Connect with us

USK

Godišnjica tragedije: Četiri Krajišnika prije 110 godina stradala na Titaniku

Published

on

Iz Bosanske Krupe na sjeverozapadu BiH četiri Bosanca – Ejdo Rekić (u to vrijeme tridesetosmogodišnjak), Husein Sivić (četrdesetogodišnjak), Ćerim Balkić (dvadesetšestogodišnjak) i godinu mlađi Redžo Delalić stradali su u potonuću jednog od najvećih i najpoznatijih prekookenaskih brodova Titanic u noći sa 14. na 15. april prije 110 godina.

Tim je povodom 2017. godine u njihovom rodnom gradu podignuto spomen-obilježje, ozvaničen početak gradnje spomen-muzeja i podsjetilo se na tu najveću pomorsku svjetsku nesreću.

Odredište Krupljana trebalo je biti Harrsburg, gradić u Pennsylvaniji u Americi, gdje se, prema podacima, već tada u iseljeničkoj koloniji nalazilo više od pet stotina Krajišnika – Bosanaca i Hercegovaca. Četvorica Krupljana ukrcala su se na Titanik u srijedu, 10. aprila 1912. godine. Kartu su kupili u Švicarskoj, u Sent Galenu u Agenciji Viktor Klaus Wildi i to za treću klasu i platili ih oko hiljadu i 200 (1.200) današnjih švicarskih franaka, piše Al Jazeera

Praunuk Ejde Rekića, Nijaz Tatarević, godinama istražuje i prikuplja arhivsku građu o potonuću Titanica.

“Ranije nismo znali da su poginuli na Titanicu, već samo da su najvjerovatnije stradali na nekom brodu,” kaže Tatarević i dodaje kako su tek kasnije, odnosno prije osam godina, utvrdili da se njihova imena nalaze među poginulim na Titaniku.

“Iz Arhiva BiH dobili smo podatke koji to potvrđuju. Dobili smo i knjigu Stotinu godina Bošnjaka u Americi, u kojoj je jedan dio upravo posvećen potonuću ovog Broda.”

Prema prikupljenim podacima Ejdo Rekić je prvi put bio u Americi 1906. godine, gdje je radio u rudniku.

“Nakon šest godina provedenih u Americi, moj pradjed Ejdo se vratio u Bosansku Krupu, kako bi obišao obitelj”, kazao je Nijaz Tatarević, “i po povratku poveo je sa sobom trojicu prijatelja, Sivića, Balkića i Delalića. Međutim, nisu stigli do Amerike – nalaze se na spisku 1.514 onih čiji je život završio u tri stotine metara dugom Titaniku, čija olupina leži na morskom dnu u vodenom ambisu dubokom 3.784 metra. Godinama kasnije obitelj je primala penziju iz Amerike. Vijest o smrti ove četvorice Krupljana bila je tajna, a saznanje o okolnostima tragedije trajalo je gotovo stoljeće.”

Tatarević podsjeća da su putovali kao austrijski državljani i sa austrijskim pasošima. “Stoga smo ostvarili kontakt i sa Arhivom u Beču, kako bi dobili kopije dokumenata. Također, iz Agencije u Švicarskoj trebali bi dobiti kopije karata za putovanje. Osigurali smo uslove za gradnju i otvaranje malog spomen-muzeja za Krupljane sa Titanica, a veliku podršku nam pruža i pružiće Američki Institut.”

Ostatak teksta čitajte OVDJE.

USK

Krupljanin Esmir u Hrvatskoj na autoputu pronašao veću svotu novca i vratio vlasniku!

Published

on

By

“Niti u jednom trenutku nisam pomislio da novčanik ili novac zadržim za sebe”!

Nastavi čitati

USK

Uvršteni novi lijekovi na listu Zavoda zdravstvenog osiguranja USK

Published

on

By

Na 43. redovnoj sjednici Vlade USK prihvaćena je izmjena Odluke o posebnom programu zdravstvene zaštite kojim je nekoliko novih lijekova uvršteno na listu čije troškove pokriva Zavod zdravstvenog osiguranja USK.

Radi se o novim lijekovima koji se dosad nisu mogli naći u BIH, a za medicinski indicirane slučajeve izuzetno su bitni.

Jedan od njih je lijek ALTEPLAZA koji koriste pacijenti s moždanim udarom, a planirana sredstva za njegovu kupovinu su 150.000 maraka. Uz ovo uvode se i novi lijekovi za djecu i odrasle kod nekoliko težih bolesti.

rtvusk

Nastavi čitati

USK

“Rado smo se odazvali pozivu iz nama drage Krajine”: Uz podršku Općine Ilidža u Ključu otvoreno inkluzivno dječije igralište

Published

on

By

Novo dječije inkluzivno igralište, čiju je izgradnju finansijski podržala i Općina Ilidža, svečano je otvoreno u dvorištu Gradske džamije u Ključu.

Mališani iz Ključa u društvu načelnika Općine Ilidža Nermina Muzura i glavnog imama Medžlisa islamske zajednice Ermina ef. Vučkića presjekli su vrpcu i tako otvorili igralište kakvo je mališanima ove lokalne zajednice nedostajalo, a koje su dobili zahvaljujući inicijativi delegata u Domu naroda FBiH Azhara Sejarića.

“Rado smo se odazvali pozivu iz nama drage Krajine, pozivu naših prijatelja iz Ključa, općine s kojom gajimo posebne odnose još s perioda kraja agresije na Bosnu i Hercegovinu”, kazao je načelnik Općine Ilidža, Nermin Muzur, piše Raport.

Da brine o djeci i mladima mimo općine Ilidža, ova lokalna zajednica i njen načelnik pokazali su u prošlosti, a da na tom putu neće stati potvrdili su i finansiranjem većeg dijela izgradnje inkluzivnog igrališta u Ključu.

“Sretan sam zbog dječijih osmijeha, igre i razdraganosti mališana prilikom otvaranja inkluzivnog dječijeg igrališta u dvorištu Gradske džamije u Ključu.

Hvala im na toplom prijemu i posebnom kulturno-zabavnom program koji su upriličili”, naglasio je načelnik Muzur, koji se na saradnji zahvalio i rukovodstvu Medžlisa islamske zajednice Ključ.

Nastavi čitati

Najčitanije