Connect with us

USK

Nikšić u Krajini: Da sam bio ovdje prekjučer onda bi bilo kako sam došao samo da se uslikam

Published

on

Naravno da treba da se nađete s ljudima u tom trenutku, ali isto tako sad spinovati i okretati priču…, smatra Nikšić

Nermin Nikšić, premijer Federacije BiH, stigao je u posjetu poplavljenim područjima u Unsko-sanskom kantonu. On je, tom prilikom, izjavio kako sumnja da će njegov dolazak pomoći bilo kome lično.

Objasnio je zbog čega još jučer nije otišao u Krajinu.

– Ja sam jučer ujutro u 8:15h bio sa komesarom Varhelyijem, pa sam bio na Sarajevo Business Forumu, pa sam bio s Međunarodnim monetarnim fondom, pa sa Svjetskom bankom, na sjednici vlade i naravno uvečer otišao na utakmicu. Dakle, to što sam ja danas ovdje, sumnjam da će pomoći ikom od ovih ljudi, osim što će pružiti ljudsko izražavanje brige i solidarnosti, rekao je Nikšić.

Dodao je kako će ljudi mnogo veću korist imati od novčanih sredstava koje je jučer izdvojila Vlada FBiH.

– 2014. godine ja nisam vodio fotografa, a obišao sam sva moguća mjesta, gazio vodu do pasa… Naravno da treba da se nađete s ljudima u tom trenutku, ali isto tako sad spinovati i okretati priču… Da sam bio prekjučer, onda bi vjerovatno bila priča ‘što si došao, a nisi ništa ni obećao, došao si da se uslikaš i otišao.’ Dakle, jučer smo ipak donijeli neku konkretnu odluku pomoći, a danas smo tu, kazao je on.

USK

(FOTO) U Sanskom Mostu obilježena godišnjica velikog događaja: Bili smo Evropa prije Evrope

Published

on

By

Na Drugom zasjedanju ZAVNOBiH-a usvojena je Deklaracija o pravima građana BiH

Od 30. juna do 2. jula 1944. godine u Sanskom Mostu je održano Drugo zasjedanje ZAVNOBiH-a. Tim povodom SABNOR BiH je jučer i danas organizovao dvodnevno dešavanje povodom obilježavanja ovog značajnog istorijskog datuma. Godišnjica ovog značajnog događaja je obilježena okruglim stolom na kojem se govorilo o refleksijama ZAVNOBiH-a na današnjicu, kao i polaganjem cvijeća ispred kuće u kojoj je ovo zasjedanje održano, piše Oslobodjenje.

– Skup u Sanskom Mostu bih nazvao veličanstvenim, jer se prvi put nakon posljednjeg rata nešto ovakvo obilježava u vezi sa Drugim zasjedanjem ZAVNOBiH-a. Naša ključna poruka je da moramo sve učiniti da bh. društvo vratimo principima iz Deklaracije o pravima građana BiH. Ako to bar dijelom uspijemo imaćemo punu slobodu, ravnopravnost, jednakost i sve ono što civiliziran čovjek u 21. stoljeću treba i mora da ima. Vijećnici ZAVNOBiH-a 1944. godine, u jeku Drugog svjetskog rata bili su vizionari. Kada se danas iščita ta deklaracija i razumije u ovom vremenu, vidimo da su je oni pisali 1944., a mislili su 100 godina unaprijed. Ono što su tada donijeli je univerzalno i može biti temelj jedinstva građana i naroda u BiH. Mi kao antifašisti ćemo se time i dalje baviti i pokušati uticati na cjelokupno bh. društvo, izajvio je za Oslobođenje Sead Đulić, predsjednik SABNOR-a BiH.

Obilježena je 80. godišnjica Drugog zasjedanja ZAVNOBiH-a/

Podsjećanja radi, na Drugom zasjedanju ZAVNOBiH-a usvojena je  Deklaracija o pravima građana u BiH u kojoj stoji:

– U plamenu pravednog oslobodilačkog rata iskiva se bratstvo Srba, Muslimana i Hrvata, i time se udara siguran temelj slobodne i zbratimljene BiH, ravnopravne federalne jedinice u Demokratskoj federativnoj Jugoslaviji. Prvi put u historiji Srbi, Muslimani i Hrvati Bosne i Hercegovine, ujedinjeni u Narodno-oslobodilačkom pokretu, stupili su na isti put, počeli da izgrađuju svoj zajednički dom, u čije su temelje uzidane kosti njihovih najboljih sinova. Prvi put u historiji oni su postali kovači svoje sudbine, čvrsto riješeni da jednom zauvijek sahrane vijekovnu mračnu i tešku prošlost i da izgrade državnu zajednicu u kojoj će živjeti u ravnopravnosti, slobodi, miru i blagostanju.

