Connect with us

Svijet / Zanimljivosti

Spriječen napad “islamista” na gej paradu u Beču: Među uhapšenima mladić porijeklom iz BiH

Published

on

Trojica osumnjičenih su austrijski državljanih porijeklom iz BiH i Čečenije. Njihovi identiteti nisu objavljeni, a radikalizovani su putem interneta i simpatizeri su “Islamske države”

Austrijske vlasti danas su saopštile da su spriječile mogući napad trojice mladića na gej paradu u Beču, a koji su navodno simpatizeri “Islamske države”.

Osumnjičeni u dobi od 14, 17 i 20 godina uhapšeni su prije događaja na kojem je bilo oko 300.000 ljudi, rekao je zvaničnik austrijske obavještajne službe Omar Haijawi-Pirchner. On je istakao da “nikada nije bilo nikakve posebne opasnosti” za one koji su sudjelovali u mimohodu, piše Oslobodjenje.

Trojica osumnjičenih su austrijski državljanih porijeklom iz BiH i Čečenije. Njihovi identiteti nisu objavljeni, a radikalizovani su putem interneta i simpatizeri su “Islamske države”.

Planirali su izvesti napad “nožem ili automobilom”, a jedan od osumnjičenih odranije je poznat policiji, navodi se.

Svijet / Zanimljivosti

Brnabić o Rezoluciji o Srebrenici: ‘Trudili smo se 30 godina da smirimo situaciju, a oni bacaju šibicu’

Published

on

By

Predsjednica Skupštine Srbije Ana Brnabić izjavila je jutros da s informacijom da će Njemačka predstaviti Rezoluciju o genocidu u Srebrenici u Ujedinjenim nacijama, djeluje, kako je navela, kao da se svijet okrenuo naglavačke.

“Ne mogu da shvatim zašto ovo Njemačka radi, kako je ovo uopće moguće. Da li se iko tamo ne zapita kakav je ovo šamar cijelom svijetu i čitavoj povijesti”, rekla je Brnabić za televiziju Hepi, navodeći da je i “jako rano jutros” razgovarala s predstavnicima nekih zemalja.

Prema njezinim riječima, ovom rezolucijom se “krši Daytonski sporazum i Ustav Bosne i Hercegovine”, i predstavlja “skandal nad skandalima”.

“U trenutku kad imate žarišta širom svijeta, otvaraju još jedno na Balkanu koji je i tako bure baruta. Trudili smo se 30 godina da smirimo situaciju, a oni bacaju šibicu koja će raspalilti mržnju. Oni će se pokupiti, a mi ćemo ostati ovdje u regiji pokušavajući iznaći način način da smirimo tenzije”, ocijenila je Brnabić.

FENA

Nastavi čitati

Svijet / Zanimljivosti

Vučić: BiH se otvoreno antisrpski postavlja, mi nismo genocidan narod

Published

on

By

Vučić je uoči sjednice istaknuo da će se boriti bez obzira na sve poteškoće i razočarenja s kojima će se suočiti uoči zasjedanja Opće skupštine UN-a

Srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić kazao je u srijedu kako Srbija poštuje međunarodno javno pravo i da je Bosna i Hercegovina za Srbiju međunarodno priznata država.

– A to što se BiH otvoreno antisrpski postavlja i što donose odluke protiv jednog naroda, čak i jednog od svoja tri konstitutivna naroda, to je njihova stvar, u to nećemo ulaziti, rekao je Vučić koji boravi u New Yorku gdje će Opća skupština Ujedinjenih naroda u četvrtak razmatrati prijedlog rezolucije kojom bi se podsjetilo na žrtve genocida počinjenog 1995. nad Bošnjacima u Srebrenici.

Vučić je dodao da Srbija neće mijenjati svoje stajalište po pitanju poštovanja normi međunarodnog javnog prava, jer je to, prema njegovim riječima, jedino svijetlo oružje koje trenutačno imaju u rukama.

“Mi nismo genocidan narod”

– Mi nismo genocidan narod i to je jedino što hoće izvući kao zaključak, a onda će dva dana nakon toga razni naši tobožnji prijatelji koji će glasati ‘za’ nešto pitati i hvaliti Srbiju i reći mi dolazimo surađivati. Sve te dječje igre će pokušati, ali srpski narod nikada neće zaboraviti kako su se ponašali i kako se ponašaju u ovom trenutku, rekao je srbijanski predsjednik u razgovoru za Radioteleviziju Srbije.

Uoči sutrašnje sjednice Opće skupštine UN-a na kojoj bi se trebalo glasati o predloženoj rezoluciji o Srebrenici objavljen je video spot s porukom da Srbi nisu genocidan narod na kojem je srbijanska zastava te grbovi Srbije i Republike Srpske.

