Connect with us

BiH

Novi zemljotres u BiH: ‘Zatreslo me u krevetu. Huka i podrhtavanje’

Published

on

Novi zemljotres registrovan je danas, 16. marta na granici Bosne i Hercegovine i Crne Gore u 6.11 sati.

Prema podacima EMSC-a, zemljotres je bio jačine 3.6 stepena po Richterovoj skali.

 

Također, navodi se da je epicentar bio 22 kilometara sjeveroistično od Bileće.

“Zatreslo me u krevetu”, “Kratko podrhtavnanje”, “Probudilo me”, “Trebinje, huka i podrhtavanje”, samo su neki od komentara korisnika EMSC.

Radiosarajevo.ba

BiH

Dodik na obilježavanju Dana pobjede nad fašizmom: Ostala nam je još jedna borba – da se oslobodimo od BiH

Published

on

By

Predsjednik bh. entiteta RS Milorad Dodik je u današnjem svom govoru tokom obilježavanja Dana pobjede nad fašizmom u Banjoj Luci rekao da je vrijeme za borbu za “oslobađanje” od Bosne i Hercegovine.

“Danas se prisjećamo Dana pobjede nad fašizmom – dana kada je najmračnija sila svijeta tog vremena – Njemačka, položila oružje. Njemačka, čiji je režim odgovoran za smrt više od 30 miliona ljudi. Srbi su podnijeli teške gubitke, zajedno s Rusima, Jevrejima i svima koji su se suprotstavljali toj ideologiji, vjerujući u slobodu i jednakost svih ljudi bez obzira na nacionalnost ili vjeru.

“Njemačka tog vremena nije priznavala takve ideje, težila je za podčinjavanjem, za širenjem svog uticaja kao zakašnjela kolonijalna sila. Imala je priliku proširiti se prema Balkanu i Rusiji, što je i učinila”, naglasio je Dodik.

Dodik je ustvrdio da je “činjenica da su najveće žrtve bile među srpskim i ruskim narodom” i da to otkriva pravu namjeru fašizma.

“Holokaust nad Jevrejima bio je zločin bez presedana u historiji, trajao je gotovo četiri godine, obilježen masovnim ubistvima i stravičnim patnjama. Nažalost, među žrtvama su bili i pripadnici našeg naroda. Zato je pobjeda nad fašizmom trajna i ne može biti zaboravljena ili zamijenjena nekim drugim terminima, kao što to pokušavaju u Evropskoj uniji predstavljajući taj dan kao Dan Evrope, kako ne bi istakli pobjedu nad fašizmom nad Njemačkom tog vremena. To je rezultat njihovog utjecaja i zato danas obilježavaju Dan Evrope, a ne pominju pobjedu nad fašizmom”, istakao je Dodik.

Potom je ponovo, po ko zna koji put, insinuirao da će se RS otcijepiti od BiH riječima “da srpskom narodu predstoji nova borba – borba za oslobađanje od Bosne i Hercegovine”.

“Čeka nas još jedna borba, a to je borba za oslobađanje od Bosne i Hercegovine”, poručio je Dodik.

Poručio je da je sloboda ono što ujedinjuje srpski narod u cjelini.

“Pobjeda nad fašizmom je trajna i ne može biti zamijenjena ničim drugim. Iznimno snažan je naš otpor svakom obliku pritiska koji se ovdje vrši”, zaključio je Dodik.

Nastavi čitati

BiH

Komšić i Bećirović čestitali Dan zlatnih ljiljana: “Podsjetnik da nismo ustuknuli pred neprijateljem”

Published

on

By

Članovi Predsjedništva Bosne i Hercegovine Denis Bećirović i Željko Komšić uputili su čestitke povodom Dana zlatnih ljiljana

Komšić je, uz podsjećanje da ljiljani ni u najtežim danima za ovu državu nisu ustuknuli, kaže da su oni ujedno pokazatelj i podstrek svim budućim generacijama.

“Naša borba i spremnost na žrtvu podsjećaјu na časnu borbu za slobodu i mir u Bosni i Hercegovini, a ljiljani podsjećaju na to da nismo ustuknuli pred neprijateljem. Naša hrabrost je inspiracija svim generacijama, a sjaj ljiljana na našim prsima osvjetljuje našoj djeci put u nova vremena”, kaže Komšić te dodaje:

“Svjesni smo da nismo našli zadovoljštinu u ovakvom, no ipak dragocjenom miru, ali smo naučili da se borba za Bosnu i Hercegovinu, kao i ona protiv nje, vodi na različite načine i nikada ne prestaje. Neka zlatni ljiljani budu podstrek budućim generacijama, za izgradnju mira i stabilnosti u Bosni i Hercegovini”, naglasio je.

