Connect with us

Magazin

Pet stvari koje su zabranjene na balkonu u Njemačkoj: Iznenadit ćete se kad vidite pravila

Published

on

Ljeti, kada dani ponovno postanu topliji, mnogi svoj balkon koriste kao zamjenu za dnevni boravak: tu možete jesti, roštiljati ili stvoriti malu zelenu oazu.

Ali ako ste u Njemačkoj, budite oprezni: neke stvari koje se čine normalnim zabranjene su na balkonu.

 

Roštilj na balkonu

U načelu je dopuštena zabava s roštiljem na balkonu. Unatoč tome, roštiljanje može biti zabranjeno ugovorom o najmu ili kućnim redom. U najgorem slučaju, svako ko se ne pridržava zabrane suočava se s prekidom ugovora. Osim toga, u ugovoru o najmu često postoji klauzula koja zabranjuje roštiljanje na drveni ugljen. Dim koji nastaje mogao bi smetati susjedima.

Staviti tendu na balkon

Ako želite postaviti tendu na balkon, a morate bušiti vanjski zid ili balkon iznad, radite konstrukcijsku promjenu. Međutim, to je zabranjeno osim ako niste dogovoreni sa stanodavcem.

Alternativno, međutim, stanari mogu pričvrstiti tende koje se jednostavno postave i stegnu između poda i stropa balkona.

 

Sušenje veša na balkonu

Sušenje veša na balkonu štedi energiju, a veš nakon sušenja na suncu ponovno miriše lijepo i svježe. U načelu, stanarima se ne bi smjelo zabraniti sušenje “sitnog veša” (tj. majica, donjeg veša, čarapa i sl.) na balkonu ili u stanu, piše Fenix magazin.

Čak se i uže za rublje može rastegnuti za to. Međutim, kada sušite velike komade poput posteljine, vrijedi pogledati kućni red – za to se mogu postaviti posebna pravila.

Pripazite da veš ne strši preko ruba balkona i da ne smeta drugim stanarima. Ako želite pričvrstiti stalak za sušenje na fasadu kuće, trebali biste prethodno razgovarati o toj strukturnoj promjeni sa stanodavcem.

Pušenje na balkonu

Pušenje na balkonu dopušteno je samo ako ne smeta susjedima. Ako se osjećaju ugroženo zbog dima , sudskom presudom pušenje im se može ograničiti na određeno vrijeme (spis V ZR 110/14).

Osim toga, u ugovoru o najmu može se odrediti pojedinačna zabrana pušenja u obliku klauzule koja se odnosi i na balkon.

Neadekvatno učvršćivanje posuda za cvijeće

Želite li ispuniti svoj san o maloj zelenoj oazi na balkonu, morate se pridržavati nekoliko pravila:

  • Pobrinite se da su posude s cvijećem dobro učvršćene i da ne mogu pasti s balkona, čak ni po vjetru i nevremenu.
  • Kod zalijevanja cvijeća također treba imati obzira prema susjedima i paziti da ne kaplje previše vode.
  • Također biste trebali izbjegavati biljke koje se pretjerano šire: biljke penjačice, na primjer, jer mogu promijeniti izgled fasade.

Radiosarajevo.ba

Magazin

Britanska glumica isprobala i ocijenila slatkiše iz BiH: Rahat lokum je nije oduševio

Published

on

By

Britanska glumica Emma A. Gould već neko vrijeme živi u Zagrebu, a na društvenim mrežama dijeli recenzije regionalne hrane, muzike i običaja. Tako je na red došla i Bosna i Hercegovina te je isprobala i ocijenila neke od domaćih slatkiša.

Emma je u snimku upitala svoje pratioce jesu li isprobali neke od slatkiša, a otkrila je kako je dobila rahat lokum, bosanski lokum, štrudlu i krem štapiće te ih odlučila probati.

“Prva na redu je štrudla s čokoladnim punjenjem. Provjerila sam – ovo jeste bosanski slatkiš, prije nego ljudi kažu da to mogu kupiti i u Hrvatskoj”, kazala je prije nego je probala i ocijenila.

Kazala je kako je jako ukusno te dodala: “Ocjena 8 od 10”.

@emma.a.gould

Tasting Bosnian snacks! Thank you Ivana for sending them to me ❤️ #bosnaihercegovina #bosna_i_hercegovina #bosna #bosnia #bosnianfood #tastingsnacks #tryingnewfoods #tryingnewthings #foodtest #tastetest #tastetesting

♬ original sound – Emma A. Gould

Potom je probala bosanski lokum: “Jako su fini, sviđaju mi se jer okus oraha nije pretjeran – samo dodaju malo hrskavosti. Jako jednostavni, mislim da bi s nekim džemom bili odlični. Ocjena 7/10”.Najviše su joj se dopali krem štapići kojima je dala ocjenu 10.

