Connect with us

USK

Supružnici iz Bihaća optuženi da su izdavali lažne diplome po cijeni od 1.500 KM

Published

on

Kantonalni sud u Bihaću potvrdio je optužnicu Tužilaštva Unsko-sanskog Kantona protiv supružnika Šemsudina Habibovića i Maide Cepić-Habibović te još jedne osobe i pravnog lica zbog više krivičnih djela.

Optužnicom Tužilaštva USK Šemsudin Habibović je optužen da je počinio krivično djelo Organizirani kriminal u vezi sa krivičnim djelom Krivotvorenje službene isprave i u vezi sa produženim krivičnim djelom Zloupotreba položaja ili ovlaštenja i krivičnim djelom pranje novca.

Njegova supruga Maida optužena je da je počinila krivično djelo organizirani kriminal u vezi sa krivičnim djelom Krivotvorenje službene isprave i u vezi sa produženim krivičnim djelom Zloupotreba položaja ili ovlaštenja.

Neira Šabić se tereti da da je počinila krivično djelo organizirani kriminal u vezi sa krivičnim djelom Krivotvorenje službene isprave i u vezi sa produženim krivičnim djelom Zloupotreba položaja ili ovlaštenja .

PU Centar za obrazovanje odraslih “Multilingua” Sanski Most, (zastupan po Fadilu Cepiću) optužen je da je počinio krivično djelo Krivotvorenje službene isprave i krivično djelo Zloupotreba položaja ili ovlaštenja.

Inače, u vrijeme potvrđivanja ove optužnice Šemsudin Habibović nalazi se na izdržavanju zatvorske kazne od 13 mjeseci u KPZ Luke u Bihaću, po presudi Općinskog suda u Sanskog Mostu u predmetu “Diploma”.

Kako javlja RTV Sana, u “Multilingui” su se mogle za novac dobiti diplome autoomehaničara, kuhara, metalostrugara, šumskog tehničara, vodoinstalatera, zavarivača, mašinskog tehničara programera CNC mašina, ali i zidara, stolara, bravara, električara, medicinske sestre – tehničara, vozač motornih vozila, frizera i njegovatelja po cijeni od 1.500 KM pa naviše, piše Klix.

Osim izdavanja lažnih diploma falsificirani su i potpisi profesora radi dobijanja dozvola od nadležnog ministarstva obrazovanja za izvođenje novih programa osposobljavanja i činjena i druga krivična djela. Tužilaštvo USK je blokiralo imovinu vlasnika Multiliingue u Sanskom Mostu. Osnovano se sumnja da je objekat izgrađen sticanjem novca izvršenjem krivičnog djela

 

BiH

Održano XXVI mektebsko takmičenje na nivou Muftijstva bihaćkog

Published

on

Mekteb je najbitnija, najobuhvatnija i naznačajnija obrazovna institucija u Bosni i Hercegovini.

U medresi „Reis Džemaludin-ef. Čaušević“ u Cazinu je u nedjelju, 12.5.2024. godine održano 26. mektebsko takmičenje na nivou Muftijstva bihaćkog. Ovo je drugi nivo takmičenja mektebske nastave, nakon što je prije 14 dana održano takmičenje na nivou medžlisa, a pobjednici sa ovog takmičenja će predstavljati Muftijstvo bihaćko na nivo Rijaseta Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini 26. maja 2024 u Sarajevu. Polaznici mekteba su se takmičili iz dvije oblasti: kiraet i opće znanje i dvije kategorije: II i III kategorija.

Prisutnim takmičarima i njihovim muallimima se obratio muftija bihaćki hafiz Mehmed-ef. Kudić. On se zahvalio svima koji rade na unapređenju mektebske nastave, muallimima posebno, ali i roditeljima kojima je stalo da njihova djeca pohađaju mekteb i stiču znanja i odgoj kroz mektebsku nastavu.

„Ovo je festival našeg zajedničkog uspjeha. Mnogo truda i rada je iza ovog uspjeha. Nije beznačajna stvar kada svakog vikenda sedam hiljada polaznika mekteba pohađa mekteb na nivou našeg muftijstva. Kada bi bili svjesni potpunog značaja mekteba, svi akteri bi učinili maksimum da olakšamo i poboljšamo rad mekteba, jer je mekteb najbitnija, najobuhvatnija i naznačajnija obrazovna institucija u Bosni i Hercegovini. Koliko je važno biti na putu znanja, kroz sufaru, ilmihal i učenje Kur’ana, govori nam i ajet u kojem Uzvišeni Allah, dž.š., kaže da uvijek treba postojati grupa koja će razumjeti i naučiti vjeru i to znanje o vjeri prenositi drugima. Trebate znati da se melekanska krila prostiru pred onim koji ide putem znanja. Čestitam pobjednicima, a posebno želim istaći da danas nema gubitnika. Vi ste najodabranija skupina i znam da ste na visokom stepenu znanja, odgoja i čestitosti. Čestitam i vašim muallimima i odajem mi veliko priznanje za njihov rad i žrtvu.“ – poručio je muftija Kudić.

Prije samog početka takmičenja, tehničke detalje u vezi takmičenja je pojasnio mr. Haris-ef. Veladžić, rukovodilac Službe za vjerske poslove i obrazovanje muftijstva bihaćkog i obratio se svim takmičarima sa nekoliko riječi.

