Connect with us

Cazin

Za prebacivanje dokaznog materijala u slučaju Vita Plus Cazin bila su potrebna dva vozila: Tu su i prodate diplome!

Published

on

Dok su u RS-u pokrenute procedure za poništenje lažnih diploma, u Krajini su takve predate sudu, a u Hercegovini se zasad ništa ne dešava

Nešto više od četiri godine otkako je pokrenuta akcija Pero, u predmetu protiv trgovine diplomama u Visokoj međunarodnoj školi Vita Plus Cazin, konačno je sačinjena optužnica u ovom predmetu protiv Admira Hadžipašića, Gorana Lalovića i drugih, a koja je Kantonalnom sudu u Bihaću predata u utorak, piše Oslobodjenje

OPSEŽNA VJEŠTAČENJA

Optužnica ima više od 300 stranica, šest hiljada materijalnih dokaza i blizu 90 svjedoka. Bila su potrebna dva službena vozila da se dokazni materijal iz Tužilaštva preda Sudu. Tuženi su Hadžipašić, Lalović, dva dekana, šefica studentske službe, dakle, protiv pet lica, saznajemo od naših izvora.

Oni se terete za organizirani kriminal, da su izdali direktno 67 prodatih diploma kroz grupu, odnosno kroz pranje novca prodali 148 fakultetskih diploma.

Iz Tužilaštva USK-a su nam potvrdili da je predata optužnica u slučaju Pero, te da čekaju odluku Suda kako bi se oglasili

Ovo je jedinstven slučaj da se organizirani kriminal procesuira protiv fizičkih lica i protiv škole u vezi sa prodajom fakultetskih diploma diljem BiH i regiona. Visoka međunarodna škola Vita Plus Cazin i dalje ne radi, otkako je po izbijanju afere doneseno rješenje Ministarstva obrazovanja u kojem im se uskraćuje rješenje za rad. 

Zanimljivo je da je drugooptuženi Goran Lalović početkom godine uhapšen u okviru akcije Klaster, u kojoj državno Tužilaštvo vodi istragu, ali na nekoliko privatnih ustanova u Republici Srpskoj.

Predmet kodnog naziva Klaster je u radu – radi se o predmetu koji se odnosi na veliki broj pravnih i fizičkih osoba, vrše se opsežna vještačenja i prikupljanje dokaza, a kada bude donesena tužiteljska oduka, javnost će biti informirana, kazao nam je Boris Grubešić, portparol Tužilaštva BiH.

A prije nekoliko dana Inspektorat Republike Srpske poništio je 167 diploma koje je izdala Visokoškolska ustanova Prometej zbog, brane se na tom fakultetu, tehničke greške, saznaje portal Capital.

Grubešić nam je kazao da Tužilaštvo neće komentarisati rad inspekcija.

Inače, ovaj fakultet je bio obuhvaćen i pomenutom akcijom Klaster, koju je provela Državna agencija za istrage i zaštitu (SIPA), a tokom koje je uhapšeno deset osoba zbog sumnje u izdavanje lažnih diploma i niza drugih nezakonitosti.

– Zbog neosnovanog naloga prosvjetne inspekcije, Visoka škola Prometej podnijela je tužbu protiv Ministarstva za naučno-tehnološki razvoj, visoko obrazovanje i informaciono društvo RS-a, naglasili su u Prometeju.

ISTRAGA IMA

Inače, slične istrage obuhvataju cijelu državu, iako se u javnosti često može čuti kako je Hercegovina za sada pošteđena.

– Predmetom Klaster, koji obuhvata pravne osobe i pojedince sa područja oba entiteta i distrikta Brčko, obuhvaćene su i određene osobe sa područja Hercegovine. Također, procesuiranje kaznenih djela vezanih za nezakonitosti u oblasti krivotvorenja i izdavanja dipoma i svjedodžbi je i u entitetskoj nadležnosti, pa u predmetima postupaju i tužiteljstva USK-a, HNŽ-a, KS-a i druga, kazao nam je Grubešić.

Cazin

Saobraćajna nesreća u Cazinu, povrijeđen 16-godišnji vozač mopeda

Published

on

By

U gradu Cazinu došlo je do saobraćajne nesreće koja je uključivala automobil i moped, ostavljajući mladog vozača mopeda sa lakšim tjelesnim povredama.

Prema dostupnim informacijama, nesreća se dogodila zbog neprilagođene brzine uslovima na cesti od strane vozača mopeda. Nesreća je podsjetnik na važnost vožnje u skladu s propisima i uslovima na putu, posebno kada je riječ o mladim vozačima.

