Connect with us

Svijet / Zanimljivosti

Učitelj Vučić pričao učeniku Dodiku o Bećirovićevoj knjizi: Mnogo toga sam pametnog pročitao, ali ovo…

Published

on

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić, tokom obilaska Narodnog muzeja u Beogradu s predsjednikom RS Miloradom Dodikom, komentarisao je knjigu predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Denisa Bećirovića ”Teritorijalni Ekspanzionizam Srbije prema Bosni i Hercegovini”.

Otkrivši da izučava Bećirovićeve knjige, Vučić je upitao Dodika da li je i on čitao da je Bećirović za Dositeja Obradovića govorio da je bio nositelj velikosrpske politike i antibošnjačke politike.

”Jesi li čitao da je i Bećirović za Dositeja Obradovića govorio da je bio nositelj velikosrpske politike i antibošnjačke politike. Nevjerovatno. To je u ovoj knjizi ‘Teritorijalni Ekspanzionizam’. Znate, morate da pročitate mnogo toga pametnoga, a nerijetko morate da pročitate mnogo toga, da ne kažem.. Ajde neću ništa više da kažem”, rekao je Vučić Dodiku uz prisustvo novinara.

Inače, u knjizi “Teritorijalni Ekspanzionizam Srbije prema Bosni i Hercegovini” autor Denis Bećirović istražuje historijske i kulturne aspekte velikosrpskih pretenzija na teritorij Bosne i Hercegovine. Knjiga daje dubinski uvid u ideološke i političke aspiracije koje su oblikovale odnose između Srbije i BiH kroz vijekove.

Autor u knjizi naglašava značaj Dositeja Obradovića u definiranju srpskog nacionalnog programa i njegovu ulogu u stvaranju svijesti o srpskom nacionalnom identitetu. Autor navodi da je Obradović, srpski prosvjetitelj i pisac, krajem 18. i početkom 19. vijeka igrao ključnu ulogu u oblikovanju srpske nacionalne ideologije.

U knjizi se dodaje da je Obradović zagovarao tezu o postojanju jedinstvene “slavensko-srpske nacije” koja bi obuhvatila Srbiju, Dalmaciju, Bosnu i Hercegovinu. Obradović je također smatrao, navodi autor, da će se Bošnjaci i Ercegovci Turci, kroz generacije, asimilirati i postati dio srpske nacije.

Tu tvrdnju potvrđuje činjenicom da je, u pismu srpskim ustanicima 10. augusta 1806. godine, Obradović savjetovao da među Bošnjacima šire ”jezik i učenje i književstvo, pa tako da se po vremenu preliju u vas i priumnože jezik vaš i državu”.

Autor Denis Bećirović koristi Obradovićeve teze kako bi ilustrirao povijesne korijene velikosrpskih pretenzija prema Bosni i Hercegovini, pokazujući kako su ideje iz 18. vijeka utjecale na kasnije teritorijalne i političke aspiracije Srbije.

U svojoj recenziji Bećirovićeve knjige akademik, prof.dr. Mirko Pejanovič navodi da ona predstavlja prvo cjelovito istraživanje odnosa Srbije prema Bosni i Hercegovini od početka 19. do treće decenije 20. stoljeća. Kaže da će imati značajnu ulogu u edukaciji studenata na fakultetima humanističkih i društvenih nauka. Također, knjiga može poslužiti, kako navodi, društvenim i političkim institucijama države Bosne i Hercegovine u razvoju niene državnosti tokom 21. stoljeća.

“Profesor Bećirović ovom knjigom pruža veliki i novi doprinos koji je i trezveni podsjetnik na historijsku postojanost srpskog nagona za dominacijom nad svojim susjedom i na veliku raznolikost strategija, obrazloženja i planova koje su srpski lideri za to koristili. Zahvaljujući iskonom istraživanju koje je uloženo u rukopis i zalaganju za empirijsku strogost, rad profesora Bećirovića zaslužuje pažljivo čitanje čak i onih koji poriču sveprisutnost srpskih ekspanzionističkih ambicija”, navodi, između ostalog, recenzent prof. dr. Robert J. Donia.

