika ugostiteljskih objekata u KS-u koji su svakodnevno u potrazi za radnicima. Posao nude preko oglasa, obično putem društvenih mreža, gdje nerijetko naiđu na loše komentare, što otežava situaciju i potragu za radnikom. Samo rijetki dođu do cilja – radnika.

– Jave se na oglas. Ponudim im odlične uslove, što podrazumijeva redovnu i nimalo nisku platu, osiguranje, prijavu, osmosatno radno vrijeme, ugodnu radnu atmosferu i sve ostalo što kao poslodavac mogu ponuditi. Oni mi obećaju da će doći i sutra se ne pojave na poslu. Sve im, navodno, odgovara, ali neće da rade. Ja tražim odgovornog i poštenog radnika ili radnicu i ništa više, žali se vlasnik jednog kafića i dodaje da je u posljednje vrijeme teško naći konobara. Tvrdi da je to ravno jack potu na lutriji. Objašnjava da se na oglas javljaju samo neozbiljni, mladi koji navodno traže posao, a ne žele ili neće da rade.

– Ne znam šta više da im ponudim, sve je uzalud. Prinuđen sam da uzmem tacnu i sam obavljam posao konobara ili da stavim ključ u bravu, tvrdi on.

Drugi sarajevski ugostitelj Rešad Trbović, vlasnik jednog poznatog kafića, također je na sličan način prokomentarisao ovu situaciju.

– Nedostatak radne snage veći je problem od situacije sa koronavirusom koja je posebno pogodila ugostiteljski sektor. Mladi jednostavno ne žele da rade. Država je ta koja bi trebala da ima više sluha za ugostitelje i male obrte i preduzeća, jer novac od raznih nameta i poreza ide u budžet. Trebali bismo da budućnost gradimo na turizmu, ugostiteljstvu i hotelijerstvu, ali nažalost, nismo to u stanju. Jedino rješenje je da se radno sposobno stanovništvo skine sa biroa i tako ih podstaknemo da rade, naročito omladinu. Neka zarađuju novac umjesto da se odaju porocima i kriminalu, dangubljenu na društvenim mrežama i žive na grbači roditelja. Nekada se na oglas javljalo i po 15 kandidata za poziciju konobara, dok danas niko neće da radi iako nudimo dobre uslove, tvrdi Trbović.

Amir Hadžić, predsjednik Udruženja ugostitelja i hotelijera BiH, kaže da ovaj problem nije izražen samo u BiH nego u kompletnoj regiji, osim u mjestima gdje imaju bolji stimulans i veći obim posla, kao u Dalmaciji, u Hrvatskoj.

– Često kažem da poslodavci treba da urade sve što mogu da zadrže radnike, naročito u toku sezone. Treba da ponude bolji stimulans, tj. da povećaju naknade da bismo pokušali da u sezoni zadržimo radnike. Ne znači da nije i do nas. Mada i tamo gdje odlaze, kako kažu, i nije baš sjajno, npr. u Njemačkoj, da ne kažem i u Švicarskoj. Tamo oko 50 posto ličnog dohotka radnik mora da izdvoji za smještaj. Ugostitelji mogu povećati stimulans, tj. naknade i to posebno u sezoni godišnjih odmora, kada je izuzetna potražnja radnika u Crnoj Gori, Hercegovini i Hrvatskoj. Poslodavci moraju biti spremni da plate više nego obično. Niko ne uzima u obzir šta za radnika znači promijeniti sredinu, otići daleko i biti odvojen od porodice, rekao nam je Hadžić, koji smatra da je u BiH previše ugostiteljskih i smještajnih objekata u odnosu na potrebe, a to se posebno odnosi na Sarajevo. Hadžić ne zna koliko je ugostiteljstvo ekonomski isplativo, ali tvrdi kako ljudi pokušavaju u bilo kojem biznisu da nađu svoj hljeb.

