Connect with us

Magazin

Budite oprezni: Evo koliko kilometara možete voziti kad se upali rezerva

Published

on

SVI SMO BAREM jednom vozili malo predugo nakon što se upali lampica koja označava rezervu, precjenjujući kilometražu koju možemo prijeći raspoloživim gorivom i gurajući rezervoar do krajnjih granica. Bez obzira na to jeste li pokušavali izbjeći gužvu ili uštedjeti novac čekajući da dođete na mjesto gdje je benzin jeftiniji, to se često pretvori u period prepun panike u potrazi za najbližom benzinskom postajom.

Ali koliko kilometara možete sigurno voziti nakon što se upali lampica za gorivo? Točan broj ovisit će o nekoliko čimbenika, uključujući marku i model vašeg automobila, vaše vozačke navike, redovitu potrošnju benzina i vozite li automobil s učinkovitom potrošnjom goriva, kažu stručnjaci. Nećete stići tako daleko, na primjer, u agresivnom sportskom automobilu, za razliku od toga da ste u nekom manjem automobilu i vozite umjereno.

Ima prostora više no što mislite

Ali evo dobrih vijesti: imate daleko više prostora za kretanje nego što mislite. Dakle: koliko kilometara biste trebali moći prijeći s upaljenom lampicom za gorivo?
“Ne postoji standardni broj kilometara i on varira od modela do modela”, kaže naš sugovornik Mladen Herceg, dipl. ing. stroj. iz tvrtke mobilityONE s dugogodišnjim iskustvom u upravljanju voznim parkovima. “Obično će se indikator upaliti kada je spremnik ispod 10% do 15% svog kapaciteta.” Općenito, nakon što se upali indikacija za gorivo, sigurno ćete voziti do 50 kilometara. Naravno, nije svejedno u kojem režimu prometa se krećete.

Utječe li marka ili model automobila na to koliko kilometara možete prijeći nakon što se upali indikator za gorivo? Odgovor je opet “da”, jer vrsta automobila koji imate čini veliku razliku. Automobilu sa spremnikom od 40 litara preostala rezerva može biti 4-6 litara od trenutka kada se upali indikacija. Međutim, nekom velikom terencu ostat će 12 ili čak 15 litara rezerve goriva, ali mu je i specifična potrošnja po kilometru znatno veća.

Prebacite to u potrošnju: npr. mali gradski automobil sa spremnikom od 40 litara i rezervom od 4 do 6 litara teoretski može prijeći vjerojatno još 50-80 km u umjerenoj vožnji. Međutim, automobil koji troši trećinu više mora imati i toliko veću rezervu.

Stanje vozila i ceste

Sljedeće je pitanje utječu li starost i stanje vozila, odnosno stanje ceste koliko daleko možete voziti nakon što se upali lampica?

Herceg navodi: “Starost i stanje automobila, posebno kvaliteta održavanja vozila imat će utjecaja na potrošnju, što je opće poznato, baš kao i specifični uvjeti na cesti. Na primjer, hladno vrijeme značajno povećava potrošnju goriva, posebice radi rada drugih sustava poput klimatizacije, grijanja i sl., pa ako vam se indikacija upali kada je izuzetno hladno, trebali biste voditi računa da što prije stignete do benzinske postaje, piše Index.

Loše održavano vozilo također će imati veću potrošnju pa će stoga prije ostati bez goriva kada je prazno. S druge strane, ako je vozilo dobro održavano, njegova starost ne bi trebala utjecati na potrošnju goriva, tako da biste se trebali držati općih procjena.”

Sljedeće je pitanje je li možda štetno voziti na rezervi. Još jednom, odgovor je “da”. Vožnja nekoliko kilometara do najbliže benzinske postaje neće oštetiti vaš automobil, međutim imajte na umu da pumpa za gorivo treba fluid za svoj rad te da rad “na suho” dovodi do kvara sustava. “Ako nema dovoljno goriva”, objašnjava Herceg, “jednostavno motor ne radi, a vi se ne vozite.”

Osim toga, s vremenom riskirate začepljenje filtera goriva jer automobil počne povlačiti prljavštinu i čestice s dna rezervoara. Naime, spremnici goriva nisu savršeno čisto okruženje, a vožnja nakon što se upali indikator može povući nečistoće iz goriva u sustave ubrizgavanja goriva vašeg motora.

Budite racionalni u vožnji

Dakle, kako voziti kada se upali indikator za gorivo? Herceg kaže da postoji nekoliko stvari koje možete učiniti kako biste smanjili potencijalnu štetu. Prvo, dok tražite najbližu benzinsku postaju, izbjegavajte vožnju velikim brzinama kako biste spriječili pregrijavanje motora i veću specifičnu potrošnju. Upamtite, svaka preostala količina vam je tada vrlo bitna pa budite racionalni u vožnji. Drugo, isključite sve nepotrebne potrošače, posebno klima-uređaj, sustav za grijanje kabine, sjedala i sl. jer oni povećavaju specifičnu potrošnju goriva.

Ako nemate benzinske postaje u blizini, s malim šansama da ćete je pronaći, bolje se sigurno zaustaviti na adekvatnom mjestu i pozvati pomoć ili alternativno rješenje za nastavak puta.
Konačno, a zašto biste uopće vozili s praznim spremnikom goriva? Rjeđe punjenje rezervoara uopće ne znači da štedite novac, već vas šteta nanesena vašem vozilu može skupo koštati. A nebriga oko redovnog punjenja goriva zadavat će vam nepotrebne glavobolje.

