Connect with us

Svijet / Zanimljivosti

Iranska TV ismijavala Vučića: Izjeda se od muke, grize zastavu u UN-u. To je onaj što je kao dijete sjedio pred Trumpom

Published

on

Aleksandar Vučić, predsjednik Srbije, nakon teatralnog istupa u Generalnoj skupštini Ujedinjenih nacija, gdje je izglasana Rezolucija o genocidu u Srebrenici, postao je predmetom ismijavanja, ne samo na društvenim mrežama u zemljama Balkana, već i mnogo šire.
Vučića nije prošao nezapaženo ni u dalekom Iranu. Na tamošnjoj televiziji su se potrudili da mu “iskopaju” i stare snimke iz Bijele kuće kada je ponizno sjedio na stolici ispred bivšeg predsjednika Donalda Trumpa, kao dijete na stolici.
Iranci su ismijali i Vučićevo hvalisanje hemijskom olovkom koju je Trump “dao samo njemu”. Prihazali su snimke gdje Trump takve olovke dijeli kome stigne.
– Da pogledamo ovaj kratki klip predsjednika Srbije koji u UN-u, gdje se želi glasati draga gospodo, vjerovali ili ne, da se samo jedan dan odredi kao dan sjećanja na muslimane koji su ubijeni u Bosni. Ovaj strašni zločin koji je počinjen nad muslimanima u Bosni… Eto, hoće da se taj jedan dan odredi za sjećanje. To su uradili Srbi uz podršku Evrope. Preskočimo to sada, da vidimo tu njegovu (Vučićevu) reakciju – započeo je voditelj na iranskoj TV, a potom su prikazali Vučićev performans sa zastavom.
– Izjeda se od muke, grize zastavu. Zbog čega? Jer treba odrediti jedan dan za sjećanje na ubijene u tom genocidu. Čak tu i nema nekih peripetija. Obično sjećanje. Ne želi se čak nešto ni postići. Ali, toliko je taj čovjek “nacionalno ponosan” i “dostojanstven”, da čak i kada uradi zločin ovako žestoko ga brani. Ko je ovaj lik? – pitao je voditelj, pa je onda podsjetio kako se “nacionalno ponosni” i “dostojanstveni” Vučić ponižavao u Bijeloj kući, piše Faktor.
– Ovo je onaj lik što je išao kod Trumpa. Trump je sjedio za svojim stolom a za ovog su donijeli stolicu kao za osnovca, posjeli su ga tu, a on se ukeketio i sjeo mirno i stavio ruke na koljena. Tiho, poslušno. To vam je taj lik – pojašnjavao je voditelj iranske TV, a onda su pustili snimke Vučića iz Bijele kuće te one kada se po povratku u Srbiju hvalio kako je Trump baš i samo njemu dao olovku. Ismijavao je i Vučićevo spuštanje glave pred Trumpom koji čita šta Srbija mora uraditi.
– Tada mu nije palo na pamet da kaže ja sam predsjednik države, neću dati da me ovako ponize, da me ovako obeščaste… A sad, sad grize zastavu države – objašnjavao je voditelj smješkajući se.
Snimci i prijevod objavljeni su na jednom nalogu na mreži X.

Svijet / Zanimljivosti

Policija u Hrvatskoj upozorava: Kazna za ovaj prekršaj iznosi 260 eura, budite oprezni

Published

on

By

Policija u Hrvatskoj javlja kako će vikendima i blagdanima pojačano kontrolirati saobraćaj na autocesti kako bi kaznili one koji grubo krše prometne propise.

Tu se radi o osobama koje voze automobile po zaustavnom traku te tako ugrožavaju druge sudionike u prometu. Napominju i kako je za to predviđena prometna kazna od 260 eura (oko 500 KM) te jedan negativan bod.

“U cilju što kvalitetnijeg nadzora sigurnosti cestovnog prometa, detektiranja mjesta na kojima dolazi do otežanog odvijanja prometa te uočavanja vozila koja grubo krše prometne propise u dane vikenda i blagdana, policijskim službenicima na terenu pomažu i policijski službenici Ravnateljstva policije.

