Connect with us

BiH

Konaković: Ako neko od partnera izradi, idemo u potpunu blokadu i izolaciju entiteta RS

Published

on

Ministar vanjskih poslova BiH i šef NiP-a Elmedin Konaković izrazio je očekivanja da će državna vlast krajem augusta usvojiti važne evropske zakone.

Dogovor je to koji su postigli partneri na državnom nivou tokom sastanak u Parlamentu BiH.

Naime, lideri stranaka Trojke sastali su se sa šefovima HDZ-a i SNSD-a kako bi deeskalirali političku situaciju. A, usvajanje evropskih zakona jedan je od dogovora.

“Mi smo na tom sastanaku dogovorili da ćemo od kraja augusta imati dinamiku rada Vijeća ministara i Parlamenta BiH koji će izglasati set zakona koji su prevažni na evropskom putu. Vjerujem da će se održati data riječ, u sklopu toga je i imenovanje ministra finansija koji pripada SNSD-u. Ali bi se stvari trebali vratiti prvo u normalnu. Ako se ti zakoni usvoje, onda će biti jasno koliko je važno razgovarati i praviti kompromise”, navodi Konaković u razgovoru za Raport.

Međutim, Konaković kaže da postoji i scenario da neko izigra dogovor. Prije svega se tu misli na Milorada Dodika, predsjednika SNSD-a.

“Ako neko od partnera slaže i izigra dogovor, onda je vrlo lako prognozirati da idemo u potpunu blokadu i izolaciju entiteta RS i onda obračun sa onima koji zloupotrebljavaju naše povjerenje. Za sada mislim da se isplati još ovaj put da se zbog budućnosti BiH, zbog evropske prilike, sačekati kraj augusta da se vidi hoće li se dogovor ispoštovati”, naveo je Konaković.

Pitamo ga da li je dio dogovora i Ustavni sud BiH, iz kojeg Dodik želi izbaciti strane sudije.

“Nema dogovora, što se tiče zakona mi smo se dogovorili da se dogovaramo, stavovi su nam dijametralno suprotni. Zbog svega što se deševa, nije vrijeme da se izbace strane sudije.

U našoj obavezi je da pravosuđe bude domaće, s našim ljudima, ali stranci dugo nisu bili potrebniji BiH. Razgovori će početi, ali ne razmišljamo o tome da stranci neće biti dio sistema”, navodi Konaković.

On dalje navodi kako se on i čelnici Trojka politikom bave onako kako ih Dejton obavezuje.

“Onako kako moramo, gdje je konsenzus ultimativan, ali istovremeno ne amnestiramo nikoga ko je pokušao udar na ustavni poredak. Tražimo od Tužilaštva hitno djelovanje prema onima koji su pokušali. Ne tražimo povlačenje neustavnih zakona, to je besmisleno jer ih je Schmidt sklonio. To je nezrelo, a treba da se procesuiraju oni koji ne poštuju zakon BiH”, kaže Konaković.

Na kraju se osvrnuo i na posjetu visoke delegacije iz SAD koja je zadužena za pitanja nacionalne sigurnosti u Kabinetu predsjednika Joe Bidena.

“Ona je bila najavljena, mi smo potvrdili prisustvo sastancima. Imali smo plan kako i na koji način da predložimo neke aktivnost za djelovanje. Značajno je ovo interesovanje. Odgađanje nije političke naravi. Ona će biti vrlo brzo realizirana. Na tom sastanku bi se potvrdila i očekujem ovih dana da se potvrdi posvećenost američke administracije procesima u BiH i odnos prema onima koji udaraju na ustavni poredak i izazivaju probleme u Dejtonskom uređenju”, zaključio je Konaković za Raport.

BiH

Alimu jedna odluka spasila porodicu: “Hvala Bogu da nismo tamo prešli”

Published

on

By

Alim Hakalović, mještanin Buturović Polja, u samo 30 minuta ostao je bez pola kuće. Kako je u razgovoru za N1 kazao, hvala Bogu nije bilo ljudskih žrtava.

Hakalović je kazao da ih niko od nadležnih nije upozorio da su moguće poplave, ali je i dodao da se “na ovakve stvari ne može upozoriti”.

