Connect with us

USK

Republičko javno tužilaštvo RS će se žaliti na oslobađajuću presudu imamu Muharemu Štulanoviću

Published

on

Republičko javno tužilaštvo će se žaliti na jučerašnju oslobađajuću presudu Muharemu Štulanoviću, imamu i profesoru na Islamskom pedagoškom fakultetu u Bihaću, koji je optužen da je Republiku Srpsku označio kao “genocidnu tvorevinu”.
“Nakon što tužilaštvo dobije pisani otpravak presude, na istu će uložiti žalbu”, rečeno je iz Republičkog javnog tužilaštva, što znači da umjesto tačke, iza ovog slučaja, koji izaziva niz polemika, za sada stoji zarez, jer slijedi drugostepeni postupak.

Biće svakako zanimljivo kakvu će u konačnici odluku donijeti Vrhovni sud Republike Srpske.

Štulanović je, podsjetimo, optužen za povredu ugleda Republike Srpske i njenih naroda iz člana 280a. Krivičnog zakonika Republike Srpske, ali je Ustavni sud BiH utvrdio da član 280a. nije u skladu s Ustavom BiH, niti Evropskom konvencijom, zbog čega je ovu odredbu ukinuo.

Okružni sud Banjaluka je, donoseći jučerašnju oslobađajuću presudu, uvažio tu odluku Ustavnog suda BiH, a ne Zakon o neprimjenjivanju odluka Ustavnog suda BiH koji je donijela Narodna skupština Republike Srpske.

USK

Incident u Velikoj Kladuši, u kafiću došlo do potezanja pištolja

Published

on

By

U jednom od kafića u Velikoj Kladuši došlo je do incidenta u kojem je došlo do potezanja pištolja.

Kako saznajemo, do incidenta je došlo nakon verbalne rasprave između P.J. i K.H. U jednom trenutku, P.J. je izvadio pištolj i počeo prijetiti s istim. Vlasnik kafića je odmah pozvao policiju.

Kada je policijska patrola stigla na lice mjesta, zatekli su više osoba u kafiću. P.J. je lišen slobode, a policija je oduzela pištolj koji je koristio u incidentu.

Isti se trenutno nalazi pod istragom i tereti se za krivično djelo “Nedozvoljeno držanje oružja ili eksplozivnih materija”.

Nastavi čitati

USK

(FOTO) Nevjerovatan fenomen: Polarna svjetlost zacrvenila nebo iznad Kladuše, Bihaća, Sanskog Mosta

Published

on

By

Iznad BiH večeras je snimljen fenomen koji se na ovim prostorima ne viđa tako često, gotovo nikako. Naime, stanovnici brojnih bh. gradova na nebu su mogli vidjeti polarnu svjetlost.

Zacrvenila je polarna svjetlost noćno nebo iznad Velike Kladuše, Sanskog Mosta, Bihaća, Doboja i Vozuće, objavili su iz BHMETEO.ba fotografije na svojoj Facebook stranici.

Sanski Most

Naselje Privilica u Bihaću

 

Nastavi čitati

Cazin

MUP USK o saobraćajnoj nesreći u kojoj je poginuo 22-godišnji Selmir Šahinović (VIDEO)

Published

on

By

Dvadesetdvogodišnji Selmir Šahinović iz Bužima izgubio je život u teškoj saobraćajnoj nesreći koja se danas oko 13 sati dogodila na magistralnom putu Bihać – Cazin, na Ostrožačkoj strani.

On je, upravljajući motociklom slovenačkih registarskih oznaka, sletio s ceste te tom prilikom zadobio teške i po život opasne povrede.

– Odmah nakon prijave na lice mjesta izašla je ekipa Hitne pomoći Doma zdravlja koja je povrijeđenom S. Š. ukazala prvu pomoć, nakon čega je upućen na dalje zbrinjavanje u Kantonalnoj bolnici Bihać. Nažalost, povrijeđeni je na putu ka bolnici preminuo – potvrdio nam je glasnogovornik MUP-a USK Adnan Beganović.

Nastavi čitati

Najčitanije