Connect with us

Svijet / Zanimljivosti

Susjedi se ‘spremaju’ za odbranu zemlje: Pokrenuta inicijativa za uvođenje vojnog roka u Srbiji

Published

on

Generalštab Vojske Srbije pokrenuo je inicijativu i predložio predsjedniku Republike Srbije i vrhovnom komandantu Aleksandru Vučiću ponovno uvođenje obaveze služenja vojnog roka, u trajanju do četiri mjeseca, saopštilo je Ministarstvo odbrane.

U cilju podizanja odbrambenih sposobnosti Vojske Srbije, kroz podmlađivanje i unapređenje popune i obučenosti aktivnog i rezervnog sastava, Generalštab Vojske Srbije kao najviši stručni i štabni organ za pripremu i upotrebu Vojske Srbije u miru i ratu pokrenuo je inicijativu i predložio predsjedniku Republike i vrhovnom komandantu Vojske Srbije Aleksandru Vučiću ponovno uvođenje obaveze služenja vojnog roka, u trajanju do četiri mjeseca, saopštilo je Ministarstvo odbrane.

Prijedlog Generalštaba Vojske Srbije dolazi, ističe se u saopštenju, nakon detaljnog razmatranja opšte bezbjednosne situacije i savremenih izazova sa kojima se suočava Republika Srbija kao vojno neutralna zemlja, koji su nametnuli potrebu za prilagođavanjem modela popune Vojske Srbije, a koji bi omogućio jačanje ukupnog regrutnog potencijala i osposobljavanje većeg broja građana za odbranu zemlje.

Svijet / Zanimljivosti

Veljko Ražnatović: Bošnjaci, Srbi, Crnogorci… Svi smo djeca jedne iste majke

Published

on

By

Veljko Ražnatović, sin ratnog zločinca Željka Ražnatovića Arkana i “pevaljke” Svetlane Ražnatović, podijelio je na društvenim mrežama objavu koja je odjeknula u BiH, Hrvatskoj i Crnoj Gori.

Ražnatović junior, koji se u slobodno vrijeme bavi lažnim boksom, napisao je na Instagramu:

“Dijele se Srbi na komade. Jedan kaže: Ja sam Crnogorac! Drugi Bokelj ili Ercegovac. Treći opet da je Bošnjak kaže, Dalmatinac ili Vojvođanin, Srbijanac ili Staro-Srbin. Svi smo djeca jedne iste majke!”.

Raport

Nastavi čitati

Svijet / Zanimljivosti

Braća iz BiH osuđena zbog napada na njemačke policajce

Published

on

By

Državljani Bosne i Hercegovine S.H. (17) i M.H. (20) proglašeni su krivim danas u sudu u Kelnu zbog napada na njemačke policajce, od kojih je jedan bio teže povrijeđen.

Zbog mladosti, njih dvojica su dobila relativno blage kazne: stariji je dobio 40 sati društveno—korisnog rada, dok je mlađi dobio samo upozorenje.

A, sve se desilo još avgusta, 2023. godine kada je policija zaustavila romsku porodicu iz BiH. Kako nisu imali obavezno osiguranje za automobil, policija je počela da piše prijavu, ali su se braća usprotivila i napala policajce. U cijeli incident uključili su se i ostali članovi porodice: još jedan brat, sestra i majka. Jedan policajac je teže povrijeđen.

On je danas i svjedočio na sudu, rekavši im da mu sada ne treba njihovo izvinjenje:

“Kad se niste sjetili za ovih 10 mjeseci, ne trebate ni sada. Meni to sada više ništa ne znači”, rekao je policajac.

Inače, kuriozitet ovog slučaja jeste da je i majka trebala biti optužena, ali ona je u to vrijeme već imala jednu aktivnu presudu.

Nastavi čitati

Svijet / Zanimljivosti

Vučić umislio da je “mala Srbija” stvorila problem “najvećim silama”: Mi branimo najveću svetinju

Published

on

By

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić tokom govora na predizbornom skupu dotakao se teme rezolucije o genocidu o Srebrenici.

Našu Srbiju nećemo da damo nikome i ni za šta na svijetu. Bili su sigurni da ćemo kao neki drugi prije 15-20 godina da spustimo glavu i kažemo: ‘Da, veliki ste, jaki ste’. Mi smo rekli: ‘Znamo koliko ste veliki i sa koliko problema možete da nas suočite, ali mi branimo najveću svetinju'”, rekao je Vučić.

Kazao je da svi znaju da on nije optimista.

 

Uvijek sam ili surovi realista ili pesimista. Bolje mi je da ljudima predstavim stvari kakve jesu”, istakao je predsjednik Srbije.

Vučić je uvjeren da zemlje članice UN-a nailaze na velike probleme zbog djelovanja Srbije kad je u pitanju donošenje Rezolucije o genocidu u Srebrenici.

Oni ne znaju šta da rade u New Yorku zbog angažmana Srbije. Ne znaju šta sa rezolucijom iza koje su stale najveće sile. Mala Srbija borit će se do posljednjeg trenutka za svoju čast i obraz”, naglasio je Vučić, a što se odnosilo na protivljenje donošenju Rezolucije o genocidu u Srebrenici koji je potvrđen presudama Međunarodnog suda pravde (ICJ) i Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju (ICTY).

Nastavi čitati

Najčitanije