„Sama činjenica da ste vi ovdje danas je pokazatelj da ste najbolji u svojim matičnim mektebima, pa onda ste svoju izvrsnost potvrdili na takmičenjima u vašim medžlisima i kako god završili danas, svi ste vi izvrsni i zaslužujete najveća priznanja i čestitke. Zahvaljujemo se našoj medresi na gostoprimstvu, direktoru Handanoviću i našim cijenjenim muderrisima, članovima komisije i nadamo se da će među vama biti onih koji će, ako Bog da, biti pobjednici i na višem niovu takmičenja.“ – rekao je u svom obraćanju mr. Veladžić.

Obratio se i direktor medrese „Reis Džemaludin-ef. Čaušević“ u Cazinu prof. Zuhdija Handanović. On je izrazio dobrodošlicu svim takmičarima i njihovim muallimima, te iskazao zadovoljstvo što se ovakva jedna smotra znanja organizira upravo u hramu znanja i odgoja kakva je medresa.

„Iznova smo počašćeni da kao medresa budemo domaćini ovom takmičenju. Divno vas je sviju vidjeti ovog dana i prepoznati na vašim licima želju, ali i kroz razgovor veliki entuzijazam i trud kojeg ulažete kroz mektebsku nastavu. Ove godine, uprava medrese je odlučila da će učenicima devetog razreda koji se takmiče i osvoje prva mjesta, ponuditi stipendiju i besplatno školovanje u medresi u Cazinu. Visoko cijenimo svaki rezultat, a nekako nam je posebno drago kada nam dolaze učenici koji postižu značajne rezultate kroz mektebsku nastavu.“ – izjavio je direktor Handanović.

Komisiju za ocjenjivanje testa opšteg znanja su činili direktor medrese prof. Zuhdija Handanović i prof. Mehmed Mašić, dok su komisiju za kiraet činili hafizi Suad-ef. Šahinović i prof. dr. Rifet Šahinović.

Nakon održanog takmičenja, postignuti su sljedeći rezultati:

OBLAST OPĆEG ZNANJA – II NIVO:

  1. Emina Pivalić – Sanski Most – muallim: Zijad-ef. Ašić
  2. Ali Omerović – Bosanska Krupa – muallim: Nedžad-ef. Omerović
  3. Imran Ožegović – Cazin – muallim: Suad-ef. Osmanagić

OBLAST OPĆEG ZNANJA III NIVO:

  1. Elhamna Mujakić – Velika Kladuša – muallim: Mevludin-ef. Mujakić
  2. Nejra Liska – Bihać – muallim: Hariz-ef. Gobeljić
  3. Mubina Ramić – Bosanska Krupa – muallim: Muhamed-ef. Begić

OBLAST KIRAET – II NIVO:

  1. Harun Abdijanović – Bihać – muallim: Nazif-ef. Horozović
  2. Davud Šabić – Cazin – muallim: Smajo-ef. Šabić
  3. Ajnur Hodžić – Prijedor – muallim: Benjamin-ef. Hodžić

OBLAST KIRAET III NIVO:

  1. Muhamed Hromadžić – Velika Kladuša – muallim: Suvad-ef. Ćatić
  2. Melika Behremović – Sanski Most – muallim: Zijad-ef. Ašić
  3. Amina Livaković – Bužim – muallim: Sabahudin-ef. Dizdarević

EKIPNI POREDAK:

  1. Medžlis IZ Sanski Most
  2. Medžlis IZ Cazin
  3. Medžlis IZ Bihać
  4. Medžlis IZ Bosanska Krupa
  5. Medžlis IZ Velika Kladuša
  6. Medžlis IZ Bužim
  7. Medžlis IZ Kozarac
  8. Medžlis IZ Prijedor
  9. Medžlis IZ Bosanski Novi
  10. Medžlis IZ Bosasnski Petrovac
  11. Medžlis IZ Bosanska Kostajnica
  12. Izvor:muftijstvobihacko.ba
Nastavi čitati

USK

Krajina se potresnim porukama oprašta od Almira Rizvića: Tvoji dječaci će uvijek podsjećati na tebe

Published

on

By

U saobraćajnoj nesreći koja se dogodila danas, 12. maja u Velikoj Kladuši smrtno je stradao Almir Rizvić svima poznat kao Buba.

Almir je bio član Motor kluba El Fuego iz Velike Kladuše.

 

Od motoriste se na društvenim mrežama opraštaju prijatelji i porodica

“Rođak moj, nismo se često čuli ali smo se voljeli i godišnje bar jednom vidjeti. Žao mi je što si nas napustio, nažalost, neki vozač ti je uzeo život. Tvoji dječaci su ostali iza tebe koji će nas uvijek podsjećati da im je otac jedan veliki čovjek, jedan veliki Almir Rizvić koji je uvijek htio pomoći svima oko sebe…

 

Tvoje informacije gdje je zastoj, gdje se čeka na autocestama i drugo će uvijek faliti stranici Granični prijelaz Maljevac.

Vječni rahmet ti želimo svi skupa a porodici sabur. Rođak moj, falit će svima…”, navedeno je na stranici GP Maljevac.

Nastavi čitati

USK

U teškoj saobraćajnoj nesreći poginuo Almir Rizvić Buba iz Velike Kladuše

Published

on

By

U jutrašnjoj saobraćajnoj nesreći koja se dogodila u Velikoj Klasuši smrtno je stradao Almir Rizvić svima poznat kao Buba. Almir je bio član Motor kluba El Fuego iz Velike Kladuše.

Kako nezvanično saznajemo, Almiru je izletio automobil kod velikokladuške autokuće nakon čeka je usljed udara motor odbačena sa kolovozne trake, piše GPM.

PU Velika Kladuša trenutno je sigurala mjesto nesreće gdje će se izvršiti policijski očevid nakon čeka ćemo imati više informacija.

Nastavi čitati

Najčitanije