Connect with us

BiH

Grlić Radman: Hrvatska je spriječila genocid u Bihaću, Komšić je glavni izvor nestabilnosti u BiH

Published

on

Ministar vanjskih i evropskih poslova Hrvatske Gordan Grlić Radman je za Hrvatsku radio televiziju (HRT) govorio o stanju u Bosni i Hercegovini te je najavio nastavak kontinuiteta dosadašnje politike prema BiH.

Grlić Radman je kazao kako će se dosadašnji pristup Hrvatske politike prema BiH nastaviti, te da će se odvijati u dva smjera.

“Svaka demokratska država nastavlja provoditi politiku koja je od nacionalnog, strateškog interesa za zemlju. Prije svega mi ćemo se još snažnije fokusirati na bezuslovnu podršku legitimnim političkim predstavnicima hrvatskog naroda da ostvare svoja prava jednakopravnosti jer Hrvati su u BiH konstitutivan narod, da se izmjeni izborni zakon koji bi eliminirao sve diskriminacije u izbornom procesu, jačat ćemo naš glas da se pregovori otvore što prije jer je to i u našem interesu. Drugi pravac koji ide usporedno s političkim, to je naš odnos i obveza prema pomoći Hrvatima u BiH, koji se odvija kroz materijalnu i financijsku pomoć, razne projekte, prekograničnu suradnju. Davat ćemo pomoć nacionalnim sredstvima i evropskim fondovima”, rekao je Grlić Radman za HRT.

Kada je riječ o evropskom putu Bosne i Hercegovine Grlić Radman smatra da sve ovisi o počitiččkoj volji aktera u BiH.

“Zalaganjem hrvatske vlade predvođenom Andrejem Plenkovićem, mi smo učinili veliki napor i velika postignuća. Želim istaknuti i snažnu volju i velike napore koje je uložila predsjedavajuća Vijeća ministara Borjana Krišto upravo u intenzivnim razgovorima, u snažnoj volji kako bi uvjerila i ostale političke aktere u Bosni i Hercegovini. Dakle, ovdje sve ovisi o političkoj volji svih aktera kojima je u interesu budućnost Bosne i Hercegovine unutar Evropske unije”, rekao je Grlić Radman.

“Izborni zakon donijet će mir, stabilnost i jednakopravnost naroda”

Dodao je kako je izborni zakon preduslov za mir u BiH.

“BiH je već ispunila 110 reformi, ali ostaju još tri gdje se moraju više angažirati entitetske vlasti Republike Srpske. To je na putu, ali mi naravno očekujemo i promjenu izbornog zakona. On je apsolutno preduvjet za institucionalnu funkcionalnost BiH, jer izborni zakon će donijeti mir, stabilnost, jednakopravnost i uključenost triju konstitutivnih naroda i ostalih građana. Na tome će hrvatska vlada i dalje insistirati”, poručio je Grlić Radman.

“Komšić glavni izvor nestabilnosti”

Smatra da pitanje u izbornom sistemu BiH koje se odnosi na način biranja članova Predsjedništva BiH još nije riješeno, uprkos inzistiranju Hrvatske.

“To je condicio sine qua non funkcionalnosti BiH kao zemlje koja je stvorena na mirovnom Daytonskom sporazumu. To je apsurd, nonsens u demokratskim državama i u demokratskoj praksi, jer ne može neki narod birati drugom narodu predstavnika. Dakle, to je jedna anomalija, nešto što treba nestati ako želimo imati stabilnu, funkcionalnu BiH. To mora biti svima jasno. To su evropske vrijednosti, to je vladavina prava i to se mora dogoditi u BiH danas, sutra, kad-god, ali ono se mora dogoditi”, naglasio je Grlić Radman.

Na pitanje li za BiH dobro da politička rješenja dolaze izvana ako se politčki akteri ne mogu dogovoriti smatra da se radi o demokratskom deficitu.

“Ako vam neko u politički okvir nameće odluke sa strane, to govori, s jedne strane, o demokratskom deficitu te zemlje, a s druge strane, možda se nema povjerenja u političke lidere te zemlje. Najbolji je dogovor i najbolji su rezultati i odluke onih koji su izabrani. Znači, izabrani legitimni predstavnici triju konstitutivnih naroda i ostalih građana”, rekao je Grlić Radman.