– Mi nismo genocidan narod. Pamtimo. Ponosne Srbija i Srpska”, objavili su na Instagramu, odnosno društvenoj mreži X predsjednik Srbije Aleksandar Vučić i predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik.

Izaslanstvo Srbije predvođeno predsjednikom Aleksandrom Vučićem boravi u New Yorku gdje će u četvrtak prisustvovati zasjedanju Opće skupštine UN-a na kojem će se raspravljati o rezoluciji o genocidu Srebrenici a čija je najava u Srbiji i Republici Srpskoj izazvala ogorčenje jer njihovi čelnici tvrde kako im se time pokušava nametnuti kolektivna krivica za ratne zločine, iako se u nacrtu dokumenta ne spominje niti jedan narod ili država.

Vučić je uoči sjednice istaknuo da će se boriti bez obzira na sve poteškoće i razočarenja s kojima će se suočiti uoči zasjedanja Opće skupštine UN-a, a tokom dana imao je brojne sastanke sa stalnim predstavnicima Ujedinjenih naroda tijekom kojih je upozoravao o štetnim posljedicama donošenja ove rezolucije na odnose u regiji.

Patrijarhov blagoslov

Uoči puta u New York Vučić je zatražio blagoslov od patrijarha srpskog Porfirija a molitvi u Hramu Svetog Save nazočio je i predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik.

U rezoluciji kojom bi se ako bude prihvaćena 11. jula ustanovio bi se kao međunarodni dan sjećanja na žrtve genocida u Srebrenici navodi se samo potreba za trajnim sjećanjem na žrtve srebreničkog genocida na temelju činjenica sadržanih u presudama međunarodnih sudova koji je za taj zločin osudio pojedince.

Zbog planiranja i provedbe genocida u Srebrenici na doživotni zatvor osuđeni su ratni politički i vojni čelnici bosanskih Srba Radovan Karadžić i Ratko Mladić.

Nastavi čitati

Svijet / Zanimljivosti

Historijska odluka: Norveška i zvanično priznala Palestinu kao državu

Published

on

By

Zvaničnici norveške vlade danas su održali konferenciju za medije na kojoj su se osvrnuli na situaciju na Bliskom istoku te su između ostalog saopćili historijsku odluku o priznanju Palestine kao države.
Ovu odluku na konferenciji za medije saopćili su ministar vanjskih poslova Espen Barth Eide i premijer Jonas Gahr Store.Kako je naglasio premijer Norveške, priznanje će stupiti na snagu 28. maja.

“Ne može biti mira bez uspostavljanja palestinske države”, rekao je premijer tokom konferencije za medije.

“Usred rata, sa desetinama hiljada mrtvih i ranjenih, moramo održati u životu jedino što može pružiti siguran dom i Izraelcima i Palestincima. Dvije države koje mogu živjeti u miru jedna s drugom”, rekao je Store.

Poručio je i kako Palestinci imaju fundamentalno pravo na sopstvenu državu.

“Ne može biti rješenja o dvije države bez palestinske države. Drugim riječima, za mir na Bliskom istoku potrebna je palestinska država”, mišljenja je premijer.

Palestina ima svoj konzulat u Norveškoj od 2011. godine, a norveške vlasti su počele koristiti “Palestinu” u odnosu na palestinske teritorije,. Ranije u maju Norveška je glasala za članstvo Palestine u UN-u.

Šef norveške diplomatije Espen Barth Eide je u nekoliko navrata rekao da je priznanje neizbježno, ali da to mora biti učinjeno u koordinaciji s drugim zemljama.

“Ne želimo ‘državu Hamasa’, već jednu palestinsku državu koja se politički drži zajedno i čiji izvor su zapravo palestinske vlasti”, rekao je Eide ranije.

Podsjetimo, mediji u Irskoj i Španiji danas su objavili kako bi vlade ove dvije države danas također trebale saopćiti odluku o priznanju Palestine čime će ovaj dan za Palestince uistinu postati historijski.

Nedavno je i Generalna skupština UN-a održala sjednicu na kojoj je usvojena odluka kojom se ojačava status Palestine te se poziva Vijeće sigurnosti da ponovno razmotri i podrži punopravno članstvo Palestine u Ujedinjenim nacijama, piše Klix.

Rezoluciju su podržale 143 države, devet uključujući SAD je bilo protiv, a 25 država je bilo suzdržano. Rezoluciju su predložili Ujedinjeni Arapski Emirati, nakon što su SAD rezoluciju sličnog sadržaja blokirale u Vijeću sigurnosti.

Nastavi čitati

Najčitanije