 

Nadzor vrše iz zraka, odnosno službenog helikoptera te o svim indikatorima sigurnosti izvještavaju policijske službenike na autocesti, odnosno policijske službenike motocikliste, koji će i na području Policijske uprave karlovačke u nadolazećim danima pojačano nadzirati promet.

Zbog  usporene protočnosti prometa i učestalih zastoja, s obzirom da je sve veći broj vozila na autocesti, vozači često nepotrebno iskaču iz prometnog toka i za pretjecanje, odnosno prometovanje, koriste trak za zaustavljanje, koji ni u kojem slučaju nije prikladan za ovakvu vrstu korištenja i time ugrožavaju svoju sigurnost i sigurnost ostalih sudionika u prometu.

U skladu Zakonu o sigurnosti prometa na cestama za ovu vrstu prekršaja predviđena je novčana kazna u iznosu od 260 eura i jedan negativan prekršajni bod.

 

Apeliramo na sve vozače da za kretanje vozila koriste predviđene prometne trakove, ne ugrožavaju sebe i ostale sudionike u prometu te dodatno usporavaju i otežavaju prometne tokove, a policijski službenici će nastaviti s nadzorom i sankcioniranjem i ove vrste prometnih prekršaja.

Ovakva preventivno-represivna postupanja policijskih službenika dio su akcije Sigurna turistička destinacija, nekadašnje akcije TOURS koja je u  Republici Hrvatskoj započela još 1994. godine,  a kojoj je cilj podizanje sigurnosti tijekom turističke sezone prevencijom kriminala i prekršaja i pojačanim mjerama u prometu te na graničnim prijelazima kako bi se turistima omogućio siguran dolazak i boravak u Hrvatskoj”, navodi se u saopćenju Policijske uprave karlovačke.

Nastavi čitati

Svijet / Zanimljivosti

Biden opet zbunio javnost izjavama: “Ponosan sam što sam služio kao prva crna žena”

Published

on

By

Američki predsjednik Joe Biden ponovno je postao žrtva vlastitih grešaka, nakon što je napravio neugodnu grešku dok je govorio na radiju.

Svaki Bidenov potez sada je pod lupom nakon predsjednikovog katastrofalnog nastupa u prošlosedmičnoj debati s Donaldom Trumpom, koju je moderirao CNN, piše SkyNews.

Tokom debate, Biden je djelovao umorno, govorio je promuklim glasom i borio se da izgovori koherentne rečenice te večeri zbog čega su mnogi pozvali 81-godišnjaka da se povuče iz izborne utrke.

U četvrtak se Biden pridružio filadelfijskoj radijskoj stanici WURD, gdje se činilo da je sam sebe pomiješao s potpredsjednicom Kamalom Harris, kao i svoj mandat potpredsjednika tokom predsjedavanja bivšeg američkog predsjednika Baracka Obame.

Usput, ponosan sam što sam, kao što sam rekao, prva potpredsjednica, prva crnkinja… koja je služila s crnim predsjednikom“, rekao je.

Do greške je došlo nakon što je ranije u četvrtak slučajno nazvao svog predsjedničkog rivala Donalda Trumpa “jednim od naših kolega” tokom obraćanja vojnim porodicama na travnjaku Bijele kuće.

Bijela kuća djelovala je nepokolebljivo u odbrani prvog osamdesetogodišnjeg predsjednika, a sekretarica za štampu Karine Jean-Pierre morala je u nekoliko navrata stati u njegovu odbranu.

“On je oštar kao i uvijek, kao što sam ga poznavala u svom angažmanu, u mom iskustvu s njim”, rekla je novinarima u srijedu.

Biden je sam priznao da nije bio u najboljoj formi tokom večernje debate, otkrivši ranije ove sedmice da je “skoro zaspao” tokom glavnog događaja.

