Connect with us

BiH

(FOTO) Srebrenički iguman, koji voli oružje i četnike, pisao Durakoviću: Pokušali ste uplašiti goloruke Srbe

Published

on

Bezočno lažete, jer dobro znate da mi nikada nikoga nismo ugrozili, rekao je iguman Luka

Iguman pravoslavnog manastira Karno kod Srebrenice, Luka Babić, uputio je pismo potpredsjedniku Republike Srpske Ćamilu Durakoviću.

Iguman Luka poznat je kao svešteno lice koje se voli slikati sa oružjem i četničkom ikonografijom, te okupljati osobe sumnjive prošlosti i sadašnjosti u manastiru Karno kod Srebrenice.

On je ovog puta Durakoviću pisao povodom neustavnog dana RS odnosno snimka kojeg je Duraković objavio i na kojem se mogla vidjeti još jedna provokacija kada je u Kragljivodama lokalni monah okupio ljude, a selom se orio Baja Mali Knindža.

Iznio je iguman Luka u svom pismu niz kritika, Bošnjake je nazvao “preimenovanom osmanlijskom zaostavštinom”…

Također je Durakoviću poručio kako će se “vidjeti u augustu”. Pismo igumana Luke ovim putem prenosimo u cijelosti:

– Kada ste već toliko nevaspitani i zaslijepljeni mržnjom prema svemu srpskom, pa nam niste ni čestitali Božić, iako ste bili taj dan sa vašim lovačkim bašibozlukom preko puta nas na Kragljivodi Metohu Manastira Karno. Umesto toga ste kao miševi, neovlašteno nas snimali, iz one nelegalne daščare i paščare preko puta, gde se najčešće okupljaju lovci s kerovima i pijanci, koji urlaju, a misle da pjevaju.

Kao i za Bogojavljenje i Časni Krst, opet moram da vas učim i za Badnjak. To je stari srpski običaj koji nije mogao da spreči ni osmanlijski ni austrougarski ni komunjarski okupator, pa neće ni preimenovana osmanlijska zaostavština. Srbi su slavili i slaviće dok je sveta i veka. Naravno i taj dan ste došli sa lovačkim puščetinama i psima i stajali preko puta, pokušavajući uplašiti verujući goloruki narod nazivajući nas “manjinskim radikalnim grupama”. Smešni ste i jadni, k‘o iz lošeg filma. Pa još po starom običaju posle kukate.

Bezočno lažete, jer dobro znate da mi nikada nikoga nismo ugrozili, niti je to u Duhu Pravoslavlja. Situacija je potpuno obrnuta od one koju iznosite u javnost, obmanjujući hiljade lakovernih duša, pre svih muslimana. Vi ste taj koji svaki Pravoslavni Praznik i Imendan pokušavate začiniti gorčinom i sebi pridavati značaj koji nemate ni u sopstvenom narodu.

Najlakše je napadati i klevetati pravoslavne sveštenike, što godinama i uporno radite, znajući da vam uglavnom neće ni odgovoriti, niti se „braniti”. Vaša mržnja, da ne kažem glupost, je poprimila ogromne razmere. Pominjete mezarje preko puta, koje ste uzurpirali, znajući da su tu sahranjeni ubijeni Srbi u Prvom ratu. Streljali su ih austrougarski „šuckori”, najgori lokalni ološ, kako ih je opisao naš poznati nobelovac Ivo Andrić.

Nad humkama je bio i spomenik koji ste ukrali i odneli u Tuzlu. Zahvaljujući dobroti nekih ljudi, muslimana, vraćen je i nalazi se u Srpskom Pravoslavnom Manastiru Karno kod Srebrenice. Taj spomen ubijenim Srbima će biti, s Božjom pomoći, obnovljen i svedočiće. A kakvu sreću i blagostanje vi možete graditi i očekivati podižući mezarja na srpskim kostima ?!.

Toliko godina već kidišete i nasrćete na Srpsku Pravoslavnu Crkvu i još niste shvatili da je Svetlost Hristovog Jevanđelja i NJegovih Svetih jača od svih sila mraka, obmane, klevete i laži. Dobro vam je poznato kako su prošli klevetnici i lažovi na Sveti Manastir. Naučite bar nešto kad vam je Bog dao vremena. „Početak mudrosti je strah Gospodnji” kaže Premudri Solomon. Ali pošto ste vi uglavnom američki i nemački đaci, iz istorije niste ništa naučili, vidimo se u avgustu.

