Connect with us

Magazin

Modna dizajnerica Selma Mekić: Ramazanski post je najbolji detoks za dušu

Published

on

Imala sam sreću da svaki ramazan provedem u svom rodnom gradu, pa tako i ovaj, kazala je

Magazin

Na novim autima nalaze se ovi mali poklopci, to je pravilo koje je postavila EU

Published

on

By

NA PREDNJOJ i stražnjoj strani novih automobila nalazi se mali poklopac. To je element koji pomaže prijevozu vozila u slučaju nužde. Kada se skine poklopac, ispod je navoj na koji ide kuka, koja je obično smještena u prtljažniku te služi za vuču vozila.

Prije su automobili imali metalni obruč koji je bio vidljiv izvana na stražnjem dijelu vozila, a danas je taj obavezni dio automobilskog hardvera sakriven – zbog estetskih razloga, piše HAK revija.

Propisi Europske unije ovaj poklopac i mogućnost vuče automobila navode kao uvjet bez kojega se ne može na tržište. Spominje se kuka ili “oko”, koji moraju omogućiti spajanje na uže ili šipku za vuču. Na drugim tržištima, poput SAD-a, tog uvjeta nema, ali mnogi proizvođači i dalje imaju poklopce na svojim vozilima.

Uvjet EU sadržan je u uredbi 1005/2010, a posljednja brojka označava godinu od kada je ovaj uredba na snazi. Po njoj, sidrište vozila mora podržavati ekvivalent najmanje polovice najveće tehnički dopuštene mase vozila.

Nastavi čitati

Magazin

Napio se pa Toyotom skrenuo na pješački most, zaglavio je

Published

on

By

U NESREĆI nema ozlijeđenih, ali vozača očekuje nemala kazna koja ne isključuje ni određeno vrijeme iza rešetaka.

Prema dostupnim informacijama, radi se o još jednom slučaju gdje je vozač doslovno zalutao na prometnicu rezerviranu za pješake. Ovaj put krivac ne leži u slijepom praćenju navigacije, već je nesreći kumovao alkohol. Umjesto na kakav pješački put, vozač Toyote je ‘zalutao’ na pješački most i zaglavio, piše Index.hr.

Dogodilo se to ujutro 12. svibnja u mjestu Larkspur blizu San Francisca. Iz policije su izjavili: “Alarmantno je da se s pijanim vozačima susrećemo u svako doba dana i noći. Uvijek se nadamo da ćemo ih uhvatiti prije nego što se razbiju.”

Nevjerojatno je da snimke s aplikacije Google Street View ukazuju na betonske barijere prije ulaza na pješački most. S druge strane, postoji malo mjesta gdje je moguće zavući auto i upravo tu se našla Toyota. Da stvar bude bizarnija, tom je prolazu moguće pristupiti iz suprotnog smjera.

Sreća u nesreći je da nema ozlijeđenih, ali policija izvještava kako je vozač uhićen na mjestu i upućen na triježnjenje. Čeka ga velika kazna, možda čak i zatvorska, a potom i trošak popravka limarije na Toyoti Camry.

Nastavi čitati

Magazin

Ovo odmah izbacite iz dvorišta, privlači zmije kao magnet

Published

on

By

Zmije mogu biti privučene različitim mirisima i mogu se naći u vašem dvorištu ili u blizini kuće. Važno je prepoznati šta ih najviše mami kako bi na vrijeme spriječili potencijalnu opasnost.

Ostaci hrane ne privlače izravno zmije, ali ti ostaci privlače glodavce. Glodavci skupljaju hranu i ostavljaju izmet, koji zmije lako namirišu i kreću u potragu za svojim plijenom.

Poluvodene i vodene zmije posebno privlači miris vodozemaca poput žaba ili riba. Također, miris ptica, njihov izmet, gnijezda i ptičja jaja mogu biti pravi magnet za zmije u vaš dom.

 

Kako spriječiti pojavu zmija?

Zmije osjete feromone drugih zmija pa će se zbog potrebe za hranom i razmnožavanjem, naročito u sezoni polaganja jaja, približiti mjestima gdje osjete prisutnost drugih zmija.

Kako biste se zaštitili od zmija, u svom kućnom vrtu posadite biljke čiji mirisi odbijaju zmije, poput rosopasa, nevena, božikovine i krizantema, prenosi Krstarica.

Nastavi čitati

Najčitanije