Connect with us

BiH

Nešić: Ko kaže da nećemo hapsiti Schmidta ako prekrši zakon!? Imam prijatelje Bošnjake (VIDEO)

Published

on

Ministar sigurnosti BiH Nenad Nešić danas je u programu N1 poručio “ko kaže da nećemo hapsiti Schmidt”, ukoliko se utvrdi da je prekršio zakon ili ustav.

Danas me nazvao veliki broj građana Bošnjaka i rekao svaka čast ministre Nešiću. Napokon da neko digne glas protiv našeg kolonijalnog statusa, mi ovdje nismo kolonija. To jasno govori da se budi svijest građana. Imam prijatelje Bošnjake. Ono što me iznenadilo jeste da napokon sazrijeva svijest kod svih naših građana, bez obzira Srbi, Hrvati ili Bošnjaci. Mi ovdje nismo kolonija i nismo robovi“, kazao je Nešić povodom današnje konferencije za medije.

“Ne mogu da vjerujem da gospodin koji je nelegitimni visoki predstavnik vrijedi više nego milioni Srba, Bošnjaka, Hrvata i drugih koji ovdje žive”.

Kaže da ne ulazi u lični dojam i lične stvari, ali ako ga neko već pita da li mu se sviđa Schmidt, onda ne.

Ja ne ulazim u lične stvari Schmidta. Ako me pitate da li mi se sviđa, apsolutno ne. Gledao sam jednu pres-konferenciju gdje galami, ima neartikulisane pokrete. Zamislite da se ja tako ponašam“.

Nešić je ponovio stav da Savjet bezbjednosti UN-a nije potvrdio Schmidta.

“Volio bih da neko pokaže meni i javnosti papir da je Schmidt visoki predstavnik i da završimo trakavicu”, kazao je Schmidt.

Na pitanje voditeljice “Zašto ga onda ne hapse ako je prekršio zakon?”, Nešić je kazao:

Ko kaže da ga nećemo hapsiti? Što ga ne bi uhapsili ako utvrdimo da je prekršio zakon? Ja sam za Ustav i zakon. Ako je prekršio zakon, treba da bude protjeran odavde. Istragu sam proveo da utvrdimo da li je Schmidt visoki predstavnik ili ne. Podaci do kojih sam došao pokazuju da nije. Da li sam ja trošio novce Ministarstva ili ne, ja sam radio ono što je u mojoj nadležnosti. Utvrđivao stvarno stanje“, kazao je.

 

“Želim da apelujem na Tužilaštvo, da formiraju predmet i utvrde stvarnu istinu i izađu pred ovaj narod i kažu pravu istinu; da li je ili nije visoki predstavnik. Ono što ja imam podataka i papira jeste da nije validan”, istakao je Nešić.

“Nisam poručio da ćemo ga hapsiti, nego da ukoliko prekrši zakon da ćemo ga hapsiti. Nije moja nadležnost da hapsim, nalog treba da izda Tužilaštvo.”, kazao je Nešić.

BiH

Muhamed Kanurić učenik medrese “Reis Džemaludin-ef. Čaušević” novi krajiški hafiz

Published

on

Pred Komisijom za hifz Rijaseta Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini, danas, 13. maja 2024. je hifz Kur'ana Časnog položio Muhamed Kanurić i stekao zvanje hafiz Kur'ana Časnog. Muhamed Kanurić je učenik četvrtog razreda medrese “Reis Džemaludin-ef. Čaušević” u Cazinu. Njegov mentor, muhaffiz je bio hafiz Elmir Mehmedović, profesor u Cazinskoj medresi.

Ovim povodom, svoju čestitku je uputio i muftija bihaćki hafiz Mehmed-ef. Kudić.

– Obradovan sam informacijom da je učenik naše medrese Muhamed Kanurić završio hifz Kur'ana Časnog pred Komisijom za hifz u Sarajevu. Kada je Muhamed u pitanju, stekli su se svi uvjeti trougla uspjeha; vlastita želja, podrška roditelja i usmjerenje nastavnika. Iako roditelji nekada žarko žele uspjeh svog djeteta, neophodno je da i dijete posjeduje želju za uspjehom. Roditeljska podrška je važna, pogotovo ako je roditeljska emocija podržana znanjem kao što je slučaj kod Muhamedovih roditelja. I svakako muallim/muhaffiz i naša medresa su mu pružili sve uvjete i dali mu potrebno usmjerenje i pratili ga u njegovom napredovanju. Koristim priliku da čestitam hafizu Muhammedu ovaj veliki mubarek. Njegovim roditeljima čestitam na trećem djetetu koje se im je darovalo krunu. Česitam hafizu Elmiru Mehmedoviću na prvom hafizu kojeg je izveo i želim mu još mnogo uspjeha na polju mentorstva u hifzu Kur'ana Časnog. Sretan sam i zbog naše medrese i naše Islamske zajednice i našeg naroda u cjelini – poručio je muftija Kudić.

Muhamed Kanurić je sin dr. Hakije i prof. Enise. Rođen je 16.10.2005. godine u Rijadu u Saudijskoj Arabiji. Osnovu školu je započeo u Rijadu a završio u Bihaću. Svoje obrazovanje je nastavio u medresi “Reis Džemaludin-ef. Čaušević” u Cazinu i trenutno je učenik četvrtog razreda. Hafiz Muhamed je treći hafiz u porodici, a njegova sestra Merjem i brat Hamza su prethodno položili hifz, dok je njegova mlađa sestra u procesu učenja hifza Kur'ana Časnog. Njegov muhaffiz je bio hafiz Elmir Mehmedović, čiji je ovo prvi kandidat koji je uspješno položio hifz Kur'ana Časnog.

