Connect with us

Cazin

Najvišu cijenu vode u USK plaćaju Cazinjani, najnižu stanovnici Velike Kladuše

Published

on

Formiranje cijene vode, koliko god bilo ekonomska činjenica, u našoj zemlji je to socijalno, ali i političko pitanje. Vlasti na lokalnom nivou najčešće za povećanjem cijena posežu kada je poslovanje vodovodnih poduzeća upitno. Nakon što se cijena vode nije decenijama mijenjala, a poslije drastičnog rasta cijene električne energije u protekle tri godine, mnoga poduzeća bila su prisiljena podići cijenu svojih usluga.

Trenutno najnižu cijenu vode po metru kubnom ima Velika Kladuša i to 0.90 pfeninga. Samo 10 pfeninga manje, pitku vodu plačali su donedavno i stanovnici Ključa.

Mi smo bili prisiljeni prije par mjeseci povećati cijenu pa smo sa 0.80 cijenu podigli na 1 KM. To je prvo povečanje nakon 15 godina, na koje smo se odlučili zbog većih troškova. Tu nije uvršteno povećanje struje od 1.januara, vidjet ćemo koliko će iznositi.” – rekao nam je Ekrem Šarić, stečajni upravitelj JP Ukus” Ključ.

Istu cijenu vode plačaju i stanovnici Bosanske Krupe. Pokušaj da se ova cijena poveća nije dobila zeleno svjetio u Gradskom vijeću. Za 30 přeninga cijena je viša u Bosanskom Petrovcu. Razloga je mnogo ali je uglavnom riječ o enormnom trošenju električne energije tokom ljetnih mjeseci.

Cijena je utvrđena još u prošlom sazivu OV i cijena je 1.30 po metru kubnom.” – kaže Mahmut Jukić načelnik Općine Bosanski Petrovac.

Višu cijenu vode dobili su i Bišćani i to nakon višegodišnjih zahtjeva lokalnog Vodovoda. Dok su to građani na svojim računima osjetili tek prošloga mjeseca, cijena vode u USK trenutno je najviša u Cazinu i s PDV-om iznosi 1.57 KM. Ono što naglašavaju u svom poduzećima je da bez obzira što je cijena vode viša, najava novog poskupljenja električne energije za privredu od 1. januara mnoge će prisiliti da razmišljaju novim korekcijama cijene vode.

Cazin

Policija u Cazinu kaznila muškarca zbog bacanja smeća pored puta

Published

on

By

U policijskoj akciji koja je uslijedila nakon prijave od strane uposlenika Kantonalnih šuma Unsko-sanskog kantona, brza intervencija policije dovela je do identifikacije i kažnjavanja počinitelja koji je neodgovorno odlagao smeće pored puta u naselju Japić Brdo.

Muškarac identificiran kao H.A. iz Tuzle, privremeno nastanjen u Cazinu, suočio se s posljedicama svojih postupaka nakon što je policija reagirala na prijavu i pronašla ga na licu mjesta, piše Dijaspora.

Kako je potvrđeno, H.A. je priznao svoje nedjelo, priznavši da je izbacio smeće pored puta. Ovaj čin neodgovornog ponašanja prema okolišu ne samo da narušava estetiku lokalnog područja, već predstavlja i ozbiljan ekološki problem.

U skladu s Gradskom odlukom o javnom redu i miru, H.A. je kažnjen prekršajnim nalogom, što služi kao jasan signal da se takvo ponašanje neće tolerirati.

 

Nastavi čitati

BiH

Politika nezamjeranja? NES izbjegao sjednicu o Vukoji, Irfan Durić nije bio prisutan

Published

on

By

Komisija za izbor i imenovanje danas je odlučila da Marin Vukoja bude jedini kandidat za sudiju Ustavnog suda BiH.

Za ovaku odluku glasala je većina članova Komisije, a protiv je bio samo SDA-ov Eldar Čomor.

No, zanimljivo je bilo da sjednici nije prisustvovao Irfan Durić, zastupnik NES-a.

Stranka NES je inače opozicija u Parlamentu FBiH, koja se protivi(la) izboru Vukoje.

Durićev nedolazak na sjednicu je zanimljiv i zbog špekulacija da se NES pokušava uvići u vlast i zamijeniti Ramu Isaka, piše Raport.

On je inače bio i član komisije koja je ocjenjivala kandidate koji su se prijavili na konkurs za sudiju Ustavnog suda, a ta komisija je i rangirala Vukoju kao prvoplasiranog na konkursu.

Već se špekulira da NES nije poslao Durića na sjednicu kako se ne bi morao zamjerati – ni Trojci, ali ni SDA-u, a posebno SBiH-u s kojim ima koalicioni sporazum.

Nastavi čitati

Cazin

Grad Cazin povodom incidenta s maturantima: Izražavamo žaljenje zbog prekida zabave

Published

on

By

Između ostalog navedeno je da Grad Cazin jedanaestu godinu zaredom organizovao je nabavku majica, osvježenje i muzičku pratnju za maturante, obilježavajući kraj njihovog srednjoškolskog obrazovanja.

Nažalost, Policijska uprava Cazin prekinula je druženje maturanata zbog izostanka najave okupljanja, što je bilo iznenađujuće s obzirom na ranije usmene najave bez incidenata.

Policija je obavljala svoj posao, ali reakcije lokalnih političara sugeriraju moguću političku pozadinu odluke. Grad Cazin izražava žaljenje zbog prekida zabave i vjeruje da je Policija mogla djelovati bez prekidanja maturske svečanosti.

Naši maturanti nisu zaslužili ovako grub postupak.

 

Nastavi čitati

Najčitanije