Ova Deklaracija je historijski i sadržajno preteča Evropske konvencije o ljudskim pravima jer se u njoj garantira ravnopravnost tadašnjih naroda u BiH i to u „zajedničkoj i nedjeljivoj domovini“, sloboda vjeroispovijesti i savjesti, ravnopravnost svih vjeroispovijesti, sloboda govora, udruživanja i štampe, lična i imovinska sigurnost građana, sloboda privatne inicijative u privredi, ravnopravnost žena sa muškarcima u političkom životu i svim oblastima društvene djelatnosti, izborno pravo, tajno glasanje na osnovu općeg, jednakog i neposrednog prava glasa, aktivno i pasivno izborno pravo, pravo žalbe na rješenja organa vlasti, kao i molbe i pritužbe, pravo da niko ne može biti osuđen bez prethodnog postupka.

U Dekalraciji su promovisane vrijednosti koje su poslije navedene i u Evropskoj deklaraciji o ljudskim pravima/

Međutim, iako se svi domaći političari “zaklinju” u vrijednosti koje su navedene u deklaraciji usvojenoj na Drugom zasjedanju ZAVNOBiH-a, niko od njih nije bio prisutan na obilježavanju 80. godišnjice.

– Za sve te koji se deklarativno izjašnjavaju kao antifašisti u praksi BiH počinje negdje kod Vijećnice, a završava negdje iza Parlamentarne skupštine na Marijin Dvoru. Ako se tamo nešto dešava oni će se i pojaviti. Međutim, BiH je mnogo veća i ima nešto što oni naprosto ni čitaju niti znaju. Mi mislimo da se ideje ZAVNOBiH-a ne mogu živjeti samo 25. novembra sjećajući se Mrkonjić Grada i kraja juna i početka jula u Sanskom Mostu, sjećajući se Drugog zasjedanja ZAVNOBiH-a. Ideje ZAVNOBiH-a  se moraju živjeti, raditi, disati… na terenu 365 dana u godini. Političara nema, ali svi ovi koje danas imamo nisu dorasli ideji ZAVNOBiH-a. To je sramota BiH, ali i to je nešto sa čime se građanio ove zemlje moraju obračunati, istakao je Đulić.

Drugo zasjedanje ZAVNOBiH-a je održano od 30. juna do 2. jula 1944. godine/

Inače, ukupno su održana tri zasjedanja ZAVNOBiH-a, prvo 25. novembra 1943. godine u Mrkonjić Gradu, Drugo od 30. juna do 2. jula 1944. u Sanskom Mostu, a Treće od 26. do 28. aprila 1945. u Sarajevu. Nakon Trećeg zasjedanja ZAVNOBiH je pretvoren u Narodnu skupštinu.

 

Nastavi čitati

USK

Pojačan promet na graničnim prijelazima, na Izačiću kolone u oba smjera

Published

on

By

Na graničnom prijelazu Izačić kolone putničkih vozila su u oba smjera. Na graničnim prijelazima: Bosanska Gradiška, Bosanska Dubica, Gradina i Gabela Polje pojačana je frekvencija saobraćaja na izlazu iz Bosne i Hercegovine.

Na ostalim graničnim prelazima promet putničkih vozila je također pojačan, ali su zadržavanja za sada uglavnom do 30 minuta.

Do kraja augusta, za putnički saobraćaj otvoren je granični prelaz Krstac (na putu Gacko-Nikšić), saopćeno je iz BIHAMK-a.

Zabranjen je saobraćaj za vozila preko pet tona najveće dozvoljene mase na graničnom prelazu Karakaj (kod Zvornika).  Teretna vozila preko 5 t preusmjeravaju se na granične prelaze Bratunac ili Rača, dok autobusi mogu koristiti GP Šepak.

Na putevima u Bosni i Hercegovini saobraća se uz umjeren promet vozila. U večernjim satima očekuje se intezivniji saobraćaj, posebno na prilazima većim gradskim centrima.

Apeluje se na vozače da voze maksimalno oprezno, da drže odstojanje između vozila i da izbjegavaju rizična preticanja. Savjetuje se i ostalim učesnicima u saobraćaju da poštuju sve saobraćajne propise.

Zbog radova na sanaciji škarpi i nestabilnih kosina obustavljen je saobraćaj na magistralnom putu Jajce-Crna Rijeka. Vozila se preusmjeravaju na put preko Jezera i Mrkonjić Grada prema Crnoj Rijeci. Dodatno, zbog održavanja manifestacije “Sveti Ivo”, večeras do 22 sata i sutra 24.06. (od 06 do 16 sati) zabranjuje se saobraćaj teretnih vozila i na dijelu puta od Crne Rijeke prema Banja Luci. Također, danas i sutra zabranjen je prevoz eksplozivnih materija i vangabaritnog tereta na teritoriji Srednjobosanskog kantona.