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Denis Bećirović uputio je, također, čestitku građankama i građanima Bosne i Hercegovine u povodu Dana pobjede nad fašizmom, Dana Evrope i Dana zlatnih ljiljana:

“Armija Republike Bosne i Hercegovine bila je jedina legalna međunarodno priznata vojna sila tokom agresije na Republiku Bosnu i Hercegovinu. Čuvala je državu Bosnu i Hercegovinu i slobodarske tekovine oslobodilačkih pokreta, suprotstavljajući se agresiji na međunarodno priznatu državu Bosnu i Hercegovinu.

Rame uz rame sa najboljim sinovima i kćerima Armije Republike BiH, zlatni ljiljani su vodili brojne odsudne bitke širom naše domovine. Izvojevali su velike pobjede, kako bismo danas živjeli u slobodnoj i nezavisnoj državi Bosni i Hercegovini. Zahvalan sam svim pripadnicama i pripadnicima Armije Republike Bosne i Hercegovine, i s ponosom im čestitam Dan zlatnih ljiljana”, poručio je Bećirović.

klix

Nastavi čitati

BiH

Karan opet negirao genocid: U Srebrenici je poginulo 2.650 Srba, a Bošnjaka najviše 2000

Published

on

By

Siniša Karan, ministar unutrašnjih poslova u Vladi Republike Srpske, gostovao je u programu režimske ATV. Govorio je o Rezoluciji  genocidu u Srebrenici, te ponovo pokušao obmanuti javnost.

– To je potencijalno, a i sada najveća prijetnja Republici Srpskoj i Srbiji, rekao je Karan.

Napad na Republiku Srpsku otvoreno traje 30 godina. Postoji najmanje devet ključnih elemenata ove rezolucije, a jedna je ona koja traje sada ovog časa koja je procesne materijalne prirode. U procesnoj prirodi važno je naglasiti da je samo iniciranje ove rezolucije je napad na ustavni poredak i rušenje ustavnog poretka i rušenje šefa države koje je kolektivno Predsjedništvo BiH, rekao je Karan.

– U Tužilaštvu traže da se ambasador BiH Bojan Vujić procesuira zato što je iznio tačne, istinite, medijski jasne i nedvojbene informacije stranih službi. A Lagumdžija koji je uradio klasični državni udar bi trebao biti doveden iz Amerike sa lisicama na rukama, rekao je Karan.

On je kazao da je “najgore što je jedna najveća krovna organizacija poslije Drugog svjetskog rata, prva i najveća planetarna organizacija, sebi dozvolila da prihvati takvo nešto”.

– Ona narušava suverenitet upravo te iste BiH jer konsenzusom u Predsjedništvu nije donesena takva jedna odluka. Savjet bezbjednosti urušava sam sebe, a treća procesna stvar je da su prenijeli na Generalnu skupštinu kada ne mogu prenijeti sa Savjet bezbjednosti i nemaju potrebnu većinu, rekao je Karan.

Karan tvrdi da je prava suština pokušaja donošenja rezolucije da se ponovo revidira tužba protiv Srbije, da se direktno ide na nestanak Republike Srpske, odnosno da se otvoreno ide na potpunu negaciju RS-a.

– To je najveći udar na stradalnički i antifašistički srpski narod od strane pobornika najcrnjih fašističkih ideologija, nacizma i fašizma, prije svega njemačkog nacizma kao najvećeg oblika generalnog fašizma koji su izvršili takve vrste genocida nad srpskog naroda, kaže Karan.

– Svako ko drugačije razmišlja, staće pred stub i sram i istorije i svoga naroda – rekao je Karan.

Karan je negirao genocid Srebrenici, kazavši da se tamo dogodio težak zločin.

– Smatram da smo ovom internalizacijom mi dali drugu istinu da u Srebrenici nije bio genocid nego je bio zločin i osuđujemo takav zločin, ali da je u Srebrenici poginulo 2.650 Srba, a Bošnjaka najviše 2000 i da je Generalna skupština učinila pritisak i donijela svoj stav o tzv. mogućem lokalnom genocidu, kazao je Karan.

Nastavi čitati

Najčitanije