Connect with us

USK

‘Pravo na pravdu’ u Bihaću: Transparentnost i efikasnost pravosuđa i procesuiranje trgovine diplomama u USK

Published

on

U Bihaću je danas održana javna diskusija pod nazivom „Pravo na pravdu“ u organizaciji Ureda Evropske unije u Bosni i Hercegovini. Predstavnici pravosudnih institucija iz Unsko-sanskog kantona, civilnog društva, medija, kao i drugi građani, razgovarali su o temama iz oblasti vladavine prava, uključujući transparentnost rada pravosuđa, procesuiranje korupcije, povjerenje građana, kao i o slučajevima trgovine diplomama i korupcije u obrazovanju.

„Vladavina prava je jedna od ključnih oblasti za napredak države i upravo ona je prvi znak da li je zemlja spremna početi pregovore o priključenju Evropskoj uniji. Kandidatski status koji je dodijeljen Bosni i Hercegovini u decembru prošle godine je bio podstrek i dokaz da Evropska unija zaista vjeruje u evropsku budućnost ove zemlje. Nosioci vodećih pozicija, mediji, aktivisti, svako u svom polju treba preuzeti odgovornost da uradi sve što je potrebno kako bi došli do potrebnog nivoa povjerenja jedni u druge. Mislim da jedni prema drugima možemo najbolje djelovati i kroz to djelovanje sučeliti mišljenja i vidjeti šta možemo uraditi za bržu i efikasniju borbu protiv korupcije i organizovanog kriminala. Mislim da je to zasta fokus ovog vremena i da se opipljivi rezultati u napretku prema Evropskoj uniji mogu mjeriti samo ukoliko imamo kredibilno pravosuđe, kredibilne rezultate, povećan broj pokrenutih istraga, potvrđenih optužnica i najviše osuđujućih presuda sa adekvatnim sankcijama“, istakao je Drino Galičić, pravni savjetnik u Odjelu za vladavinu prava u Evropskoj uniji u Bosni i Hercegovini.

Javna diskusija „Pravo na pravdu u Bihaću“ je bila prilika za konstruktivan i argumentovan razgovor o poziciji u kojoj se trenutno nalaze pravosudne institucije u Unsko-sanskom kantonu. Predstavnici civilnog društva i medija su naglasili važnost objavljivanja informacija javnosti o radu sudova i tužilaštava, i istakli da upravo nedostatak jasnih informacija može otežati pristup pravdi i uticati na povjerenje građana i građanki u pravosudni sistem.

Javna diskusija „Pravo na pravdu u Bihaću“

Podaci koje su predstavili moderatori događaja, Damjan Ožegović iz Transparency Internationala i Denis Džidić iz BIRN-a BiH, pokazali su da je značajno povećan broj prijava korupcije u Unsko-sanskom kantonu u 2022. godini u usporedbi s prethodnim godinama, ali i da se broj riješenih prijava također povećao u 2022. godini, što bi moglo ukazivati na veću učinkovitost u borbi protiv korupcije. Ipak, broj neriješenih prijava i dalje je relativno visok, što ukazuje na potrebu za daljnjim radom na ovom području kako bi se osigurala veća učinkovitost i smanjio broj neriješenih slučajeva.

Fadila Amidžić, glavna tužiteljica Kantonalnog tužilaštva Unsko-sanskog kantona predstavila je rezultate rada: „Tužilaštvo je u prošloj godini radilo na 259 predmeta korupcije bez obzira na stepen korupcije, riješilo je 158 takvih predmeta od čega 7 visoke korupcije i 8 predmeta organizovanog kriminala, ostali predmeti su predmeti korupcije. Podigli smo 30 optužnica od čega je 26 iz oblasti korupcije, a četiri visoke korupcije koje su ujedno i potvrđene optužnice. Dakle, imali smo najveći broj optužnica na području cijele države što se tiče visoke korupcije. U tom pravcu dodatno smo sebi postavili strateške ciljeve tako da smo planirali povećanje riješenog broja predmeta korupcije za 5% i organiziranog kriminala i u prošloj godini smo ostvarili taj strateški cilj, odnosno ostvarili smo ga i omjeru od 114%, što znači da smo riješili više od prethodne godine, kao i u organiziranom kriminalu 74 na prema 159 predmeta“.

S druge strane, u Unsko-sanskom kantonu došlo do pojačanih napora u borbi protiv korupcije u 2022. godini. Iako je porast broja oslobađajućih presuda zabrinjavajući, stabilan broj osuđujućih presuda ukazuje na dosljednost u sankcioniranju krivičnih djela korupcije.