Sanacioni radovi aktuelni su i na magistralnim putevima: Lašva-Kaonik, Lukavac-Šićki Brod, Livno-Kamensko, Kladanj-Vlasenica (Gojsalići), Jelah-Doboj (Karuše), Dobro Polje-Miljevina, Bijeljina-Rača, Čevljanovići-Nišići, Semizovac-Srednje, kao i na kružnom toku na ulazu u Bosansku Gradišku. Na mjestima izvođenja radova saobraća se usporeno.

Za večeras u 23 sata najavljen je polazak vangabaritnog tereta iz Zenice prema Tarčinu. Planirani dolazak na odredište je sutra ujuto u pet sati. Pozivaju se vozači da poštuju upute ovlaštenih lica iz pratnje.

FENA

Nastavi čitati

USK

Projekat brze ceste najesen stiže u Bihać: Krajinu će povezati sa EU

Published

on

By

Predstavnici Autocesta FBiH u Bihaću najavili su da će na EKOBIS-u u septembru predstaviti detaljni projekat ceste koja veže Krajinu sa EU, a gradnja će valjda biti nekad

Fokus sastanka predstavnika JP Autoceste FBiH sa predstavnicima gradskih vlasti Bihaća i USK-a bio je idejni projekt za gradnju brze ceste koja bi povezala Bihać, Cazin i Veliku Kladušu sa Hrvatskom, ali i učešće Autocesta na ovogodišnjem sajmu EKOBIS.

– Za eksproprijaciju zemljišta izdvojili smo dva miliona KM. Imamo završeno idejno rješenje za dionicu Bihać – Ćoralići dužine 18 kilometara, a do kraja godine očekujemo početak procesa eksproprijacije. Idejni projekat prezentirat ćemo široj javnosti prilikom ovogodišnjeg sajma EKOBIS, kazala je v. d. izvršne direktorice Sektora za opće, pravne i kadrovske poslove JP Autoceste FBiH Mirnesa Agić.

NEŠTO KONKRETNIJE?

Vlada Unsko-sanskog kantona i kantonalno Ministarstvo privrede su ove godine generalni pokrovitelji Međunarodnog sajma ekologije EKOBIS 2024, a ministar privrede Armin Kardašević i predsjednica Privredne komore Sanela Sabljaković potpisali su ugovor kojim se Privrednoj komori za sufinanciranje organizacije sajma EKOBIS iz budžeta Ministarstva privrede u 2024. dodjeljuje 60.000 KM.

Dionica Ripač

Jubilarni 20. međunarodni sajam ekologije EKOBIS 2024. će se održati od 5. do 8. septembra u Bihaću na prostoru Sportske dvorane Luke. U okviru sajma bit će organizirani i 3. međunarodni sajam turizma EKOTOUR, te 4. međunarodni sajam obrta.

Brza cesta Bihać – Cazin – Velika Kladuša je nešto o čemu se govori već duže, ali još bez velikih pomaka. U kabinetu gradonačelnika Bihaća Elvedina Sedića ovaj se put razgovaralo nešto konkretnije, o idejnom i glavnom projektu i eksproprijaciji zemljišta, što je postupak koji će trajati duže, ali je preduvjet za početak njegove izgradnje. Krajišnike ohrabruje činjenica da su sredstva za te svrhe na federalnom nivou već obezbijeđena.

Ovaj projekt se naslanja na projekt Treće razvojne osi i dalje bi trebao ići prema Karlovcu i Novom Mestu. Dakle, taj projekat je od strateške važnosti za razvoj ovog dijela BiH, kako s aspekta cestovnog povezivanja tri krajiška grada, tako s aspekta povezivanja Krajine sa Evropskom unijom. Zbog toga svi u Krajini moramo imati politički konsenzus oko toga i insistirati na što bržoj realizaciji, istakao je gradonačelnik Sedić.

NIJE TO SVE

Očekuje se da će projekat brze ceste koja će uvezati Krajinu biti detaljnije predstavljen i izložen u septembru na 20. EKOBIS-u, koji se održava u organizaciji Privredne komore USK.

– Cestovno povezivanje Unsko-sanskog kantona s Evropskom unijom i ostatkom države uvijek je bila tema kojoj smo mi na sajmu EKOBIS pridavali posebnu važnost. Iznimno nam je zadovoljstvo da će se JP Autoceste Federacije BiH i ove godine predstaviti na sajmu EKOBIS kao izlagač, te u pratećem dijelu programa, gdje će predstaviti ovaj, ali i ostale projekte i aktivnosti, kaže predsjednica Privredne komore USK-a Sanela Sabljaković.

Cestovni radovi koji u skorije vrijeme očekuju Bihać su i zaobilaznica na lokaciji Mali Lug – Jablanska ulica, čija vrijednost investicije je 8,5 miliona maraka. Nastavlja se i dionica puta Petog korpusa i rekonstrukcija Jablanske ulice sa priključkom u Poslovnoj zoni Kombiteks u vrijednosti od milion maraka.

 

Nastavi čitati

Najčitanije