Želim vam da dugo godina budete potpredsednik Srpske i obilježavate Dan državnosti i NJen rođendan pod crveno plavo belim barjakom. BOŽE PRAVDE!, napisao je iguman Luka.

Povodom ovog pisma na društvenoj mreži X oglasio se i sam Duraković koji je kazao da ovo pismo pokazuje lik i djelo jednog sveštenog lica.

– S obzirom da mi je zvanično dostavljeno pismo Arhimadrita Luke osaćanskog „sa svim u Hristu bratstvom“, napisano u manastiru Karno, 9. januara 2024. godine, istina nepotpisano i bez obilježja SPC, molim vas da izdvojite malo vremena da pročitate i osjetite riječi, lik i djelo jednog „sveštenog lica“.

Igumane Luka, iz svog bosansko-američkog obrazovanja i kulture sam naučio da svešteno lice ne poziva na progon “turaka” (uz gusle), a kako svjedoče video-snimci iz Vašeg manastira, Vi to radite. Sveštena lica ne prijete, ne bacaju topovske udare u bošnjačkim selima, ne puštaju nacionalističke pjesme, ne fotografišu se sa četničkim obilježjima ili u vojnim uniformama, sa oružjem… i ne ponose se time.

Iskreni pravoslavni sveštenici, za razliku od Vas, ne tuku i ne vrijeđaju svoje vjernike i zahvalni su drugima na pomoći. Igumane Luka, brzo ste zaboravili da Vas je baš ovaj, kako Vi kažete, “mrzitelj” preselio iz željeznog kontejnera u objekat dostojan SPC i da je ovaj „mrzitelj“ popravljao put da bi vjernici mogli doći do manastira.

Danas, nažalost, imate asfalt, ali nemate vjernike, a pitate li se zašto? Pokojni pop Đoko je bio svešteno lice u našem kraju, a voljeli su ga svi, jer je bio čovjek dostojan poštovanja i poziva koji je časno obavljao. Vi ste iz Bugojna došli u mjesto u kojem apsolutno ne poznajete (i ne želite prihvatiti) prilike i vjekovne dobre odnose komšija i sada biste ovdje Srbima i Bošnjacima (ako Vam je draže, pravoslavcima i muslimanima) nametali Vaš stav i narativ.

U “daščari” koju spominjete, ma kakva ona bila, druže se časni Srbi i Bošnjaci, koji se smiju i čude Vašem neprimjerenom, neprihvatljivom i skandaloznom ponašanju sa još nekoliko isprepadanih “vjernika” koji čak nisu iz Srebrenice uopšte, piše Oslobodjenje.

O mom odnosu prema pravoslavcima dovoljno govori i ova zahvalnica (ispod), koju sam dobio od starješine Sabornog hrama Svete Trojice u Mostaru, dok o Vama, Igumane Luka, govori Vaše pismo, vokabular i jasno izneseni mrziteljski stavovi.

Kao građanina Srebrenice, lično me je sramota što službu obavljate u našoj zajednici, a ovu Vašu bruku objavljujem radi Srpske pravoslavne crkve, drugih sveštenika, pravoslavaca i svih građana Bosne i Hercegovine. Igumane Luka, vidimo se mi svakoga dana u svom i na svom… pa i „u augustu“, šta god to u Vašem pismu značilo, poručio je Duraković.

BiH

Kako političari troše vaš novac na automobile: Mora imati masažu sjedišta, TV i unutrašnjost crne boje

Published

on

By

Vozilo mora imati masažu sjedišta, TV i unutrašnjost crne boje

Odlukom Vlade Federacije Bosne i Hercegovine donesene na 31. sjednici prošlog mjeseca o kupovini službenih automobila u vrijednosti od 1.6 miliona KM, vozni park domaćih političara ponovo je učinila vrućom temom. Od njene nezavisnosti do danas, zemlja pred kojom je bio put izgradnje njene ekonomije i kompletne infrastrukture, znala je biti u deficitu po mnogo osnova (u budžetu uvijek ili često nije bilo dovoljno novca da bi se povećale naknade za porodilje, samohrane majke, socijalne kategorije, penzije, plate…), ali nikada u BiH, u oba njena entiteta, nije nedostajalo novca u budžetu za kupovinu novih službenih automobila za potrebe njenih institucija i državnih preduzeća. Koliko je vozni park bh. političara impresivan, pokazuje i podatak da je nerijetko godinama bio i tema novinskih članaka u susjedstvu, koji su znali napisati, citirajući neformalne razgovore nekih od političara, kako neće da se voze u autu u kojem se vozio njihov prethodnik, piše Forbes.

