Connect with us

Cazin

Krajina kao Rusija i Sjeverna Koreja: Kada se vlastima ne sviđa kako narod misli pošalje policiju na vrata

Published

on

Krajišnici drže internet javnim prostorom u kojem treba zavesti red, ali ne nalaze granicu do koje se smije ići, za razliku od vlasti koja bi komentare zabranila

Sloboda govora našla se u iskušenju u Unsko-sanskom kantonu. Nedavno je Gradsko vijeće u Cazinu donijelo izmijenjenu Odluku o javnom redu i miru sa kaznenim odredbama.

BEZ VRIJEĐANJA

U USK-u se pod narušavanjem javnog reda podrazumijeva i pisanje na internetu, koji drže javnim prostorom, te je na osnovu ovog zakona policija već i ranije dolazila na vrata onima koji komentiraju na društvenim mrežama ili se bave portalima.

Evropska konvencija, čija je potpisnica i BiH, garantuje pravo na slobodu vlastitog mišljenja bez miješanja javne vlasti, navodi Aida Pašić

Nakon toga je na posljednjoj sjednici kantonalne Skupštine predložen, pa povučen zakon o informisanju, što se dovodi u zajednički kontekst ove dvije aktivnosti vezane za ograničavanje medijskih sloboda. Građani koji su aktivni na društvenim mrežama sada rizikuju da zbog iznošenja mišljenja budu kažnjeni sa 200 do 500 KM.

– Ovakav oblik totalitarizma zabilježen je još samo u Sjevernoj Koreji, tvrdi gradska vijećnica iz Cazina Aida Pašić (SDA), koja je zbog objava na Facebooku nedavno imala posjetu policije.

Ona smatra da su svaka vlast i javna ličnost podložne kritici i komentarisanju njihovog rada, te da im je dužnost zaštititi to pravo svom narodu.

– Ono čemu svjedočimo u Cazinu primjer je krajnjeg kolektivizma koji kontroliše jedna partija s dva čovjeka na čelu. BiH garantuje svim građanima pravo na slobodu izražavanja, podsjeća Pašićka.

Aida Pašić: Nemojte im puniti džepove

S obzirom na to da je i sama imala problema zbog izrečenih stavova, ona poziva sugrađane da ne rizikuju.

– Apelujem na sve građane da nastave konzumirati temeljno pravo na slobodu govora, izražavanja i misli te da pritom ne vrijeđaju, ne koriste govor mržnje i ne prijete nikome. Nemojte plaćati kazne i puniti džepove onima koji žele ostati nedodirljivi, izjavila je vijećnica Aida Pašić.

Oglasio se i gradski vijećnik NiP-a iz Bihaća Halil Bajramović, istaknuti opozicionar vladavini NES-a u Krajini. On poredi vlast u Cazinu s Putinovom Rusijom, poziva sve sugrađane da se ne dvoume oko iznošenja mišljenja, te da je spreman preuzeti račun.

– Doživjeli smo pad raznih tiranija. Narod sve podnosi, ali narod i kažnjava, upozorava Bajramović.

Halil Bajramović: Narod će kazniti njihovu tiraniju

Novinari su također zabrinuti na što će ličiti novi prijedlog zakona o informisanju kada se vrati u Skupštinu.

U njemu se vidi intencija da se zaustave lažni profili i anonimni portali, ali nigdje nije zaštićena uloga zviždača u društvu. Zakon je rigorozan i zadire u pravo na slobodu govora, smatra novinar lista Krajina Fahrudin Vojić.

Fahrudin Vojić: Biće još više lažnih profila

– Nisam pobornik toga da se ljudi, pa čak i političari, vrijeđaju ili da im se neutemeljeno i bez dokaza pripisuju djela kriminala i slično. Ali je nonsens u 21. vijeku ići na usvajanje zakona kojim bi se gušili javno mnijenje i kritika. Ako se to i ostvari, svjedočićemo u Krajini novom fenomenu, a to je poplava lažnih profila i sajtova putem kojih će građani iznositi svoje stavove i mišljenja, kazao nam je Vojić.

