Connect with us

BiH

Airsoft klubovi mete ruske propagande: Navodi da se 167 bh. državljana bori na strani Ukrajine i dalje je predmet istrage

Published

on

Iz živiničkog kluba ističu da niko od njih nije na ratištu. Državljani iz BiH jesu ratovali u Ukrajini, ali na strani Rusije, ističe Avdo Avdić

Nota koju je Ministarstvo odbrane Rusije uputilo vojnom atašeu Bosne i Hercegovine, a u kojoj se navodi da se 167 bh. državljana bori na strani Ukrajine protiv ruskih vojnih snaga, i dalje je predmet istrage. Ministarstvo vanjskih poslova BiH nije potvrdilo ovu informaciju, ali ju je proslijedilo nadležnim institucijama i agencijama na provjeru i dalje postupanje.

RUŽNA SLIKA

U ovoj informaciji, koju je prenio i proruski Telegram, piše da su dosad od ukupno 167 dobrovoljaca njih 24 već poginula na ratištima u Ukrajini, dok ih se 17 vratilo u BiH. Jedan od dokaza koji je naveden u prilogu Telegrama su i fotografije članova sportsko-rekreativnog airsoft kluba B-Unit iz Živinica. Tragom navoda ruskog ministarstva i medija, posjetili smo ovaj klub, čiji članovi tvrde da nemaju apsolutno ništa sa navodima, te da se radi o sportsko-rekreativnom klubu.

Cijela zajednica se fokusira na sigurnost da ne bi došlo do zloupotrebe airsofta u negativne svrhe, poručuju iz kluba

– Informacija je potpuna laž. Ona baca ružnu sliku o našem klubu, o našim članovima, ali i o samoj airsoft zajednici u našoj državi, koja je jako bogata. Pravno gledajući, bespotrebno su upotrijebili našu sliku u negativnom kontekstu, što nama može donijeti jako nezgodne konsekvence, kazao nam je Srebrenko Prcić iz živiničkog airsoft kluba.

Iskorištavanje airsoft klubova za plasiranje političke kampanje i zastrašivanja nije novost u BiH. Prije pet godina mediji iz Srbije, a potom i mediji iz RS-a, koristili su snimke airsoft kluba iz Cazina kao “dokaze” za tvrdnju da SDA u BiH formira paravojsku čiju obuku je prošlo nekoliko hiljada ljudi.

Rusku informaciju u BiH je prvi prenio portal Istraga, čiji urednik Avdo Avdić kaže da je informacija o ratovanju bh. državljana na strani Ukrajine netačna i plasirana je sa jasnim političkim namjerama.

Bh. građani jesu ratovali na području Ukrajine, ali na strani proruskih paravojnih formacija 2014. godine, to jest bili su članovi agencije Vagner, koja se nalazi na crnoj listi i EU i SAD-a, kaže Avdić za Oslobođenje.

Denis Bajrović i Avdo Avdić u Ukrajini

Airsoft klubovi u BiH imaju sigurnosne kontrole i provjere svih članova, koje onemogućavaju zloupotrebe.

PROVJERE

– Česte su kontrole sigurnosnih i obavještajnih službi i svaki naš član mora da prođe te provjere, inače ne može postati član nekog kluba, dodaje Prcić.

U BiH je 2014. došlo do izmjena zakona kojima je boravak na stranom ratištu postao krivično djelo, kažnjivo zatvorom do deset godina, a koje se kao takvo tretira za sva ratišta osim za sirijsko, jer je ratovanje na strani ISIL-a deklarisano kao terorizam.

oslobodjenje

 

