Connect with us

Svijet / Zanimljivosti

Za njega nije bilo mjesta u domu: Preminuo dječačić koji je gotovo dvije godine čekao da ga oduzmu roditeljima

Published

on

Braća preminulog K.N. u dobi od tri i četiri godine, za koju je socijalna služba također u istom postupku tražila izdvajanje iz porodice, još uvijek žive s roditeljima

Sredinom decembra prošle godine u bolnici “Dr. Josip Benčević” u Slavonskom Brodu preminulo je dijete u dobi od 20 mjeseci koje je, prema procjeni struke, odmah nakon rođenja trebalo biti oduzeto roditeljima, no sistem socijalne brige tokom protekle gotovo dvije godine nije mu uspio pronaći mjesto u prepunim domovima i udomiteljskim porodicama, piše Jutarnji.

Postupak oduzimanja prava roditeljima da žive s djetetom pokrenut je na Općinskom sudu u Slavonskom Brodu još u aprilu 2022., netom nakon što se dijete rodilo, ali još uvijek nije okončan jer stručni tim nekadašnjeg centra za socijalnu skrb Slavonski Brod ne može sudu dostaviti ključan podatak – gdje će dijete nastaviti živjeti nakon što se oduzme roditeljima. Tu informaciju sudska odluka obavezno mora sadržavati.

Zahtjevi i odbijenice

Zahtjevi za smještaj, poslani u proteklom periodu na niz ustanova, porodičnih domova i timova za udomiteljstvo, stručnom timu slavonskobrodske socijalne službe redom se i dalje vraćaju s odbijenicama: “Puni smo, ne možemo osigurati skrb za još djece”.

Pomoć nadležnog Ministarstva socijalne politike stručnjaci iz Slavonskog Broda zatražili su još u julu 2022. godine. Braća preminulog K.N. u dobi od tri i četiri godine, za koju je socijalna služba također u istom postupku tražila izdvajanje iz porodice, još uvijek žive s roditeljima.

Riječ je o porodici koja živi u dvije prostorije bez vode i sanitarnog čvora, a roditelji, prema procjeni struke, ni uz stručnu pomoć ne mogu adekvatno brinuti o njima, prije svega zbog intelektualnih teškoća s kojima se nose oba roditelja (majci je utvrđena lakša do umjerena mentalna retardacija).

O cijelom je slučaju obaviještena i policija, koja je izvijestila da je provela kriminalističko istraživanje koje nije utvrdilo elemente krivičnog djela te su poslali izvještaj Županijskom državnom odvjetništvu u Slavonskom Brodu. Tragova nasilja na djetetu nije bilo, a koji je uzrok djetetove smrti iz bolnice novinari Jutarnjeg nisu uspjeli saznati: odgovorili su kako će ih o tome izvijestiti u što kraćem roku, čim naprave analizu “složene medicinske dokumentacije”.

Smrt u kolijevci

Iz Hrvatskog zavoda za socijalni rad (HZSR) i nadležnog Ministarstva socijalne politike, čiji ministar Marin Piletić mjesecima tvrdi da Hrvatska nema nikakvih ličnih problema sa smještajem djece te da su besmislice podaci koje iznose stručni radnici o 500 djece kojoj ovaj čas treba smještaj, očitovali su se na slučaj šturo, bez ikakvog preuzimanja odgovornosti.

Tvrde kako su od policije dobili obavijest da je dijete umrlo zbog iznenadnog zastoja rada srca, odnosno da je uzrok tzv. smrt u kolijevci.

Riječ je o sindromu iznenadne smrti dojenčadi (SIDS) koji je, po definiciji, neobjašnjiva smrt, koja nastupa obično tokom sna kod zdrave djece mlađe od godinu dana, a 90 posto ovakvih smrti bilježi se kod djece između dva i četiri mjeseca života. Dijete K. N. je imalo u trenutku smrti gotovo dvije godine, stiglo je u bolnicu iz 40 minuta udaljenog mjesta te je u bolnici, prema riječima svjedoka, oživljavano 45 minuta.

– U konačnici je potpuno nevažno od čega je dijete umrlo. Ostaje činjenica da je cijeli svoj kratki život provelo u uvjetima i u porodici za koju je struka i prije njegova rođenja nedvojbeno utvrdila da je za dijete visokougrožavajuća – kažu u inicijativi #odšutnjedopromjene. Inicijativa okuplja gotovo 600 stručnih radnika u sistemu socijalne skrbi, a oformljena je upravo zbog ogromnog stresa i straha s kojim se suočavaju stručni radnici zbog dramatičnog manjka smještajnih kapaciteta.

Svijet / Zanimljivosti

Skandalozna poruka Izraelu iz SAD-a: “Možete koristiti nuklearno oružje u Gazi”

Published

on

By

U Drugom svjetskom ratu odlučili smo okončati rat bacanjem bombi na Hirošimu i Nagasaki. Bila je to ispravna odluka, kazao je Lindsey Graham

Američki republikanski senator Lindsey Graham usporedio je izraelske napade na Gazu s američkim nuklearnim napadima na japanske gradove Hirošimu i Nagasaki. Implicirao je, time, da Izrael također ima pravo koristiti nuklearno oružje kako bi dobio rat.

