Connect with us

Magazin

Isključite ovaj mali kućanski aparat preko noći ako želite da vam se računi za struju ‘prepolove’

Published

on

Kada govore o predmetima koji troše dosta električne energije u vašem kućanstvu, sigurno većina ne misli na router preko kojeg se spajate na internet u domu.

No, ako ga ostavite uključenog cijeli dan, trošit će znatno više električne energije.

 

Stoga biste trebali obratiti pažnju na energetsku učinkovitost routera prije nego što ga kupite i pobrinite se da ima najmanju moguću potrošnju energije kada je uključen iu stanju mirovanja.

Njemačka savezna agencija za zaštitu okoliša (UBA) tvrdi da je to posebno važno ako se router ne može isključiti jer koristi i telefonsku liniju.

Ako je to slučaj, savjet je da nabavite ruter koji ima mogućnost barem isključivanja Wi-Fi-ja kada nije u upotrebi.

Internet router ne troši više struje od frižidera ili drugih uređaja, no opet bi ga bilo poželjno isključiti kada nije u upotrebi, pišu srbijanski mediji.

Radiosarajevo.ba

Magazin

VIDEO Hrvatski svećenik komentirao hit Bube Corellija: Feministkinje, zašto se ne pobunite?

Published

on

By

HRVATSKI svećenik Tomislav Lukač na TikToku komentira razne teme, pa tako i Eurosong, a u jednoj se snimci osvrnuo na hit Usta na usta bosanskog repera Bube Corellija.

“Zašto u današnje vrijeme svaka pjesma da bi bila popularna mora na površan i vulgaran način govoriti o ženskom tijelu?”, upitao je dok je slušao stihove pjesme, a zatim se obratio feministkinjama.

@dontomolukac

Usta na usta – Buba Corelli ???? Izazov za tebe na kraju videa! #fyp #foryou #foryoupage #fypシ゚viral

♬ original sound – dontomislavlukac

“Drage feministkinje, koje se borite za ženska prava, zašto ovo dopuštate? Zašto se ne pobunite?”, upitao ih je pa pročitao stihove pjesme.

“Nije tu da se uda, bez obaveza posteljinu gužva”

“’Pijana se mazi s konobaricom, zna šta me pali’. Znači, ljudi, jesmo mi svjesni što mi riskiramo slušati i što mi riskiramo pjevati? Mi riskiramo pjevati to da nam je privlačno da nam se cura koja nam se sviđa mazi s konobaricom”, rekao je pa pustio stihove: “Nije tu da se uda, ne bi vezu ni muža, samo bez obaveza posteljinu gužva”.

“Nažalost, opet prepovršno jer ne znam koliko netko cijeni svoje tijelo ako mu nije problem dati ga nekome koga je upoznao tu istu večer”, zaključio je pa zatim izazvao pratitelje da mu u komentarima napišu jednu dobru pjesmu koju bi slušali u izlasku, a prijedloga nije nedostajalo.

Komentari su hit

“Edo Majka: Šverc komerc”, “Bajaga: Tišina”, “Voyaga: Svrati”, “Devito: Uh”, “Grše: Suza” i “Desingerica x Djekson: Penetraccia”, samo su neki od komentara.

Nastavi čitati

Magazin

Goran Bregović na godišnjicu genocida u Srebrenici pjeva u Ankari

Published

on

By

Goran Bregović će 11. jula održati koncert u Ankari. Iz Udruženja Bošnjakinja iz Turske Zambak odlučili su reagovati jer on pjeva na 29. godišnjicu genocida u Srebrenici.

Kako je navedeno na stranici za prodaju karata Biletinial, Bregovićev koncert se 11. jula 2024. s početkom u 21 sat održava na Oran Open Air Stageu.

Screenshot: biletinial.com

Iz spomenutog udruženja su podsjetili na činjenicu da je Ratko Mladić izvršio genocid u Srebrenici i da je, između ostalog rekao kako je vrijeme da se “osvete Turcima”. U samo sedam dana je ubijeno više od 8.000 muškaraca i dječaka.

Također su napomenuli da je sud u Hagu naveo da je ovo najveći genocid počinjen u Evropi od Drugog svjetskog rata. Ratko Mladić i Radovan Karadžić proglašeni su krivima za genocid.

“Goran Bregović je u intervjuima izrazio simpatie i ljubav prema izvršitelji genocida Radovanu Karadžiću. S bolom smo primili vijest da će Bregovićem koncert biti održan 11. jula 2024. godine, na 29. godišnjicu genocida u Srebrenici, na Oran Open Air Stageu u Ankari. Neprihvatljivo je da se ovakav događaj održi na ovako težak dan za Bošnjake. Vjerujemo i nadamo se da nijedna zvanična niti privatna insitucija, osoba ili grupa u Turskoj ne bi svjesno postala oruđe za ovo”, napisali su te pozvali odgovorne da reaguju.

Savjetnik za medije u Ambasadi Republike Turske Omer Cetres je na Twitteru podijelio fotografiju ovog saopćenja te naveo:

“Goran Bregović, koji je podržao genocid u BiH, će održati koncert u Ankari na 29. godišnjicu genocida u Srebrenici. U BiH su bile brojne reakcije na Bregovićev koncert na 11. juli. Zbog čega je izabran baš ovaj datum? Zar organizatori ovog koncerta ne istražuju?”.

Podsjećamo, Bregović je prošle godine je 11. jula prošle godine nastupio u Rimu.

klix

Nastavi čitati

Cazin

VIDEO Profesorica biologije iz Cazina učionicu je zamijenila kuhinjom: ‘Života ima i ovdje u BiH’

Published

on

By

Već dva desetljeća Bosna i Hercegovina je suočena sa sindromom bijele kuge i masovnim migracijama. Jedan od najvećih razloga zbog čega građani odlaze je ekonomska situacija, odnosno nemogućnost pronalazak posla u struci. Neobičnu priču donosimo iz Krajine.

Profesorica biologije Elmana Žunić iz Cazina učionicu je zamijenila kuhinjom. Odustala je od pokušaja da posao nađe u inozemstvu te uspješno upravlja malim biznisom.

federalna

Nastavi čitati

Najčitanije