Connect with us

Magazin

(VIDEO) Uložio puno truda i novca: Bišćanin Irman je vlasnik rijetkog modela “Bube 1302”!

Published

on

Zanimljiv model Bube nam dolazi iz Bihaća čiji je vlasnik pratioc našeg portala, Irman Bašanović.

Puno je truda i novaca uložio u ovaj automobil koji se proizvodio samo tri godine, a radi se o modelu “Buba 1302”!

Prva Super Buba je bila model od 1970 nosila je oznake 1302, 1302S, 1302L, 1302LS.

Ono najbitnije što je razlikovalo od ostalih Buba (tzv Standardnih) je prednje McPherson vješanje, i zadnje neadekvatno nazvano IRS vješanje (independent rear suspension, na nemačkom SLA schraeglenkerachse).

To je povuklo za sobom i drugačiji mijenjač, prednja krila (zaobljenija i duža) i drugačiju haubu (šira i ispupčenija) i horizontalno smještanje rezervne gume.

Model 1302 se proizvodio od godine, ’70 i ’72. Upravo je model 1302 pobjedio rekord Forda T kao automobila proizvedenog u najviše primjeraka. Taj primjerak se nalazi u Smitsonian muzeju u Vašingtonu, a cijela serija je dobila ime Weltmeister ( svetski prvak)…14 000 000 primjerak Bube, koji je isto bio 1302, piše Gpmaljevac.com.

Donosimo vam fotografije Bube 1302 koje nam je ustupio Irman Bašanović iz Bihaća:

U nastavku pogledajte video tokom vožnje:

Zanimljiv podatak, da je kupno proizvedeno 21 milion Buba svih modela u svijetu.

Proizvodnja Bube je bila u Sarajevu i u Mexicu do 2003, a modeli su imali slovo “J” kao model “1200J” s fotografije.

Magazin

Najraniji znak da vam šećer razara organizam: 1 simptom dijabetesa postaje svakim danom sve ozbiljniji

Published

on

By

Dijabetes tipa 2 je hronično stanje, pri čemu pankreas ne može da proizvede dovoljnu količinu insulina.

Iako se ovaj proces može činiti bezopasnim, s vremenom se poremete sve funkcije tijela. Visoki nivo šećera u krvi može ozbiljno da ošteti srce, oči, ali i bubrege.

Ključan korak u ovom slučaju je rano otkrivanje problema. Najraniji simptom je, tvrde ljekari, zamućen vid, koji svakim danom postaje sve ozbiljniji.

Dijabetes može da izazove zamagljen vid. Ovo stanje je poznato i kao dijabetesna retinopatija – rezultat je problema sa krvnim sudovima oko mrežnjače.

Kod većine pacijenata ovaj problem se razvija postepeno. Rano otkrivanje i odlazak kod ljekara može spasiti pacijenta ozbiljnijih problema kao što je potpuni gubitak vida.

U oku počne da se stvara višak tečnosti koji stvara zamućenje i smanjuje fokus. Ukoliko ovo stanje potraje nekoliko dana, vrijeme je da posjetite ljekara.

Stručnjaci naglašavaju i da zamagljen vid nije u 100 odsto slučajeva posljedica dijabetesa. On takođe može biti uzrokovan brojnim drugim stanjima, uključujući suhe oči, slabovidost ili infekciju.

U svakom slučaju, ljekari preporučuju redovnu kontrolu i praćenje svih signala koje nam organizam šalje.

Nastavi čitati

Magazin

Prva dama BiH objavila fotografiju sa Jill Biden: Zablistala u kreaciji bh. brenda

Published

on

By

Prva dama Bosne i Hercegovine, Mirela Bećirević, prisustvovala je u New Yorku na prijemu kojeg je organizirao predsjednik Sjedinjenih Američkih Država Joe Biden s njegovom suprugom Jill.

U društvu supruga Denisa Bećirovića, predsjedavajućeg Predsjedništva Bosne i Hercegovine, prisustvovala je prijemu, a objavila je i fotografiju sa prvom damom Sjedinjenih Američkih Država Jill Biden, a za portal Radiosarajevo.ba je ekskluzivno otkrila i koju kreaciju je nosila.

 

Objavom slike, pobrala je brojne simpatije i komentare pratitelja i pratiteljki na društvenim mrežama koji su bili oduševljeni njenim stilom, a kao i uvijek briljirala je u odabiru outfita za svečanu prigodu.

Pojavila se u plavoj haljini u kojoj se i slikala sa Jill Biden, prvom damom Sjedinjenih Američkih Država. 

 

Za portal Radiosarajevo.ba, Mirela Bećirović iz New Yorka se javila i otkrila da je haljina kreacija domaćeg branda iz Srebrenika – Studio “Erdem”.

Dan ranije na prijemu kod prve dame Republike Turske, Emine Erdogan, nosila je predivnu haljinu sa cvijetnim dezenom.

Mirela Bećirović je jedna od ikona bosanskohercegovačkog stila, a svojim kombinacijama nastavlja oduševljavati javnost, kako ukusom, tako i elegancijom.

Radiosarajevo.ba

Nastavi čitati

Magazin

Većina Nijemaca bi starije vozače ponovno poslala na vozački ispit

Published

on

By

VEĆINA njemačkih građana vjeruje da bi stariji vozači trebali ponovno položiti vozački ispit, pokazalo je istraživanje Forsa, prenosi Njemačka novinska agencija (dpa).

Naime, 85 posto od 1207 ispitanika ocijenilo je da bi vozači stariji od 75 godina trebali sjesti za volan sa stručnjakom koji će procijeniti koliko su sposobni ostati u prometu, prenosi Fenix magazin. Anketno istraživanje naručila je njemačka organizacija za kontrolu kvalitete TÜV.

Odustali bi od vožnje

Devet od deset ispitanika izjavilo je da će, kada za to dođe vrijeme, biti spremni dobrovoljno odustati od vožnje. Većina, 84 posto, zaključila je da bi ih na to potaknule fizičke poteškoće.

Udio starijih vozača u Njemačkoj raste sa starenjem stanovništva, upozorio je direktor TÜV-a Joachim Bühler. Prema podacima TÜV-a, u tri od četiri prometna incidenta u kojima sudjeluju osobe starije od 75 godina, za nesreću su krive starije osobe.

Nešto više od tri četvrtine ispitanika reklo je da bi stariji vozači trebali proći obvezni pregled, a točno četiri petine da bi, ako se utvrdi da nisu sposobni za vožnju, trebali izgubiti vozačku dozvolu.

To se, međutim, kosi s ocjenom 88 posto ispitanika da bi starije osobe “koliko je to moguće” trebale procijeniti vlastite sposobnosti.

Vrijedi doživotno

Njemačka je visoko “automobilizirana” zemlja i 72 posto ispitanika vidi automobil kao preduvjet za sudjelovanje u društvenom životu. Inače, vozačka dozvola za vožnju automobila ili motocikla u Njemačkoj vrijedi doživotno.

Europska komisija nedavno je predložila kraći rok valjanosti produljenja vozačkih dozvola za starije osobe, uz obvezni liječnički pregled. Europski parlament odbio je tu inicijativu, prepustivši državama članicama da same reguliraju pitanje vozačkih dozvola.

Nastavi čitati

Najčitanije