– Vrlo je teška situacija. Ne znam koliko će se bavljenje ugostiteljstvom u dogledno vrijeme isplatiti, ali kako stari kažu: “Rodilo se, valja ga ljuljati”. Pogotovo oni koji su uložili sredstva moraju se boriti da opstanu. Poslodavci nisu nikako zaštićeni po pitanju odnosa radnika prema poslu i njima. Ja sam stari ugostitelj i nekada davno je bilo sve drugačije. Sada radniku kada isplatiš platu, nikako ga ne možeš primorati da ostane. Niko nikoga ne može prisiliti da ostane ako ne želi i ako mu se ne isplati, ali radnika treba solidno stimulisati. S druge strane, poslodavac ne može ničim zaštititi sebe da radnik ne može otići kada hoće, naveo je Hadžić, prenosi Oslobođenje. ugos

BiH

Vuk Drašković: BiH je na rubu provalije! Rat bi bio kratak i užasan, a novi Dejton bez RS

Published

on

By

Drašković kazao ono što drugi ne smiju: „Srbija je morala biti kosponzor Rezolucije! Genocid u Srebrenici je prouzrokovao bol i Srbima!“
Nastavi čitati

BiH

“Pop Žućo”: Umro Vojislav Čarkić, četnički pop koji je blagosiljao zločince na okupiranoj Grbavici

Published

on

By

Sveštenik Vojislav Čarkić, poznat kao “pop Žućo”, preminuo je danas u Istočnom Sarajevu, potvrđeno je Srni u Srpskoj pravoslavnoj crkvi.

Čarkić koji je u ratu imao i nadimak “pop Žućo” tokom rata obavljao je niz uloga, a između ostalog bio je i komandant četničke divizije koja je bila stacionirana u okupiranom sarajevskom naselju Grbavica.Osim što je učestvovao u agresiji na Bosnu i Hercegovinu, blagosiljao je oružje i druge vojnike koji su učestvovali u napadima na glavni grad Bosne i Hercegovine.

Između ostalog, njemu je u ratu dodijeljena i funkcija vojnog sveštenika agresorske Vojske RS-a te je nosio i čin majora.

Čarkić se može vidjeti i na snimku izlaska određenog dijela srpskog stanovništva sa Grbavice nakon potpisivanja Dejtonskog mirovnog sporazuma. Nakon što je Momčilo Krajišnik naredio srpskom stanovništvu da napusti Sarajevo, Čarkić je bio jedan od onih u prvim redovima koji je predvodio kolonu.

“Ja sam bio inicijator te vojne litije. Zvono je zvonilo mrtvački. Iza zvona, nosili su krst, koja su dva patrijarha osvještala, patrijarh srpski Pavle i cijele Rusije Aleksej. To je bilo zvanično napuštanje Grbavice”, govorio je ranije Čarkić.

Nakon rata preselio se u Miljeviće nadomak Sarajeva, a u glavni grad BiH došao je i 2021. godine tokom posjete patrijarha Porfirija što je izazvalo burne reakcije.

Baš kao i za brojne druge vojne službenike u VRS, do kraja će ostati nejasna i uloga Čarkića u brojnim zločinima na Grbavici kao i Vracama te Kovačićima koji su se nalazili pod okupacijom tokom agresije na BiH.

klix

Nastavi čitati

BiH

Vojnik EUFOR-a poginuo u nesreći tokom šetnje kod Travnika

Published

on

By

Komanda EUFOR-a saopćila je kako je vojnik koji je služio u misiji preminuo nakon nesreće koja se dogodila tokom šetnje na području Travnika.

Kako je naglašeno, dvojica vojnika su iskoristili slobodno vrijeme za šetnju na području Travnika kada se dogodila nesreća i to na planinskom predjelu.

“Nakon što je EUFOR upozoren na ovo, helikopter EUFOR MEDEVAC raspoređen je na njihovu lokaciju. EUFOR MEDEVAC se tokom ove operacije suočio sa teškim terenom i vremenskim uslovima. Ljekar i bolničar su pružili pomoć povrijeđenom vojniku koji je, nažalost, na licu mjesta proglašen mrtvim”, navedeno je.

EUFOR je ovom prilikom uputio i saučešće porodici te prijateljima vojnika.

“EUFOR želi iskoristiti ovu priliku da izrazi saučešće porodici, prijateljima i kolegama ovog vojnika u ovom teškom trenutku. Drugi vojnik, koji nije povrijeđen, također je evakuisan helikopterom EUFOR-a MEDEVAC. EUFOR će nastaviti pružati podršku u svim situacijama. EUFOR se također želi zahvaliti medicinskoj ustanovi koja je pružila pomoć”, zaključili su.

klix

Nastavi čitati

Najčitanije