(Preporod.info)

Nastavi čitati

BiH

Čović: Radimo sve da BiH funkcionira, i mi imamo crvene linije preko kojih nismo spremni ići

Published

on

By

Nakon sastanka u Sarajevu, medijima se obratio i lider HDZ BiH Dragan Čović.

“Danas smo se našli, to je dobro. Razgovarali smo o puno tema, od strateškog djelovanja u politici. Za nas je jedan jedini zadatak pokušati pregovarački proces stvarno otvoriti i treba sve učiniti da to funkcioniše. Prepreke su jedan dio toga, o njima pričamo šest mjeseci. Ima određenih uvjeta koje smo mi usaglasili između sebe. Možda i sutra sjednemo još jednom da pojasnimo. Proračun moramo imati”, kazao je Čović.

“Trebamo jednom u sedam dana sjediti i pokušati raditi na temama i osigurati one koje mogu osigurati jedan način funkcionisanja”.

Čović je istakao da smo svi “taoci ambijenta u kojem živimo”.

“Taoci smo jednog ambijenta u kojem živimo. Mislim da smo većinu stvari u FBiH lagano priveli kraju. Tražimo rješenja, razgovaramo i mislim da predstavnici izvršne vlasti u FBiH sjede i razgovaraju o svim pitanjima. U narednih 7-10 dana ćemo imati sastanak”.

“I mi imamo naše crvene linije preko kojih nismo spremni ići. Radimo sve da BiH funkcionira da izbjegnemo bilo kakve nesigurnosti u BiH. Mislim da u tome uspjevamo”, kazao je Čović.

Nastavi čitati

BiH

Dodikov ultimatum: Odgovornost Lagumdžije ili nema više razgovora

Published

on

By

Lider SNSD-a i predsjednik entiteta Republika Srpska Milorad Dodik kazao je u ponedjeljak da se mora tražiti odgovornost ambasadora Bosne i Hercegovine pri Ujedinjenim nacijama Zlatka Lagumdžije koji je, kako je kazao, “unilateralno, mimo Predsjedništva” pokrenuo pitanje rezolucije o genocidu u Srebrenici u UN-u. “Jedno od pitanja je i to što je bio dogovoren budžet BiH, ali nije realizovan jer je postojalo još stvari koje je trebalo riješiti. Nisu riješene, ali da ih ne pominjem”, rekao je Dodik.

Dodik je nakon sastanka sa koalicionim partnerima, HDZ-om BiH i strankama “Trojke” u Sarajevu, istakao da danas nije ništa dogovoreno, da je ovo nezavršen sastanak i da će se sa razgovorima nastaviti iduće sedmice.

Naveo je kako je jedna od tema bila izbor članova CIK-a i da, iako su ranije dogovorili, treba završiti još neka pitanje u vezi sa ovim.

“Pitanje je bilo i plana rasta vezan za projekte EU. Treba reći da smo učestvovali u ime premijera RS. Dogovoreno je 110 refermi, ali tri nisu prihvatljive za nas. Jedna od njih je da se odustane od veta na odlučivanje na nivou Bosne i Hercegovine. To mi nećemo prihvatiti, to je naša ustavna obaveza. Partneri iz Federacije ostali su da usklade neke stvari kada je u pitanju budžet”, rekao je Dodik.

On je istakao da se pokrenulo pitanje odgovornosti ambasadora Lagumdžije poručivši da, nakon što bude usvojena rezolucija o genocidu u Srebrenicu, teško će se išta više dogovoriti u državi.

 

“Nama predstavlja ozbiljan problem da se mimo struktura odlučivanja, Predsjedništva, unilateralno, sam, bez ikakve sugestije ambasadora Lagumdžija pokrenuo pitanje Srebrenice u Ujedinjenim nacijama. Mi tražimo odgovornost i to je pitanje o kojem se mora razgovarati ako se želi doći do bilo kakvih dogovora. Poslije donošenja te rezolucije bit će teško dogovarati i razgovarati o bilo kojem pitanju u BiH”, poručio je danas lider SNSD-a nakon sastanka koalicionih partnera u Sarajevu.

Stevandić: Velika sramota

Predsjednik Ujedinjene Srpske Nenad Stevandić izrazio je razočarenje današnjim sastankom lidera stranaka partnera na nivou BiH i zbog toga što nije urađeno ništa kako bi se stabilizovala situacija u BiH zbog toga što “partneri iz Federacije BiH nemaju nikakav autoritet”.

“Ovo je velika sramota, ovo je četvrti, peti sastanak gdje mi nemamamo nikakve partnere. Mi imamo partnere koji nemaju vlastiti autoritet, koji moraju sa nekim sa strane da se usaglašavaju”, rekao je Stevandić nakon sastanka koji je održan u Sarajevu.

Prema njegovim riječima, namjera je da model kojim je sponzorisana rezolucija o Srebrenici bez odluke nekog člana Predsjedništva BiH, bez saglasnosti Parlamentarne skupštine BiH, Doma naroda ili skupštine entiteta, bude model rada u BiH.

“Zato stalno vrše opstrukcije da bi nama nešto nametnuli. Iako mi u koaliciji poštujemo što dogovorimo, na ove sastanke dolazimo uzalud. Odgovornost je na partnerima iz FBiH koji ne znaju ni šta hoće, ni kako hoće”, rekao je Stevandić.

N1

Nastavi čitati

Najčitanije