Grlić Radman je kazao kako su očekivali da će se ići u promjene izbornog zakona jer smatra da je aktualni zakon diskriminatoran i hrvatskom narodu, koji je najmalobrojniji, onemogućava da sam izabere svoga predstavnika.

“Komšić je glavni izvor nestabilnosti. On se predstavlja kao hrvatski predstavnik, a to je doista apsurdno kada imamo u vidu činjenicu da on nije izabran glasovima hrvatskog naroda, tako da u Predsjedništvu, koje je zamišljeno tako da reprezentira tri konstitutivna naroda, imate jednog srpskog predstavnika i dva bošnjačka predstavnika. Mislim da bošnjački narod kao brojčano najveći ima odgovornost i da bi trebao biti svjesan da je jedino jednakopravnost moguća za budućnost Bosne i Hercegovine. Hrvati u Bosni i Hercegovini su autohtoni narod, Hrvati u Bosni i Hercegovini su starosjedilački narod i oni moraju imati jednaka prava kao što imaju i svi ostali narodi u Bosni i Hercegovini”, naglasio je Grlić Radman.

Komentarisao je i izjave predsjednika bh. entiteta Republika Srpska za koje je kazao da ne doprinose stabilnosti BiH.

“Dodik je legitimno izabran predstavnik i te izjave ne doprinose stabilnosti BiH i prema vani se postavlja pitanje kako će BiHizgledati ako postoje takve negativne tendencije a to je taj srpski separatizam koji ne može biti u okviru međunarodno priznate BiH, jer teritorijalni integritet BiH je zagarantovan Daytonsko-Pariškim sporazumom. BiH je priznat kao cjelovita suverena i nezavisna država i svaka tendencija separatizma je neprihvatljiva u međunarodnoj zajednici. Hrvatska je protiv takvih politika koje rastaču temelje BiH. To je jedna država dva entiteta i tri konstitutivan naroda i ostalih građana, i jedino takva može postati članica EU i NATO-a. To je strateški nacionalni hrvatski interes i to ćemo nastaviti još intenzivnije”, kazao je Grlić Radman.

Komentarisao je i usvajanje Rezolucije o genocidu u Srebrenici.

“Kada se na Balkanu negira genocid tu se te zemlje koje to osporavaju moraju suočiti s time. Ono što je rezolucija učinila ona je samo potvrdila odluku međunarodnog suda. Genocid koji je počinjen u UN zoni Srebrenici također je potvrdila da je Srbija povrijedila konvenciju o genocidu da nije osudila počinitelje i osim toga tu su zločini prema najbližima i žrtvama također poricanje i iskrivljavanje i glorifikacija i što je neprihvatljivo da ti zločinci šetaju i da postoje oni koji još nisu osuđeni. Ono što je rezolucija htjela to je da se 11. jula komemorira kako bi se održalo živim sjećanje na te žrtve i kako bi se mladim generacijama i kako bi se mladim osvijestilo da takvi zločini ne zastarijevaju da ih sjećamo tih žrtva. Tu nekakvih pravnih obaveza nema osim tog komemorativnog”, ističe Grlić Radman.

“Bez Hrvatske ne bi bilo cjelovite BiH”

Hrvatski šef diplomatije je komentarisao i izdavanje knjige “Srbija i Hrvatska u međunarodnom oružanom sukobu u Bosni i Hercegovini – Agresori za veliku Srbiju i veliku Hrvatsku” čiji je izdavač Udruženje žrtava genocida, te je istakao kako je neprihvatljivo da se Hrvatska proglašava agresorom.

To je hibridno djelovanje o kojem sam govorio i ranije, ono je na djelu to je iskrivljavanje historije to je djelovanje koje ima cilj širenje mržnje. To je pamflet kada pogledate autore je li neko pitao Hrvate u BiH ko je počinio agresiju. Tako možemo i govoriti da je BiH izvršila agresiju mogu li autori tog pamfleta preuzeti krivicu, znate da se pucalo iz BiH na Slavonski Brod Osijek, na Dubrovnik. To je jedna brošurica te udruge su instrumentalizirane. Treba imati uvid da nije vilo referenduma na kojima su Hrvati glasali za cjelovitu BiH ne BiH da nije bilo Hrvatske vojske i HVO koji su spasili humanitarnu katastrofu u 2 zone to je bihaćko područje i Žepa dogodio bi se isti genocid kao u Srebrenici”, ističe Grlić Radman.