Vlasti Unsko-sanskog kantona poduzele su korake u borbi protiv korupcije, uključujući provjeru diploma zaposlenih u organima uprave i institucijama koje se financiraju iz budžeta kantona. Ove provjere su uslijedile nakon afere o prodaji i izdavanju nelegalno stečenih diploma u Centru za obrazovanje odraslih Multilingua u Sanskom Mostu i drugih sličnih afera.

„Bosna i Hercegovina je jako nisko kada se govori o situaciji u pravosuđu, a to pokazuje i činjenica da se dio 14 prioriteta upravo fokusira na poboljšanja stanja u pravosuđu, a posebno je značajan u tom kontekstu izmjene zakona o Visokom, sudskom i tužilačkom vijeću i usvajanjem novog zakona. Izmjene zakona se posebno trebaju fokusirati na nekoliko krucijalnih stvari: bolja imenovanja sudija i tužilaca, transparentniji proces, više disciplinskih kazni i više odgovornosti članova VSTV-a i treća stvar i vjerovatno najznačajnija je uvođenje sistema kontrola imovinskih kartona sudija i tužilaca kako bi se utvrdilo da li neki od njih imaju određena sredstva, određene nekretnine ili imanja koja ne mogu opravdati. Upravo su to stvari koje su važne da se adresiraju“, istakao je Denis Džidić, direktor BIRN-a BiH.

Evropska unija u Bosni i Hercegovini je posvećena podršci unapređenja vladavine prava kao jedne od ključnih oblasti u napretku zemlje na putu ka članstvu u EU. Nakon javnih debata „Pravo na pravdu“ organizovanih u proteklih nekoliko godina u Sarajevu, Ured EU u BiH u narednom periodu organizuje niz tematskih događaja na temu vladine prava u različitim gradovima u BiH. Nakon Zenice i Bihaća, javne diskusije će biti organizovane u Livnu, Istočnom Sarajevu, Doboju, Trebinju, Mostaru, Bijeljini i Banjoj Luci. Cilj ovih događaja je čuti glasove građana, izazove s kojima se suočavaju, ali i omogućiti diskusiju sa predstavnicima pravosuđa koji će predstaviti i dobre prakse i govoriti o svom radu.

Smrtovnice

Poznat datum dženaze bračnom paru Hajdarević

Published

on

By

Bračni partneri Esad i Almedina Hajdarević smrtno su stradali u sobraćajnoj nesreći koja se dogodila u Tirolu na autocesti Inntal kod Langkampfena u okolici Kufstein-a kada su još uvijek pod nerazjašnjenim okolnostima izgubili kontrolu nad vozilom marke Tesla te udarili u bankinu na autocesti, odnosno stabla.

Podsjećamo, njihovo dvogodišnje dijete nalazi se u stabilnom stanju i izvan životne opasnosti je.

Zbog papirologije koja je potrebna za prevoz preminulih iz Austrije do Bosne i Hercegovine, termin dženaze stradalom bračnom paru traje duže nego uobičajno, odnosno kako tradicija u našim krajevima nalaže – dva do tri dana nakon smrti.

Dženaza će se obaviti u petak, 20. septembar 2024. godine poslije Džuma namaza na porodičnim mezarlucima u Jezerskom nedaleko od Bosanske Krupe.

Tačno vrijeme dženaze objavit ćemo naknadno.

Nastavi čitati

USK

Nogometni sudija iz Krajine Haris Halkić kandidat SDA na lokalnim izborima

Published

on

By

Manje od tri sedmice ostale su do održavanja lokalnih izbora u Bosni i Hercegovini, a na listama stranačkih kandidata našla su se brojna poznata imena.

Jedno od imena kandidata koje je privuklo pažnju nogometnih fanova u našoj državi jeste ime Harisa Halkića, koji se našao na listi kandidata Stranke demokratske akcije (SDA) za Općinsko vijeće općine Sanski Most, piše Klix.

Halkić je već dobro poznato ime ljubiteljima Wwin lige Bosne i Hercegovine, u kojoj pravdu dijeli u posljednje dvije sezone, nakon što je dugo sudio utakmice nižih rangova bh. nogometa.

Foto: Facebook

Na listi kandidata SDA Halkić je na pretposljednjem 35. mjestu.

Podsjećamo, u BiH je u toku izborna kampanja, koja će trajati do 5. oktobra, ujutro do 7 sati, kada na snagu stupa izborna šutnja. Izbori će uslijediti narednog dana.