Graham je govorio o napadima Izraela na Gazu u emisiji Meet the Press na televiziji NBC.

– U Drugom svjetskom ratu odlučili smo okončati rat bacanjem bombi na Hirošimu i Nagasaki. Bila je to ispravna odluka, kazao je i dodao:

– Izrael, kao židovska država, imate pravo učiniti sve što je potrebno za preživljavanje, prenosi Anadolija.

Istakao je i to da Izraelu treba osigurati bombe.

– Osigurajte Izraelu bombe koje su mu potrebne da okonča ovaj rat, za koji nema luksuz da ga izgubi, i sarađujte s njima kako bi smanjili žrtve, poručio je Graham.

Podsjetimo, američki predsjednik Joe Biden je, u svojoj izjavi od 9. maja, kazao da će obustaviti pomoć u oružju Izraelu ako izvrši veliki napad na Rafah. Njegova izjava je naišla na reakciju i Republikanske stranke u SAD-u i Izraela.

Nastavi čitati

Svijet / Zanimljivosti

Otac i maćeha zlostavljali djevojčicu do smrti, držali je vezanu u podrumu

Published

on

By

Djevojčica je bila prisiljena spavati na podu, bez jastuka i pokrivača. Govorili su joj da ne treba očekivati ni doručak, ni ručak ni večeru

Djevojčica iz Pennsylvanije umrla je nakon što su je mjesecima mučili otac i maćeha, piše Daily Mail.

Malindu Hoagland (12) policija je 4. maja pronašla “jedva živu” nakon što je njezin otac Rendall Hoagland pozvao hitnu pomoć. Tvrdio je da je biciklom udarila u stablo, piše Index.

Malinda, koja je imala samo 22 kilograma, umrla je nekoliko sati nakon što je stigla u bolnicu. Osoblje je bilo šokirano njezinim fizičkim stanjem. Po tijelu je imala modrice, slomljene kosti i oštećenu jetru.

Optuženi za smrt

Hoagland (52) i njegova zaručnica Cindy Warren (45) optuženi su za njezinu smrt dva dana kasnije.

Daily Mail pregledao je objave na društvenim mrežama para. Primijetili su da je otac prestao objavljivati njezine fotografije početkom januara, ali nastavio je objavljivati fotografije sina Gavina za kojeg policija tvrdi da nije zlostavljan.

Djevojčica, na posljednjim fotografijama koje je objavio otac izgleda mršavo, a njezina ruka izgleda prekrivena modricama.

Maćeha djevojčice 2009. godine priznala je krivicu jer nije spriječila svog bivšeg supruga u premlaćivanju sina Isaiaha koji je tada imao tri godine. On je osuđen na zatvorsku kaznu zbog zlostavljanja dječaka, ali i zbog ubistva svoje dvogodišnje kćeri iz prethodne veze.

Prestala ići u školu

Policija je saopćila da je Malinda prestala ići u školu u decembru te da su je često vezali za namještaj u podrumu. Pojavljivala se, priopćili su, na online predavanjima, ali je bila vezana tako da to nije bilo vidljivo na kameri.

Videozapisi koje je par izbrisao navodno pokazuju razmjere zlostavljanja djevojčice. Na nekima od njih, Malinda je bila prisiljena spavati na podu, bez jastuka i pokrivača. Govorili su joj da ne treba očekivati ni doručak, ni ručak ni večeru.

Navodno su obrisali i poruke prije nego što su pozvali hitne službe. Međutim, policija je uspjela vratiti poruke u kojima su razgovarali o pogoršanju njezinog zdravstvenog stanja.

Oboje ih terete za pokušaj ubistva, napad i otmicu, a istražitelji kažu da su moguće i dodatne optužbe, uključujući ubistvo.

Nastavi čitati

Svijet / Zanimljivosti

(VIDEO) Palestinci gladuju, a ilegalni jevrejski doseljenici uništavaju humanitarnu pomoć

Published

on

By

Ako su ovo mladi na kojima svijet ostaje, budućnost će biti gora od sadašnjosti…

Ilegalni jevrejski doseljenici na okupiranoj Zapadnoj obali jučer su zaustavili kamione pomoći, koji su išli u Pojas Gaze, i bacili je na cestu.

Istovremeno, glad i žeđ u Gazi, koja je više od sedam mjeseci pod intenzivnim izraelskim napadima, pogoršavaju se iz dana u dan. Situaciju ozbiljno pogoršava smanjenje broja kamiona pomoći koji ulaze u Gazu zbog izraelske okupacije i zatvaranja graničnog prelaza Rafah.

Dok se Palestinci bore s glađu, Izraelci nastavljaju blokirati kamione pomoći koji idu u opkoljenu palestinsku enklavu.

Prema lokalnim izvorima, ilegalni jevrejski doseljenici zaustavili su kamione pomoći koji su se kretali prema Gazi na okupiranoj Zapadnoj obali. Jevrejski doseljenici zaustavili su kamione i pomoć planiranu za Gazu te je razbacali po cesti.

Konvoji koji prevoze humanitarnu pomoć u Gazu često su na meti izraelskih ekstremista i ilegalnih jevrejskih doseljenika.

Nastavi čitati

Najčitanije