Connect with us

BiH

(VIDEO) Trobojke i litija: Građani u Banjoj Luci skandiraju “Oj Kosovo, Kosovo zemljo moja voljena”

Published

on

Obilježavanje Bogojavljenja počelo je jutros Svetom arhijerejskom liturgijom

U Banjoj Luci su se danas okupili građani u litiji povodom Bogojavljenja, nakon koje će uslijediti i plivanje za Časni krst.

Dok su hodali ulicama bh. gradam okupljeni su pjevali pjesmu “Kosovo, Kosovo zemljo moja voljena”, a sve je to zabilježeno na jednom od videosnimaka.

Kako je to izgledalo možete pogledati na snimku ispod.

Inače, obilježavanje Bogojavljenja počelo je jutros Svetom arhijerejskom liturgijom koja je služena u Hramu Hrista Spasitelja.

BiH

Vukanović odao počast pripadnicima VRS – “Omaž herojima, najveći teret rata podnio je srpski vojnik”

Published

on

By

Lider Liste za pravdu i red kaže da su pripadnici VRS “izvojevali slobodu”

Nebojša Vukanović, lider Liste za pravdu i red i zastupnik u Narodnoj skupštini RS, jučer se oglasio na svom blogu povodom godišnjice osnivanja VRS-a.

On je poručio da su “ogromna žrtva i hrabrost izvojevali međunarodno priznate granice RS u okviru Dejtonskog sporazuma”.

– Na današnji dan, 12.5.1992. godine, u teškim vremenima, u jeku rata koji je buktio na svakom koraku, osnovana je Vojska Republike Srpske. Čast oficirima i komandantima ali najveći teret rata i stradanja podnio je srpski vojnik, a ogromna žrtva, borba i hrabrost izvojevali su slobodu i međunarodno priznanje granica Republike Srpske u Dejtonu, napisao je Vukanović.

Potom je poručio da nije zadovoljan statusom demobilisanih boraca u Republici Srpskoj.

– Neka je slava i pokoj duši svim poginulim borcima i nedužnim žrtvama, a tužno je što skoro 30 godina nakon rata nisu ispravljene nepravde prema demobilisanim borcima, ratnim vojnim invalidima, djecu i porodicama poginulih, što nemaju status u društvu koji zaslužuju, kazao je on na svom blogu.

Nastavi čitati

BiH

Ogrešević: “Program FTV-a nije smio biti ugašen, naš general Alagić je oslobodio te repetitore na Vlašiću”

Published

on

By

U javnosti se nedavno pojavila informacija da bi Vlada Federacije BiH mogla biti rekonstruisana.

U ovim preslagivanjima bi mogao da ministar unutrašnjih poslova Ramo Isak ostane bez pozicije koju obnaša.

Navodno, on će biti taj koji će biti smijenjen čime bi se ugrozila većina u Parlamentu FBiH. U nedavnom gostovanju na Hayat TV, Isak je istaknuo kako se on ne može baš tako lahko smijeniti s obzirom na veoma dobru saradnju sa premijerom Nerminom Nikšićem.

Predsjednik NES-a Nermin Ogrešević objašnjava u emisiji “Istraga sedmice” Hayat televizije da se počelo nagađati da će NES ući u vlast.

“Program FTV-A nije smio biti ugašen jer je to nepojmljivo. Mi smo se borili u ratu za te repetitore. Naš general Alagić je oslobodio te repetitore na Vlašiću“, na početku razgovora je rekao Ogrešević za Hayat TV.

Kada se pokrenula priča o rekonstrukciji Vlade FBiH, počelo se nagađati da će se NES priključiti Vladi. S obzirom da je NES bio dio pregovora oko Vlade FBiH prije dvije godine, ove glasine ne iznenađuju.

“Ja nisam u tom odnosu razumio da zaista bitan glas Krajine a i NES-a.  Ne razumijem otkud NES u toj priči oko Vlade FBiH. Mi nismo ljuti zbog Krajine na SDA nego na Bakira Izetbegovića jer me je slagao. Mi znamo zaključiti koja su to državna pitanja a znat ćemo procijeniti kada treba biti za nešto a kada protiv nečega”, govori Ogrešević za Hayat.

O tome kakva je situacija u državi i kako se SDA prema tome odnosi, Ogrešević je izrazio zabrinutost.

Naglasio je kako daju sebi za pravo da promišlaju situaciju i izazove u kojoj se nalazimo ali da ne promišljaju o ulasku u Vladu FBiH na čin da se nečim trguje.

