Connect with us

BiH

Luksuz za Tegeltijinog nasljednika: Kupuju vozila za 200.000 KM sa “kožnim volanom”

Published

on

Ministarstvo finansija i trezora Bosne i Hercegovine raspisalo je tender za dva vozila – jedan vrijedan 130.000 KM, drugi 70.000 KM s porezom. (Ne)potrebno rasipništvo javnim novcem samo je dio problema jer, uvjeravaju nas stručnjaci iz oblasti javnih nabavki, Zoran Tegeltija i saradnici krše zakon crtajući željene modele vozila Audi u tenderskoj dokumentaciji

Dok se čeka da se usvoji ostavka ministra finansija i trezora Bosne i Hercegovine Zorana Tegeltije, nakon koje bi ovaj kadar SNSD-a i definitivno trebao sjesti u direktorsku fotelju Uprave za indirektno oporezivanje BiH, Tegeltija se brine da svom nasljedniku pripremi maksimalnu udobnost i luksuz.

Naime, prvog dana juna Ministarstvo finansija i trezora BiH raspisalo je tender za nabavku dva vozila, vrijedan ukupno oko 200.000 KM s PDV-om. Tender je podijeljen na dva lota, piše Žurnal.

Prvim lotom traži se vozilo procijenjeno na 111.111,13 KM bez PDV-a, odnosno čak 130.000 KM s uračunatim porezom. Tehničke specifikacije jasno ukazuju na to da se riječima crta određeni tip vozila, a detalji otkrivaju da Tegeltija za nasljednika želi samo najbolje:

Osim navedenih karakteristika, traži se i čitav niz dodatne opreme. Spomenimo samo dio – od kožnih grijanih sjedišta i kožnog multifunkcionalnog kožnog upravljača, preko izbora profila vožnje, zatamnjenih zadnjih bočnih i zadnjeg stakla, LED prednjih i zadnjih svjetala s dinamičkim pokazivačem smjera, pa sve do bluetooth interfejsa za mobilni telefon s funkcijom induktivnog punjenja.

Nije problematično samo rasipanje javnog novca na (ne)potreban luksuz, već i vjerovatno kršenje zakona. Stručnjaci iz oblasti javnih nabavki za Žurnal tvrde da je u ovom slučaju riječima nacrtano vozilo Audi A6, a što predstavlja kršenje zakona.

„Kad je riječ o prvom lotu, traži se isključivo limuzina Audi A6. Posebno zanimljiva je tražena zapremina rezervoara za ADBlue. Ovakav uslov još nikada do sada nismo vidjeli. Ali i ovo je prepisano iz Audi knjige vozila, jer jedino oni ovo ističu kod svojih tehničkih specifikacija, tako da je vjerovatno i ovo ograničavajući faktor za konkurente“, govore za Žurnal, ističući da je, s obzirom na rok isporuke od maksimalno 60 dana, ova limuzina vjerovatno već u dolasku, te je stoga i nabavka vjerovatno dogovorena već nekoliko mjeseci.

Vrijednost drugog traženog vozila, terenca, je nešto manja – procijenjen je na 70.000 KM s porezom – ali ni ovoga puta ništa nije prepušteno slučaju, pa je opis i više nego precizan:

Naravno, i ovoga puta traži se puno dodatne opreme poput hromirane maske hladnjaka, bluetootha s prepoznavanjem glasa, mogućnosti promjene moda vožnje, kožnog volana i mjenjača…

I u ovom slučaju, uvjeravaju nas stručnjaci, Tegeltija i saradnici su crtali, riječ je modelu vozila Audi Q3:

„Što se tiče drugog lota, tu se traži vozilo terenac i turbo benzin motor, pa je izbor pao na Audi Q3 model. To je jasno vidljivo iz tražene maksimalne dužine, širine, visine i međuosovinskog razmaka vozila.“

Tender je otvoren do 4. jula, a do tada bi u ministarskoj fotelji već trebao sjediti Tegeltijin nasljednik. U vožnji novim vozilom trebao bi, prema medijskim natpisima, uživati neko od sljedećih kandidata – Ljubiša Ćosić, Dalibor Tomaš ili Srđan Amidžić.

