Connect with us

Magazin

Geni su čudo: Znate li šta naslijeđujemo od oca, a šta od majke?

Published

on

Ona ima osmijeh na oca, on je naslijedio mamine oči – sve su to stvari koje obično čujemo kada poredimo djecu s njihovim roditeljima.

Međutim, postoje osobine za koje možda ne znate od koga potječu.

 

Nauka ima neke dogovore.

 

Majčina mudrost

Radi se o inteligenciji. Obično se kaže da su žene mudrije i, iako to može biti istina ili ne, činjenica je da svoju pamet nasljeđujete od majčinih gena.

 

Metabolizam

Prema istraživanju objavljenom u časopisu Nature Communications, sposobnost mršavljenja i održavanja zdravog metabolizma dolazi također od majke.

 

Kilogrami viška

Međutim, ista ta studija otkriva da možete kriviti svog oca ako se malo udebljate. Iako, naravno, sve ovisi o drugim faktorima kao što su način na koji se hranite i vaš stil života.

 

Pubertet

Genetika oba roditelja ima ulogu u pubertetu, no istraživanje koje je objavio New England Journal of Medicine ukazuje na to da morate zahvaliti ocu ako uđete u pubertet ranije od ostatka vaših školskih kolega.

Porodična anamneza

Porodična anamneza je važna kako biste znali hoćete li kasnije u životu imati demenciju, naročita porodica s majčine strane.

Rizici od Alzheimerove bolesti

Prema rezultatima istraživanja objavljenim u Biological Psychiatry, genetski rizici povezani s Alzheimerovom bolešću prvenstveno dolaze od majke.

Plodnost dolazi od oca

Vjerovali ili ne, na plodnost žene može utjecati gen naslijeđen od oca.

Genetska disfunkcija

U istraživanju, objavljenom u Scienceu, genetska disfunkcija koju prenosi otac mogla bi utjecati na jajne ćelije žene, čineći je neplodnom.

 

Fokus

Ako imate problema s koncentracijom, majčini bi geni mogli biti zaslužni za to.

Serotonin

Ako je vaša majka imala niže razine serotonina, veća je vjerovatnoća da ćete razviti poremećaje povezane s nedostatkom pažnje, prema istraživanju objavljenom u JAMA Psychiatry.

Šanse nisu baš 50/50

Naravno, vaš spol je definiran vašim genima, ali porodica vašeg oca mogla bi igrati ulogu u tome.

Braća i sestre

Studija objavljena u Evolutionary Biology pokazuje da ako muškarac ima više braće ili više sestara, to može utjecati na djecu koju će on imati.

Dlake

Istraživanje provedeno za studiju koju je objavio PLoS Genetics pokazalo je da bi smanjenje gustoće kose moglo biti rezultat oba roditelja, donosi MSN.

Magazin

Nevjerovatan trik koji je ‘osvojio’ internet: Samo 3 kašike ove namirnice mogu vratiti odjeći boju?

Published

on

By

Vjerovatno se pitate šta bi trebale da urade tri kašike šećera koje ste ubacili u veš. Ispostavilo se da ovaj tipični kuhinjski proizvod dobro funkcioniše i u kupatilu. A sigurno će vam se dopasti njegov efekat.

U zavisnosti od željenog efekta, potopite odjeću u vodu sa šećerom ili je dodajte u veš mašinu, u odeljak za deterdžent ili omekšivač.

Ne znaju svi, ali šećer, osim slatkog ukusa i visoke kalorijske vrijednosti, ima još nekoliko prednosti. Tri supene kašike su dovoljne da se vidi razlika. O čemu se radi?

Pa, šećer djeluje kao osvježivač boje. Samo umočite svoju odjeću u rastvor šećerne vode i sačekajte nekoliko sati. Nakon toga operite kao i obično. Ova metoda sprječava da tkanine izblijede i poboljšava njihovu prirodnu boju.

To znači da će dobro funkcionisati za bijelu, crnu ili obojenu odeću. Univerzalnost je njegova neupitna prednost.

Ako nemate toliko vremena ili želje da se igrate namakanjem odeće, možete to učiniti brže. Samo stavite šećer u veš mašinu, u odeljak za deterdžent ili direktno u bubanj. To je dovoljno da produži lijep izgled odjeće, javlja Krstarica.

Nastavi čitati

Magazin

VIDEO Pokušali ukrasti sportske aute, ispali potpuni idoti pa pobjegli

Published

on

By

EPILOG pljačke uvelike podsjeća na filmski serijal Glup i gluplji.

Policija je objavila snimku provale u autosalon Thornton automotive u Doveru u Pennsylvaniji. Dva provalnika u salon su ušla zabivši se sportskim Camarom u staklo izloga. Međutim, tu kreću problemi jer se Camaro zaglavio pa ulov nisu mogli izvući van.

Osim što je Dodge Challenger Hellcat ostao zarobljen u salonu, provalnici su napravili popriličnu štetu zabivši se u golferski autić, koji se pak odbio u Dodge. Uvidjevši da su Camaro oštetili i da je automobil ostao zaglavljen na stepenicama, provalnici su se dali u bijeg i nestali u nepoznatom smjeru. Materijalna šteta je poprilična, a za nespretnim kradljivcima još se traga.

Index.hr

Nastavi čitati

Magazin

Vlada Hrvatske htjela nagraditi Baby Lasagnu s 50.000 eura, pjevač to odbio prihvatiti

Published

on

By

Na današnjoj sjednici tehničke vlade Hrvatske Andrej Plenković saopćio je kako će nagraditi Baby Lasagnu s 50.000 eura. Međutim, ubrzo po objavi vijesti pjevač se oglasio kazavši da taj novac neće prihvatiti i moli da se donira.

Premijer susjedne Hrvatske htio je nagraditi Baby Lasagnu nakon osvojenog drugog mjesta na Eurosongu, a zbog “ogromne promocije” svoje zemlje.

“Čestitka na fascinantnom uspjehu Marku Purišiću. Ukupno je bio na drugom mjestu, to je najveći uspjeh nezavisne Hrvatske. Ovo je fascinantan uspjeh, zahvaljujemo i Gradu Zagrebu na prekrasnom dočeku. I, naravno, u njegovom Umagu… Želimo mu puno uspjeha u daljnjoj karijeri”, kazao je Plenković na sjednici.

Screenshot/Instagram

Ubrzo po objavi ove informacije, oglasio se i sam Baby Lasagna te je na svom Instagram profilu kazao da taj novac ne želi prihvatiti.

“Zahvaljujem hrvatskoj Vladi na novčanoj nagradi u iznosu od 50.000 eura. Ipak, te novce ja ne mogu prihvatiti. Mogao bih navesti mnogo razloga zašto, ali prvi – najbitniji i dovoljni – je što postoji puno drugih pojedinaca i organizacija kojima će ti novci daleko više pomoći”, poručio je.

Dalje je u objavi uputio molbu Plenkoviću: “Ovim putem molim gospodina Plenkovića da u moje ime te ime hrvatske Vlade donira 25.000 eura Zavodu za pedijatrijsku onkologiju i hematologiju s dnevnom bolnicom “Mladen Čepulić”. Nadalje, ostalih 25.000 eura volio bih donirati Zavodu za pedijatrijsku hematologiju, onkologiju i transplantaciju krvotvornih matičnih stanica KBC Zabgreb”.

Nastavi čitati

Najčitanije