Na kraju je kazao kako bez Hrvatske ne bi bilo cjelovite BiH.

“Temeljom splitske deklaracije Hrvatska je sudjelovala u sprečavanju genocida u Bihaću i Žepi kao što se zaboravlja da je Hrvatska prihvatila 850 hiljada izbjeglica žena i djece, pa čak i dio porodice predsjednika Izetbegovića, dok su im muževi možda ratovali protiv Hrvata. Tu se međunarodna zajednica i dio bošnjačke politike koji namjerno želi stvoriti takve taktike zavaravanja iskrivljivanja. To je nagore kada zaista imate Hrvatsku koja čini najbolje što može i ide se spinom naopako jer je Hrvatska učinila najviše: Da nije bilo Hrvatske ne bi bilo cjelovite BiH”, istakao je na kraju Grlić Radman.

BiH

Širom BiH danas nagla promjena vremena: Osjetan pad temperature, udari vjetra i grmljavinske oluje

Published

on

By

Pred nama je izražena promjena vremenskih prilika koja će donijeti promjenljivo i nestabilno vrijeme širom Bosne i Hercegovine. Tokom dana očekuje se kiša, pljuskovi i grmljavina u većem dijelu zemlje, uz mogućnost lokalno izraženijih grmljavinskih oluja.

Kako navode meteorolozi BHMeteo.ba, ovi olujni pljuskovi mogu donijeti veće količine padavina u kratkom vremenskom periodu, praćene sitnim ledom, a povremeno i jakim udarima vjetra.

Već tokom prijepodneva padavine su zahvatile Krajinu, a u narednim satima širit će se prema središnjim i istočnim krajevima. Najkasnije će stići do istočnih i južnih dijelova zemlje, gdje se pljuskovi očekuju u poslijepodnevnim i večernjim satima.

Sa dolaskom padavina uslijedit će i osjetan pad temperature, dok će prolazno puhati pojačan sjeverni i sjeverozapadni vjetar. Prije nego što padavine stignu, jugo će donijeti relativno toplo vrijeme, što će dodatno stvoriti osjećaj naglog pada temperature.

Sutra, 29. septembra, nastupit će znatno hladnije vrijeme praćeno umjerenom do jakom burom na jugu i sjevercem u ostatku zemlje. Padavine će postupno prestajati tokom dana, ali će hladni vjetrovi zadržati osjetno niže temperature u odnosu na prethodne dane. U noći između nedjelje i ponedjeljka, 30. septembra, očekuje se djelimično razvedravanje, ali jutarnji sati ponedjeljka bit će hladni, uz mogućnost mraza u pojedinim nižim predjelima, naročito na sjeveru i zapadu zemlje.

Ovo je značajan prelazak iz toplijeg u hladniji period, stoga se savjetuje oprez zbog mogućih lokalnih bujica, posebno u područjima koja su sklona naglom prikupljanju vode, kao i zbog snažnih vjetrova koji mogu stvoriti dodatne poteškoće u prometu.

Nastavi čitati

BiH

Voli zločinca Mladića i pozira u vojnoj uniformi: Sladoje dobio jednu od najvećih kazni CIK-a u historiji

Published

on

By

Vlade Sladoje, kandidat PDP za načelnika Općine Kalinovik, žestoko je kažnjen zbog svoje predizborne kampanje u kojoj je veličao ratne zločince i širio mržnju.

Centralna izborna komisija (CIK) BiH je Sladoju izrekla kaznu u iznosu od 20.000 KM. Kažnjena je i njegova stranka u iznosu od 3.000 KM.

Sladoje je, podsjećamo, na svom predizbornom plakatu obučen u uniformu srpske vojske, a na Facebooku je “proglasio mobilizaciju na cijeloj teritoriji Kalinovika”.

U jednoj od objava Sladoje je Kalinovik nazvao “Mladićevo” aludirajući na osuđenog ratnog zločinca Ratka Mladića koji je rođen u ovom mjestu.