FENA

Cazin

Vozač iz Cazina kod Tušilovića se nije kretao svojom kolovoznom trakom, poginula 58-godišnja žena

Published

on

By

Automobilom slovenskih tablica upravljao 53-godišnjak iz Cazina, koji se nije kretao sredinom saobraćajne trake. Tu je izletio izvan kolnika u odvodni kanal i udario u rubni kamen kolnog ulaza.

Žena (Begić) starosti dobi od 58 godina iz Cazina poginula je u teškoj nesreći do koje je došlo noćas oko 2 sata u Tušiloviću kod Karlovca, izvijestila je policija u subotu. U saobraćajnoj nesreći na D1 još su teško ozlijeđeni muškarac (48) i 26-godišnji mladić, također državljani BiH iz Cazina, piše GPM.

Iz policije navode kako je automobilom slovenskih tablica upravljao 53-godišnjak iz Cazina (BiH), koji se nije kretao sredinom saobraćajne trake. Tu je izletio izvan kolnika u odvodni kanal i udario u rubni kamen kolnog ulaza.

Očevidu je bio prisutan i zamjenik županijske državne odvjetnice. Zbog izazivanja saobraćajne nesreće protiv vozača nadležnom državnom odvjetništvu bit će podnijeta kaznena prijava.

Nastavi čitati

Svijet / Zanimljivosti

Afganistanac na suđenju u Njemačkoj: U Bosni i Hercegovini sam ubijao za novac

Published

on

By

Suđenje 28-godišnjem državljaninu Afganistana danas je dobilo neočekivani obrt kada je, govoreći o svom životu, pred sudijom priznao da je prelazeći Balkansku rutu u Bosni i Hercegovini ubio čovjeka i to za novac.

Jučer je održano ročište Afganistancu kojem trenutno sude zbog napada na svog cimera u stanu u njemačkom Ernstvejleru, kada je on, slučajno ili ne, priznao daleko teže krivično djelo – ubistvo u BiH.

“Nikada nisam išao u školu, niti sam pohađao bilo šta. Afganistan sam napustio prije šest godina i toliko traje moje putovanje do Njemačke. Svih ovih godina sam išao Balkanskom rutom preko Irana, Turske, Grčke, BiH, Italije, Švicarske i Francuske. Tokom svih ovih godina bavio sam se raznim poslovima, čak sam radio i za ljude sa “one strane zakona”. U Bosni i Hercegovini sam ubio čovjeka zbog novca, jer mi je trebao novac da nastavim dalje”, rekao je on pred sudijom.

Govoreći o svom životu u Njemačkoj, kaže da je tu tek nekoliko mjeseci, a vrijeme je uglavnom provodio “pušeći hašiš i hodajući po gradu”.

Inače, njemu se trenutno sudi zbog pokušaja ubistva cimera, sunarodnika iz Afganistana, kojeg je izbo nožem četiri puta. Do sukoba je najvjerovatnije došlo zbog pušenja u stanu. Žrtva napada se, u međuvremenu, oporavila.

O sudbini 28-godišnjeg Afganistanc odlučiće Regionalni sud u Cvajbrikenu, a do presude, on ostaje u pritvoru prenose Nezavisne.

Nastavi čitati

Svijet / Zanimljivosti

Svi stradali iz BiH: Teška nesreća kod Tušilovića, jedna osoba poginula, dvije ozlijeđene

Published

on

By

Smrtno je stradala 58-godišnja državljanka naše zemlje, a teže su povrijeđeni 48-godišnjak i 36-godišnjak, također državljani BiH

U teškoj saobraćajnoj nesreći koja se dogodila u noći sa petka na subotu kod naselja Tušilović na D1, nedaleko Karlovca poginula je 58-godišnja državljanka Bosne i Hercegovine.

Do nesreće je došlo kada je automobil sletio sa ceste, prenijeli su hrvatski mediji.

Putnici iz vozila, 48-godišnjak i 36-godišnjak, također državljani BiH, teže su povrijeđeni. Oni su prevezeni u bolnicu, gdje su zbrinuti. Kako javlja karlovačka policija, slijedi daljnje kriminalističko istraživanje ovog događaja.

Nastavi čitati

Najčitanije