Connect with us

BiH

Nije mu bilo pomoći: Muškarca ubila struja u dvorištu porodične kuće

Published

on

Izvršen je uviđaj, a o svemu je obaviješten dežurni tužilac Okružnog javnog tužilaštva u Bijeljini

Bjeljinac M.S. stradao je jučer od strujnog udara u dvorištu porodične kuće u Zvorniku.

Kako je saopšteno iz Policijske uprave Zvornik, nesreća je prijavljena jučer oko 15,40 sati.

“Postupajući po prijavi na lice mjesta su izašli policijski službenici Policijske stanice Kozluk sa pripadnicima Službe hitne medicinske pomoći Javne zdravstvene ustanove Doma zdravlja Zvornik koji su konstatovali smrt navedenog lica”, navedeno je u saopštenju.

Kako su istakli, izvršen je uviđaj, a o svemu je obaviješten dežurni tužilac Okružnog javnog tužilaštva u Bijeljini.

“Beživotno tijelo je radi vršenja obdukcije prevezeno u Zavod za sudsku medicinu RS u Bijeljini. Slijedi dostavljanje izvještaja o preduzetim mjerama i radnjama nadležnom tužilaštvu”, istakli su iz PU Zvornik.

BiH

Poznato kada će biti klanjana dženaza i obavljen ukop majke Mirze Selimovića

Published

on

By

Muzičkoj zvijezdi Mirzi Selimoviću preminula je majka Nedreta Selimović u 57. godini života.

Mirza je objavio smrtovnicu na kojoj se vidi da će dženaza i ukop njegove majke biti obavljen sutra na Gradskom mezarju u Srebreniku.

Iza Nedrete osim sina Mirze ostali su suprug, kćerka, majka, snaha, zaova i ostala ožalošćena mnogobrojna porodica i prijatelji.

Nastavi čitati

BiH

FOTO Ulicama Banja Luke prošetala prva generacija maturanata medrese, prvi put nakon 80 godina

Published

on

By

Banja Luka je danas dobila prve svršenike medrese, a maturanti su prošetali banjalučkim ulicama od Ferhadije džamije do Banskog dvora.

Banjalučka medresa “Reis Ibrahim-ef. Maglajlić” danas je ispratila prvu generaciju maturanata koji su svečanim defileom obilježili završetak svog srednjoškolskog školovanja.

Defile je upriličen nakon klanjanja podne-namaza, od Ferhadije džamije do Banskog dvora, a maturanti su u ovoj paradi ljepote i pameti prošli centrom Banja Luke.

Ovo je historijski događaj, kako za Islamsku zajednicu u Bosni i Hercegovinu, tako i za Banja Luku koja je danas ispratila prvu generaciju maturanata medrese, a događaju u Banskom dvoru prisustvovat će i zamjenik reisul-uleme IZ u BiH Enes ef. Ljevaković, banjalučki muftija Ismail ef. Smajlović te direktor medrese mr. Muris Spahić.

Medresa u Banjoj Luci počela je s radom 2020. godine i to nakon 80 godina pauze kada je zatvorena tokom Drugog svjetskog rata.

Preporod.info

 

Nastavi čitati

BiH

Zašto građani moraju izdvajati 1,5 KM za proviziju: Jesu li komunalna preduzeća dužna imati svoje naplatne centre?

Published

on

By

“Građani su prevareni, ali nemaju kome da se žale jer Zakon o zaštiti potrošača u BiH ima manjkavosti, ne tretira te probleme.

Zakon o zaštiti potrošača u Bosni i Hercegovini postoji, a koliko on ne štiti potrošače pokazuje i to da jedno komunalno preduzeće može ukinuti svoje blagajne, gdje su građani mogli plaćati račune, i usmjeriti ih na plaćanje u pošte gdje kod plaćanja računa građani moraju izdvajati 1,5 KM za proviziju.

To je u Kantonu Sarajevo slučaj sa KJKP Vodovod i kanalizacija koje je prošle godine do 1. maja zatvorilo blagajne i saopćilo da građani mogu ubuduće račune plaćati u pošti bez provizije. Međutim, ove godine od 3. maja građani moraju plaćati proviziju kod plaćanja računa, jer Vodovod i kanalizacija nema para da plaća proviziju za korisnike, a s druge strane neće ponovo otvoriti svoje blagajne.

– Građani su prevareni, ali nemaju kome da se žale jer Zakon o zaštiti potrošača u BiH ima manjkavosti, ne tretira te probleme. Oni su ukinuli naplatu usluga putem svojih blagajni i preusmjerili potrošače na plaćanje u poštama, a sebi ukinuli troškove. Ne može potrošač tu ništa. Kod nas je star zakon i nemamo se kome žaliti. Sada je RS donio svoj zakon, a Federacija priprema svoj, tako da će se mnoge stvari regulisati. Komunalna preduzeća su našla svoju računicu. Jedino da građani plaćaju račune elektronskim putem gdje su provizije po računu manje, 30 ili 60 feninga – pojašnjava za Faktor Redžo Omerbašić, predsjednik Udruženja potrošača Posavskog kantona.

Nastavi čitati

Najčitanije