Sve to ga je žestoko koštala, s obzirom da je ova kazna od 20.000 KM jedna od najvećih koju je CIK izrekao nekom pojedincu.

Nastavi čitati

BiH

Forto o “crnolistašima”: Došlo je vrijeme da višegodišnjoj praksi SDA dođe kraj

Published

on

By

Forto je izrazio žaljenje što se, u očitom nedostatku aktivnosti, državni zastupnik Safet Kešo “odlučio za pamfletizam koji se ogleda u njegovim reagiranjima na provođenje Ugovora za digitalizaciju Javnih RTV servisa u BiH, a gdje pokazuje zavidan nivo ili neznanja ili političkog populizma”

 

 

– Nakon višegodišnje prakse SDA u kojoj su ljudi sa crne liste potpisivali milionske ugovore, došlo je vrijeme kada se ugovorom izbacuju firme iz državnih projekata jer su stavljene na crnu listu – poručio je ministar komunikacija i prometa BiH Edin Forto, reagirajući na kritike državnog zastupnika Safeta Keše u vezi sa Ugovorom o digitalizaciji javnih RTV servisa u BiH.

Forto je izrazio žaljenje što se, u očitom nedostatku aktivnosti, državni zastupnik Safet Kešo “odlučio za pamfletizam koji se ogleda u njegovim reagiranjima na provođenje Ugovora za digitalizaciju Javnih RTV servisa u BiH, a gdje pokazuje zavidan nivo ili neznanja ili političkog populizma”.

Detalji ugovora

Navodi da se kredibilitet kompanija koje se javljaju na javne pozive u našem zakonodavstvu ne zasniva na povezanosti sa bilo kime, nego na ispunjavanju kriterija, dokazivanju iskustva i kapaciteta za realizaciju predmeta javne nabavke, o čemu odlučuju komisije, a ne sam rukovoditelj institucije.

-Dodatak Ugovoru, koji Kešo problematizira, potpisan je na osnovu mišljenja i saglasnosti Pravobranilaštva Bosne i Hercegovine, sa obje članice Konzorcija jedinog kvalificiranog ponuđača po javnom pozivu za ovaj projekat – Odašiljači i veze Zagreb i Nimbus Innovations Banja Luka. Nimbus je preuzeo sva prava, imovinu i obaveze firme Sirius 2010, a obje kompanije su ovim potpisom isključene iz daljnje realizacije Ugovora – dodaje ministar Forto.

Kako dalje navodi, sva prava i obaveze za realizaciju Ugovora su na osnovu dodatka Ugovoru preuzeli Odašiljači i veze, koji su dostavili dokaze da su sposobni samostalno provesti Projekat digitalizacije radio i TV signala i dostavili potrebne bankovne garancije kojima će se zaštititi interes BiH. Projekat digitalizacije signala je trebao biti okončan još 2015. godine.

-I prije sklapanja Ugovora insistirao sam da Ured za razmatranje žalbi i Sud BiH daju svoj konačni sud. U procesu izrade dodatka Ugovoru konsultirano je Pravobranilaštvo BiH, koje je dalo jasne upute i saglasnost na taj akt. Takvo postupanje je očito nepoznanica za Kešu i njegove stranačke kolege – naveo je Forto pozivajući Državnu agenciju za istrage i zaštitu (SIPA) i Tužilaštvo BiH da preispitaju sve aktivnosti u vezi sa Projektom digitalizacije.

Odašiljači i veze su, kako ističe, proveli i prvu fazu digitalizacije radio i TV signala u našoj zemlji prije deset godina. Ova kompanija je u Hrvatskoj digitalizaciju televizije okončala 2009. godine, a do kraja 2010. u potpunosti je ugašena analogna televizija u toj zemlji, dodaje Forto, uz podsjećanje da je Bosna i Hercegovina jedina zemlja u Evropi koja nije digitalizirala radio i TV signal.

  • Iz vaših objava curi bijes što nakon trideset godina niste na vlasti na koju ste mislili da ste pretplaćeni i tokom koje ste potpisali stotine po državu štetnih ugovora – poručio je ministar Forto u odgovoru zastupniku Keši, saopćeno je iz Ministarstva komunikacija i prometa BiH.

FENA

Nastavi čitati

Najčitanije