Connect with us

Svijet / Zanimljivosti

Jake kiše u Sloveniji: More se izlijeva, čuju se sirene, rastu vodostaji rijeka…

Published

on

Zbog obilne kiše koja je zahvatila Sloveniju, Agencija za okoliš izdala je za velik dio zemlje crveno upozorenje.

Najviše oborina do jutra je palo u sjevernom Primorskom, ali i sada se stvaraju pojasi jačih oborina, piše N1 Slovenija.

Hidrolozi predviđaju da će rijeke na zapadu zemlje početi rasti, a u narednim satima se očekuje porast vodotoka i u drugim dijelovima zemlje. Smanjenje oborina se očekuje prema kraju dana.

 

Sirene u Piranu

Zbog visoke razine mora oglasile su se sirene u Piranu i Izoli.

More je, kao što je i prognozirano, počelo plaviti već u jutarnjim satima, a najveća plima tek se očekuje. Cesta koja vodi prema Piranu je zatvorena. Mještani su se već pripremili pa su postavili i branu od vreća i dasaka koja bi trebala spriječiti prodor vode.

N1 Slovenija piše kako uvjeti u Piranu nalikuju onima iz 2019. kada je zbilježena druga najviša razina mora u posljednjih 50 godina. Arso (Agencija za okoliš Republike Slovenije) je prognozirao da se plavljenje mora očekuje između 6 i 11 te da će za najviše plime razina mora doseći 350 cm. More bi moglo poplaviti i u večernjim satima, a plavljenje se očekuje i sutra.

U strahu si i stanovnici Savinje, iako tamo nema obilne kiše. Još uvijek se sjećaju kolovoških poplava. Mnogi su danas ostali kod kuće, nisu išli na posao, kako bi mogli biti spremni u slučaju da voda ponovno dođe do kuća.

Svijet / Zanimljivosti

Radnici iz BiH uhvaćeni u radu na crno u Njemačkoj: Biće protjerani

Published

on

By

Pripadnici njemačke Carine, Odjeljenja za suzbijanje rada na crno, u četvrtak, 24.maja, su tokom opsežne kontrole na gradilištu u gradu Hale otkrili 15 radnika na crno, među kojima su i radnici iz Bosne i Hercegovine.

Kako stoji u saopštenju Carine, riječ o radnicima koji su radili bez boravišne i radne dozvole. Pored radnika iz BiH, sa gradilišta su udaljeni i radnici iz Srbije, Bjelorusije i Ukrajine. Svi oni su zatečeni bez potrebnih dokumenata.

Prema važećim zakonima, svaki strani radnik mora da ima i regulisano boravište u Njemačkoj.

 

Nakon što su radnici udaljeni sa gradilišta, najavljeno je da će poslodavci biti kažnjeni zbog kršenja njemačkoh Zakona o radu. Radnici su predati u nadležnost imigracionih vlasti i biće protjerani iz zemlje.

Inače, riječ je o koordinisanoj akciji protiv rada na crno, koja se sprovodi u više zemalja Evropske unije.

Nastavi čitati

Svijet / Zanimljivosti

Vučić nakon što je izglasana Rezolucija: Ja sam završio karijeru, ovo je bio ekser u sanduk

Published

on

By

Učinio sam sve, oni su učinili sve da nas ponize, a mi smo se uzdigli u visine. Ja ne mogu reći da smo pobijedili jer su takve procedure, ali svima je jasno kakav je rezultat, rekao je predsjednik Srbije

Predsjednik srbije Srbije Aleksandar Vučić sinoć je, nakon sjednice Generalne skupštine Ujedinjenih nacija, na kojoj je izglasana Rezolucija o genocidu u Srebrenici, izjavio kako je “završio karijeru i kako mu mnoge stvari neće oprostiti”, piše Nova.rs.

“Ja sam večeras ovdje završio karijeru. Mnoge mi stvari neće oprostiti, ovo je bio ekser u sanduk. Učinio sam sve, oni su učinili sve da nas ponize, a mi smo se uzdigli u visine. Ja ne mogu reći da smo pobijedili jer su takve procedure, ali svima je jasno kakav je rezultat”, rekao je Vučić u obraćanju novinarima u New Yorku.

Vučić je kazao kako su navodne procjene onih koji su predložili Rezoluciju bile da će više od 110 zemalja glasati za nju, a da će suzdržanih biti oko 45.

“A nas je bilo 107 (onih koji su glasali protiv i onih koji su bili suzdržani). Znači njih 84 prema 107 onih koji nisu željeli pristati na njihov prijedlog, a ne pričamo o tome kako se došlo do tih 84, jer bi realno za Rezoluciju glasalo 60 i nešto, ostale su pritiskali”, rekao je predsjednik Srbije.

On se zahvalio svim zemljama koje su glasale protiv i bile suzdržane tijekom glasanja.

“Ogromno hvala mađarskoj braći, oni su jedini koji su bili protiv u našem okruženju, ali hvala i Slovačkoj, Grčkoj i Cipru koji su bili suzdržani i koji su pokazali prijateljstvo prema Srbiji”, rekao je Vučić.

“Imate barem tri zemlje koje su bile prisiljene, a na kraju su bile suzdržane. Nevjerojatno kakvi su pritisci bili i što su sve radili… Ovo se prvi put dogodilo da nije jednoglasno”, dodao je on. Vučić je rekao i kako će razgovarati s Bošnjacima u Srbiji u narednom periodu. “Imamo jednu zemlju i moramo zajedno boriti se za budućnost”, izjavio je on.

Nastavi čitati

Svijet / Zanimljivosti

Vulin nakon usvajanja rezolucije: “Ovo je pobjeda Srbije, tražili ste lisicu, naišli ste na vuka”

Published

on

By

POTPREDSJEDNIK vlade Srbije Aleksandar Vulin nakon usvajanja rezolucije o genocidu u Srebrenici poručio je da je ovo “dan ponosa za Srbe i dan poslije kojega treba svoju politiku uskladiti s rezultatima glasanja”.

“Tražili ste lisicu, naišli ste na vuka. Njemačka, SAD i njihove kolonije su mislili da su Srbi lak plijen. Od zemalja koje su ratovale protiv Srba očekivao sam da nas bolje poznaju i više cijene. Silu su pokazali, ali istinu nisu ubili.

“Ovo je pobjeda Srbije i čelične volje predsjednika svih Srba”

Više zemalja članica UN-a nisu podržale rezoluciju nego što jesu. Ovo je pobjeda Srbije, njenih iskrenih prijatelja i pobjeda nevjerojatne upornosti i čelične volje predsjednika svih Srba Aleksandra Vučića. Povijest nepogrešivo bira tko će je činiti, a Srbi tko će ih voditi.

Za nas Srbe ovo je dan ponosa i dan poslije koga trebamo svoju politiku uskladiti s rezultatima glasanja. Svatko nam je rekao što misli o nama, mi Srbi sami biramo prijatelje, ali nas i neprijatelji sami izaberu”, poručio je Vulin, a prenose srpski mediji.

Nastavi čitati

Najčitanije