BiH

Nikšić: I danas sanjam BiH u kojoj ćemo imati svoje bh. bratstvo i jedinstvo

Published

on

By

Na godišnjicu smrti predsjednika bivše Jugoslavije Josipa Broza Tita oglasio se predsjednik SDP-a BiH Nermin Nikšić koji je kazao da i danas sanja BiH u kojoj će postojati bh. bratstvo i jedinstvo.
Na početku je kazao da svako vrijeme ima svoje dobre i loše strane.”Činjenica je da je Jugoslavija, na čelu sa Titom, većini nas pružila dosta dobroga i nosimo lijepe uspomene. Naravno poštujem i one koji ne nose takva sjećanja. Učili su nas bratstvu i jedinstvu, ljudskost je bila važnija od nacije, svi smo podjednako radili za dobrobit društva i države, međusobno smo se poštovali, a još su nas više poštivali i sanjali da budu kao mi oni koji su danas daleko ispred nas”, istakao je Nikšić.

Zatim je kazao o kakvoj Bosni i Hercegovini i danas sanja.

“Možda nisam realan, ali ja i danas sanjam Bosnu i Hercegovinu u kojoj ćemo imati svoje bosanskohercegovačko bratstvo i jedinstvo. Bosnu i Hercegovinuq u kojoj ćemo svi biti ponosni pripadnici svako svoga naroda, ali u isto vrijeme ponosni Bosanci i Hercegovci”, istakao je Nikšić.

Dodao je da se danas navršavaju 44 godine od kada je otišao čovjek koji je obilježio jednu epohu.

“Zato na ovaj način želim odati počast i spomen Josipu Brozu Titu, predsjedniku, državniku, vrhovnom komandantu”, zaključio je Nikšić.

klix

Nastavi čitati

BiH

Ovo je rudar Asim koji je zatrpan 170 metara ispod zemlje: “U jami samo dva čovjeka mogu raditi”

Published

on

By

“Obrušavanje materijala je konstantno, neprekidno se radi i ulažu se nadljudski napori da se dođe do unesrećenog”

 

 

Naime, kako je objavljeno riječ je o rudaru Asimu iz Rapatnice kod Srebrenika, koji je prvi kopač i ostao je zakopan u jami 170 metara ispod zemlje.

Dok spasilačke ekipe ulažu nadljudske napore kako bi došli do zatrpanog rudara, brojne kolege i prijatelji mole se za Asima i daju podršku i putem društvenih mreža.

“Podrška našem sugrađaninu i velikom prijatelju Asimu koji je ostao zatrpan u rudniku Mramor. Spasilačke ekipe su u jami ali nažalost pritisak je stjerao samo dva čovjeka da mogu raditi. Još jednom nadamo se da je srce naše junačko izdržalo i da će se uspjeti izvući”, stoji u objavi na društvenim mrežama.

Spašavanje rudara u rudniku Mramor još uvijek traje.

Kako je jutros za N1 rekao Zuhdija Tokić, predsjednik Sindikata Rudnika uglja Kreka, veći broj spasilačkih timova je na terenu.

-Dobra stvar je što su spasilačke ekipe sinoć u trećoj smjeni došli do bušilice sa kojom je unesrećeni radio. Obrušavanje materijala je konstantno, neprekidno se radi i ulažu se nadljudski napori da se dođe do unesrećenog. Mi se svi iskreno nadamo i ne gubimo nadu do zadnjeg časa da ćemo ga naći živog, poručio je Tokić.

Nastavi čitati

BiH

Isak želi biti šehid: Meni bi bilo drago da poginem za državu BiH, ja to ne krijem

Published

on

By

Ministar unutrašnjih poslova Federacije BiH, Ramo Isak, ponovo je dospio u žižu javnosti svojim, najblaže rečeno, neprimjerenim izjavama i postupcima.

Gostujući u jednom podcastu Isak je, između ostalog, poručio da bi mu “bilo drago da pogine za BiH”.

– Meni bi bilo drago da poginem za državu BiH. Јa to ne krijem. Јa kada poginem za ovu državu, ja sam onda šehid. Ne radim ja to zbog ljudi, već zbog svoje porodice, sebe, Allaha – rekao je Isak.

Nastavi čitati

Najčitanije