“Nismo se nadali. Bukvalno smo se izvlačili u posljednjim sekundama. Sa komšijama sam izvlačio ženu i djecu. Dok sam silazio niz stepenice noseći dvije kese pola kuće nam je odnijelo. Razmišljali smo prijeći kod amidže, a 10 minuta kasnije njegova kuća je sravnjena do temelja. Hvala Bogu da nismo tamo prešli”, kazao je za N1.

Njegov amidža je u poplavi ostao bez kuće, “tri ili četiri automobila”, kao i bez štale u kojoj je bilo 10 krava.

“Uspjeli smo spasiti tri ili četiri krave. Kuća manje, više – bitno je da je živa glava”, rekao je Hakalović.

Najstariji stanovnici Buturović Polja ne sjećaju se da se ikad išta slično desilo kao što je bilo u noći sa četvrtka na petak. Hakalović je kazao da uzrok žestokih poplava treba tražiti i u brani…

“Ispod sela su se pravila velika klizišta, vjerovatno kad su brane popuštale da su bili veliki udari. Da je samo voda ovako ne bi bilo”, mišljenja je.

U selu pitke vode nema, a struja polako dolazi.

“Preživljavanje”, rekao je Hakalović na kraju razgovora za N1.

Nastavi čitati

BiH

Ovo su Irmela i Jasmin Čilić, spasioci su njihova tijela pronašli ispod ruševina

Published

on

By

Jedan od najpotresnijih prizora pronađen je ispod ruševina jedne porodične kuće u Jablanici, gdje su spasioci otkrili zagrljen par koji je očito čekao pomoć koja, nažalost, nije stigla na vrijeme.

Irmela i Jasmin Čilić preminuli su kako su i živjeli – zagrljeni.

Prrijatelji se opraštaju od maldog para na društvenim mrežama.

Nastavi čitati

BiH

Ovo je Lejla Zalihić koja je plivala kroz bujicu i spasila kćerku: ‘Kćerka. Majka. Supruga. Heroj’

Published

on

By

U javnosti u Bosni i Hercegovini, ali i u susjedstvu, odjeknula je priča o hrabroj majci Lejli Zalihić iz Butorović Polja kod Konjica.

Ona je spasila život svoje kćerke onako kako to mogu samo najhrabriji.

Na društvenoj mreži Facebook objavljene su fotografije hrabre Lejle sa porodicom iz bolnice, gdje je hospitalizirana, nakon borbe koju je iznijela tokom katastrofalnih poplava koji su u noći sa četvrtka na petak pogodili Bosnu i Hercegovinu.

 

Lejla Zalihić je, prema svjedočenju komšije, plivala tri kilometra kroz nabujalu vodu.

 

Njena 13-godišnja kćerka je pala u bujicu koja ju je odnijela skoro tri kilometra dalje. Lejla je krenula za njom, skočivši s trećeg sprata kuće i zaplivala te je uspjela spasiti.

 

– Kćerka, Majka, Supruga, HEROJ.

Danas smo posjetili našu komšinicu Lejlu Zalihić. Majku i suprugu koja je u noći poplava u B. Polju oko ponoći zajedno s svojom kćerkom Asjom, suprugom i svekrvom skočila u vodenu bujicu u zadnjem trenutku prije nego je voda u potpunosti uništila  kuću.

Foto: Facebook: Lejla Zalihić spasila kćerku

Bez orijetancije sa mnogo povreda u mrkloj noći spasile su se nakon više od tri kilometra udaljenosti u Jablaničkom jezeru. Njen suprug je također dobro, a za svekrvom se još traga.

 

Priča, trauma i horor iskustvo za čitav život. Mi, njihovi sugrađani, komšije i privrednici MORAMO BITI UZ NJIH DANAS, SUTRA I SVAKI NAREDNI DAN dok se sve ovo dovede u stanje najbolje koje može! Nek se Gospodar smiluje onima koji nisu s nama nakon ove tragedije! UZ VAS SMO“, napisao je Arman Kurtić.

 

Radiosarajevo.ba

Nastavi čitati

Najčitanije