Također je priznao da je njegova izvedba ispod nivoa kada je o tome razgovarao s lokalnom radijskom emisijom.

“Imao sam lošu noć”, rekao je Biden Earlu Ingramu, domaćinu Waukesha, Wisconsin postaje WAUK.

“Činjenica je da sam zeznuo stvar. Pogriješio sam. Naučio sam od svog oca kad te obore, samo se digni. Nisam imao dobru debatu. To je 90 minuta na pozornici. Pogledajte što sam napravio u 3,5 godine”, dodao je.

N1

Nastavi čitati

Svijet / Zanimljivosti

Državljani BiH koji žive u Njemačkoj će moći imati dvojno državljanstvo

Published

on

By

Zahvaljujući novom zakonu koji je stupio na snagu u Njemačkoj, državljani BiH koji žive u Njemačkoj i stekli su uslove za dobijanje njemačkog državljanstva, više se neće morati odricati bh. državljanstva.

Veliki dio onih koji su se do sada odricali bh. državljanstva to su činili jer je to bio jedini način da dobiju njemačko. Nakon što BiH i Njemačka potpišu novi sporazum, to više neće biti praksa i bivši državljani BiH će moći vratiti i to državljanstvo.

 

Iz debate u Bundestagu koja je vođena povodom usvajanja ovog zakona, u praksi će se desiti da će građani BiH koji budu podnijeli zahtjev u skladu s novim zakonom morati čekati više od godinu dana da postupak bude riješen. Kako je objašnjeno, do sada je procedura trajala oko godinu dana, ali se usvajanjem ovog zakona očekuje povećan priliv novih zahtjeva, što će značajno usporiti cijeli proces.

To bi moglo dati vremena BiH da pokrene proceduru potpisivanja sporazuma s Njemačkom jer BiH bi trebalo da bude u interesu da ne gubi svoje državljane usljed birokratskih procedura.

 

U Kabinetu Denisa Zvizdića, zamjenika predsjedavajućeg Predstavničkog doma BiH, rekli su za Nezsavisne da je on predsjedavajućem Nebojši Radmanoviću podnio poslaničku inicijativu da se inicira da se ovaj postupak obavi. Prema ovom dokumentu koji su nam proslijedili, Zvizdić traži da ovo tijelo od Ministarstva civilnih poslova BiH zatraži da pokrene proceduru zaključivanja sporazuma o dvojnom državljanstvu između BiH i Njemačke. Naime, on se poziva na odredbu Ustava BiH po kojoj državljani BiH mogu imati državljanstvo druge države pod uslovom da postoji bilateralni ugovor između dvije zemlje. Zvizdić ističe da je zbog dosadašnjih odredaba u njemačkim zakonima 30.000 bh. državljana moralo da se odrekne bh. državljanstva.

“Član 14. Zakona o državljanstvu BiH propisuje olakšani prijem u državljanstvo bivšim bh. državljanima pa u slučaju zaključivanja ovog sporazuma ponovni prijem u državljanstvo BiH ne bi bio uslovljen odricanjem od državljanstva SR Njemačke”, piše Zvizdić u inicijativi Radmanoviću.

U Bundestagu ističu da, u principu, Njemačka neće imati ništa protiv da bh. državljani koji su se odrekli svog državljanstva pokrenu postupak da ga ponovo dobiju.

“Da li možete dobiti svoje staro državljanstvo kojeg ste se morali odreći zavisit će od pravnog postupka zemlje vašeg porijekla. Prema njemačkom pravu, od 27. juna 2024. godine kada je novi zakon stupio na snagu pravno gledano ništa više ne stoji na putu tome”, kažu oni.

Na stranici jedne njemačke pravne kancelarije ističu da ako su državljani treće zemlje podnijeli zahtjev za njemačko državljanstvo i pokrenuli postupak istupanja iz državljanstva matične zemlje prije stupanja na snagu ovog zakona neće morati sprovoditi novi postupak, a neće im biti potreban dokaz o istupu iz matičnog državljanstva.

Nastavi čitati

Najčitanije