“Ja sam onda pogriješio jer je SDA svojim odnosom prema NES izigrala naše povjerenje. Njih to ne zabrinjava jer očito situacija nije teška. Nisam bio upravu kada sam mislio da promišljamo oko nekih ideja. Nema takvih razgovora, odnosno trgovine, oko ulaska u Vladu FBiH. Dajemo sebi pravo da sagledavamo tendencije zbilje i kakvi će izazovi biti pred nama. Tako sagledavamo situaciju kako se treba postaviti. Mislim da fali inicijative jer SDA nije navikla da bude u opoziciji. Mi smo iznijeli svoje prijedloge kao recimo Zakon o sudovima”, ističe Ogrešević za Hayat TV.

Ako ministar unutrašnjih poslova bude smijenjen, Ogrešević nije eksplicitno rekao da li će prihvatiti ovu ponudu.

Ja ne bih hipotetički mogao na to pitanje odgovoriti. Mi smo bili protiv da se imenuje Vlada na način na koji se imenovala. Ne isključujem mogućnost da razgovaramo u narednom periodu sa svima. Sve ostalo je nagađanje. Mi smo pokazali da nam prioritet nije ulazak u vlast. Odbili smo 4 ministarstva kada nas je trebao imenovati Visoki predstavnik”, navodi Ogrešević za Hayat TV.

SDA je u Krajini otišla u vlast sa strankama Trojke. Ovo je bilo izenenađujuće s obzirom da su na državnom i federalnom nivou stranke Trojke došle na vlast umjesto SDA.

“Meni nije drago ali je živo u svim kantonima. Kada se vraćamo na taj period kaad smo izbačeni iz vlasti u USK, naši argumenti su i dalje valjani. Razumijevao sam i tada da ako se ne bavimo sistemom da ćemo imati velikih problema. Za uspostavlajnje reda treba nam puno volje i snage. Kada bih imao snage poredao bih stvari drugačije. SDA i Trojka su sada u Krajini. Mi zvaničnih pregovora nismo imali ni sa kim. Naravno da postoje pojedinačni razgovori ali nema konkretnih razgoovra. Nema te kombinatorike da mi podržimo Trojku na nivou FBiH a oni nas u USK. Nije prihvatljivo da na taj način trgujemo”, kaže Ogrešević za Hayat TV.

Nastavi čitati

BiH

Održano XXVI mektebsko takmičenje na nivou Muftijstva bihaćkog

Published

on

Mekteb je najbitnija, najobuhvatnija i naznačajnija obrazovna institucija u Bosni i Hercegovini.

U medresi „Reis Džemaludin-ef. Čaušević“ u Cazinu je u nedjelju, 12.5.2024. godine održano 26. mektebsko takmičenje na nivou Muftijstva bihaćkog. Ovo je drugi nivo takmičenja mektebske nastave, nakon što je prije 14 dana održano takmičenje na nivou medžlisa, a pobjednici sa ovog takmičenja će predstavljati Muftijstvo bihaćko na nivo Rijaseta Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini 26. maja 2024 u Sarajevu. Polaznici mekteba su se takmičili iz dvije oblasti: kiraet i opće znanje i dvije kategorije: II i III kategorija.

Prisutnim takmičarima i njihovim muallimima se obratio muftija bihaćki hafiz Mehmed-ef. Kudić. On se zahvalio svima koji rade na unapređenju mektebske nastave, muallimima posebno, ali i roditeljima kojima je stalo da njihova djeca pohađaju mekteb i stiču znanja i odgoj kroz mektebsku nastavu.

„Ovo je festival našeg zajedničkog uspjeha. Mnogo truda i rada je iza ovog uspjeha. Nije beznačajna stvar kada svakog vikenda sedam hiljada polaznika mekteba pohađa mekteb na nivou našeg muftijstva. Kada bi bili svjesni potpunog značaja mekteba, svi akteri bi učinili maksimum da olakšamo i poboljšamo rad mekteba, jer je mekteb najbitnija, najobuhvatnija i naznačajnija obrazovna institucija u Bosni i Hercegovini. Koliko je važno biti na putu znanja, kroz sufaru, ilmihal i učenje Kur’ana, govori nam i ajet u kojem Uzvišeni Allah, dž.š., kaže da uvijek treba postojati grupa koja će razumjeti i naučiti vjeru i to znanje o vjeri prenositi drugima. Trebate znati da se melekanska krila prostiru pred onim koji ide putem znanja. Čestitam pobjednicima, a posebno želim istaći da danas nema gubitnika. Vi ste najodabranija skupina i znam da ste na visokom stepenu znanja, odgoja i čestitosti. Čestitam i vašim muallimima i odajem mi veliko priznanje za njihov rad i žrtvu.“ – poručio je muftija Kudić.