Nakon nesreće, vozač mopeda prevezen je u Kantonalnu bolnicu u Bihaću, gdje su mu medicinski pregledom konstatovane lakše tjelesne povrede.

Policija je pokrenula istragu o uzrocima nesreće kako bi utvrdila sve detalje ovog incidenta.

Nastavi čitati

Cazin

U protekla 24 sata u Cazinu policija intervenirala tri puta, evo gdje i kada

Published

on

By

U proteklih 24 sata na području Grada Cazina evidentirani su sljedeći događaji:

  1. Policijska stanica Cazin izvijestila je o ukupno tri intervencije. Nisu zabilježena krivična djela, ali su zabilježena dva slučaja narušavanja javnog reda i mira. Prvi slučaj dogodio se u 09:00 sati u mjestu Stijena, gdje je više osoba bilo uključeno u prosjačenje. Drugi slučaj zabilježen je u 18:30 sati u ulici Stari Grad, gdje su dva lica pokazala drsko ponašanje.
  2. Jedna saobraćajna nezgoda dogodila se u 08:10 sati na parkingu Doma zdravlja Cazin, pri čemu je nastala manja materijalna šteta, ali nije bilo povrijeđenih osoba.
  3. Profesionalna vatrogasna jedinica Cazin nije imala nikakvih intervencija u ovom periodu.
  4. Vodosnabdijevanje je uredno.
  5. Podružnica “Elektrodistribucije” Bihać, PJD Cazin obaviještava kupce da će zbog planskih radova na
    elektroenergetskim objektima, doći do prekida u isporuci električne energije u naseljima po sljedećem
    rasporedu:
    Dana 12.05.2024. godine
    od 06:00 do 07:00 sati kupci trafopodručja: Đuzelići 2, Loversan, Rasadnik, Kličići 3, Rasadnik, Kličići,
    Ikanovići, Đuzelić majdan, Gornji Majetići, Majetići 3,Majetići 2, Mesići, Begića Kula 1, Begića Kula2, Osredak,
    Kula, Gradina, GSM Vrelo, Bolnica 2, Klisa 2, Klisa 1, Žegar, Gečati, Hairlahović brdo, Strane, Pajića potok,
    Karaula, Jusin put (Hadžići
    Šišići, GSM repetitor-Tahirovići, Džehveruša, Mahmutovići, Mahmutović bazen, Brezova kosa 1, Muhadžeri,
    Selište, Hotel, Gornji grad, Klen, Japića brdo, Kolište, Centar 2, Robna kuća, Alagića ograde.
    od 08:30 do 15:30 sati kupci trafopodručja: Dom zdravlja, Kućni trafo u TS 35 kV Cazin, Cazinski Puškari,
    Klupe 2, Bosna Cazin, Cazinka Cazin, Mrkovine, Čaušević Metle, Barjaktari, Đogići, Abdići, Šarići, Miskići,
    Liskovac 2, Šturlićka Platnica 3, Liskovac 1, Liskovac 3, Liskovac 4, Šturlićka Platnica 6, Skakići, Liskovac 5,
    Šturlićka Platnica 2, Kudići 2 Vodovod, Sabljakovići, Kudići 1, Pećigrad 3, Pećigrad 1, Pećigrad 2, Škrgići,
    Kahrići, Krakača2, Krakača 3, Krakača 1, Krakača-Mrcelji, GSM repetitor Visibaba, Krakača Vodovod, HadžićiĆatići, Hadžići Vodovod, Medic Skokovi, Skokovi 1, Hadžići, Gusto selo, Spahići-Hadžići, Jusin put 2, Žunići,
    Brezova kosa-Kličići, Brezova kosa-Vodovod, Brezova kosa 2, Kućni trafo u TS 35 kV Pećigrad, Rošići, Mujakići,
    Prepumpna Pećigrad, Kajtezi-Donja Lučka, Farma Pećigrad, Gornja Lučka 2, Gornja Lučka.
  6. Odvoženje komunalnog otpada odvija se po redovnom rasporedu.

Cazin.ba

Nastavi čitati

Cazin

Saobraćajna nesreća u Cazinu, povrijeđen 28-godišnji motociklist

Published

on

By

U mjestu Havin Most, grad Cazin, dogodila se saobraćajna nesreća u kojoj su učestvovala dva motornova vozila.

Kako saznajemo, u nesreći su učestvovali automobila marke VW i motocikl marke Yamaha.

Prema našim saznanjima, 28-godišnji vozač motocikla je povrijeđen, te je prevezen u Dom zdravlja Cazin gdje su mu konstantovane lakše tjelesne povrede.

Uzrok saobraćajne nesreće je oduzimanje prevenstva prolaza od strane vozačice automobila marke VW.

Nastavi čitati

Najčitanije