Nije moguće, smatra on, ugušiti slobodu govora i ljudima začepiti usta.

ZASTARJELO RJEŠENJE

Podsjećamo, Zakon o informisanju je usvojila Skupština USK-a još 1998. godine. Vlada Kantona njegovo vraćanje sa prijedlogom izmjena i dopuna opravdava činjenicom da je u međuvremenu nastalo mnoštvo internet-medija koje moraju uvesti u zakonsku regulativu, te u nastavku obrazlažu da je neophodno propisati i kaznene odredbe.

oslobodjenje

 

Cazin

Stanislav u džamiji u Cazinu prešao na islam, uzeo ime Emir

Published

on

By

Danas u u džamiji u Prošićima u Cazinu, došlo je do značajnog događaja – Stanislav, koji je ranije bio pravoslavac, prešao je na islam.

Uzimajući ime Emir, on je pronašao svoj put u novu vjeru.

Ova prekretnica u njegovom životu obilježena je svečanom ceremonijom u kojoj je zajednica podržala njegovu odluku.

Objavu Džemat Prošići prenosimo u cijelosti:

Hvala Allahu na Uputi koju daje onome kome On hoće. Danas je u našoj džamiji pravoslavac Stanislav prešao na islam i tom prilikom je uzeo ime Emir.
Nakon prihvatanja islama, uzeli smo abdest i klanjali podne-namaz, te poslije podne-namaza poklonili Kur'an sa prijevodom našem Emiru.
Molim Allaha da Emiru podari čvrsto vjerovanje i da bude lijep primjer bogobojaznim muslimanima.
Nastavi čitati

Cazin

Ibrahim, Abdullah i Talha: Tri brata, tri hafiza iz Cazina

Published

on

By

U ponedjeljak, 6. februara, učenik Medrese „Reis Džemaludin ef. Čaušević“ iz Cazina Ibrahim Tričić pred Komisijom za hifz Rijaseta Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini proučio je posljednje ajete iz Kur'ana Časnog i tako stekao zvanje hafiza.

Nastavi čitati

Cazin

Đula dobila kritike žirija, ali kroz baraž prošla dalje: Katastrofa, ništa nije valjalo

Published

on

By

Direktno nakon duela u sledeći krug takmičenja prošli:

  1. Šejla Zonić
  2. Sidik Šabanović
  3. Omar Džaferoski
  4. Adela Smajlović
  5. Samed Dželo

U naredni krug takmičenja „Zvezde Granda“ nakon baraža plasirali su se i:

  1. Đula Drini
  2. Nađa Mujezinović
  3. Jelena Prole
  4. Miki Sekulovski
  5. Beta Sudar
  6. Julija Petrović
  7. Dejan Dačević

Cazinjanjka Đula teško, ali ipak večeras kroz baraž prošla u naredno kolo.

Od početka takmičenja Đula Drini važi za favorita u „Zvezdama Granda“, ali je ove subote napravila kiks zbog kog je naljutila članove žirija.

Dragan Kojić Keba je istakao da nije želeo da glasa, jer takmičarke nisu za maksimalan broj glasova, a zatim je iskritikovao odabir druge pjesme Đule Drini.

-Katastrofa, ništa nije valjalo. Đula, tako imaš oscilacije i na tome treba da radiš. Ne znam koji su razlozi- rekao je Keba, a sa njim se složila i Snežana Đurišić koja je javno iskritkovala Đulu.

Ljuta sam, jer pjesma „Godinama“ je zahtjevna i treba koncentracija i odlično si otpjevala, a onda si unakazila Stojinu pesmu, da li zato što si počela da igraš ili je trema… – istakla je Sneža, ali je takmičarka prekinula.

-Nije bila trema u pitanju već adrenalin- pravdala se Đula.

Nastavi čitati

Najčitanije