Inače, ove sezone je Halkić sudio dvije utakmice Wwin lige BiH, i to one između Veleža i Željezničara (1:2) te Sloge Meridian i Širokog Brijega (1:0).

Na utakmici Sloge i Širokog je Halkić pokazao dva crvena kartona, a kombinovano je na pomenuta dva meča pokazao sedam žutih kartona.

Nastavi čitati

USK

USK – Djevojčica Ajna Kahrimanović pobijedila leukemiju: Lijepa sam s kosom, ali sam lijepa i ćelava

Published

on

By

Ajna Kahrimanović, djevojčica iz Sanskog Mosta koja ima samo 10 godina, primjer je hrabrosti i snage, ali i inspiracija mnogima, pa i Medihi Sadić, koja je odlučila napraviti slikovnicu o njoj. Ajna je pobijedila leukemiju i sada je jedna zdrava djevojčica koja uživa u životu i može mnogima održati lekciju o samopouzdanju.

 

Donira kosu

Njena majka Ermina Kahrimanović za „Avaz“ je pričala o borbi kroz koju je cijela ova porodica prošla.

– Ajna je 2017. počela dobivati temperaturu, imala je upalu gnojne angine te smo otišli u bolnicu, međutim, iz Sanskog Mosta smo prebačeni u Bihać, gdje je ljekarima bilo nešto sumnjivo pa su odlučili da nas transportuju u Sarajevo. Kroz nekoliko dana otkrilo se da Ajna ima leukemiju, a ona je u tom momentu imala tri godine – kazala je Kahrimanović.

 

Kako kaže Ermina, samo liječenje Ajna je prilično dobro podnijela i, srećom, sve je išlo svojim tokom, bez većih komplikacija.

 

– Hemoterapija je sama po sebi teška, ali, srećom, sve je dobro izdržala, a ta faza je trajala nekih sedam mjeseci, nakon čega je uslijedila terapija održavanja. Sada je, hvala Bogu, dobro, ima kontrole i sve ide kako treba, evo od kraja 2019. godine – ispričala je Kahrimanović.

Sadić: Moja inspiracija. Facebook

Ističe da je Ajna shvatila da se nešto dešava kad je počela da gubi kosu te da ju je uvijek zanimalo što se to dešava, a posebno jer je viđala i drugu djecu bez kose.

– Nekako se pomirila s tim, iako je djevojčica, te je uvijek govorila: „Ja sam lijepa i kad sam ćelava. Bila sam lijepa s kosom, ali lijepa sam i bez nje. Uvijek sam najljepša.“ Kasnije je dobila i periku, ali nikad nije osjećala pretjeranu potrebu da je nosi, dok sada i sama donira kosu i čuva je kako bi mogla pomoći djeci – istaknula je Kahrimanović.

Veliki gubitak

Međutim, nije samo Ajna prošla kroz tešku borbu. Ona je imala i brata blizanca, Ajmana, ali su njega, nažalost, izgubili.

– Ajman je imao Batenovu bolest koja je neizlječiva, a teška, užasna borba za njegov život trajala je do 2022. godine. Mi smo znali ishod te bolesti, ali ništa vas ne može pripremiti za kraj. On je od samog rođenja imao nekih problema i vodio se kao dijete s poteškoćama u razvoju. Ne znam je li se desila neka viroza koja je sve to pokrenula, ali smo tek tada otkrili od čega zapravo boluje – kazala je Kahrimanović.

Ajna je, dodaje, veoma teško podnijela gubitak brata jer je gledala borbu s njim, a on na koncu nije mogao ni da jede sam, nije vidio, ni čuo, nije mogao bez kisika. Ona je to gledala i nadala se da će sve biti uredu.

Inspirirala slikovnicu

Mediha Sadić je Ajnu upoznala 2018., dok je njena borba još bila u toku. Kroz svoj rad s djecom shvatila je da im je lakše neke teške stvari objasniti kroz slikovnice, jer oni često ne razumiju riječi koje odrasli koriste. Njena prva slikovnica „Gusjenica i bubamara“ je o gubitku bliske osobe, a druga je o Ajninoj borbi. Sav novac od prodaje namijenjen je Udruženju „Srce za djecu“.

Činjenica da je inspirirala Medihu da napiše knjigu o njoj je zaista velika stvar i uvijek je oduševljeno i presretno govorila „Ja glavni lik?“

Nastavi čitati

Najčitanije