 

Vozilo mora imati masažu sjedišta, TV i unutrašnjost crne boje

 

Tokom 2023. godine, javni sektor u BiH je na službene automobile potrošio 18,5 miliona KM, ali to nije konačna cifra, jer je krajem te godine najavio kupovinu još 12 automobila. Pozivajući se na podatke iz obavještenja o javnim nabavkama, ili tenderima objavljenim na Portalu javnih nabavki BiH, prošle godine mediji su objavili detaljnu listu – pregled institucija, ustanova, agencija, javnih preduzeća, općina i gradova u cijeloj BiH koji su 2023. nabavljali službene automobile, plaćajući ih iz budžeta, sa cijenama bez PDV.

 

U tenderskoj dokumentaciji se može pronaći opis, specifikacije, kakve automobile žele, pa tako naprimjer, za jedno od vozila koje je traženo, navodi se da mora imati i ventilaciju i masažu prednjih sjedišta, frižider i TV. Tražena boja je metalik crna te i unutrašnjost vozila mora biti u crnoj boji.

 

Ostatak teksta pročitajte ovdje.

Nastavi čitati

BiH

Dodik i Vučić se sastali pa najavili: “23. maja zajednički ćemo se boriti za istinu, ponos i dostojanstvo”

Published

on

By

Generalna skupština Ujedinjenih nacija razmatraće prijedlog rezolucije o Srebrenici i izjasniti se o nacrtu tog dokumenta 23. maja – Otvaranje Pandorine kutije

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić sastao se danas u Beogradu sa predsjednikom Republike Srpske Miloradom Dodikom.

Ključna tema razgovora bili su odnosi Republike Srbije i Republike Srpske i reakcija cejelokupnog srpskog naroda na izglasavanje rezolucije o Srebrenici u Generalnoj skupštini Ujedinjenih nacija, prenosi RTRS.

– Obavijestio sam predsjednika Dodika o naporima koje Republika Srbija preduzima kako bi se zaštitili vitalni nacionalni interesi srpskog naroda, ali i međunarodno javno pravo, još jednom ponovivši da bi usvajanje takve rezolucije značilo otvaranje Pandorine kutije za budućnost uz otvaranje nebrojeno mnogo rana iz prošlosti, napisao je Vučić na Instagram nalogu.

Istovremeno, dodao je Vučić, predsjednik Dodik me je informisao o razgovorima koje je imao u Budimpešti sa mađarskim premijerom Viktorom Orbanom i daljim perspektivama razvoja odnosa Srbije i Srpske.

– Dodik me je upozorio da će donošenje rezolucije o genocidu u Srebrenici imati katastrofalne posljedice na odnose unutar BiH, naveo je Vučić.

Posebna tema razgovora bio je predstojeći Sabor srpskog naroda zakazan za 8. juni u Beogradu, za koji su dogovorene brojne zajedničke aktivnosti, potpisivanje memoranduma i sporazuma, kao i događaji koji će potvrditi jedinstvo naroda i njegovo pravo da očuva svoja ognjišta, bude svoj na svome i zaštiti pravo na budućnost generacija koje dolaze.

– Republika Srbija i Republika Srpska će se 23. maja ove godine, zajednički i jedinstveno, boriti za istinu, ponos i dostojanstvo srpskog naroda, rekao je Vučić.

Kao što je poznato, Generalna skupština Ujedinjenih nacija razmatraće prijedlog rezolucije o Srebrenici i izjasniti se o nacrtu tog dokumenta u četvrtak 23. maja.

Nastavi čitati

BiH

Dijelovi miša pronađeni u konzervama graha koje su isporučene na bh. tržište

Published

on

By

Agencija za sigurnost hrane BiH je putem Sistema brzog uzbunjivanja za hranu i hranu za životinje obaviještena da je na bh. tržište isporučen proizvod konzervirani grah u kojim je utvrđeno prisustvo dijelova miša.

Riječ je o smeđem sterilizovanom pasulju čiji je proizvođač/izvoznik “Fijama Vezuvijana” iz italijanskog grada Otavijano.

Radi se o lotovima L M261 / LOT L F361 svih rokova upotrebe.

Sve raspoložive informacije o proizvodu, shodno važećim propisima, dostavljene su na dalje postupanje nadležnim inspekcijskim organima u Bosni i Hercegovini od kojih je zatraženo preduzimanje mjera i povratno obavještavanje Agencije za sigurnost hrane BiH.

Iz Agencije napominju da se ova obavijest odnosi isključivo na proizvod sa navedenim podacima.

Nastavi čitati

Najčitanije