Magazin

Preminula majka Mirze Selimovića, pjevač se oprostio potresnim riječima: „Odmori se, najdraža moja“

Published

on

By

Bh. pjevač Mirza Selimović oglasio se tužnim vijestima i saopštio da mu je danas preminula majka od koje se oprostio emotivnom porukom.

Nedreta Selimović preminula je nakon kraće bolesti. Pjevač je nedavno zamolio sve koji mogu da doniraju trombocite, O krvna grupa u UKC Tuzla,  dok je njegova majka bila na bolničkom liječenju.

Mirza Selimović se od majke oprostio emotivnim riječima.

“Odmori se najdraža moja, voli te tvoj Mirza”, napisao je pjevač uz fotografiju.

Nastavi čitati

Magazin

Ispovijest kriminalca: ‘Evo kako sam ukrao na stotine automobila, ovako ćete najbolje zaštititi vozilo‘

Published

on

By

Profesionalni kradljivac je u intervjuu za Business Insider objasnio kako je ukrao stotine auta u samo dvije godine

Zanimljivo, krađe auta postaju sve lakše i češće zahvaljujući ponajviše modernoj tehnologiji pametnih ključeva koja se pokazala vrlo osjetljivom zbog lake replikacije valova, međutim ni moderniji ni stariji automobili nisu pošteđeni interesa lopova.

Zato je važno da uvijek primijenite mjere kako biste umanjili šanse za krađu vašeg vozila, posebice ako nemate kasko.

Kako to napraviti, savjetuje Amerikanac Hondo Underwood koji je u dvije godine ukrao stotine automobila vrijednih oko milijun dolara u SAD, u razgovoru za Business Insider.

Prvo što treba učiniti kako bi se spriječila krađa je odvraćanje lopova. Ako se ne koristi neki sustav protiv krađe, velike su šanse da će taj automobil, a ne drugi, na kraju biti ukraden.

Isto tako, trebali biste izbjegavati ostavljanje osobnih stvari unutar vozila ili na vidljivom mjestu, jer su oni još jedan plijen lopova koji bi vam zbog neke torbice mogli oštetiti automobil. Underwood kaže da je vrlo lako doznati postoji li telefon ili drugi mobilni elektronski uređaj unutar vozila. Bilo koji uređaj s Bluetooth sustavom lako je otkriti.

Underwoodov savjet je da što je više moguće oteža krađu auta. Jedini način da se spriječi krađa vozila je postavljanje nekakvog sustava koji sprječava njegovo pokretanje. Na primjer, ugradnja ručnog prekidača između baterije i motora čiji je položaj poznat samo vlasniku vozila.

Tako, kada lopov krene pokrenuti automobil kako bi ga ukrao i vidi da to nije moguće, on će odustati kako ne bi privukao pozornost i ostavio vozilo tamo gdje ga je pronašao.

“Ne budite nepromišljeni” kaže, jer ljudi često na svojoj koži osjete da se to ne događa nekom drugom, no tada je već kasno…

Ponekad lopov odveze automobil samo zato što ima skupocjene kotače ili skupocjenu audio opremu, ponekad se auto ukrade ciljano prema tipu samo zbog dijelova za drugi razbijeni auto, a ponekad se automobili kradu i za činjenje drugih kaznenih djela.

Nastavi čitati

Magazin

Kako Bill Gates troši svoje bogatstvo: Evo šta je do sada kupio i koliko novca će ostaviti djeci

Published

on

By

Bill Gates je peta najbogatija osoba na svijetu, ali ne namjerava da to zauvijek bude.

Suosnivač kompanije Microsoft je prije dvije godine izjavio da će se na listi najbogatijih pomjeriti prema dolje jer planira da preko svoje Fondacije Bill & Melinda donira skoro sve svoje bogatstvo. Prema procjeni američkog poslovnog medija Bloomberg, njegovo bogatstvo vrijedi 153 milijarde dolara. Djelomično je poznato na šta je novac potrošio, a to su:

  • Imanje u Washingtonu vrijedno 183,5 miliona dolara;
  • Avion Bombardier BD-700 Global Express za 19 osoba;
  • Kolekcija automobila za koju je poznato da je čini i Porsche 959; Zapravo, njegov prvi automobil nakon što je osnovao Microsoft, 1979. godine, bio je također Porsche, ali je to tada bio slavni model 911 kojeg je kasnije prodao na aukciji za 80.000 dolara;
  • Više nekretnina, među kojima je jedna u američkom nacionalnom parku Yellowstone koju je platio devet miliona dolara;
  • Investiciona kompanija Cascade;
  • Superjahta Serene dugu skoro 134 metra. Unajmljivanje ovog plovila s helidromom sedmično košta pet miliona dolara. Između ostalih, ovom jahtom je posjetio Hrvatsku;
  • Humanitarne svrhe, čime je potrošio desetine miliona dolara.

Gates je istakao da će svakom od svoje troje djece u nasljedstvo ostaviti po deset miliona dolara. Osim po humanitarnom radu, prepoznatljiv je i kao strastveni ljubitelj tenisa, prenosi Business Insider.

Nastavi čitati

Najčitanije