Posljednji na redu bio je rahat lokum: “Nemam predstavu kakvog je okusa, ne mogu to objasniti. Ne shvatam koji bi okus trebao imati. Ocjena 5 od 10 jer niti mi se sviđa niti mi se ne sviđa”.

Nastavi čitati

Magazin

Objavio da mu se Cybertruck pokvario nakon 50 km, pogledajte reakciju iz Tesle

Published

on

By

PREUZIMANJE potpuno novog vozila, posebice skupog poput Cybertrucka, trebalo bi biti ugodno iskustvo. Međutim, za jednog vlasnika to se brzo pretvorilo u veliko razočaranje kada je njegov električni kamionet počeo ispuštati rashladnu tekućinu nakon 56 kilometara.

Vlasnik Jason Jones podijelio je svoje iskustvo na X-u i forumu Cybertruck Owner's Club. Nakon preuzimanja vozila u Tesla Pensacoli, Jones kaže da se odvezao do stanice za punjenje udaljene 56 kilometara u Crestviewu. Dok se vozilo punilo, “rashladna tekućina počela je curiti iz stražnjeg dijela kamioneta”. Navodno mu je rečeno da to nije pokriveno jamstvom, piše Carbuzz.

Cybertruck ima ograničeno jamstvo od četiri godine ili 80.000 kilometara. Kao i kod svakog jamstva, postoje ograničenja koja štite proizvođača od pokrivanja popravaka nastalih zbog pogreške vozača ili zlouporabe.

Ipak, u slučaju Jonesovog Cybertrucka, problem s rashladnom tekućinom ne bi trebao biti problem koji je prouzročio vlasnik. Štoviše, Cybertruck je dizajniran da bude čvrst i robustan pa curenje rashladne tekućine zasigurno ne bi trebalo nastati tijekom vožnje od 56 kilometara između salona i stanice za punjenje.

Iz Tesle brzo riješili problem

Objava na društvenim mrežama brzo je riješila problem. Tesla je odlučio poslati vučnu službu da preuzme Cybertruck. Samo nekoliko sati nakon originalne objave Jones je dodao da je Tesla popravio kamionet. “Tesla je danas nadmašio očekivanja kako bi popravio moj kamionet i vratio mi ga popodne. Vrlo sam zadovoljan. Servisni centar Tesla Pensacola se izvrsno snašao. Čak su i detaljno očistili kamionet prije nego što sam ga preuzeo. Sve je bilo pokriveno jamstvom”, napisao je Jones.

Index.hr

Nastavi čitati

Magazin

VIDEO Hrvatski svećenik komentirao hit Bube Corellija: Feministkinje, zašto se ne pobunite?

Published

on

By

HRVATSKI svećenik Tomislav Lukač na TikToku komentira razne teme, pa tako i Eurosong, a u jednoj se snimci osvrnuo na hit Usta na usta bosanskog repera Bube Corellija.

“Zašto u današnje vrijeme svaka pjesma da bi bila popularna mora na površan i vulgaran način govoriti o ženskom tijelu?”, upitao je dok je slušao stihove pjesme, a zatim se obratio feministkinjama.

@dontomolukac

Usta na usta – Buba Corelli ???? Izazov za tebe na kraju videa! #fyp #foryou #foryoupage #fypシ゚viral

♬ original sound – dontomislavlukac

“Drage feministkinje, koje se borite za ženska prava, zašto ovo dopuštate? Zašto se ne pobunite?”, upitao ih je pa pročitao stihove pjesme.

“Nije tu da se uda, bez obaveza posteljinu gužva”

“’Pijana se mazi s konobaricom, zna šta me pali’. Znači, ljudi, jesmo mi svjesni što mi riskiramo slušati i što mi riskiramo pjevati? Mi riskiramo pjevati to da nam je privlačno da nam se cura koja nam se sviđa mazi s konobaricom”, rekao je pa pustio stihove: “Nije tu da se uda, ne bi vezu ni muža, samo bez obaveza posteljinu gužva”.

“Nažalost, opet prepovršno jer ne znam koliko netko cijeni svoje tijelo ako mu nije problem dati ga nekome koga je upoznao tu istu večer”, zaključio je pa zatim izazvao pratitelje da mu u komentarima napišu jednu dobru pjesmu koju bi slušali u izlasku, a prijedloga nije nedostajalo.

Komentari su hit

“Edo Majka: Šverc komerc”, “Bajaga: Tišina”, “Voyaga: Svrati”, “Devito: Uh”, “Grše: Suza” i “Desingerica x Djekson: Penetraccia”, samo su neki od komentara.

Nastavi čitati

Najčitanije