Prije samog početka takmičenja, tehničke detalje u vezi takmičenja je pojasnio mr. Haris-ef. Veladžić, rukovodilac Službe za vjerske poslove i obrazovanje muftijstva bihaćkog i obratio se svim takmičarima sa nekoliko riječi.

„Sama činjenica da ste vi ovdje danas je pokazatelj da ste najbolji u svojim matičnim mektebima, pa onda ste svoju izvrsnost potvrdili na takmičenjima u vašim medžlisima i kako god završili danas, svi ste vi izvrsni i zaslužujete najveća priznanja i čestitke. Zahvaljujemo se našoj medresi na gostoprimstvu, direktoru Handanoviću i našim cijenjenim muderrisima, članovima komisije i nadamo se da će među vama biti onih koji će, ako Bog da, biti pobjednici i na višem niovu takmičenja.“ – rekao je u svom obraćanju mr. Veladžić.

Obratio se i direktor medrese „Reis Džemaludin-ef. Čaušević“ u Cazinu prof. Zuhdija Handanović. On je izrazio dobrodošlicu svim takmičarima i njihovim muallimima, te iskazao zadovoljstvo što se ovakva jedna smotra znanja organizira upravo u hramu znanja i odgoja kakva je medresa.

„Iznova smo počašćeni da kao medresa budemo domaćini ovom takmičenju. Divno vas je sviju vidjeti ovog dana i prepoznati na vašim licima želju, ali i kroz razgovor veliki entuzijazam i trud kojeg ulažete kroz mektebsku nastavu. Ove godine, uprava medrese je odlučila da će učenicima devetog razreda koji se takmiče i osvoje prva mjesta, ponuditi stipendiju i besplatno školovanje u medresi u Cazinu. Visoko cijenimo svaki rezultat, a nekako nam je posebno drago kada nam dolaze učenici koji postižu značajne rezultate kroz mektebsku nastavu.“ – izjavio je direktor Handanović.

Komisiju za ocjenjivanje testa opšteg znanja su činili direktor medrese prof. Zuhdija Handanović i prof. Mehmed Mašić, dok su komisiju za kiraet činili hafizi Suad-ef. Šahinović i prof. dr. Rifet Šahinović.

Nakon održanog takmičenja, postignuti su sljedeći rezultati:

OBLAST OPĆEG ZNANJA – II NIVO:

  1. Emina Pivalić – Sanski Most – muallim: Zijad-ef. Ašić
  2. Ali Omerović – Bosanska Krupa – muallim: Nedžad-ef. Omerović
  3. Imran Ožegović – Cazin – muallim: Suad-ef. Osmanagić

OBLAST OPĆEG ZNANJA III NIVO:

  1. Elhamna Mujakić – Velika Kladuša – muallim: Mevludin-ef. Mujakić
  2. Nejra Liska – Bihać – muallim: Hariz-ef. Gobeljić
  3. Mubina Ramić – Bosanska Krupa – muallim: Muhamed-ef. Begić

OBLAST KIRAET – II NIVO:

  1. Harun Abdijanović – Bihać – muallim: Nazif-ef. Horozović
  2. Davud Šabić – Cazin – muallim: Smajo-ef. Šabić
  3. Ajnur Hodžić – Prijedor – muallim: Benjamin-ef. Hodžić

OBLAST KIRAET III NIVO:

  1. Muhamed Hromadžić – Velika Kladuša – muallim: Suvad-ef. Ćatić
  2. Melika Behremović – Sanski Most – muallim: Zijad-ef. Ašić
  3. Amina Livaković – Bužim – muallim: Sabahudin-ef. Dizdarević

EKIPNI POREDAK:

  1. Medžlis IZ Sanski Most
  2. Medžlis IZ Cazin
  3. Medžlis IZ Bihać
  4. Medžlis IZ Bosanska Krupa
  5. Medžlis IZ Velika Kladuša
  6. Medžlis IZ Bužim
  7. Medžlis IZ Kozarac
  8. Medžlis IZ Prijedor
  9. Medžlis IZ Bosanski Novi
  10. Medžlis IZ Bosasnski Petrovac
  11. Medžlis IZ Bosanska Kostajnica
  12. Izvor:muftijstvobihacko.ba
Nastavi čitati

Najčitanije