BiH

Dodik: Tražili smo da položimo vijence u Srebrenici, ono što se tamo desilo je bila ozbiljna greška

Published

on

By

Predsjednik bh. entiteta RS Milorad Dodik izjavio je danas da će u četvrtak, 23. maja sjednica Vlade RS-a biti održana u Bratuncu gdje će položiti vijence srpskim žrtvama iz rata. To je zakazano na dan glasanja o rezoluciji o genocidu u Srebrenici.  
“Takođe, tražili smo od Memorijalnog centra u Potočarima da dođemo u Srebrenicu i da položimo vijence žrtvama. Još nismo dobili zvaničan odgovor. Podsjećam da sam već bio u Potočarima i da sam položio vijence i ponavljam da je ono što se desilo u Srebrenici bila ozbiljna greška tadašnjeg rukovodstva. S druge strane, bošnjački političari nikad nisu odali počast žrtvama Srbima”, rekao je danas Dodik.Glasanje o rezoluciji o genocidu u Srebrenici će se održati 23. maja u Generalnoj skupštini Ujedinjenih nacija u New Yorku.

Autori rezolucije su Bosna i Hercegovina, Ruanda i Njemačka. U New Yorku trenutno borave i predsjedavajući Predsjedništva BiH Denis Bećirović i član Predsjedništva Željko Komšić.

Srbija i Rusija pokušavaju da što više država ubijede da glasaju protiv obilježavanja genocida u Srebrenici na međunarodnom nivou, a Mađarska je najavila da će biti protiv rezolucije.

Kako Klix.ba saznaje iz diplomatskih izvora broj kosponzora rezolucije o Srebrenici se do ovog trenutka popeo na 38, a moguće je da još neke od država se pridruže u naredna dva dana.

Nastavi čitati

BiH

(FOTO) Grmljavinsko nevrijeme praćeno ledom sručilo se na dijelove BiH i nastavlja svoj pohod

Published

on

By

U jednoj od svojih objava BH Meteo je objavio fotografiju dolaska nevremena u Prnjavor uz popratni komentar u kojem su napisali samo jednu riječ – strašno

Grmljavinsko nevrijeme praćeno ledom zahvatilo je pojedine dijelove Bosne i Hercegovine. Kako javlja BH Meteo, trenutno je na najvećem udaru sjeverni i sjeveroistočni dio naše zemlje.

– Jako nevrijeme proteže se od Stanara preko Prnjavora ka Laktašima i kreće se dalje prema sjeveru ka Srbcu, Derventi, Brodu. Druga jaka ćelija kod Tuzle kreće se ka Brckom i Bijeljini, piše BH Meteo.

Grad u Stanarima/BH Meteo

U međuvremenu građani na društvenim mrežama objavljuju fotografije nevremena koje se približava njihovim mjestima. Tako se mogu vidjeti fotografije iz Dervente, okoline Prnjavora…

U jednoj od svojih objava BH Meteo je objavio fotografiju dolaska nevremena u Prnjavor uz popratni komentar u kojem su napisali samo jednu riječ – strašno.

Nastavi čitati

BiH

‘Ovo ne znači priznavanje Schmidta’: Vladajuća koalicija iz RS najavila izlazak na lokalne izbore!

Published

on

By

Vladajuća koalicija u Republici Srpskoj odlučila je da, s obzirom na opozicione stavove, izađe na izbore 6. oktobra.

“Koalicija se usaglasila, imajući u vidu izazove koji su pred nama, da sugeriše svim strankama pojedinačno da donesu odluke o izkasku na izbore.
Ovo je odluka pod moranje. Ovo ne znači nikakvo priznavanje Šmita, to je za nas neprihvatljivo”, rekao je lider SNSD-a Milorad Dodik.

 

Kaže da ne žele da prepuste opoziciji da rasture RS do kraja u saradnji s međunarodnom zajednicom.

“Bilo je različitih mišljenja, ja i dalje mislim da nismo trebali na izbore, da smo trebali ići po izbornom zakonu RS, da izborimo suverenost u ovom smislu”, naveo je Dodik…

Optužio PDP da je izdajnička partija, dodao da je takav i NF, a da lista Nebojše Vukanovića kleveće i laže.

Pozvao je građane da ne podrže opoziciju.

Nastavi čitati

Najčitanije